ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγωνιστικά διεκδικούν μέτρα για την ασφάλεια και τη μόρφωσή τους
  • Κινητοποιήσεις σήμερα σε Αθήνα (12 μ. στο υπουργείο Παιδείας), Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
  • Στη συγκέντρωση καλεί τους φοιτητές το ΜΑΣ, για τα αιτήματά τους για την υγεία και την εξεταστική

Από προηγούμενη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από προηγούμενη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Ξανά στο προσκήνιο έρχεται σήμερα η διεκδίκηση μέτρων προστασίας και ασφάλειας στα σχολεία, ενίσχυσης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, κόντρα στις πολλαπλές ελλείψεις στα σχολεία και στις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων, με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις οποίες μαζικά αποφασίζουν τη συμμετοχή τους οι μαθητές.

Στην Αθήνα, εκατοντάδες σχολεία με αποφάσεις τους ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και συγκεντρώνονται σήμερα Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Τη φωνή της με τους μαθητές ενώνει στην κινητοποίηση και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Στη συγκέντρωση καλεί επίσης τους φοιτητές το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, διεκδικώντας μέτρα προστασίας στα πανεπιστήμια και ειδική μέριμνα για την εξεταστική.

Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές δίνουν σήμερα τέσσερα αγωνιστικά ραντεβού: Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο Καλαμαριάς και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αγωνιστικά ραντεβού μαθητών με συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σήμερα και στην Πάτρα, στις 10 π.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, και στη Μυτιλήνη, στις 10 π.μ. στα κεντρικά Λύκεια.

Στο επίκεντρο η υγεία και η μόρφωσή τους

Με εκατοντάδες Γενικές Συνελεύσεις, αποχές και καταλήψεις σε σχολεία, οι μαθητές βάζουν στο επίκεντρο του προβληματισμού τους ότι πάνω στη νέα έξαρση της πανδημίας, τα σχολεία για άλλη μια φορά άνοιξαν χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλειά τους. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι η ισχύουσα από πέρυσι εντολή του υπουργείου για τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία. Ωστόσο κι αυτό σε πολλές περιπτώσεις μένει στα χαρτιά, καθώς η ανησυχία και των ίδιων των εκπαιδευτικών για την κατάσταση είναι μεγάλη και αναγνωρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων των μαθητών να παρθούν μέτρα για ασφαλή σχολεία. Επίσης, η ΟΛΜΕ επικαιροποίησε την απόφασή της για απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία.

Αλλωστε τα σχολεία άνοιξαν με ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω και του αντικειμενικού στοιχείου της νόσησης χιλιάδων εκπαιδευτικών. «Η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενδεχόμενων αρρυθμιών εξαιτίας της νόσησης κάποιων εκπαιδευτικών από κορονοϊό και της προσωρινής μη προσέλευσής τους στα μαθήματα. Το σχέδιο αυτό ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες, πρώτα απ' όλα στην αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις σχολικές μονάδες», είπε χαρακτηριστικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας τις προσλήψεις αναπληρωτών, που έγιναν όμως μετά το άνοιγμα των σχολείων και στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα.

Αποτέλεσμα αυτών είναι η υπολειτουργία των σχολείων. Και μπορεί ο Α. Κόπτσης, γγ του υπουργείου Παιδείας, να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν κενά στα σχολεία, η πραγματικότητα όμως που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί τον διαψεύδει. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση π.χ. κλείνουν ολοήμερα τμήματα και τμήματα ένταξης, ή δημιουργούνται κενά στην Παράλληλη Στήριξη για να μετακινούνται εκπαιδευτικοί προκειμένου να αναπληρώσουν συναδέλφους τους. Δηλαδή, η κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από τη νόσηση δασκάλων και νηπιαγωγών γίνεται ...με τη δημιουργία άλλων κενών. Οσο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι μαθητές κάνουν σχεδόν καθημερινά 4ωρα και 5ωρα αντί για 6ωρα και 7ωρα, γεγονός που συσσωρεύει ακάλυπτη ύλη και εντείνει την αγωνία των μαθητών για το πώς αυτή θα καλυφθεί, πώς θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Κινητοποιήσεις σε Γιάννενα και Ζάκυνθο από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Παράσταση διαμαρτυρίας της Ενωσης Γονέων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου
Παράσταση διαμαρτυρίας της Ενωσης Γονέων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου
Κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου πραγματοποίησαν στα Γιάννενα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία. Η παραδοχή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου, ότι από τη Δευτέρα μέχρι και χτες Πέμπτη έχουν καταγραφεί στην Ηπειρο 1.342 θετικά κρούσματα σε μαθητές και 181 αντίστοιχα στους εκπαιδευτικούς, αποτυπώνουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που έχουν μετατρέψει τα σχολεία σε κέντρο υπερμετάδοσης της πανδημίας, ενώ για την κάλυψη των νοσούντων εκπαιδευτικών τοποθετήθηκαν στον νομό Ιωαννίνων μόλις 2 τριμηνίτες αναπληρωτές!

Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελία του Τάσου Τόκα, προέδρου της Ενωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση περίπου το 40% του μαθητικού πληθυσμού απουσιάζει από τη διδασκαλία από τον φόβο των γονιών να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία... Κατήγγειλε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας εξαναγκάζουν τους γονείς να πληρώνουν διαγνωστικά τεστ, αφού θετικά κρούσματα ανά τάξη διαπιστώνονται σε καθημερινή βάση, απαιτώντας δωρεάν μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία. Αντίστοιχα εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Ιωαννίνων τόνισε την ανάγκη να διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους μαθητές μάσκες υψηλής προστασίας.

Στη Ζάκυνθο

Απαιτώντας σχολεία ασφαλή για μαθητές και καθηγητές και όχι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, η ΕΛΜΕ Ζακύνθου προχώρησε χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα του νησιού, αλλά και σε δίωρη στάση εργασίας.

Την ίδια ώρα, σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει και οι μαθητές, όπου σε κατάληψη βρίσκονται από την Τρίτη το 1ο σχολικό συγκρότημα της πόλης (Γυμνάσιο - Λύκειο), το 2ο-3ο Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ.

Χτες το πρωί, το 15μελές του 1ου Λυκείου προχώρησε σε παράσταση στην Περιφερειακή Ενότητα. Κατέθεσε ψήφισμα, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, αραίωση των τάξεων με προσλήψεις καθηγητών και αξιοποίηση υπαρχουσών αιθουσών από δήμο και Περιφέρεια, αύξηση του ορίου των απουσιών, δωρεάν μάσκες και ράπιντ τεστ στους μαθητές, επιπλέον μέτρα για την καθαριότητα στα σχολεία με τα αναγκαία μέσα και προσωπικό, καθώς και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και προσαρμογή της ύλης των εξετάσεων ιδιαίτερα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

  • Σε κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στην Περιφερειακή Ενότητα του νησιού, απαιτώντας μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, καλούν σήμερα εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και ο Σύλλογος Δασκάλων στα δύο νησιά.
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεση αναγκαιότητα για δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τους μαθητές

Κατέθεσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό, στον ΕΟΔΥ, στην υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Υγείας

Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, τον ΕΟΔΥ, την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Υγείας με θέμα «Αμεση αναγκαιότητα για δωρεάν διαγνωστικά τεστ Covid-19 για τους μαθητές» κατέθεσε χτες η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Αναλυτικά, στο υπόμνημά της επισημαίνει πως «σας μεταφέρουμε την αγωνία χιλιάδων γονέων για τη διάδοση του κορονοϊού στα σχολεία. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα για την υγεία των μαθητών, μεγαλώνει ο φόβος, η ανασφάλεια σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τις θέσεις μας για τα μέτρα που θα έπρεπε να λάβετε ως κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία, σας τις έχουμε καταθέσει και έχουμε ζητήσει και συνάντηση γι' αυτό.

Αφορμή όμως του παρόντος υπομνήματος αποτέλεσε το γεγονός με τα νέα πρωτόκολλα αν σε τμήμα υπάρχει κρούσμα ο ανεμβολίαστος μαθητής πρέπει να μπει σε διαδικασία διενέργειας 2 ράπιντ τεστ για τα οποία η σχολική μονάδα δίνει βεβαίωση στον μαθητή, όμως δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δημόσιες δομές σε κάθε δήμο για να καλύψουν την ανάγκη αυτή σε όλη τη χώρα και επιπλέον οι περισσότερες λειτουργούν μόνο πρωί. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα καθολικά και ενιαία για όλο τον μαθητικό πληθυσμό να γίνουν δωρεάν τα ράπιντ τεστ. Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα από τους εργαζόμενους γονείς να μπορούν να πάρουν άδεια από την εργασία τους για να προβούν σε δημόσια δομή πρωινές ώρες.

Ως ΑΣΓΜΕ, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων κορονοϊού, απαιτούμε:

  • Οι δημόσιες δομές να ενισχυθούν και να λειτουργούν και απογευματινές ώρες σε κάθε δήμο της χώρας ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες μαθητών και γονέων ή να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας τεστ σε οποιαδήποτε δομή, δημόσια ή ιδιωτική.

Παράλληλα απαιτούμε:

  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των μασκών αυξημένης προστασίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία. Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
  • Πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών».
ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ
Για πανεπιστήμια ανοιχτά με προστασία της υγείας

«Σε συνθήκες έξαρσης των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό, με την πίεση στο σύστημα Υγείας να αυξάνεται καθημερινά, η επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΑΕΙ σαν να μη συμβαίνει τίποτα δεν είναι αποδεκτή», σημειώνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» - ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ για τη λειτουργία των ιδρυμάτων σε συνθήκες πανδημίας. Κάνει λόγο για «αυξημένους κινδύνους για την υγεία εργαζομένων και φοιτητών στα ΑΕΙ και με τα σημερινά δεδομένα» και σημειώνει πως «οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις την εκπαιδευτική διαδικασία σε σχέση με την ολοκλήρωση του εξαμήνου αλλά και της εξεταστικής περιόδου που ακολουθεί».

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ, «να απορρίψουν τις πολιτικές εφησυχασμού και ανεξέλεγκτης διασποράς που προωθούν κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές, να απορρίψουμε τις πολιτικές ηττοπάθειας και συμβιβασμού αυτών που ισχυρίζονται ότι η λύση είναι η οριζόντια επιστροφή στην τηλε-εκπαίδευση ή την υβριδική διδασκαλία.

Διεκδικούμε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να παραμείνουν ανοιχτά και οι εκπαιδευτικές, ερευνητικές και εργαστηριακές δραστηριότητες να συνεχιστούν με ασφάλεια», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ, απαιτώντας από κυβέρνηση και πανεπιστημιακές διοικήσεις:

-- «Να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα δωρεάν τεστ για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και παρουσία σταθερών κλιμακίων του ΕΟΔΥ στα ιδρύματα και στις φοιτητικές εστίες,

-- έκτακτη ενίσχυση των ιδρυμάτων για τη διασφάλιση των αναγκαίων όρων για την εκπαιδευτική διαδικασία και επίταξη όλων των αναγκαίων και κατάλληλων χώρων για τη διενέργεια των εξετάσεων με φυσική παρουσία και υγειονομική ασφάλεια,

-- για όσο διαρκεί η επιδημική έξαρση, να παρασχεθεί η δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων διδασκαλίας/εξέτασης για τους νοσούντες, τα υπό διερεύνηση κρούσματα και τις ευάλωτες ομάδες».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org