ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αναιμική και πρόσκαιρη η όποια ανάκαμψη

Πολύ πίσω από τα προσδοκώμενα οι επιδόσεις των καπιταλιστικών οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο

Πονοκέφαλο προκαλούν στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του τα οικονομικά δεδομένα που αποδεικνύουν τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης

Associated Press

Πονοκέφαλο προκαλούν στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του τα οικονομικά δεδομένα που αποδεικνύουν τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης
Αυξανόμενη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί στους φυσικούς και πολιτικούς εκπροσώπους του παγκόσμιου κεφαλαίου η διαπίστωση χαμηλότερων ρυθμών ανάκαμψης από τους προσδοκώμενους.

Τα στατιστικά στοιχεία για τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, επιβεβαιώνουν καταρχήν το χαρακτήρα της κρίσης σαν συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής. Ταυτόχρονα, επαληθεύουν την εκτίμηση ότι εντός των ορίων του καπιταλιστικού συστήματος που έχει σαπίσει, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, η οποία ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα είναι πρόσκαιρη και αναιμική, μέχρι τη βύθιση στην επόμενη κρίση. Αυτόν το φαύλο κύκλο, που μόνο δεινά επιφυλάσσει για τα πραγματικά του συμφέροντα, μόνο ο λαός μπορεί να τον σπάσει με την πάλη του, προσανατολίζοντας τον αγώνα του στην ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, στο κέρδισμα της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Η εικόνα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η εικόνα των μεγαλύτερων οικονομιών παγκόσμια είναι ενδεικτικά η εξής:

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 18,8% τον Ιούνη, αγγίζοντας τα 49,9 δισ. δολάρια - τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβρη του 2008 -, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών της Wall Street. Σύμφωνα με αναλυτές, η αύξηση των εισαγωγών, παρόλο που συνεπάγεται άνοδο των καταναλωτικών δαπανών, συνεχίζει να υπονομεύει την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι είναι «μακρύς ο δρόμος προς την οικονομική ανάκαμψη», δεσμευόμενος να κάνει τα πάντα, ώστε το κεφάλαιο να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς κερδοφορίας. Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν είναι θωρακισμένες από την οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση που ξεκινά από άλλα μέρη του κόσμου, έπειτα από την ανακοίνωση χαμηλότερων οικονομικών αποτελεσμάτων από την Κίνα. Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Γέιλ, καταγράφηκε «μείωση του εισοδήματος κατά 25% για τον έναν στους πέντε Αμερικανούς το 2009». Σε απόλυτους αριθμούς, περίπου 46 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν οικονομικά ανασφαλείς το 2007 σε σύγκριση με τα 28 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί το 1985. Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι κατασχέσεις. Το μήνα Ιούλη κατασχέθηκαν 92.858 ακίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οπως εκτιμούν 250 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του «Reuters», η οικονομία των ΗΠΑ προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,9% φέτος και 2,7% το 2011, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη με ρυθμούς 3% και 2,8% αντιστοίχως.

ΚΙΝΑ: Επιβράδυνση καταγράφεται στις επενδύσεις και τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα τον προηγούμενο μήνα. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε στο 13,4%, έναντι 13,7% του Ιούνη, την ώρα που οι ρυθμοί αύξησης των επενδύσεων σε πάγιο ενεργητικό επιβραδύνθηκαν στο 24,9%. Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών υποχώρησε δραστικά τον Ιούλη, ενώ αντιθέτως, η ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές παραμένει υψηλή.

Ευρωπαϊκή Ενωση: Τον Ιούνη, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση - έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 0,6% - προκαλώντας νέους φόβους για την προσδοκώμενη δυναμική της ανάκαμψης. Στην Αγγλία, η Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας για το 2011 από 3,4% (αρχική εκτίμηση) σε 2,5%. Για την Ευρωζώνη, οικονομολόγοι εκτιμούν ρυθμούς ανάπτυξης 1,2% για το 2010 και 1,4% για την επόμενη χρονιά.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας επεσήμανε προχτές ότι η τρέχουσα κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας παραμένει «ευάλωτη».

Καμπανάκι σε Σερβία - Τουρκία

Την ίδια ώρα που η κρίση έρχεται να αναδείξει τις καταστροφικές συνέπειες και τα αδιέξοδα της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ο επικεφαλής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Βελιγράδι, σε συνέντευξή του σε περιοδικό του Βελιγραδίου κάνει την εκτίμηση ότι «η Σερβία θα μπορούσε να επιτύχει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, θέτοντας ως "βάση" το ιρλανδικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης»!

Ο ίδιος απαριθμεί τις αναδιαρθρώσεις που έκανε η Ιρλανδία στην οικονομία της για να προσελκύσει επενδύσεις (έως και μηδενική φορολόγηση του κεφαλαίου, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κίνητρα στις επιχειρήσεις με το τσουβάλι), κρύβοντας όμως ότι σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας βρίσκονται στην πιο δεινή θέση των τελευταίων χρόνων, ύστερα από τη μαζική φυγή ξένων πολυεθνικών για άλλες, «φθηνότερες» στο κόστος παραγωγής χώρες.

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει και για το λαό της Τουρκίας, καθώς από το 2011, θα τεθεί σε εφαρμογή οικονομικό πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος, σύμφωνα με δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα έχει ως κεντρικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε ποσοστό 1% επί του ΑΕΠ, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, με ταυτόχρονη μείωση του εξωτερικού χρέους σε ποσοστό 30% επί του ΑΕΠ. Κατά το 2009, το έλλειμμα της Τουρκίας καταγράφηκε σε ποσοστό 5,5% επί του ΑΕΠ, ενώ το εξωτερικό χρέος αντιστοιχεί σε ποσοστό 45% επί του ΑΕΠ.

ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Αρνείται να συμμετάσχει η Σλοβακία

Επιβεβαίωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των αντιθέσεων που μαίνονται στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας

Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας αποφάσισε προχτές με μεγάλη πλειοψηφία (στους 84 παρόντες από το σύνολο των 150 βουλευτών, 69 υπέρ, 2 κατά και 13 αποχές) να μη συνεισφέρει στη λεγόμενη «ενίσχυση» προς την Ελλάδα, μέσω του μηχανισμού δανειοδότησης που συγκρότησε η ΕΕ. Το μερτικό που καλούνταν να καταβάλει η Σλοβακία αντιστοιχεί σε 816 εκατομμύρια ευρώ, στο σύνολο των 110 δισ. που προβλέπει το συνολικά δάνειο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης κλιμακώνονται αμείωτα, παρά την προσπάθεια της λυκοσυμμαχίας να πείσει για το αντίθετο. Η αστική τάξη της κάθε χώρας λειτουργεί με γνώμωνα το δικό της μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο συμφέρον.

Κατά συνέπεια, η σλοβάκικη κυβέρνηση απέρριψε τη συμβολή της στο μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας, με τα ίδια ακριβώς ιδιοτελή - από ταξική σκοπιά - κριτήρια που οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών αποφάσισαν τη συμμετοχή τους.

Η απόφαση πάρθηκε από την κυβέρνηση της Ιβέτας Ραντίτσοβα, η οποία διαδέχτηκε στην εξουσία την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ρόβερτ Φίτσο. Το σκεπτικό της μη συμμετοχής στο μηχανισμό δανειοδότησης, όπως το εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ιβάν Μίκλος, είναι ότι η Σλοβακία έχει πολύ μικρότερο ΑΕΠ από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η απόφαση, την οποία στήριξαν και σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ και του αρμόδιου επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, ο οποίος, κατήγγειλε τη Σλοβακία, που εντάχτηκε στην ζώνη του ευρώ στις αρχές του 2009, «για έλλειψη αλληλεγγύης και παραβίαση της δέσμευσης που είχε αυτή αναλάβει απέναντι στην ομάδα του Ευρώ για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα».

Εσπευσε, ωστόσο, να καθησυχάσει την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία ότι με την απόφαση αυτή δεν «κινδυνεύει η εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας στην Ελλάδα». Πιστή, εξάλλου, στη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της ΕΕ, η σλοβάκικη κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση προγράμματος περικοπών στο δημόσιο τομέα και ενίσχυσης των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης.

Εκδήλωση στις Αγιές Γυθείου

Η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στις Αγιές Γυθείου, στην «ταβέρνα του Πουλάκου». Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση στο Καρπενήσι

Σε συγκέντρωση της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ, στο Καρπενήσι, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τη μάχη των τοπικών εκλογών, θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 19 του Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ