ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνιακά κόλπα με τα κρατικά αυτοκίνητα

Τα κρατικά αυτοκίνητα αποτέλεσαν χτες το νέο επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση πως καταβάλλεται εντατική προσπάθεια να συμμαζευτούν τα οικονομικά του κράτους. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρεί στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα κρατικά αυτοκίνητα, ενός πλαισίου που σημειωτέων είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ το 2000 με την υπουργική απόφαση 543/5543 (ΦΕΚ 376/24-3-200, τεύχος Β').

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση - σύμφωνα, πάντα, με τον υπουργό Εσωτερικών - προβλέπει, μέχρι τέλη του 2010, την αντικατάσταση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών (μεταφορές προσώπων και προσωπικού) με καινούρια αυτοκίνητα υβριδικής τεχνολογίας. Η προμήθεια των νέων αυτοκινήτων θα γίνει με τη μέθοδο «Leasing», δηλαδή με μια μορφή δανεισμού. Η αντικατάσταση του στόλου δεν αφορά τα κρατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για επιχειρησιακούς σκοπούς (αστυνομικά, πυροσβεστικά, στρατιωτικά κλπ.) ενώ κάθε κρατική υπηρεσία υποχρεούται να έχει το ανώτερο μέχρι πέντε αυτοκίνητα για τις υπηρεσιακές της ανάγκες και αν συντρέχει λόγος για περισσότερα θα πρέπει να υπάρχει υπουργική έγκριση.

Τέλος, ατομικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο θα έχουν: ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι Υπουργοί, οι Αναπληρωτές Υπουργοί και οι Υφυπουργοί, οι 7 ανώτατοι δικαστικοί, οι Πρόεδροι των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και οι Μητροπολίτες. Ολοι οι υπόλοιποι κρατικοί παράγοντες θα μετακινούνται με αυτοκίνητα της υπηρεσίας τους.

Μέτρα έντασης της καταστολής

Στην ένταση της αστυνόμευσης αλλά και της καλλιέργειας κλίματος αποδοχής από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τέτοιων κατασταλτικών μέτρων, στοχεύει η κυβέρνηση. Ηδη, από την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (σ.σ. πρώην Δημόσιας Τάξης) έχει εξαγγείλει δέσμη μέτρων με στόχο την ένταση της καταστολής. Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθησαν δεκάδες αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, ενώ από προχτές ξεκίνησαν και οι πεζές περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή χωρίστηκε σε έξι τομείς και σε κάθε έναν από αυτούς θα περιπολούν ανά έξι ώρες 4-6 αστυνομικοί.

Παράλληλα, αντικαταστάθηκε ο διοικητής της Κρατικής Ασφάλειας. Διοικητής ανέλαβε αξιωματικός, ο οποίος είχε διατελέσει προϊστάμενος του τμήματος παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Ακόμα, χτες αντικαταστάθηκε και ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας αυτής. Ανάμεσα στα μέτρα εντυπωσιασμού που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι και η αποδέσμευση 30 αστυνομικών από τη φρουρά επισήμων προσώπων, δηλαδή, από τέως βουλευτές και υπουργούς, οι οποίοι δεν εξελέγησαν ή έχασαν τη θέση τους. Χτες, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθήκοντα διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναλαμβάνει ο πρέσβης Κ. Μπίκας. Καθήκοντα Α΄υποδιοικητή της αναλαμβάνει με την ίδια απόφαση ο Φ. Παπαγεωργίου, αστυνομικός διευθυντής εν αποστρατεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαθητές πίνουν νερό - δηλητήριο

Σε 15 σχολεία τα παιδιά πίνουν νερό με αρσενικό, νιτρικά ιόντα και μαγγάνιο

Eurokinissi

Νερό - δηλητήριο επιβαρυμένο με αρσενικό, νιτρικά ιόντα και μαγγάνιο έως και 10 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια πίνουν, εν αγνοία τους, μαθητές σε 15 δημοτικά σχολεία εφτά περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης. Αυτό αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα των Εργαστηρίων Χημείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ σε δείγματα πόσιμου νερού που πάρθηκαν και αναλύθηκαν από βρύσες 32 σχολείων στους δήμους Χαλάστρας, Αξιού, Εχεδώρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Αγ. Αθανασίου και Βασιλικών.

Συγκεκριμένα, σε πέντε σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε αρσενικό σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (εμφανίστηκε σε δείγμα μέχρι και 100 μικρογραμμάρια ανά λίτρο), σε οχτώ σχολεία περιείχε μαγγάνιο σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο και σε δύο σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε νιτρικά ιόντα σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων.

Ολα αυτά τα χημικά στοιχεία όταν προσλαμβάνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια και για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ικανά να προκαλέσουν δερματολογικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά, αιμοποιητικά προβλήματα ακόμη και καρκινογενέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μαθητές του δήμου Χαλάστρας αρσενικό βρέθηκε μέχρι και στο τριχωτό της κεφαλής τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, από τα δείγματα που εξετάστηκαν, το πόσιμο νερό προέρχεται από γεωτρήσεις. Η μόλυνση του νερού είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από αζωτούχα λιπάσματα, απορρίμματα ζώων, λύματα βιομηχανιών, από το έδαφος, από βόθρους, αστικά λύματα και οργανικά στερεά υλικά.

Το θέμα της ρύπανσης του νερού στη Θεσσαλονίκη (φαινόμενο που έχει εκδηλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στα Οινόφυτα και στην ευρύτερη περιοχή, στη Βοιωτία, στην Αττική) αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τις εγκληματικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στον τομέα της διαχείρισης και διάθεσης των υδάτινων πόρων. Οπως, επίσης, αναδεικνύεται η ανάγκη επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και περιφερειακά. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής. Την προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής με καθορισμένες χρήσεις για συγκεκριμένους στόχους, με σχεδιασμένες ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους. Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών και της ανάκτησής τους, με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Την κατάλληλη μέθοδο άρδευσης κατά καλλιέργεια, κ.λπ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Σε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια προτίθεται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην πρώτη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι η αλλαγή θα γίνει με το ισχύον συνταγματικό καθεστώς. Να σημειωθεί ότι στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ έχει διατυπωθεί και η θέση να προτείνεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από διακομματική επιτροπή της Βουλής αλλά τον τελικό λόγο θα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, ο υπουργός είπε ότι στη νέα δομή του υπουργείου του θα συσταθούν δύο Γενικές Γραμματείες, η πρώτη είναι της Διαφάνειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η δεύτερη η Γραμματεία Ισότητας που θα μεταφερθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝΠειραιώς αποφάσισε την αποφυλάκιση του πρώην μητροπολίτη Αττικής. Ο Παντελεήμων είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 155.000 ευρώ από την μονή Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης. Το Συμβούλιο έκρινε, ότι μπορεί να αποφυλακιστεί υπό όρους λόγω της συμπλήρωσης του προβλεπόμενου χρόνου κράτησής του, σε συνδυασμό με την συμπλήρωση του εβδομηκοστού έτους ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του πρώην μητροπολίτη είχε αναμιχθεί και σε off shore εταιρείες.

Εμπαιγμός για τα διόδια

Αλλον έναν εμπαιγμό από την κυβέρνηση εισέπραξαν χτες οι φορείς του νομού Φθιώτιδας που διαμαρτύρονται δικαιολογημένα για την επιβολή πανάκριβων διοδίων ακόμη και για μια διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά τους. Κατά τη χτεσινή συνάντησή τους με τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη, όπου του ζήτησαν την άμεση κατάργηση του πλευρικού σταθμού διοδίων Τραγάνας, την ελεύθερη μετακίνηση στην Εθνική Οδό των κατοίκων όλης της Λοκρίδας και την αναβάθμιση του επικίνδυνου παράπλευρου οδικού δικτύου, εισέπραξαν από αυτόν την ...κατανόηση για τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή της σύμβαση, την οποία βέβαια ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός δεν υποσχέθηκε κατάργηση των διοδίων, ενώ στο μόνο που δεσμεύτηκε ήταν να επιδιώξει διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό όμιλο, «με στόχο τη μείωση της τελικής τιμής τους, με αφαίρεση των εισπράξεων υπέρ του Δημοσίου». Δηλαδή, θα γίνουν διαπραγματεύσεις για να μειωθούν οι φόροι που εμπεριέχονται στην τιμή των διοδίων και όχι βέβαια τα κέρδη των ομίλων...

ΚΚΕ
Θέλουν να κρύψουν τη μεγάλη ληστεία του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα κρατικά αυτοκίνητα

Για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα κρατικά αυτοκίνητα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Με κόλπα και με αμφίβολης αξίας εξαγγελίες για τα κρατικά αυτοκίνητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει την προσοχή του λαού στη διαχείριση των "ψιλών" του ταμείου, κι όχι στη μεγάλη ληστεία των εργαζομένων από όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας. Με τη στήριξη των ΜΜΕ η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χάρισε στους μεγαλοεπιχειρηματίες η ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και οι οποίοι είναι έτοιμοι να δεχτούν νέα δώρα δισεκατομμυρίων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα τώρα της "πράσινης ανάπτυξης", της κρίσης και της ανταγωνιστικότητας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ