ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Διεκδικούν δωρεάν συγκοινωνία για άνεργους, μαθητές, συνταξιούχους

Χτες, στο υπουργείο Μεταφορών ζήτησαν την πρωτοκόλληση αιτήματος για χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε άνεργους, μαθητές και συνταξιούχους. Το ετήσιο κόστος αυτής της κάρτας φτάνει τα 450 ευρώ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο παράρτημα του υπουργείου Μεταφορών
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο παράρτημα του υπουργείου Μεταφορών
Τη χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών που θα επιτρέπει τη δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απαίτησαν χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια δυναμικής κινητοποίησης στο παράρτημα του υπουργείου Μεταφορών Νοτίου Τομέα Αττικής στο Καλαμάκι, νέοι, φοιτητές, σπουδαστές, άνεργοι, εργαζόμενοι με ελάχιστα μεροκάματα το μήνα και συνταξιούχοι.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν από κοινού οι Επιτροπές Ανέργων Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης, οι Λαϊκές Επιτροπές Καλλιθέας - Μπραχαμίου, οι Επιτροπές Αγώνα Μοσχάτου - Ταύρου - Νέας Σμύρνης και η Επιτροπή Αγώνα Σιβιτανιδείου.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συνάντησε τον Διευθυντή του παραρτήματος του υπουργείου και ζήτησαν την πρωτοκόλληση του αιτήματός τους για χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε όσους την έχουν ανάγκη με την υπογραφή όλων των ονομάτων των συγκεντρωμένων που παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση. Ο διευθυντής από την πλευρά του σημείωσε πως από μόνος του δεν έχει καμία δικαιοδοσία για τη χορήγηση πάσο και πως πρέπει να μιλήσει με τους ανωτέρους του.

Οι συγκεντρωμένοι τότε του διαμήνυσαν πως εντός 5 ημερών θα επιστρέψουν για να παραλάβουν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών για να ανακουφιστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι σε ό,τι αφορά τη μετακίνησή τους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος των μετακινήσεων σήμερα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

-- το ενιαίο εισιτήριο για όλα τα Μέσα και για διάρκεια 90 λεπτών από την πρώτη επιβίβαση: 1,4 ευρώ

-- το απλό εισιτήριο για ΜΕΤΡΟ - ΗΣΑΠ: 1,4 ΕΥΡΩ

-- το απλό εισιτήριο για λεωφορείο, τρόλεϊ και τραμ: 1,2 ΕΥΡΩ

-- η μηνιαία ενιαία κάρτα για όλα τα Μέσα Μεταφοράς: 45 ΕΥΡΩ

-- η μηνιαία ενιαία κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ: 20 ΕΥΡΩ

-- το ημερήσιο εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μεταφοράς: 4 ΕΥΡΩ

- το εβδομαδιαίο εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μεταφοράς: 14 ΕΥΡΩ

- η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα Μέσα Μεταφοράς: 450 ΕΥΡΩ

- η ετήσια κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ: 200 ΕΥΡΩ

Ετσι ένας εργαζόμενος για να μετακινηθεί από και προς τη δουλειά του μπορεί να χρειαστεί το χρόνο έναν ολόκληρο μισθό ή και παραπάνω για να πληρώσει το κόστος των εισιτηρίων.

Στο Αιγάλεω

Εξόρμηση στην εφορία του Αιγάλεω έκανε χτες η Λαϊκή Επιτροπή, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να μην πληρώσει τα χαράτσια σε ΔΕΗ και Εφορία και με την πάλη του να καταργήσει στην πράξη τα φορολογικά και όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Τα μέλη της Επιτροπής πραγματοποίησαν εξόρμηση για τον ίδιο λόγο και στη ΔΕΗ του Αιγάλεω. Πολλοί κάτοικοι δήλωναν στα μέλη της Επιτροπής ότι είχαν έρθει να πληρώσουν μόνο την αξία του ρεύματος και όχι τα χαράτσια.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε στο «Ρ» συνταξιούχος: «Παίρνω 430 ευρώ σύνταξη κάθε μήνα. Το ρεύμα, χωρίς το χαράτσι, ήρθε 347 ευρώ. Δεν πληρώνω το χαράτσι αλλά θα κάνω διακανονισμό για το ρεύμα. Δεν έχω εισοδήματα για να τα βγάλω πέρα», σημείωσε, ενώ μία ακόμα κάτοικος από την περιοχή πρόσθεσε: «Από τον Ιούλιο μέχρι τώρα έχω πληρώσει περίπου 2.000 ευρώ για το ρεύμα. Τώρα πάλι δεν έχω να το πληρώσω. Εχω το σύζυγο μου διαβητικό και φοβάμαι μη μας το κόψουν. Συντηρούμε μαζί επτά μέλη της οικογένειας με μία ψωροσύνταξη. Δεν έχουμε να ζήσουμε, να φάμε».

Στην Καλαμαριά

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε χτες το πρωί στη ΔΕΗ στην Καλαμαριά από τις Λαϊκές Επιτροπές Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ζητώντας την κατάργηση των χαρατσιών και απαιτώντας να μη διακοπεί το ρεύμα σε καμία λαϊκή οικογένεια και μικρομάγαζο. Παράλληλα, απαίτησαν και πέτυχαν την επανασύνδεση του ρεύματος σε άνεργο.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
Μαζικό «όχι» των γονιών στα τροφεία

Η χτεσινή κινητοποίηση των γονιών
Η χτεσινή κινητοποίηση των γονιών
Σε μαζική κινητοποίηση στο δημαρχείο Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας προχώρησαν χτες γονείς και κηδεμόνες που στέλνουν τα παιδιά τους στους σταθμούς του δήμου.

Η κατάσταση στους σταθμούς του δήμου είναι τραγική: Κατόπιν απόφασης της δημοτικής αρχής («αντάρτες» ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) οι γονείς καλούνται να πληρώνουν δεκάδες ευρώ κάθε μήνα. Παρά τις εξαγγελίες της διοίκησης περί προσλήψεων άμεσα τα κενά στο προσωπικό έως τώρα 14/11 ακόμα να καλυφθούν. Οφείλονται χιλιάδες ευρώ σε προμηθευτές που απειλούν να διακόψουν τροφοδοσία. Οφείλονται ενοίκια (9 μήνες για τουλάχιστον έναν σταθμό).

Εχοντας στο πλευρό τους τοπική ομάδα της ΟΓΕ και την Επιτροπή Αγώνα Ανέργων της περιοχής, οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν την απόφασή τους να μην πληρώσουν τροφεία, να πιέσουν για λύσεις σε όλα τα άλλα ζητήματα. Σημειωτέον ότι με τον αγώνα τους έχουν κερδίσει τρεις αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στα τροφεία. Επίσης, δίπλα τους βρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δανάη Γκούμα και Χρήστος Πολίτης.

Η δημοτική αρχή δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΔΣ. Επιπλέον, χθες, αν και ενημερώθηκε εγκαίρως όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για την παρέμβαση των γονέων, η δήμαρχος φρόντισε να λείπει. Τους γονείς «υποδέχτηκε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χαρ. Μπόβος που κατ' αρχάς αντέδρασε στην παρουσία δημοσιογράφων μη θέλοντας φωτογραφίες και βίντεο. Ακολούθως, κυνικά ξεστόμισε ότι τα 3,8 εκατ. που προϋπολόγισε η διοίκηση για το νομικό πρόσωπο που λειτουργεί τους σταθμούς, δε θα τα δώσει, άρα πάνε να τα φορτώσουν όλα στους γονείς. Ενδεικτικό το στιγμιότυπο όπου σε γονιό που του είπε πως τους ζητάνε 110 ευρώ τροφεία, ενώ πλέον βγάζει μόλις 600 ευρώ, απάντησε «και τι με νοιάζει εμένα;».

Οι γονείς κατήγγειλαν τη στάση της δημοτικής αρχής και προχωρούν σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο αύριο Πέμπτη 8 μ.μ., πολυκλαδικό «Μ. Κουντουράς» (κόμβος Ρενό).

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Ο συναγωνιστής Ηλίας Καραντζάς για την Οικονομική Εξόρμηση και τις ανάγκες του αγώνα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, 100 ευρώ.

***

Η συναγωνίστρια Μαρία Κοττή για την Οικονομική Εξόρμηση και τις ανάγκες του αγώνα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, 100 ευρώ.

Αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρισκόταν από χτες τα ξημερώματα σε εξέλιξη στη Κρήτη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που φέρονται να έχουν συστήσει εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες διακινούσαν ναρκωτικά και όπλα.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ. μέχρι αργά χτες το απόγευμα, είχαν ήδη συλληφθεί 14 άτομα, ενώ συνεχίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας οι προσαγωγές. Επίσης, ανακοινώθηκε πως ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δύο εν ενεργεία αστυνομικοί (ένας αρχιφύλακας και ένας αξιωματικός), καθώς και μέλη γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου, του Λασιθίου και του Ρεθύμνου. Παράλληλα, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για περισσότερα από 40 άτομα.

Νέα αντιμεταναστευτική συμφωνία

Την τροποποίηση της συμφωνίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου υπέγραψαν χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, και ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΥΣΑ (EASO), R. Visser.

Η συμφωνία είχε υπογραφεί τον Απρίλη του 2011 και προέβλεπε να σταλούν στη χώρα μας «ομάδες υποστήριξης» για να ενισχύσουν όσες επιτροπές εξετάζουν αιτήσεις ασύλου που καταθέτουν πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού. Ουσιαστικά, να τις συνδράμουν στην παραπέρα απόρριψη αιτήσεων. Η διαδικασία αυτή διεξάγεται εντός του πλαισίου των δραστηριοτήτων του Frontex.

Ετσι, μετά τις περιπολίες στελεχών του αστυνομικοστρατιωτικού οργανισμού στα σύνορα προς παραπέρα καταστολή εναντίον των εξαθλιωμένων της παγκοσμιοποίησης, ήρθαν στην Ελλάδα 40 - 50 εμπειρογνώμονες διαφόρων κρατών «για να βοηθήσουν στην ανάληψη διαφόρων δράσεων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και δράσεις εκπαίδευσης, εξέτασης, αξιολόγησης, βοήθειας στη συγκρότηση των νέων συστημάτων». Συνδράμουν, δηλαδή, στην υλοποίηση του ευρωενωσιακής έμπνευσης συστήματος εξέτασης και χορήγησης ασύλου, όπως το εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αναστάτωση επικράτησε χτες μετά το μεσημέρι στις Φυλακές Τρικάλων, όταν κρατούμενοι της Δ΄ Πτέρυγας αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους και διαμαρτύρονταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση αυτή των κρατουμένων έγινε όταν πληροφορήθηκαν πως η διοίκηση των φυλακών αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας σε 37χρονο Λαρισαίο υπόδικο που τη ζήτησε για να παραστεί στην κηδεία συγγενικού του προσώπου...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ