ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα για την «αυτοδυναμία»
  • Αχαλίνωτη δημαγωγία, πλειοδοσία ανέξοδων υποσχέσεων και εκβιαστικά διλήμματα, τα ψηφοθηρικά όπλα της τελευταίας στιγμής
  • Σε «δεύτερο πλάνο» οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις
  • Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων

Η αχαλίνωτη δημαγωγία, η πλειοδοσία ψεύτικων υποσχέσεων και προσδοκιών, τα εκβιαστικά διλήμματα και η πλήρης «εξαφάνιση» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που θα εφαρμόσει από τη Δευτέρα χαρακτηρίζουν την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο Κ. Καραμανλής στις ομιλίες επιμένει να ζητά ισχυρή εντολή, για να προχωρήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, αλλά αποφεύγει να αναφέρει έστω και μία από αυτές (π.χ. Ασφαλιστικό, Παιδεία). Αντίθετα, περισσεύουν οι υποσχέσεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, συνοδευόμενες από τα εκβιαστικά, πλην άσφαιρα, διλήμματα για να «μαζέψουν» τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Θα συνεχίσουμε στο δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει όφελος σε όλους, ή θα γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, στα χρέη, στην ανασφάλεια του χθες; Θα συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ή θα αφήσουμε τη χώρα να κατρακυλήσει στην αβεβαιότητα και το τέλμα;», ήταν η χτεσινή παραλλαγή του διλήμματος που παρουσίασε μιλώντας χτες το βράδυ στη Μυτιλήνη. Ακόμα μια φορά ζήτησε να υπάρξει «σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, που να προχωρά με τόλμη και αποφασιστικότητα στις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

Διαπίστωσε ότι «είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή», μόνο και μόνο για να ζητήσει να ακολουθηθεί ο μονόδρομος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για «να διασφαλίσουμε αυτά που πετύχαμε». Τα «επιτεύγματα» αυτά όμως πραγματοποιήθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε και το μερίδιό τους από την «πίτα». Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι «ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων οδηγεί σ' ένα καλύτερο αύριο για όλους. Που εγγυάται όφελος για κάθε οικογένεια, για κάθε πολίτη»(!).

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Κ. Καραμανλής το αφιέρωσε να φιλοτεχνήσει το κοινωνικό προσωπείο της κυβερνητικής πολιτικής. Και επειδή ο απολογισμός είναι εξαιρετικά πενιχρός (μόνο κάτι άθλιες αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, ΕΚΑΣ), έριξε το βάρος στην καλλιέργεια προσδοκιών. Προς τούτο επικαλέστηκε «το μεγάλο εθνικό κεκτημένο(!) της δημοσιονομικής εξυγίανσης», το οποίο, «μας επιτρέπει τώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης και εδραίωσης του κοινωνικού κράτους». Οι υποσχέσεις εδώ είναι οι γνωστές: Δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής για τα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες από το 2008, κατώτατη εθνική σύνταξη από το 2009 (απροσδιόριστο το ύψος και το ποιοι θα την πάρουν)...

Ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο

Από την άλλη, όμως, ο Κ. Καραμανλής φροντίζει να αναφέρει, έστω με σκόπιμα γενικόλογο και αόριστο τρόπο, ορισμένες από τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορεί την επομένη των εκλογών να επικαλείται ότι εγκρίθηκαν από τον ελληνικό λαό. Ετσι, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον «Αλφα», τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας των εργαζομένων ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα και της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. «Ναι, είμαι υπέρ και στο στενότερο δημόσιο τομέα να υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι απασχόλησης», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Να μην είναι κατ' ανάγκην όποιος απασχολείται στο δημόσιο τομέα μόνιμος, εφόρου ζωής, δημόσιος υπάλληλος». Προκειμένου να διασκεδάσει τις αντιδράσεις διαβεβαίωσε ότι δε θα θιγούν οι σημερινοί υπηρετούντες, ενώ ζήτησε να υπάρξει συναίνεση στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Πάντως, μίλησε για συμβάσεις ορισμένου χρόνου: «Υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορούσαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να προσφέρουν, που κατ' ανάγκη δε θα ήθελαν και οι ίδιοι να μπουν στη λογική μιας καριέρας συνολικής και μόνιμης με το δημόσιο τομέα», είπε. Στην ίδια συνέντευξη, ο Κ. Καραμανλής επαναβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο στρατηγικό ξεπούλημα του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα πειθαρχήσει πλήρως στην απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο.

Την «ανάγκη» της αυτοδυναμίας θέλησε να υπογραμμίσει ο Γ. Σουφλιάς μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επικαλέστηκε την εμπειρία του από τις κυβερνήσεις συνεργασίας που είχαν γίνει το 1989 - 90 υποστηρίζοντας ότι «οι κυβερνήσεις αυτές δεν απέδωσαν», ενώ σήμερα «οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες» στη χώρα μας. Εδώ, αποφάνθηκε, «χρειάζεται μια κυβέρνηση, η οποία να έχει συνοχή, να είναι αυτοδύναμη, για να μπορεί να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα». Κινούμενος στο κλίμα του Μεγάρου Μαξίμου έστειλε το μήνυμα ότι «η ΝΔ πάει καλά στις εκλογές», αλλά όταν ρωτήθηκε αν θα μπει το ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή προτίμησε να μεταθέσει τις ευθύνες στο λαό: «Ο λαός θα αποφασίσει παιδιά. Εκλογές έχουμε».

ΠΑΣΟΚ
Επιχείρηση αναστήλωσης πλαστών διλημμάτων

Μια γνώριμη από το παρελθόν επιχείρηση λεηλάτησης της αριστερής συνείδησης, που εντάσσεται σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια αναστήλωσης των πλαστών διακρίσεων και διαχωριστικών γραμμών για να συγκαλύψουν τη στρατηγική σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, επιδίδονται τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προεξέχοντα τον Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του κόμματός του συνεχίζουν να αναμασάνε τα χιλιοειπωμένα «τι Πλαστήρας τι Παπάγος» θέλουν να αναπαράγουν μια προπαγάνδα με «αρχαία υλικά» για να κάνουν σύγχρονη πολιτική, με μοναδικό στόχο να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα προεκλογικά ανοίγματα του Γ. Παπανδρέου στους «αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες», τα οποία εκφράζουν την αγωνία του ΠΑΣΟΚ να συγκρατήσει τα λαϊκά στρώματα που το εγκαταλείπουν και στοχεύουν στη διατήρηση του δικομματικού μοντέλου.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν αυτό που συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ο λαός, την πλήρη σύμπλευση, δηλαδή, των εταίρων του δικομματισμού, επιχειρούν να θολώσουν τα νερά. Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί εντελώς υποκριτικά να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν το κόμμα της... «προόδου» και καλεί σε «αντιδεξιό μέτωπο». Την ίδια στιγμή, η Β. Παπανδρέου με χτεσινές δηλώσεις της χρησιμοποίησε το εκβιαστικό δίλημμα της «χαμένης ψήφου», υποστηρίζοντας: «Υπάρχει χαμένη ψήφος, όταν δεν έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα»...

Για το ΠΑΣΟΚ, μέρος της μετεκλογικής στρατηγικής του είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από της αντιπολίτευσης, είναι να προβάλλει την πολιτική θέση της «ευρύτερης συνεργασίας» προκειμένου με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή του την τακτική παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου με συνέντευξη του στο «Αλτερ» αναφέροντας: «Υπάρχουν βεβαίως προγραμματικές συγκλίσεις με αρκετές δυνάμεις προοδευτικές και, θα έλεγα, ιδιαίτερα με τον Συνασπισμό» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι στο μέλλον, είτε το κοντινότερο είτε το μακρινότερο, πρέπει να συγκλίνουμε σε μια ευρύτερη συνεργασία. Δε σημαίνει σε ένα ενιαίο κόμμα, αλλά σε συνεργασία πολιτικών, κοινωνικών δυνάμεων, για σημαντικές αλλαγές στον τόπο μας», για «τις μεγάλες ανατροπές που χρειάζεται η χώρα»...

Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, ο Γ. Παπανδρέου στηρίζοντας το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη, τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει «θεσμικό ρόλο που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της χώρας»...

Στις πυρόπληκτες περιοχές

Χωρίς προβλήματα αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, να διεξαχθεί η ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών και στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ανοιχτές είναι μέχρι τις βραδινές ώρες οι τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις, προκειμένου να εκδίδουν άμεσα ταυτότητες. Ανοιχτοί μέχρι τις βραδινές ώρες καθώς και το Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών θα είναι και οι δήμοι των πυρόπληκτων νομών, ώστε να εκδίδουν τα αναγκαία πιστοποιητικά.

Ενημέρωση για τα εκλογικά αποτελέσματα

Από τις διευθύνσεις www.ekloges.ypes.gr και www.ekloges.singularlogic.gr θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εκλογών της 16ης Σεπτέμβρη. Περίπου στις 10.30 της βραδιάς των εκλογών αναμένεται να είναι γνωστό το αποτέλεσμα στο 10% των εκλογικών τμημάτων, κάτι που αποτελεί ασφαλές δείγμα για τη σειρά της εκλογικής δύναμης των κομμάτων. Επίσης το ίδιο βράδυ των εκλογών θα γίνονται γνωστά και τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας στην Αττική μόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ