ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συντονίζουν τον αγώνα τους οι δυνάμεις της ειρήνης όπου Γης

Με μεγάλη επιτυχία, έληξαν χτες το απόγευμα οι εργασίες της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη το απόγευμα σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας. Στις δυο αυτές μέρες, τα μέλη της Γραμματείας συζήτησαν τις εξελίξεις στο διεθνές προσκήνιο, καθόρισαν τις δραστηριότητες των κινημάτων ειρήνης και του ΠΣΕ, ενώ παράλληλα, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, προχώρησαν στο καταμερισμό των αρμοδιοτήτων των μελών της Γραμματείας. Κάλεσαν, συγχρόνως, τα κινήματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, τα μέλη της Γραμματείας δήλωσαν την πλήρη υποστήριξή τους, αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους, στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πράγα το Σεπτέμβρη του 2000 με αφορμή τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι αποφάσεις της Γραμματείας του ΠΣΕ και τα θέματα που συζητήθηκαν τις δυο αυτές μέρες παρουσιάζονται στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Γραμματεία και το οποίο θα σταλεί σε όλα τα κινήματα ειρήνης - μέλη του ΠΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, συζητήθηκαν κυρίως θέματα οργανωτικά, οικονομικά και έγινε καταμερισμός των αρμοδιοτήτων των μελών της Γραμματείας. Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι αποφασίστηκε από τη Γραμματεία η δημιουργία κόμβου στο διαδίκτυο, μέσα από τον οποίο θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητες, οι θέσεις και οι απόψεις των κινημάτων ειρήνης. Βέβαια, τα μέλη της Γραμματείας τόνισαν ότι θα υπάρχει και αντίστοιχο έντυπο υλικό, για τις οργανώσεις εκείνες, που δε θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ουσιαστικά, αυτή η πρώτη σύγκληση της Γραμματείας του ΠΣΕ μετά τη μεταφορά της έδρας της στην Αθήνα και την ανάληψη της Εκτελεστικής Γραμματείας από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Φανέρωσε για ακόμη μια φορά ότι το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα έχει μπει σε δυναμική τροχιά και συσπειρώνει γύρω του πολλούς μαζικούς φορείς.

Πρέπει, τέλος, να υπενθυμίσουμε τη σύνθεση των χωρών, αλλά και των εκπροσώπων της 6μελούς Γραμματείας του ΠΣΕ. Από την Ελλάδα ο Θ. Παφίλης, από τη Γαλλία η Λιζιάν Αλεζάρντ, από την Κούβα ο Ορλάντο Φουντόρα, από την Ιαπωνία ο Ταντάκι Καουάτα, από την Παλαιστίνη ο Μαρί Αμπντέλ Ράχμαν και την Πορτογαλία ο Μπλάσκο Φερνάντεζ. Στις συνεδριάσεις παραβρέθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, ο Ινδός Ροζέμ Σάντρα.

Καλεί τους λαούς να αντισταθούν

Μέσα από το κείμενο της ανακοίνωσής τους, τα μέλη της Γραμματείας του ΠΣΕ τονίζουν ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την εφαρμογή του σχεδίου της «Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας», ουσιαστικά, παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες και προωθεί νέους εξοπλισμούς. Η Γραμματεία του ΠΣΕ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καλεί τα κινήματα ειρήνης να καταγγείλουν αυτές τις προσπάθειες, να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και να κινητοποιήσουν τους λαούς.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για δημιουργία Ευρωστρατού οδηγούν σε περαιτέρω στρατικοποίησή της και αποτελούν απειλή για τους λαούς της περιοχής. Ενώ δηλώνουν την υποστήριξή τους, στις κινητοποιήσεις των λαών των Βαλκανίων για να φύγει το ΝΑΤο από την περιοχή.

Παράλληλα, την υποστήριξή τους δηλώνουν και στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής, ενώ εκφράζουν και την κάθετη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στην Κολομβία. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η επανένωση της Κορέας πρέπει να πραγματοποιηθεί ειρηνικά και στη βάση της ανεξαρτησίας, με προϋπόθεση της απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών από την περιοχή.

Τα μέλη της Γραμματείας, μέσα από το κείμενο της ανακοίνωσης, αποστέλλουν έκκληση για άμεση αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και συγχρόνως, αναφέρουν ότι επιβάλλεται η άμεση κινητοποίηση των λαών για την αποφυγή της οριστικής διχοτόμησης και την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ

«Δώσαμε τις τελικές εντολές για τη μερική ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας», αυτό ανέφερε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο. Οι δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν χτες συνάντηση, προκειμένου να οριστικοποιήσουν το ξεπούλημα μιας στρατηγικής βιομηχανίας όπως είναι η ΕΑΒ, σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Είναι ήδη γνωστό ότι το δίδυμο των επιχειρηματιών Κόκκαλη -Μυτιληναίου, προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο «φαβορί», για την εξαγορά της αμυντικής βιομηχανίας... Παράλληλα ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε: «οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά» έτσι «ώστε να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Σεπτεμβρίου». Και κατέληξε: «Αναμένουμε τις προσφορές, για να πάρουμε τις αποφάσεις». Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τους υπουργούς της κυβέρνησης, συζητήθηκαν «θέματα εξυγίανσης της ΕΒΟ και της ΠΥΡΚΑΛ, σύμφωνα με σχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Της χτεσινής συνόδου, της Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας με τους δυο υπουργούς, προηγήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση που έγινε την Τρίτη το βράδυ με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό και υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Εξάλλου χτες, οι υπεύθυνοι της εταιρίας «General Dynamics», η οποία κατασκευάζει το άρμα Μ1Α2 Abrams, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσιγκτον, δήλωσαν ότι φιλοδοξούν να προμηθεύσουν τον ελληνικό στρατό με το άρμα αυτό και μάλιστα «εξέφρασαν την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει τελικά το αμερικανικό άρμα καθώς, όπως τόνισαν, είναι σαφώς η φθηνότερη προσφορά από όλες των ΝΑΤΟικών χωρών που είναι υποψήφιες για τη συγκεκριμένη προμήθεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Τέλος, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η κατασκευή του άρματος θα γίνει σε μεγάλο βαθμό εντός της Ελλάδας και θα έχει σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη καθώς, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία, η συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 2.350 θέσεων εργασίας και οικονομικά οφέλη ύψους 523 εκατ. δολαρίων για την Ελλάδα.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Στενή» η ελληνοβρετανική συνεργασία.

Στο ελληνικό αντιτρομοκρατικό παιχνίδι, φαίνεται πως κάνει δυναμική «είσοδο» η Βρετανία, μετά το τελευταίο χτύπημα της «17Ν», που στοίχισε τη ζωή του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η Βρετανία δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, καθώς το χτύπημα της «17Ν» υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει επίδειξη των καλών της διαθέσεων για «συνεργασία» για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας.

Στο πλαίσιο της «καλής θέλησης» της ελληνικής κυβέρνησης και για την εμπέδωση του απαραίτητου κλίματος συνεργασίας μεταξύ των ειδικών υπηρεσιών των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο το σχετικό σεμινάριο με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στο σεμινάριο αυτό, έγινε «μεταφορά τεχνογνωσίας» από τους Βρετανούς ειδικούς, και υπογραμμίστηκε η βρετανική αποφασιστικότητα «να παραμείνουν στην Ελλάδα βρετανικά κλιμάκια, μέχρι τη σύλληψη των δολοφόνων του στρατιωτικού ακόλουθου»

«Συνεργασία» και ταξιδιωτική οδηγία

Από το σχετικό σεμινάριο, προέκυψε και ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο γίνεται λόγος για τη «συμφωνία σε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, οι οποίες οροθετούν την πορεία προς περαιτέρω συνεργασία στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Παρ' όλα αυτά, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε σκόπιμο, να εκδώσει οδηγία προς τους Βρετανούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, για να τους πληροφορήσει για τους κινδύνους που ενδεχομένως θα συναντήσουν στην Ελλάδα: Τρομοκρατία, καύσωνα και φωτιές.

Στο παιχνίδι και ο βρετανικός Τύπος

Πρόοδο χωρίς προηγούμενο έχουν πραγματοποιήσει οι έρευνες για την ανακάλυψη των υπευθύνων της δολοφονίας του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς και οι ελληνικές και βρετανικές αρχές, οι οποίες συνεργάζονται στο θέμα αυτό, έχουν καταλήξει σε μια λίστα από 20 υπόπτους.

Αυτή η πληροφορία αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τάιμς" και τονίζεται ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από έγκυρη πηγή από τον κύκλο των ανθρώπων που πραγματοποιούν τις έρευνες αυτές.

Η ίδια, όμως, πηγή δήλωσε στους "Τάιμς" ότι ακόμα δεν έχουν επαρκή στοιχεία, για να προχωρήσουν στη σύλληψη των υπόπτων. Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει και η ακόλουθη δήλωση του πρώην αρχηγού της CIA, Τζέιμς Γούλσεϊ: "Στο παρελθόν δε φαινόταν ότι οι Ελληνες προσπαθούσαν πράγματι να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Εάν τώρα, για πρώτη φορά είναι διατεθειμένοι να ενεργήσουν σοβαρά, τότε ο τραγικός θάνατος του ταξίαρχου Σόντερς θα φέρει και κάποιο αποτέλεσμα."

Οι "Τάιμς" αναφέρουν, επίσης, ότι η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Σκότλαντ Γιαρντ στο θέμα της ανακάλυψης των δολοφόνων του ταξίαρχου Σόντερς είναι εξαιρετικά καλή, πράγμα που, όπως τονίζεται, δε συνέβαινε όταν Αμερικανοί του FBI είχαν συνεργαστεί στις έρευνες, λόγω της υπεροπτικής συμπεριφοράς των Αμερικανών αστυνομικών.

Στα Γιάννενα η Αλέκα Παπαρήγα

Σε φίλους του ΚΚΕ και σε άλλους αγωνιστές θα μιλήσει στα Γιάννενα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση - συζήτηση θα γίνει αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών (Χαριλάου Τρικούπη 38, Γιάννενα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ