ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
Σελ. /28
1878: Η Συνθήκη του Βερολίνου διαμελίζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Μια Συνθήκη που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Στο Βερολίνο έγινε η μεγάλη μοιρασιά
Η υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Μια Συνθήκη που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Στο Βερολίνο έγινε η μεγάλη μοιρασιά
H Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (Μάρτης 1878) ήταν το αποτέλεσμα της στρατιωτικής νίκης της Ρωσίας επί της Τουρκίας και οδηγούσε στη δημιουργία της «Μεγάλης Βουλγαρίας». Οπως ήταν επόμενο, η Αγγλία και η Αυστρία δυσαρεστήθηκαν, αφού έβλεπαν τη ρωσική επέκταση και την ταυτόχρονη συρρίκνωση των δικών τους συμφερόντων. Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός πολέμου με τους Αγγλους και τους Αυστριακούς, η τσαρική Ρωσία (εξαντλημένη από τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας) υποχρεώνεται να συμβιβαστεί. Επιχειρεί κατ' αρχήν να διασπάσει την αγγλοαυστριακή συμμαχία, υπογράφοντας ξεχωριστή συνθήκη με την Αγγλία, όπου παραιτείται από το σχέδιο για τη «Μεγάλη Βουλγαρία». Ταυτοχρόνως, όμως, η Αγγλία υπογράφει συμφωνία με την Τουρκία όπου υπόσχεται να βοηθήσει του Τούρκους κατά των Ρώσων και παίρνει ως αντάλλαγμα την Κύπρο. Κατακτά έτσι αναίμακτα το πιο στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου. Υπ' αυτές τις συνθήκες συγκλήθηκε το ευρωπαϊκό συνέδριο στο Βερολίνο στις 13 Ιούνη 1878.

Στο Συνέδριο αντιπροσωπευόταν η Ρωσία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρουγγαρία, η Ιταλία, η Τουρκία, το Ιράν και τα βαλκανικά κράτη (ως παρατηρητές). Μετά από έντονο διπλωματικό αγώνα οι δυνάμεις υπέγραψαν στις 13 Ιούλη 1878 τη Συνθήκη του Βερολίνου.

Με τη συνθήκη αυτή, η Αγγλία και η Αυστρουγγαρία με την υποστήριξη της Γερμανίας πέτυχαν να τροποποιήσουν σημαντικά τους όρους της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου.

Τα προβλήματα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος των βαλκανικών λαών έμειναν ουσιαστικά άλυτα. Στην κυριαρχία των Τούρκων απόμειναν ακόμη περιοχές με πολυάριθμο μη τουρκικό πληθυσμό (Νότια Βουλγαρία, Μακεδονία, Αλβανία, Θεσσαλία, νησιά του Αιγαίου). Η Βοσνία και η Ερζεγοβίνη κατέχονταν στρατιωτικά από την Αυστρουγγαρία.

Το συνέδριο του Βερολίνου, κόβοντας σε καινούρια μέτρα το χάρτη της Βαλκανικής Χερσονήσου, δημιούργησε πολλές αφορμές, για να ξεσπάσουν καινούριες συγκρούσεις στην περιοχή αυτή και γενικά για να οξυνθεί η διεθνής κατάσταση. Και μετά την απελευθέρωσή τους οι βαλκανικές χώρες ήταν στίβος του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων που επενέβαιναν στις εσωτερικές τους υποθέσεις και επηρέαζαν ενεργά την εξωτερική τους πολιτική. Ετσι, τα Βαλκάνια έγιναν η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».

Καιρός

Στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, που στην αρχή της ημέρας στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανόν να είναι έντονες. Γρήγορα και από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί, στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί μέχρι ισχυροί που σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς, βορειοδυτικούς μέχρι πολύ ισχυρούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 17-32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20-34 στο Αιγαίο από 25-33 και στη Θεσσαλονίκη από 21-31 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί έως πολύ ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-34 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1793 Η δολοφονία του Ζαν Πολ Μαρά.

Ο Ζαν Πολ Μαρά ήταν από τους πρωταγωνιστές της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης. Γιατρός στο επάγγελμα, ασχολήθηκε με την πολιτική και στο τέλος και με τη δημοσιογραφία. Υπήρξε από το πιο ανυποχώρητους ηγέτες της Επανάστασης και από εκείνους που επέμεναν ότι η Επανάσταση δε θα πρέπει να σταματήσει μόνον επειδή αποκατέστησε την αστική τάξη στην εξουσία μετά την πτώση της φεουδαρχίας και της μοναρχίας. Γι' αυτό ήρθε σε σύγκρουση με αρκετούς από τους αστούς επαναστάτες που υποστήριζαν μια περιορισμένη αλλαγή μέσα από τις επαναστατικές ανατροπές που επέφερε η Επανάσταση. Ο Μαρά με την εφημερίδα του πίεζε στο να προχωρήσει η Επανάσταση και στη λύση των κοινωνικών ζητημάτων που έθεταν οι λαϊκές μάζες. Γνωστός για την αδιαλλαξία του στην υπεράσπιση των θέσεών του ο Μαρά κατηγορήθηκε για τυφλή βία εναντίον των εχθρών της Επανάστασης. Μπήκε στο μάτι της αντίδρασης και αυτή τον εξόντωσε. Στις 13 Ιούλη 1793 η Σαρλότ Κορντέ, όργανο των αριστοκρατών δολοφόνησε τον Μαρά κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας του.

ΕΠΙΘΕΣΗ εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε χτες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, εισερχόμενος στη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό, κατηγορώντας τη για παρεμβολή στις συνομιλίες με σκοπό τη διάλυσή τους (σελίδα 10)

ΑΠΟ ΤΟΝ Αύγουστο θα αρχίσει η καταβολή στους εργαζόμενους, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, του περίφημου «δεκαχίλιαρου», ενώ για τα αναδρομικά θα πρέπει να περιμένουν έναν περίπου χρόνο! (σελίδα 11)

ΚΑΙ ΣΤΗΝ «Κοινή Οργάνωση Αγοράς» οπωροκηπευτικών βάζει χέρι τώρα η Κομισιόν και επικαλούμενη «δημοσιονομική στενότητα» απαιτεί από την εμπορική περίοδο 2001/2002 πλήρη προσαρμογή της παραγωγής φρούτων και λαχανικών στις «ανάγκες της αγοράς» (σελίδα 12)

ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ απατηλές ελπίδες στους ελαιοπαραγωγούς ότι θα λυθεί τάχα το πρόβλημα με την κατρακύλα των τιμών στο λάδι, επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας (σελίδα 16)

Η ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται ανελέητη, αφού και στο φετινό, πρώτο εξάμηνο του χρόνου, η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να εισπράξει 451 δισεκατομμύρια δραχμές παραπάνω από το ποσό που προϋπολόγιζε (σελίδα 16)

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ανεύθυνη τακτική με τη χωματερή του Κουρουπητού - εξαιτίας της οποίας σύρθηκε η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εισπράττοντας τελικά τσουχτερό πρόστιμο - φαίνεται πως ακολουθεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής (σελίδα 18)

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ και πληθύνονται συνεχώς οι δυνάμεις καταστολής. Με προχτεσινή τροπολογία των υπουργών Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης που κατατέθηκε στη Βουλή, αυξάνεται κατά 1.000 άτομα ο αριθμός των συνοριακών φυλάκων και κατά 1.300 των ειδικών φρουρών (σελίδα 20)

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ και απροστάτευτοι παραμένουν οι παλιννοστούντες στα καπνοχώρια της ορεινής Ξάνθης, όπου περιόδευσε ο κομμουνιστής βουλευτής Αγγελος Τζέκης (σελίδα 21)

«ΚΡΑΤΑΤΕ στα χέρια σας το μέλλον ενός θεσμού, που δεν αντέχει πειραματισμούς και αποκλεισμούς», τονίζει το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τα όσα γίνονται στο «Ελληνικό Φεστιβάλ» (σελίδα 23)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 13 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1822 Η στρατιά του Δράμαλη μπαίνει στο Αργος, ενώ γύρω της κλείνει οριστικά η λαβίδα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη.

1841 Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις υπογράφουν συνθήκη για την εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με την ίδια συνθήκη απαγορεύτηκε στα πολεμικά πλοία να περνούν τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια σε καιρό ειρήνης.

1863 Υπογράφεται στο Λονδίνο σύμβαση ανάμεσα στη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία για την παραχώρηση του ελληνικού θρόνου στο Δανό πρίγκιπα Γεώργιο.

1930 Ξεκινά στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης η πρώτη διοργάνωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή 13 χωρών.

1979 Γενική βλάβη στην ηλεκτροδότηση στις 9.34 μ.μ. δημιουργεί μπλακ - άουτ σε όλη τη Νέα Υόρκη. Η Αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 3.000 λαφυραγωγούς. Εννιά μήνες αργότερα ανακοινώθηκε υπέρμετρη αύξηση των γεννήσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ