ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΕΕΔΥΕ
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση τη Δευτέρα

Στις 7.30 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του πρωθυπουργού του Ισραήλ

Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του Ισραήλ
Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του Ισραήλ
Συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο την ερχόμενη Δευτέρα στις 7.30 μ.μ. και πικετοφορία στην πρεσβεία του Ισραήλ διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ, καλώντας το λαό της Αθήνας να διαδηλώσει τα αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Αθήνα.

Η επίσκεψη στην Αθήνα γίνεται σε ανταπόδοση του πρόσφατου ταξιδιού του Γ. Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ. Σηματοδοτεί τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, η οποία ισοδυναμεί με βαθύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στους ανταγωνισμούς στην περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό.

Καθόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια περίοδο όπου:

  • Η ισραηλινή κυβέρνηση σηκώνει προκλητικά τους τόνους για την επίθεση στη νηοπομπή αλληλεγγύης στη Γάζα, οξύνοντας την αντιπαράθεση με την Τουρκία, με την οποία μέχρι πρόσφατα διατηρούσε στρατηγική πολιτικοστρατιωτική συμμαχία. Η Τουρκία επιδιώκει να εξελιχθεί σε κυρίαρχη περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη, με ισχυρές προσβάσεις στο μουσουλμανικό κόσμο, φιλοδοξίες που έχουν άμεσα αντανάκλαση στις σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους και το Ιράν.
  • Το κράτος του Ισραήλ απειλεί ευθέως με πόλεμο το Λίβανο, αμφισβητώντας μάλιστα τα κυριαρχικά του δικαιώματα, καθώς έχει βάλει στο μάτι κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές που εντάσσονται στην υφαλοκρηπίδα του Λιβάνου. Το πρόσφατο περιστατικό της θανάσιμης στρατιωτικής εμπλοκής στη μεθόριο και οι απειλές που ακολούθησαν δείχνουν τον επικίνδυνο ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή.
  • Η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί ευθέως το Ιράν με στρατιωτική επέμβαση, συμβάλλοντας στο να σφίξει ο ιμπεριαλιστικός κλοιός σε βάρος του ιρανικού λαού, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο διεκδικεί ρόλο στον εξελισσόμενο εκβιασμό, αλλά παραχωρεί και τον ελληνικό εναέριο χώρο στην ισραηλινή αεροπορία για τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης επίθεσης στο Ιράν. Μια τέτοια άσκηση έγινε τον περασμένο μήνα και αναμένεται να επαναληφθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα το φθινόπωρο.
  • Το Ισραήλ, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, πιέζει την Παλαιστινιακή Αρχή να προσέλθει άνευ όρων στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων, την ίδια ώρα που συνεχίζει το δολοφονικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και συνεχίζει τον εποικισμό, κατέχοντας για δεκαετίες μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών εδαφών.

Είναι φανερό ότι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του Ισραήλ είναι παράγοντας κινδύνου για τους λαούς της περιοχής. Από αυτή τη σκοπιά, η καταδίκη της, μαζί και της στήριξης που προσφέρει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η ελληνική κυβέρνηση, είναι επιβεβλημένη για τους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας. Στην έκφραση αυτής της αυτονόητης καταδίκης στοχεύει και η κινητοποίηση που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζει την επόμενη φάση της επίθεσης

Σχεδιάζουν προπαγανδιστική καταιγίδα, με στόχο να αποπροσανατολίσουν και να τρομάξουν το λαό

Την υλοποίηση και προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων θέτει ως «βασική προτεραιότητα» για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, επιχειρώντας να σκεπάσει την επιθετικότητά της κάτω από τον κουρνιαχτό της συζήτησης για δήθεν «κοινωνικές πολιτικές», τις οποίες θα ανακοινώσει δήθεν ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Μετά τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, προχτές, σε αμερικανική ηλεκτρονική εφημερίδα υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις ανατροπές «ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους», χτες, με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, δήλωσε:

«Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους στόχους που έχουμε βάλει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τους στόχους που έχουμε βάλει στο μνημόνιο, άρα θα κληθούμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές περισσότερο από εδώ και πέρα». Ως κυβέρνηση, συνέχισε ο Γ. Πεταλωτής, «περνάμε σε μια δεύτερη φάση από το φθινόπωρο και μετά».

Ουσιαστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε τη νέα αντιλαϊκή επέλαση που θα ακολουθήσει με την επιβολή νέων φόρων, πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου, απολύσεις υπαλλήλων, άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων και παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ωστόσο, παρά την επιβολή των βάρβαρων μέτρων και τις υποσχέσεις στελεχών της κυβέρνησης και της τρόικας ότι μέσω της «δημοσιονομικής ανάκαμψης» θα αποτραπεί η ύφεση της οικονομίας, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν σημαντική επιδείνωση, στο -3,5%, της ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου.

Ξεδιπλώνοντας μέρος των φιλομονοπωλιακών μέτρων της κυβέρνησης, ο Γ. Πεταλωτής προανήγγειλε απολύσεις στις ΔΕΚΟ με αιχμή τις δημόσιες μεταφορές. Αναφερόμενος στις απολύσεις συμβασιούχων στο μετρό, είπε ότι «με το να μην τις ανανεώσουμε αυτές τις συμβάσεις, προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον» και τόνισε ότι «χρειάζεται εξορθολογισμός των υπηρεσιών των δημόσιων συγκοινωνιών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ κάθε είδους οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους και χαμηλόμισθους, και στον αντίποδα προανήγγειλε νέο πετσόκομμα στην παροχή στοιχειωδών επιδομάτων, κάνοντας λόγο για «εξορθολογισμό της κοινωνικής προστασίας», με την επιβολή «εισοδηματικών κριτηρίων».

Σε απόλυτη σύμπνοια με την κυβέρνηση, ο Χρ. Σταϊκούρας, τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Φλας» σημείωσε: «Σε περίοδο ύφεσης χρειάζονται συσταλτικά, περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα και αν μπορούν και τα χρέη μέσα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ταυτόχρονα όμως χρειάζονται μέτρα ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας. Αρα θεωρούμε ότι χρειάζεται συγκερασμός των δύο απόψεων».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στρώνουν το δρόμο για σύνταξη στα 70!

Στη Βρετανία, 823.000 εξακολουθούν να εργάζονται και μετά το 65ο έτος, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα

BΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το δρόμο για τη θεσμοθέτηση εργάσιμου βίου μέχρι τα 70 χρόνια επιδιώκει να ανοίξει η κυβέρνηση αξιοποιώντας, γι' αυτό το σκοπό τα διάφορα think tanks (δεξαμενές σκέψης στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας), που βλέπουν σαν «ρεαλιστικό σενάριο» μια τέτοια εξέλιξη.

Πριν κοπάσει ο αχός της επιβολής του νόμου για τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67, κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι επιστράτευσαν τους «ειδικούς» στην αντιλαϊκή προπαγάνδα. Οπως ο Μίκαελ Χένθερ, του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν ληφθούν υπόψη η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η μείωση των γεννήσεων η σύνταξη στα 70 μπορεί να θεωρηθεί βέβαιη».

Παρόμοια είναι η εκτίμηση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, η οποία βλέπει τη σύνταξη στα 70 «ως τον μόνο τρόπο αντιμετώπισης της ανατροπής της πληθυσμιακής πυραμίδας».

Σημειώνεται ότι η λεγόμενη «Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν» για το Ασφαλιστικό στην ΕΕ, που παρουσιάστηκε στις αρχές Ιούλη, εισηγείται την αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανάλογα με την αντίστοιχη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής, αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση. Ακριβώς αυτή τη λογική αξιοποιούν οι τεχνοκράτες στα κράτη - μέλη της ΕΕ, για να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε δουλειά ως τον τάφο!

Η «Πράσινη Βίβλος» έχει ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» συνολικά σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στη Βρετανία. Οπως σημειώνει η εφημερίδα Daily Telegraph, «ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνεται θεαματικά», με αποτέλεσμα «ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν περάσει το όριο συνταξιοδότησής τους έφτασε τις 823.000, διπλάσιος του αντίστοιχου πριν δέκα χρόνια».

«Χιλιάδες συνταξιούχοι υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό ή να αναστείλουν το δικαίωμα της σύνταξής τους, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, όπως πληρωμή στεγαστικών δανείων, υποχρεώσεις προς τα παιδιά τους, προσωπικές τους ανάγκες», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ