ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΣΤΟ ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ»
Καταλύεται κάθε έννοια θεραπείας και επιστημονικότητας
  • Μέχρι και 70% αυξήθηκαν σε ένα μήνα οι εισαγωγές χρηστών στο πρόγραμμα, χωρίς καμία από τις προβλεπόμενες προετοιμασίες
  • Σε κίνδυνο η ασφάλεια εργαζομένων και χρηστών, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες σε ΓΝΑ «Λαϊκό», Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο χώρο της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο χώρο της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά
«

Εχει καταλυθεί κάθε έννοια θεραπείας, επιστημονικότητας, ευρυθμίας και σοβαρότητας», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη μονάδα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) που στεγάζεται στο ΓΝΑ «Λαϊκό», με αφορμή τις τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η μονάδα, ειδικά μετά και τις τελευταίες αθρόες εισαγωγές χρηστών σ' αυτήν, που αύξησαν τον αριθμό των μελών της μονάδας κατά 70% σ' ένα μήνα!

Συγκεκριμένα, η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο ΓΝΑ «Λαϊκό» λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο, που έχει παραχωρηθεί από το παράρτημα του Νοσοκομείου που βρίσκεται στην οδό Σεβαστουπόλεως. Προαύλιος χώρος δεν υπάρχει, η είσοδος της Μονάδας βρίσκεται δίπλα από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου όπου προσέρχονται για καθημερινή βραχεία νοσηλεία ασθενείς με σοβαρές παθήσεις (καρκινοπάθειες, θαλασσαιμίες κ.ά.). Η Μονάδα βρίσκεται στον ημιώροφο του κτιρίου και η πρόσβαση γίνεται μόνο από την ξύλινη σκάλα, καθώς με απόφαση του Νοσοκομείου το ασανσέρ είναι κλειδωμένο για τον ημιώροφο που βρίσκεται η Μονάδα.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί σήμερα στη Μονάδα, όπως περιγράφεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, είναι η εξής: «Ο φύλακας είναι ένας για 4 μόνο ώρες και, στη διάρκεια αυτών των ωρών, η φύλαξη που παρέχει είναι το λιγότερο πλημμελής, καθώς είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την είσοδο, το πεζοδρόμιο της Μονάδας και τους χώρους της χορήγησης, της γραμματείας και των γραφείων που είναι στον ημιώροφο (...) Με τον ασύλληπτα πρόχειρο τρόπο που γίνονται οι εισαγωγές εδώ και 1 μήνα, έχει καταλυθεί κάθε έννοια θεραπείας, επιστημονικότητας, ευρυθμίας και σοβαρότητας», αναφέρουν σε επιστολή τους οι εργαζόμενοι της Μονάδας προς τη διοίκηση του Οργανισμού.

«Η αύξηση του αριθμού των μελών του Προγράμματος κατά 70% σε ένα μήνα τινάζει στον αέρα οποιαδήποτε δουλειά έχει γίνει έως σήμερα. Οι παραβατικές και οι επιθετικές, έως βίαιες, συμπεριφορές έχουν πολλαπλασιαστεί και η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι προ ημερών δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα στο Νοσοκομείο που μας φιλοξενεί, καθώς 2 μέλη από τα προσφάτως σταθεροποιημένα μπήκαν στην τουαλέτα του κοινού και έκαναν χρήση ουσιών. Αναμενόμενο για χρήστες που κλήθηκαν τελευταία στιγμή να μπουν σε ένα Πρόγραμμα χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς όριο, χωρίς παρακολούθηση», σημειώνεται στην επιστολή.

«Διαμαρτυρόμαστε, γιατί με την προχειρότητα που γίνονται οι εισαγωγές αυτές καταλύεται οποιαδήποτε επιστημονικότητα και ζητούμε να σταματήσει άμεσα ο παραλογισμός αυτός, που έχει εξωθήσει στα όρια προσωπικό και θεραπευόμενους, με τους τελευταίους να έχουν εξεγερθεί για τη μετατροπή της Μονάδας σε προέκταση της πιάτσας. Προειδοποιούμε πως υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με συνέπειες πιθανότατα μη αναστρέψιμες», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της μονάδας ΓΝΑ «Λαϊκό», υπογραμμίζοντας ότι οι ίδιοι και τα μέλη του προγράμματος «δε θα φέρουν καμία ευθύνη για ό,τι προκύψει στο μέλλον»...

Να θυμίσουμε ότι όσα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη μονάδα του ΟΚΑΝΑ δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός. Χτες, οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Ρόδου κήρυξαν τετράωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται, όπως σε ποτηράκια χορήγησης υποκατάστατων και νερού (όσοι παρακολουθούν το πρόγραμμα φέρνουν τα ποτηράκια της χορήγησης ...από το σπίτι τους, με όλους τους κινδύνους που ενέχει αυτό), σε αντιδραστήρια ουροαναλυτή κ.ά. Στη μονάδα Ηρακλείου Κρήτης οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει την ακατάλληλη λειτουργία της μονάδας. Εδώ και 7 εβδομάδες δεν υπάρχει καθαρίστρια, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και χρηστών.

Στρώνουν το έδαφος για την παράδοση του χώρου στους ιδιώτες

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα τελευταία χρόνια, να θυμίσουμε ότι τα προγράμματα υποκατάστασης προπαγανδίζονταν ως πανάκεια, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν - με προϋπόθεση πάντα ότι θα ήταν υψηλών προδιαγραφών - μόνο μια μικρή κατηγορία εξαρτημένων (π.χ. φορείς του Εϊτζ κ.ά.). Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις - και αξιοποιώντας το άλλοθι της λίστας αναμονής που σκόπιμα δημιουργήθηκε σε αυτά - βάφτισαν τους χρήστες «χρόνιους ασθενείς», που θα πρέπει να παίρνουν διά βίου το «φάρμακό» τους, γέμισαν τη χώρα με προγράμματα υποκατάστασης χωρίς προσωπικό (στην Κατερίνη και αλλού η χορήγηση γίνεται από νοσηλεύτριες και όχι από ειδικευμένο γιατρό), στη συνέχεια τα μετέφεραν στα νοσοκομεία (δίπλα σε χώρους απορριμμάτων και νεκροτομεία, μέσα σε κοντέινερ), κάνουν αθρόες εισαγωγές.

Τα παραπάνω δε συμβαίνουν τυχαία. Είναι κομμάτια του παζλ της εγκληματικής «αντιναρκωτικής» πολιτικής, που, σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, στόχος είναι η συντήρηση και όχι η απεξάρτηση, η δημιουργία ενός μόνιμου και νόμιμου κοινωνικού περιθωρίου απόλυτα ελεγχόμενου. Είναι η ίδια πολιτική που υπονομεύει σταθερά τη λειτουργία των «στεγνών» προγραμμάτων και μετατρέπει με ταχύτητα φωτός τον ΟΚΑΝΑ σε προγράμματα χαμηλών προδιαγραφών. Στόχος να εφαρμοστεί ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα ναρκωτικά, με τον οποίο προβλέπεται η παράδοση κάθε κρίκου που αφορά την τοξικοεξάρτηση (πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη) στους ιδιώτες. Ηδη το τελευταίο διάστημα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ΜΚΟ και ιδιώτες που πουλάνε αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προγράμματα και «θεραπείες» έναντι χιλιάδων ευρώ. Οσα συμβαίνουν, καταστρατηγούν το δικαίωμα χιλιάδων νέων ανθρώπων στη ζωή, στη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, το δικαίωμα όλου του πληθυσμού στην πρωτογενή πρόληψη.


Εκρηκτική κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση

«

Εκρηξη των εκδικητικών και παράνομων απολύσεων» στα ιδιωτικά σχολεία τις τελευταίες ημέρες καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ). «Εκπληκτη» δηλώνει η ηγεσία της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι οι σχολάρχες αξιοποιούν το νέο θεσμικό πλαίσιο που τους χάρισε η κυβέρνηση ώστε να απολύουν εκπαιδευτικούς και να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους χωρίς έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού, η κυβέρνηση, μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε και ψήφισε, κατάργησε κάθε εποπτεία και έλεγχο στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων από το υπουργείο Παιδείας και τα Συμβούλια Εκπαίδευσης. Το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται είναι ότι οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν πλέον να διδάσκουν ό,τι θέλουν, να αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις τους όπως θέλουν, να απολύουν χωρίς να αποζημιώνουν όποτε θέλουν, να προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζόμενους με όποια εργασιακή σχέση σκλαβιάς θέλουν, να απολύουν χωρίς να λογοδοτούν στα Συμβούλια Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας (μέχρι τώρα η νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους), με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου καλούνται να δουλέψουν χωρίς δικαιώματα, με ατομικές συμβάσεις εργασίας και πετσοκομμένους μισθούς. Με το καθεστώς του φόβου, της τρομοκρατίας, την απειλή της ανεργίας να εντείνεται στους χώρους δουλειάς, στα ιδιωτικά σχολεία, στα φροντιστήρια.

Πρόκειται ουσιαστικά για την έκφραση της πολιτικής που τα χαρίζει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, που τσακίζει ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα και κατακτήσεις. Την πολιτική αυτή κατονομάζουν ως υπεύθυνο για την κατάσταση και αντιπαλεύουν με συνέπεια οι ταξικές δυνάμεις στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, μακριά από τις αυταπάτες που σπέρνει συστηματικά η διοίκηση της ΟΙΕΛΕ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέσα από τις πρωτοβουλίες και τη δράση τους, καλούν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με ταξικό κριτήριο να αντιπαλέψουν την πολιτική που τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, που κάνει καθεστώς την ανασφάλεια, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα μεροκάματα πείνας σε όλους τους χώρους δουλειάς και στην ιδιωτική εκπαίδευση, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους συμβιβάζονται με αυτήν την κατάσταση, να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές των ταξικών σωματείων.

«Στο χέρι μας είναι να ορθώσουμε τείχος στην εργοδοτική επιθετικότητα. Να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή μας απέναντι στην κυβέρνηση που νομοθετεί για λογαριασμό των εργοδοτών. Στην ταξική μας οργάνωση κρύβεται τεράστια δύναμη που δεν την έχουμε ακόμα δοκιμάσει. Ο δικός μας μονόδρομος είναι να ισχυροποιήσουμε και να μαζικοποιήσουμε τα σωματεία μας, να γίνουμε η φωνή τους, να χτίσουμε πυρήνες και επιτροπές τους σε κάθε χώρο δουλειάς. Ετσι θα πολλαπλασιαστεί η δύναμή τους, έτσι θα τρομοκρατήσουμε εμείς τους εργοδότες μας». Τα παραπάνω ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και στα οποία πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα οποία ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού και κοινής δράσης για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα φροντιστήρια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ