ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
«Σημαίες ψηλά! Πάμε!»

Δεν ήταν συγκέντρωση λαϊκή, μόνο, γιατί ήταν εκεί ο λαός της Αθήνας. Ηταν γιατί είχε αιτήματα λαϊκά και χιλιάδες μάτια ατένιζαν ένα μέλλον καλύτερο. Το έβλεπες από την πρώτη στιγμή. «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καίνε τη ζωή σου, με το ΚΚΕ η απάντησή σου», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», όλοι μια φωνή. Ακόμα και τα συνθήματα κάνουν τη διαφορά...

«Σημαίες ψηλά! Πάμε!». Το σύνθημα δόθηκε και η πορεία των φοιτητών και σπουδαστών από τα Χαυτεία, όπου ήταν η προσυγκέντρωση της Οργάνωσης της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, προς το Πεδίον του Αρεως, ξεκινά. Με τη ζωντάνια και την ορμή της νιότης «τραντάζουν» την Πατησίων: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη!».

Στην Ομόνοια συγκεντρώθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ από τις συνοικιακές οργανώσεις. Με τις σημαίες στα χέρια. Ενα μικρό ποτάμι που ενώθηκε με αυτά των άλλων προσυγκεντρώσεων. Από την 3ης Σεπτεμβρίου, τη Μάρνης, την Πατησίων έως το Πεδίο του Αρεως δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα. «Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Οταν ακούς αυτό το σύνθημα αντιλαμβάνεσαι πού βρίσκεσαι και γεμίζεις ευθύνη και ελπίδα. Καταλαβαίνεις πως έχουν το ίδιο συναίσθημα χιλιάδες γύρω σου. Ολοι μαζί. Αυτή είναι η δύναμή μας!

Η ώρα είναι εφτά το απόγευμα. Η πλατεία Κάνιγγος, έχει ήδη γεμίσει. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, από τις υπηρεσίες, τις κατασκευές, τη βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, από τις κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟΑ, με κόκκινες σημαίες και πανό, ξεκινούν. «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Τα συνθήματα, αντηχούν.

Διασταύρωση Πατησίων και Χαλκοκονδύλη. Η προσυγκέντρωση των κλαδικών «συναντιέται» με την πορεία των νεολαίων. Τα συνθήματα δίνουν και παίρνουν, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη, ηλεκτρισμένη, ατμόσφαιρα. «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ», λένε οι νεολαίοι. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», απαντούν οι εργαζόμενοι. «ΚΚΕ ισχυρό μέτωπο λαϊκό» φωνάζουν όλοι μαζί.

Στην πλατεία Βικτορίας ήταν η προσυγκέντρωση των Βορειοανατολικών συνοικιών και από πολύ νωρίς το στίγμα έδιναν οι νέοι της ΚΝΕ με τις κόκκινες σημαίες, τα συνθήματα και ένα πανό με το σύνθημα «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπόσχονται τα χειρότερα. Κόντυνέ τους»!

Ισως ήταν από τις μεγαλύτερες προσυγκεντρώσεις των Πειραιωτών, στο αγωνιστικό «ραντεβού» στην Ομόνοια. Η παρουσία της νεολαίας καταλυτική. Οι κόκκινες σημαίες κατέκλυζαν την πλατεία. Ενας βετεράνος αγωνιστής, με το κοστούμι του, σα να πήγαινε σε γιορτή, με μια σημαία στον ώμο. Οταν φτάνουν στο Πεδίον του Αρεως, τους υποδέχονται με χειροκροτήματα που πνίγονται στα τραγούδια από τα μεγάφωνα. Γιορτή!

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ
Είμαστε εδώ, με το ΚΚΕ

«Είμαι εδώ, είμαστε εδώ για να δηλώσουμε το "παρών" στον αγώνα που κάνει το ΚΚΕ, που δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, που αφορά όλους όσοι είναι ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων" και αγωνίζονται για κάτι καλύτερο σ' αυτό τον τόπο αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Μ' αυτή την έννοια θέλω να πω ότι πρέπει το ΚΚΕ να ενισχυθεί και σ' αυτές τις εκλογές για να υπάρχει μία δυνατή, μία καθαρή φωνή ενάντια στο νέο μεσαίωνα που στήνεται στον κόσμο μετά τις ανατροπές του '89 - '91. Γι' αυτό είμαστε εδώ και πιστεύουμε ότι κάτι καλύτερο θα έρθει απ' αυτή την προσπάθεια, απ' αυτόν τον αγώνα που δίνουμε».

Είμαστε πολλοί, θα νικήσουμε...

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε προεκλογική συγκέντρωση. Ποτέ πριν δεν ασχολήθηκα με την πολιτική. Αλλά το ΚΚΕ, βλέπω, αγωνίζεται για το λαό», μας λέει η Αλέκα, ξενοδοχοϋπάλληλος σε κεντρικό ξενοδοχείο. «Ξεκινήσαμε μαζί με τα παιδιά από το σωματείο και σιγά σιγά, μέσα από το συνδικάτο, άρχισα να καταλαβαίνω τι έπρεπε να κάνω. Κατάγομαι από αριστερή οικογένεια, αλλά ποτέ ως τα τώρα δεν είχα ενδιαφερθεί». Πρόσωπο χαμογελαστό, φωτεινό, αισιόδοξο. Πώς να μην είναι; Είμαστε πολλοί, θα νικήσουμε!

* * *

«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα» λέει στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα. Την ίδια στιγμή οι μεγαλύτεροι γεμίζουν περηφάνια γιατί βρίσκονται, εδώ, στο ΚΚΕ, μετά από ανηφόρες και κατηφόρες. Λίγο πιο πέρα ένας νέος σχολιάζει: «Αξίζει τον κόπο νά 'σαι εδώ, να μείνεις εδώ»!

***

Μια παρέα νέων. Αρχίζει ένας και ακολουθούν και οι υπόλοιποι: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» φωνάζουν αρκετές φορές. «Ενα απλό όσο και ουσιαστικό σύνθημα που δεν μπορεί ποτέ να λείπει από μια συγκέντρωση του ΚΚΕ» μας λέει ο ένας από αυτούς.

***

Ενας συνταξιούχος κρατά μια πικέτα: «Ελλάδα! Ξεσηκωθείτε! Ολοι στο δρόμο! Ακρίβεια φτώχεια ανεργία. Συντάξεις λόρδας. Ντροπή σας»! Το όνομά του είναι Κώστας. «Ξέρεις πόσα χρήματα παίρνω σύνταξη;» λέει και γυρίζει την πικέτα από την άλλη πλευρά. Εκεί έχει αποτυπωμένο το εκκαθαριστικό της σύνταξής του. «Αυτά εδώ παίρνω: 266,64 ευρώ! Ζει κανείς με αυτά;. Ξέρεις τι ψήφιζα, μέχρι τώρα; ΠΑΣΟΚ. Και ξέρεις γιατί; Για να μη βγει η Δεξιά. Τώρα όμως, αν μπορούσα, θα ψήφιζα με χέρια και με πόδια το ΚΚΕ. Το Κάπα-Κάπα-Ε», λέει και τονίζει το κάθε γράμμα.

***

Ο κύριος Γιάννης είναι στο κίνημα «από τότε που γεννήθηκα, θα μπορούσα να πω». Τον συναντάμε στο αναπηρικό του καροτσάκι. «Ξέρεις τι κλέψιμο γίνεται ακόμη και μ' αυτά (και δείχνει το καροτσάκι); Εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας». «Αγώνας», μας λέει, «κάθε μέρα αγώνας».

***

«Τη βλέπεις αυτή; Μου μάθαινε χορό στη φυλακή». Η ηλικιωμένη αγωνίστρια έδειχνε στο νεολαίο τη συναγωνίστριά της από τις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Και οι δυο με πολλά χρόνια στην πλάτη, αλλά με βλέμμα το ίδιο νεανικό όπως και τότε. Οπως και του νεολαίου με την κόκκινη σημαία στον ώμο και το πορτρέτο του Τσε στην μπλούζα.

***

Νεαρός στην ηλικία φορούσε μπλουζάκι στο οποίο είχε τυπωμένο το σύνθημα: «Μην σκοτώνεις τα κουνούπια. Δεν είναι αυτά που σου πίνουν το αίμα».

***

Τι κι αν «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλιά πολλή», «εμείς διαβάζουμε τον κόσμο με μικρά ονόματα», ξέρουμε «πως το μέλλον δε θά 'ρθει από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο». Ξέρουμε πως το «όνειρο σιγά σιγά μεγαλώνει». Τα τραγούδια μπλέκονταν μεταξύ τους. Οπου και να γύριζες, έβλεπες πρόσωπα όμορφα και φωτεινά που παίρνουν πνοή από τη δύναμη του κοινού αγώνα για το αύριο, «που δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο». Ηταν μια συγκέντρωση που σε γέμιζε ελπίδα!

***

«Ωραία!». Λέξη που ψιθύρισε, σα να σκεφτόταν δυνατά, ο βετεράνος αγωνιστής με το τεράστιο χαμόγελο στα χείλη όταν αντίκρισε την πορεία της προσυγκέντρωσης του Πειραιά και των δήμων του, στο ύψος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ