ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

Ηλιθιότητες υπό τύπου σχολίου - για να παραφράσουμε ένα δικό της χτεσινό τίτλο - σερβίρει η "Αυγή", η οποία κατηγορεί το ΚΚΕ για "ξενοφοβία" και "έλλειψη εργατικής αλληλεγγύης" προς τους ξένους εργάτες!!! Αφορμή η κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να συμπράξει με τα άλλα κόμματα της Βουλής στην πραξικοπηματική παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος, προκειμένου να υλοποιηθούν οι εντολές της ΕΕ για την απασχόληση αλλοδαπών, προερχόμενων από χώρες της ΕΕ, στο ελληνικό δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η υποκρισία, η κουτοπονηριά, η οσφυοκαμψία σε όλο της το μεγαλείο! Συνάμα δε, και ο στρουθοκαμηλισμός. Δεν ξέρει, βλέπετε, η "καλή" εφημερίδα - και μαζί της και η ηγεσία του "ΣΥΝ" - ποιοι εκμεταλλεύονται σε συνθήκες "μαύρης εργασίας" τους 500.000 αλλοδαπούς εργάτες που βρίσκονται στη χώρα μας! Δεν ξέρει ποιες πολιτικές δυνάμεις συντηρούν αυτό το βάρβαρο καθεστώς, αρνούμενοι τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών, προκειμένου να εξασφαλίζουν στο κεφάλαιο ένα ανεξάντλητο φτηνό εργατικό δυναμικό και ταυτόχρονα έναν τεράστιο μοχλό πίεσης για τη μετατροπή του συνόλου του εργατικού δυναμικού σε "Αλβανούς". Δεν ξέρει ότι αυτό ακριβώς το καθεστώς εκτρέφει τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας! Δεν ξέρει βέβαια ούτε πόσες φορές το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών, ούτε πόσες φορές το απέρριψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τους οποίους συγχαίρει για το τωρινό τους... κατόρθωμα!

Τίποτα δεν ξέρει, παρ' εκτός από ένα: Οτι οι εντολές των Βρυξελλών πρέπει να είναι επιθυμίες για τους αυτόχθονους ιθαγενείς. Οτι το Σύνταγμα της χώρας, όπως και το συμφέρον της χώρας και των εργαζομένων, δεν έχει καμιά αξία μπροστά στις ντιρεκτίβες των "εταίρων". Και βεβαίως, ότι ο σκοπός - η κατασυκοφάντηση του ΚΚΕ - αγιάζει τα μέσα...

Η... απεξάρτηση

"Αποθάρρυνση της εξάρτησης από τα επιδόματα ανεργίας"! Ετσι λένε τώρα "ευρωπαϊστί" το σταδιακό ξήλωμα του γνώριμου συστήματος προστασίας των ανέργων, το οποίο, αν και ανεπαρκέστατο, κρίνεται - ως γνωστόν - "ασύμφορο" από τους συντάκτες της "Λευκής Βίβλου για την απασχόληση...".

Το θέμα συζητήθηκε - διαβάζουμε στη χτεσινή ειδησεογραφία - στην άτυπη διήμερη σύνοδο των υπουργών Κοινωνικής Πολιτικής στο Δουβλίνο και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιτρόπου για Κοινωνικά Θέματα κ. Φλιν, όλες οι χώρες συμφώνησαν ότι τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας οφείλουν να μην ενθαρρύνουν την εξάρτηση από τέτοιου είδους παροχές... Τα συμπεράσματα, δε, της άτυπης συνόδου πρόκειται να αποτελέσουν τη βάση για την επεξεργασία μέτρων "κατά της ανεργίας", τα οποία θα υποβληθούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη...

"Ιδέες" και μυστική διπλωματία

Ο σκοπός και το περιεχόμενο της επίσκεψης της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα, υπό την Μαντλίν Ολμπράιτ, ήταν το αντικείμενο της ερώτησης, που τέθηκε προχτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα και ιδού η "εθνικά υπερήφανη" απάντηση: "Δεν υπάρχει προπομπός, ο οποίος να μας έχει διαμηνύσει το περιεχόμενο και το αντικείμενο αυτής της επίσκεψης".

Προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τους προστάτες και δημιουργήσει ανεπιθύμητο θόρυβο, όπως έκανε προχτές με το αμερικανικό διάβημα, ο εκπρόσωπος παριστάνει τον ανήξερο και τον αδιάβαστο. Δε διάβασε, άραγε, ο συνήθως καλά ενημερωμένος Δ. Ρέππας, τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος με ειρωνική διάθεση δήλωσε ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος "Δεν πηγαίνει εκεί για τουρισμό"; Αμέσως μετά, όμως, σοβαρεύτηκε και πρόσθεσε: "Θα επιχειρήσουν να εισάγουν μερικές ιδέες στο Κυπριακό και θα προσπαθήσουν να επιλύσουν το διπλωματικό αυτό πρόβλημα, που υπάρχει τα τελευταία 20 χρόνια".

Αυτές τις "made in USA" ιδέες, δεν τις γνωρίζει η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος; Ασφαλώς και τις γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά. Γιατί, λοιπόν, δεν παίρνει θέση και δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό; Μήπως έτσι, με τη μυστική διπλωματία και το λαό στο περιθώριο, πιστεύει ότι υπερασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα; Αυτή ακριβώς η στάση είναι που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες.

Αρκεί η μυρουδιά...

Η υποτελής στάση και συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων του κατεστημένου δεν είναι ένα καινούριο ζήτημα, ούτε φυσικά για πρώτη φορά αναφέρεται από αυτή τη στήλη της εφημερίδας. Μερικές φορές, όμως, είναι τόσο εξοργιστική η στάση ορισμένων, που μας προκαλεί να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα, επανερχόμενοι πιθανόν σε γνωστά ζητήματα. Αφορμή είναι πάλι οι σχολιασμοί της "Αυγής" και η ευλάβεια, με την οποία αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε κοινοτική οδηγία, όπως αυτή με την οποία παραβιάστηκε πραξικοπηματικά το Σύνταγμα της χώρας και, μάλιστα, βασικές και μη αναθεωρητέες διατάξεις του.Η μεγάλη ευλάβεια του "ΣΥΝ", προς οτιδήποτε ευρωπαϊκό και κοινοτικό, μας φέρνει στο νου τη γριούλα, που παρακολουθώντας με ευλάβεια τη θεία λειτουργία στην εκκλησία, μόλις άκουσε τον παπά να λέει τη γνωστή ρήση του Ευαγγελίου "... και ο Κύριος έκλασε τον άρτον...", αναφώνησε με βαθύ σεβασμό: "Μόσχος η πορδούλα σου Χριστούλη μου!...".

Αρκεί μόνο να μυρίζει ...Ευρώπη, θα συμπλήρωνε η "Αυγούλα"!

"Οικουμενικά" ερωτήματα

"Οικουμενικό το πρόβλημα των προσφύγων", έχει βαρύγδουπο τίτλο η προχτεσινή "Αυγή", με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα της ΓΣΕΕ. Μόνο που είναι τόσο "οικουμενικό", όσο είναι και οι πρόσφυγες κεφαλαιοκράτες...

Γιατί τα προβλήματα έχουν συγκεκριμένες ρίζες και αιτίες, όπως έχουν και συγκεκριμένες λύσεις. Και όλες αυτές δεν είναι καθόλου οικουμενικές. Εχουν έντονο και βαθύ ταξικό περιεχόμενο. Υπάρχουν, αναπαράγονται, οξύνονται ή αντιμετωπίζονται και λύνονται, ανάλογα με το ποια τάξη βρίσκεται στην εξουσία, ποιων κοινωνικών στρωμάτων τα συμφέροντα υπηρετούν οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην εξουσία. Δηλαδή, τα μόνα "οικουμενικά" είναι και σήμερα τα ερωτήματα: Καπιταλισμός ή σοσιαλισμός; Με ποιον είσαι; Με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ή με την εργατική τάξη και όλο το λαό;

Αλλά τέτοια "ξύλινα" ερωτήματα θα βάζουμε τώρα στο λαό, για να χαλάσουμε την οικουμενική "συμμαχία" βιομηχάνων - ιμπεριαλιστών - νεοφιλελεύθερων - σοσιαλδημοκρατών - νεοαριστερών; Θου Κύριε!...

Περάστε κόσμε!

Πολύ δημοφιλείς παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν γίνει οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Στη μέση μπαίνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση με δική της - λέει - πρωτοβουλία για επίλυση του θέματος. Ηρθε και εκπρόσωπος, ο Ιρλανδός Σπριγκ!

***

Σαν πολλοί δε μαζευτήκαμε;

***

Από τη μια η Ολμπράιτ από τις ΗΠΑ, απ' την άλλη ο Ιρλανδός! Παιδιά συζητήστε το θέμα κι όταν βρείτε άκρη, πείτε μας κι εμάς να ξέρουμε...

***

Ο συνδυασμός ΗΠΑ - ΕΕ είναι άλλωστε αποδεδειγμένα αποτελεσματικός, με δοκιμασμένες λύσεις. Πες πως τελείωσε το πρόβλημα. Είτε με τη μέθοδο "πρώην Γιουγκοσλαβία", είτε ως "Κυπριακό".

***

Μας απαγόρευσαν χτες οι Ευρωπαίοι και την εξαγωγή κρέατος, επειδή λένε φοβούνται για τα κρούσματα αφθώδους πυρετού. Τι να κάνουμε, βλέπεις τα ελληνικά πρόβατα δεν είναι... λονδρέζες αγελάδες, που χαίρουν υψηλής προστασίας!

***

Μα είναι στα καλά της αυτή η Βάσω; Προτάσεις συνεργασίας στο "Συνασπισμό"; Δε φοβάται μήπως... απορροφηθεί μέρος του ΠΑΣΟΚ απ' τον Κωνσταντόπουλο και τον Παπαγιαννάκη;

***

Πάντως, επειδή το "νέο ΠΑΣΟΚ" μας τα ξεφουρνίζει με πολύ μεγάλη ευκολίααυτά τα "περί Αριστεράς", θυμίζουμε ότι είχε κάθε ευκαιρία να τα αποδείξει όταν οι συνταξιούχοι ζητούσαν στοιχειώδεις αυξήσεις.

***

Εκτός αν το ΠΑΣΟΚ έχει... δυαρχία: "Δεξιό" πρωθυπουργό και "αριστερό" πρόεδρο!

ΩΧ!!! Κι άλλα μέτρα!

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει εγκαίρως να προσαρμόζεται με τις κοινοτικές κατευθύνσεις, ακόμα και στη φρασεολογία. Θυμάστε, για παράδειγμα, εκείνο το καταπληκτικό που είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στις 8/5/96, κατά τη συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την ανεργία; "Το σύστημα προστασίας της ανεργίας - είπε - δεν πρέπει να συντελεί στην τάση παραμονής στην ανεργία. Εκεί τείνει το νομοσχέδιο που συντάξαμε"!

Κόψτε, λοιπόν και τις 2.578 δραχμές μεικτά, τόσο είναι το ημερήσιο επίδομα ανεργίας! Δώστε ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα στους εργοδότες, για να κόψει ο άνεργος τις επικίνδυνες "εξαρτήσεις" του! Γιατί ο πρωθυπουργός έκανε και μια άλλη απίθανη διαπίστωση: Υπάρχει - είπε στην ίδια συζήτηση - "τάση παραμονής στην ανεργία"!!!

Μπάτε σκύλοι!

Προσλήψεις

το δημόσιο

στο μέλλον

όταν κάνει,

θα αποκλείει

όποιον λεν

Κώστα, Βασίλη

Γιάννη

κι όλες τις θέσεις

τις κενές, πλέον,

θα συμπληρώνει

με τον Λουί

και με τον Χανς

τον Μπίλι και τον Τζόνι!

Με άλλα λόγια,

δηλαδή, κράτος

ίδιο με χάνι,

διοίκηση

από τον Φρανς

τον Κνουτ

και τον Τζοβάνι,

κι άμα περάσει

ο καιρός,

φίλοι, δεν υπερβάλλω

σίγουρα θα 'χουμε

αρχηγό

ή Γερμανό ή Γάλλο!

Ο οίστρος

Απελευθέρωση ρουσφετιών

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού ρουσφετολόγους: "Απελευθερώνονται πλήρως οι μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων". Με τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Α. Τσοχατζόπουλου, που θα ψηφιστεί εντός του θέρους, από τον ερχόμενο Οκτώβρη θα αρχίσει η διαδικασία των λεγόμενων εθελοντικών μετατάξεων, η οποία μέχρι τώρα είχε παγώσει με το πρόσχημα ότι δεν είχαν καταρτιστεί οι οργανισμοί των υπουργείων και οργανισμών - γιατί τώρα έχουν καταρτιστεί;

Πρόκειται για μια κατ' εξοχήν ρουσφετολογική διαδικασία, αφού για να γίνει η εθελοντική μετάταξη κάποιου υπαλλήλου απαιτείται σύμφωνη γνώμη όχι μόνο του υπηρεσιακού συμβουλίου της υπηρεσίας που βρίσκεται, αλλά και σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της υπηρεσίας που θα τον υποδεχτεί. Σύμφωνη γνώμη δύο διαφορετικών υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία, ας σημειωθεί, είναι διορισμένα από την κυβέρνηση, μόνο ένας υπάλληλος που έχει "υψηλές πλάτες" μπορεί να εξασφαλίσει. Συνήθως, αυτές τις "πλάτες" τις διαθέτει το κυβερνών κόμμα. Αρα, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, για ρουσφέτια και εξαγορά συνειδήσεων και ψήφων.

Ομορφος, "εκσυγχρονιστικός" κόσμος.

Αδικος κόπος...

Θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε ακόμη ότι κάποιος πρέπει να τους κάνει μερικά μαθήματα. Περί "αλληλεγγύης" των πολυεθνικών και της αλληλεγγύης των εργαζομένων. Περί ελληνικού Συντάγματος και κοινοτικού δικαίου. Περί συμφέροντος, παραδείγματος χάριν, της Γερμανίας - δηλαδή μιας μεγάλης ιμπεριαλιστικής χώρας - και περί συμφέροντος της Ελλάδας. Περί συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και περί συμφερόντων της εργατικής τάξης. Περί διεθνισμού και "διεθνισμού" και άλλα ακόμη πολλά.

Αλλά μάλλον θα είναι άδικος ο κόπος. Γιατί το μόνο απλό που μας έρχεται αυτή την ώρα στο νου, είναι το γνωστό: "Ανθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο". Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον "κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικά".
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org