ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προς συνέχιση της απεργίας
  • Σήμερα οι αποφάσεις του ΔΣ του συλλόγου, αφού σε "ναυάγιο" κατέληξε και η χτεσινή συνάντηση με τη διοίκηση της Εμπορικής για το ασφαλιστικό
  • Να κερδίσει χρόνο σε βάρος του εξελισσόμενου αγώνα προσπαθεί η κυβέρνηση, ενώ τη Δευτέρα εκδικάζεται και η τέταρτη (! ) αγωγή κατά της απεργίας

Σε "ναυάγιο" κατέληξε και η χτεσινή πολύωρη συνάντηση του ΣυλλόγουΕργαζομένων της Ιονικής με τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας,στην οποία προχτές ο υπουργός Εργασίας έριξε το "μπαλάκι" της συζήτησης και της πιθανής συμφωνίας με τους εργαζόμενους για το ασφαλιστικό τους καθεστώς υπό μια ιδιωτικοποιημένη Ιονική.

Η διοίκηση της Εμπορικής, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι καμία απολύτως ουσιαστική διασφάλιση δεν μπορεί να δοθεί σ' αυτή την περίπτωση ούτε για τα εργασιακά, ούτε για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αρνήθηκε το αίτημα που προβλήθηκε από μεριάς συλλόγου για νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα διασφαλίζεται το σημερινό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, καθώς και οι θέσεις εργασίας.Ετσι, και η χτεσινή συνάντηση - όπως και η προχτεσινή με τον υπουργό Εργασίας - φανερώνει την κυβερνητική προσπάθεια να κερδίσει χρόνο σε βάρος της εξελισσόμενης απεργίας των εργαζομένων, σπέρνοντας ταυτόχρονα σύγχυση και αυταπάτες.

Ταυτόχρονα, με τον προσχηματικό διάλογο, συνεχίζει να ξεδιπλώνεται το αποκρουστικό πρόσωπο του αυταρχισμού, αφού τη Δευτέρα ο ΣύλλογοςΕργαζομένων σύρεται ξανά στα δικαστήρια, σε μια νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει για τέταρτη (!) φορά την απεργία "παράνομη και καταχρηστική". Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της ατομικής τρομοκράτησης των εργαζομένων με εκβιασμούς και απειλητικά τηλεφωνήματα.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα στις 11 π.μ. η διοίκηση του συλλόγου, όπου ο πρόεδρός του, Γ. Μαρκάκης,σύμφωνα με δήλωσή του, θα εισηγηθεί τη συνέχιση της απεργίας και τη Δευτέρα, με ταυτόχρονη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των απεργών. Μέχρι την ώρα που θα αρχίσει η συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου, δεσμεύτηκε να καταθέσει την όποια νέα πρότασή της η διοίκηση της Εμπορικής.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς επανέλαβε τα περί "κοινωνικού διαλόγου" σχετικά με το ενιαίο Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων, σπεύδοντας να προσθέσει ότι υπάρχουν προβλήματα, ακόμα και σ' αυτόν το στημένο ψευτοδιάλογο γύρω από το θέμα αυτό.

Καταδικάζουν την ποινικοποίηση και την καταστολή

Σε ενωμένο αγώνα κατά του αυταρχισμού, των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Την έξαρση του κυβερνητικού αυταρχισμού, με την ποινικοποίηση των αγώνων- που αποκορύφωμα είχε την κήρυξη "εκτός νόμου" της απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ στην Ιονική - και με τις επιθέσεις δυνάμεων καταστολής ενάντια σε εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όπως στην Ιονική, στους εκπαιδευτικούς κ. α., καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικές οργανώσεις και καλούν τους εργαζόμενους σε αποφασιστική αντίσταση απέναντι σ' αυτή την πολιτική.

Τις επιθέσεις των ΜΑΤ κατά των απεργών καθηγητών και κατά των απεργών της Ιονικής στο μηχανογραφικό κέντρο της τράπεζας, που είναι συνέχεια των δικαστικών αποφάσεων ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, με την απαγόρευση ακόμα και απεργίας της ΓΣΕΕ, καταδικάζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.Τονίζει πως "ενωμένοι οι απεργοί της Ιονικής, οι καθηγητές, όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν τη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος και της κατάργησης των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων".Καταλήγει καλώντας σε κοινό, μαζικό και οργανωμένο αγώνα για να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική επίθεση.

Μπροστά στην κατακραυγή των εργαζομένων, η κυβέρνηση επιστρατεύει τα ΜΑΤ και τους δικαστές, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και καταγγέλλει την πρωτοφανή δικαστική απόφαση που κήρυξε παράνομη την απεργία της ΓΣΕΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής.

Την τρομοκρατική στάση της κυβέρνησης με την ποινικοποίηση αγώνων και με τις δυνάμεις καταστολής, προκειμένου να περάσει την αντεργατική της πολιτική, καταδικάζει η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας.

- Με ανακοίνωσή της η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της"στον δίκαιο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας". Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι "η πολιτεία θα πρέπει να σκύβει στα προβλήματα των εργαζομένων και να μην τους αναγκάζει να προσφεύγουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να εξασφαλίζουν αυτά που έχουν κατακτήσει με πολύχρονους αγώνες".

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Νομοσχέδιο ανατροπών

Τις αντεργατικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις και το χρόνο εργασίας επιβεβαιώνει προσχέδιο του νομοσχεδίου που έχει έτοιμο

Αντεργατικό μπαράζ μέτρων, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου, την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους, την προώθηση των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που ανατρέπουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εξαπολύει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις "νέες εργασιακές σχέσεις".

Προσχέδιο του νομοσχεδίου που επιβεβαιώνει όλες τις ανατροπές που μέχρι σήμερα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αν και αναμένονται κάποιες τροποποιήσεις.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σχετικά με τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", η δυνατότητα με "επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας" ή με "συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων" - και όχι του σωματείου (!) - για 10ωρη απασχόληση μέχρι και 6 μήνες και μειωμένη απασχόληση για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Πρόκειται δηλαδή για διευθέτηση σε ετήσια βάση, που μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, αφού δεν αμείβεται η υπερωριακή απασχόληση και τινάζει στον αέρα τα δικαιώματά τους.

Σε περίπτωση που δε γίνει ανάλογη συμφωνία, ο εργοδότης θα μπορεί αυθαίρετα να εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν 9ωρο για διάστημα μέχρι και δυο μήνες κάθε φορά.

Το νομοσχέδιο ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο στη μερική απασχόληση,όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους που θα υπογράφουν σχετική ατομική σύμβαση, αλλά και για τους ήδη εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, που ο εργοδότης θα μπορεί να τους μετατρέψει σε μερικά απασχολούμενους! Επιπλέον, ενώ μπαίνει κάποιο... όριο στον αριθμό των μερικά απασχολουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (20%) - και το οποίο ακόμα εξετάζεται για εξαιρέσεις - στο δημόσιο τομέα δεν μπαίνει κανένας περιορισμός! Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφήνουν επίσης περιθώριο στον εργοδότη να απασχολήσει περισσότερες ώρες τους μερικά απασχολούμενους. Αντεργατική παρέμβαση γίνεται και στο ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όπου προβλέπεται πως σε επιχειρήσεις που απασχολούνται νέοι ή που επιδοτούνται για να απασχολούν άνεργους, είναι δυνατή η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου δυο και τρεις φορές μέσα σε ένα ή δυο χρόνια. Η ανανέωση αυτή δε θα δικαιολογεί μετατροπή της σύμβασης. Ετσι, οι εργοδότες θα μπορούν με την άνεσή τους να έχουν μόνιμο προσωπικό με περιορισμένα δικαιώματα.

Οσα προβλέπονται σχετικά με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης στοχεύουν στην κατάργηση όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εκτός της ΕΓΣΣΕ, ενώ στα πλαίσια των ΤΣΑ θα μπορούν να ρυθμίζονται και "γενικότερα οι όροι απασχόλησης του προσωπικού"!

Αρκετές σελίδες του αναφέρονται στο τρόπο που θα λειτουργεί η νέα υπηρεσία Επιθεωρήσεων Εργασίας, το "Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας", το οποίο όμως δε φαίνεται να λειτουργεί με εκείνες τις προϋποθέσεις που θα το έκαναν επίφοβο για τους εργοδότες.

Διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας

Την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση του υποδιοικητή του ΙΚΑ, που ορίζει ότι για την παροχή λουτροθεραπείας θα δίνονται γνωματεύσεις από τις αρμόδιες Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές μόνο για τις πλησιέστερες στον τόπο κατοικίας των ασφαλισμένων πηγές,εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας και Φούρνων.

Οπως τονίζει το σωματείο, αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, θα υπάρξουν ολέθριες συνέπειες για την οικονομία του νησιού και για τους απασχολούμενους στον τουρισμό. Επιπλέον, σημειώνει ότι η απόφαση έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα του Ικαριώτικου λαού, αφού έρχεται να επιβεβαιώσει τις εικασίες χρόνων, που θέλουν τους λουόμενους να αποτρέπονται να επισκεφτούν τις ιαματικές πηγές της Ικαρίας. Τέλος, το σωματείο ζητά να αναιρεθεί η απόφαση και να ενημερωθούν άμεσα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα.

Συνέλευση εργατών κλάδων ένδυσης

Με θέμα την ενημέρωση για την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και την πιο αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπισή της, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 18 Ιούνη 6.30μμ στο ΕΚΑ.Θέμα της Συνέλευσης θα είναι επίσης η ενημέρωση για την πορεία των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι άγρια, συνεχής και θα γίνει αγριότερη. Η επίθεση - συνεχίζει - εκδηλώνεται: Ενάντια στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, που φέτος δέχτηκε τη μεγαλύτερη υπονόμευση και με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που υπέγραψε αργά και απαράδεκτη Εθνική Σύμβαση. Ενάντια στην πλήρη απασχόληση και το 8ωρο, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει την κατάργησή του και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6μηνιαία ή χρονιάτικη βάση, ενώ στον κλάδο η μερική απασχόληση αυξάνει. Ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση. Με το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων για την εξυπηρέτηση των εργοδοτών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ