ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αύριο ανοίγει τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη

Σε διαρκή μάχη, κόντρα στις όποιες δυσκολίες μπορεί να δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες, βρίσκεται ολόκληρη η οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ προκειμένου να διαμορφώσει το χώρο που από αύριο και για τρεις μέρες θα πλημμυρίσει από τη νεολαία και το λαό της πόλης. Το χώρο στη Νέα Παραλία, που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη και θα κορυφωθούν το βράδυ της Κυριακής με την ομιλία του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια του τριημέρου μέσα από τη συζήτηση για τα Ναρκωτικά, στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες της πόλης καθώς και μέσα από τη θεματολογία που θα αναπτυχθεί στους διάφορους χώρους που θα λειτουργούν, επιδιώκεται ο ουσιαστικός διάλογος γύρω από τις εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις, γύρω από τα προβλήματα της νεολαίας και των εργαζομένων και φυσικά να αναδειχτεί η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν ειδικά περίπτερα για τον «Οδηγητή», τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για το Δημιουργικό χρόνο (αθλητισμός, 2004 κλπ.), για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις γυναίκες κ.ά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριήμερου:

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

8.00 μ.μ.: Ανοιγμα των εκδηλώσεων

8.10 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τον Σωτήρη Μπαλλά και το συγκρότημα της ΚΝΕ. Συμμετέχει η Ανθή Τατσιούλη. Θα παραβρεθεί ο συνθέτης και θα ακολουθήσει βράβευσή του.

9.30 μ.μ.: Μουσική συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο.

11.00 μ.μ.: Μουσική συναυλία με τους Κ. Μακεδόνα και Δ. Μπάση.

ΛΑΪΚΟ ΠΑΛΚΟ:

8.00 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα: «Πολιτική κατά των εξαρτήσεων». Συμμετέχουν Κ. Γασγαλίδης, νευρολόγος - ψυχίατρος, Π. Γεωργάκας, ψυχίατρος - υπεύθυνος της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αργώ», Φ. Καλοτεράκης, ψυχολόγος - διευθυντής Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη».

9.15 μ.μ.: Συγκρότημα κρουστών της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ.

10.00 μ.μ.: Χορευτικό της Παλαιστινιακής Παροικίας.

10.30 μ.μ.: Παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι με τους Κρητικομακεδόνες και τον Β. Τολιούδη.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

8.30 μ.μ.: Ελληνικό ροκ με τους «Δευκαλίων».

9.30 μ.μ.: Alternative μουσική από τους «29 Αποτσίγαρα».

10.30 μ.μ.: Blues ρυθμοί με τους «King Be».

11.30 μ.μ.: Συναυλία με τους «Μωρά στη φωτιά».

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

8.30 μ.μ.: Μουσική συναυλία με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη.

9.45 μ.μ.: Ομιλία από τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

10.15 μ.μ.: Συναυλία με τους «ΟΝΑΡ».

11.30 μ.μ.: Συναυλία με τους Δ. Τσακνή και Λ. Μαχαιρίτσα.

ΛΑΪΚΟ ΠΑΛΚΟ:

8.00 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα: «Η πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

9.00 μ.μ.: Χορευτικό και μουσικό σχήμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης για το Κουρδιστάν.

10.30 μ.μ.: Παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

8.00 μ.μ.: Εντεχνο και ροκ με τους «Αείπολις».

8.45 μ.μ.: Rhythm and Rock με τους «Full House».

10.30 μ.μ.: Blues εξάρσεις με τους «Blue Strings».

11.30 μ.μ.: Ξένο κλασικό Ροκ με τους «Dual Band».

Κυριακή 16 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

8.00 μ.μ.: Κλασική μουσική με τους «ΑLΕΧΙΑ» από Σόφια Βουλγαρίας.

8.30 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα σε Γ. Ρίτσο και Ν. Χικμέτ από το μουσικό τμήμα του ΑΠΘ.

9.45 μ.μ.: Ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

10.15 μ.μ.: Μουσική συναυλία με τον Δ. Ζερβουδάκη.

11.30 μ.μ.: Μουσική συναυλία με τον Μ. Πασχαλίδη.

ΛΑΪΚΟ ΠΑΛΚΟ:

8.30 μ.μ.: Χορευτικό του Δήμου Αγ. Παύλου.

9.00 μ.μ.: Naji Alili, Παλαιστινιακό Χορευτικό.

10.30 μ.μ.: Αφιέρωμα στο ποντιακό τραγούδι με τον Χρήστο Παπαδόπουλο.

11.15 μ.μ.: Ρεμπέτικο και λαϊκό γλέντι από τον Β. Κασούρα και το συγκρότημα «Μινόρε».

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

8.30 μ.μ.: Ροκ ρυθμοί από τους «Enough Said».

10.30 μ.μ.: Blues διαδρομές με τους «Blues Storm».

11.30 μ.μ.: Συναυλία με τους «Φώτα Πορείας».

ΠΑΤΡΑ
Τριήμερο πολιτικής συζήτησης και πολιτισμού

Σε εργοτάξιο έχει μετατραπεί το Κάστρο στην Πάτρα, που ετοιμάζεται από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, για να φιλοξενήσει στους κόλπους του το 27ο Φεστιβάλ της Οργάνωσης, που ξεκινάει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, οπότε θα κορυφωθεί με την ομιλία τού Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηδη ο όγκος των κατασκευών, τα μπαρ, τα περίπτερα έχουν στηθεί, ενώ έχουν υψωθεί και τα γιγαντοσυνθήματα. Ο χώρος διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε πραγματικά να εντυπωσιάσει τον κόσμο που τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ καλούν μαζικά να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις. «Φιλοδοξούμε το φετινό Φεστιβάλ της Πάτρας να είναι το καλύτερο που θα έχουμε κάνει μετά την ανασυγκρότηση της οργάνωσης», μας λέει η Μαίρη Ντουντούμη, γραμματέας του ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ και σημειώνει: «Αυτή μας την πεποίθηση τη στηρίζουμε πέρα από την ποιότητα και την ποικιλία του προγράμματος, στο γεγονός ότι το κύρος, η επιρροή και πολύ περισσότερο η απήχηση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ στη νεολαία είναι μεγαλύτερη. Θέλουμε - κατέληξε - το φετινό Φεστιβάλ να είναι ένα τριήμερο γόνιμης, έντονης πολιτικής συζήτησης, ένα τριήμερο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και διασκέδασης για τη νεολαία και το λαό της Πάτρας. Να αποτελέσει σταθμό που θα βοηθήσει τη δράση μας στη νέα γενιά μπροστά και στο 8ο συνέδριο της οργάνωσής μας».

Το πρόγραμμα
  • Αύριο Παρασκευή

Κεντρική εξέδρα:

9.00 μμ: Ομιλία της γραμματέα του ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ Μαίρης Ντουντούμη.

9.15 μμ: Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

10.30 μμ: Αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι με τον Πετρολούκα Χαλκιά.

Ερασιτεχνική Σκηνή:

8.15 μμ: «Αίρεσις».

9.15 μμ: «Σκλάβοι Σιωπηροί».

10.00 μμ: «Αγνοούμενοι».

10.45 μμ: «Babel fish».

Λαϊκή Σκηνή:

9.15 μμ: Συζήτηση με θέμα: «Μισθοφορικός στρατός, εθνική ανεξαρτησία - λαϊκές ελευθερίες».

  • Σάββατο 15 Σεπτέμβρη

Κεντρική Εξέδρα:

8.30 μμ: Ερασιτεχνικό συγκρότημα.

9.45 μμ: Ομιλία από την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

10.15 μμ: Συναυλία με τους Κώστα Μακεδόνα - Δημήτρη Μπάση.

Ερασιτεχνική Σκηνή:

8.15 μμ: «Sol Invictus».

8.40 μμ: «Strange Effect».

10.20 μμ: «Φωνή Βοώντος».

11.30 μμ: «Ατας Διδοίσθα».

12.10 μμ: «Ακροβάτες του Ονείρου».

Λαϊκή Σκηνή:

8.45 μμ: Συζήτηση με θέμα: «Συμπεράσματα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, προοπτική του εργατικού λαϊκού κινήματος».

10.15 μμ: Συναυλία με ρεμπέτικο συγκρότημα.

  • Κυριακή 16 Σεπτέμβρη

Κεντρική Εξέδρα:

8.30 μμ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με το συγκρότημα «Γόρδιος Δεσμός».

9.45 μμ: Ομιλία από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

10.30 μμ: Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ερασιτεχνική Σκηνή:

8.00 μμ: Παράσταση Καραγκιόζη.

9.10 μμ: Χορευτικό Πρόγραμμα.

Λαϊκή Σκηνή:

8.45 μμ: Συζήτηση με θέμα: «Ναρκωτικά και Νεολαία».

10.30 μμ: Συναυλία με Λαϊκό συγκρότημα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στους νεανικούς ρυθμούς του Φεστιβάλ

Από αύριο ξεκινούν και οι κεντρικές τριήμερες εκδηλώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης, τη Λάρισα και την Καλαμάτα, όπου αντίστοιχα θα μιλήσουν την Κυριακή ο Ορέστης Κολοζώφ, ο Σπύρος Χαλβατζής κι ο Θόδωρος Τζιατζής, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις του Ηρακλείου πραγματοποιούνται στο Πάρκο Γεωργιάδη και αύριο περιλαμβάνουν νεανικό κρητικό συγκρότημα με τον Χρήστο Ζηδιανάκη, συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό και κρητική μουσική με το συγκρότημα του Χαρίλαου Παπαδάκη.

Το Σάββατο 15/9 η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, θα υπάρχει μουσική από το ροκ συγκρότημα «Ψευδαισθήσεις», αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και ρεμπέτικο πρόγραμμα με το συγκρότημα του Φουκάκη.

Την Κυριακή 16/9, πέρα από την κεντρική πολιτική ομιλία του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική από το ροκ συγκρότημα «Φάσμα», πολιτικό τραγούδι με τον Γιώργο Μπαχρή, ξένο ροκ με τους «On the rocks» και συναυλία των «Ενδελέχεια».

Λάρισα

Το πρόγραμμα των τριήμερων κεντρικών εκδηλώσεων στη Λάρισα, που θα γίνουν στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη στο Κηποθέατρο, περιλαμβάνει: Την Παρασκευή 14/9 στην κεντρική εξέδρα στις 8.00 μ.μ. άνοιγμα από μέλος του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, και ακολουθεί πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Το Σάββατο 15/9 στην κεντρική εξέδρα θα υπάρξει ομιλία μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και στις 10.30 μ.μ. συναυλία από το συγκρότημα «ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ». Στη β` εξέδρα στις 8.15 μ.μ. ερασιτεχνικό τραγούδι και στις 10.30 μ.μ. ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ».

Την Κυριακή 16/9 στην κεντρική εξέδρα στις 9.00 μ.μ. αφιέρωμα στη δράση και το έργο της ΟΚΝΕ και στις 10.00 μ.μ. ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 10.30 μ.μ. συναυλία με το συγκρότημα «ΟΝΑΡ». Στη β` εξέδρα στις 7.30 μ.μ. ερασιτεχνικό συγκρότημα, στις 8.00 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Αντιιμπεριαλιστική Πάλη και νεολαία» και στις 10.30 μ.μ. ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα του Ν. Γάλλου.

Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο του Λιμενικού και αύριο περιλαμβάνει άνοιγμα από το γραμματέα του ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ, Χρήστο Παπάζογλου, συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση με τους Μάκη Πέτσα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Περικλή Μαντά, εκπρόσωπο της ΔΑΠ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, της ΠΑΣΠ και Δημήτρη Οικονομάκο της ΠΚΣ, ροκ συναυλίες από τα συγκροτήματα «Ιχνηλάτες» και «Ασκοί του Αιόλου», ρεμπέτικο πρόγραμμα από τον Νίκο Λειβαδίτη.

Το Σάββατο θα γίνει συζήτηση για «τα προβλήματα των οικονομικών μεταναστών στο νομό», θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ για τις κινητοποιήσεις της Γένοβα, ομιλία από τον Φώτη Ρηγανάκο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και αφιέρωμα στο εργατικό - πολιτικό τραγούδι με τον Τάκη Σταθέα.

Την Κυριακή θα μιλήσει ο Θόδωρος Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι.

Επίσης, άλλες εκδηλώσεις γίνονται σε Χαλκίδα, Λαμία, Κόρινθο, Κοζάνη, Ρέθυμνο, Βέροια, Ρόδο, Ορεστιάδα, Ξάνθη και αλλού.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org