ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Οδηγίες χειραγώγησης του λαού στους βουλευτές

Την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που δίνει διαπιστευτήρια στα «σαλόνια», να μπορεί και να χειραγωγεί λαϊκά στρώματα στα «αλώνια», διαφήμισε ο Αλ. Τσίπρας

Eurokinissi

Την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που δίνει διαπιστευτήρια στα «σαλόνια», να μπορεί και να χειραγωγεί λαϊκά στρώματα στα «αλώνια», διαφήμισε ο Αλ. Τσίπρας
Σήμα για δουλειά στοχευμένη στη χειραγώγηση του λαού, υποταγμένη στην κάλπη, με ένταση μιας ρητορικής νόθου ριζοσπαστισμού, με κάλπικα συνθήματα για «αλλαγή» και «ανατροπή», αλλά και στην αναζήτηση συμμάχων σε κάθε κατεύθυνση, έδωσε χτες κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα και την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του, Αλ. Τσίπρας. Ταυτόχρονα, διαφήμισε στην αστική τάξη τη δυνατότητά του να σουλατσάρει με την ίδια άνεση στα «σαλόνια» και τα «αλώνια», προδίδοντας στα πρώτα όσους καταφέρνει να χειραγωγεί στα δεύτερα.

«Φταίει η κυβέρνηση. Πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό (...) Συμβάλλουμε μαχητικά για να απλώνεται όλο και πιο πολύ το αίτημα της ανατροπής, το αίτημα της πολιτικής αλλαγής (...) Είμαστε κλειστοί στην υποστολή του ριζοσπαστισμού μας, στο στρογγύλεμα των θέσεών μας (...) είμαστε ανοιχτοί όσο δεν παίρνει (...) σε συμμαχίες και συμμάχους που προωθούν έστω και ένα βήμα την υπόθεση της απελευθέρωσης της χώρας από την παγίδα των μνημονίων. Καμιά ταλάντευση συνεπώς και ως προς το εύρος της συστράτευσης δυνάμεων που απαιτεί η τεράστια ιστορική πρόκληση της ανατροπής... για συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει αυτοδύναμα τις επερχόμενες εκλογές», ήταν η σαφής κατεύθυνση που έδωσε με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Τότε, είπε, «ή θα επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα και τη διαπραγμάτευση για το χρέος θα αναλάβουν οι εντεταλμένοι των Γερμανών ή θα υπάρξει νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές».

Στην πραγματικότητα, αυτό που καίει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναλάβει αυτός τα ηνία της διαπραγμάτευσης του χρέους για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ντύνοντας παράλληλα την προοπτικής της όποιας διευθέτησής του με αυταπάτες ότι τάχα θα ωφελήσει το λαό, κρύβοντας ότι θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Μάλιστα, δε διστάζει για τις δικές του σκοπιμότητες να υποδαυλίζει μια μάταιη προσμονή καλύτερων ημερών εντός του καπιταλιστικού ευρωμονόδρομου, παρουσιάζοντάς τις μάλιστα σαν θέμα χρόνου. «Είναι πολύ κοντά» υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας βεβαίως ότι «ο πόλεμος είναι ακόμα μπροστά μας και θα είναι σκληρός, τα μνημόνια είναι εδώ, είναι καθεστώς», ως έμμεση προτροπή στο λαό να κρατάει μικρό καλάθι.

Συνέστησε ακόμα στους βουλευτές του κόμματός του να έχουν ως προτεραιότητα τη «διατήρηση της ηγεμονίας και της πολιτικής πρωτοβουλίας» και την «κλιμάκωση της προσπάθειάς μας στην πορεία προς το λαό», όπως είπε, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση του λαού σε στόχους εχθρικούς προς τα συμφέροντά του.

Εξελίσσοντας την επιχείρηση εξωραϊσμού της εξουσίας των μονοπωλίων, έφτασε να ισχυρίζεται, σχολιάζοντας την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ότι «πουθενά στον κόσμο δεν επιβίωσαν επιχειρήσεις από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, από τη μείωση του εργασιακού κόστους, δεν έγινε πιο ανταγωνιστική η οικονομία»!

Ο Αλ. Τσίπρας επίσης διαφήμισε αρκούντως τα πρόσφατα σουλάτσα του στις Βρυξέλλες, που επιβεβαιώνουν όπως είπε τη δυνατότητα του κόμματός του να παίζει σε δύο ταμπλό. «Εμείς θα δώσουμε και οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη μας σε όλα τα μέτωπα. Στην κοινωνία πρώτα-πρώτα, αλλά και στους θεσμούς, διεθνείς και ελληνικούς, όπου θα ακούγεται... η φωνή της Ελλάδας που απαιτεί» είπε, υπενθυμίζοντας ότι έθεσε στον Ντράγκι το ζήτημα του χρέους «και των εναλλακτικών δρόμων για να βγούμε απ' αυτή την κρίση». «Συμμετέχουμε ταυτόχρονα ενεργά και στις διεργασίες που συντελούνται αυτή την ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν» πρόσθεσε και συμπλήρωσε «την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε διεκδικώντας το τέλος της καταστροφικής λιτότητας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στους διεθνείς θεσμούς, στεκόμαστε πλάι στους αγώνες, πλάι στις καθαρίστριες, πλάι στους απολυμένους της ΕΡΤ»!

Διαμαρτυρήθηκε εκ νέου για το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς τον αγνόησε σε ό,τι αφορά στο διορισμό του νέου διοικητή της ΤτΕ, αποδίδοντάς του πρόθεση να δημιουργήσει «προσχώματα και εμπόδια στην επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Καημός για την ομαλή εναλλαγή των αντιλαϊκών κυβερνήσεων

«Ο κ. Σαμαράς... περιφρονεί επιδεικτικά την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Επιλέγει συνειδητά την κλιμάκωση της έντασης και της πολιτικής αποσταθεροποίησης. Την επιλέγει από την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας, που βασικό της συστατικό είναι η ομαλή διαδοχή και εναλλαγή των κομμάτων στη διακυβέρνηση του τόπου», είπε ο Αλ. Τσίπρας, ιεραρχώντας ουσιαστικά τον υπ' αριθμόν ένα στόχο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, την «ομαλή» εναλλαγή κυβερνήσεων που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος ειδικά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κατήγγειλε «σαφάρι εξαγοράς υποστήριξης ψήφων, ενδεχομένως και εξαγοράς συνειδήσεων» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας σοβαρός άνθρωπος που θα προθυμοποιηθεί να υποδυθεί το σύγχρονο Τσιριμώκο της αυλής των μνημονίων». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε τις συνεχείς εκτροπές».

Τέλος, έχοντας συνείδηση της «πρόβας» άσκησης της αστικής διαχείρισης που συντελείται ήδη στην Περιφέρεια Αττικής και στους δήμους που διοικεί, ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «από το δικό τους έργο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η προοπτική κυβερνησιμότητας της Αριστεράς».

ΔΗΜΑΡ
Ψίθυροι διάσπασης

Σαν τη νηνεμία πριν από την καταιγίδα παρομοιάζουν οι γνωρίζοντες την κατάσταση στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Αν και ο άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας, Σπ. Λυκούδης έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του Σεπτέμβρη, εντούτοις άλλα στελέχη της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» προτρέπουν σε αποχώρηση, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες διαλόγου με Ελιά, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Γεωργάτος, οι σχέσεις του οποίου με την πλειοψηφία ήταν ανέκαθεν τεταμένες, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζει ότι η μειοψηφία «βαλτώνει και σαπίζει μαζί με τη ΔΗΜΑΡ» και πως θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για: «Ανοιγμα και υποδοχή φίλων που απομακρύνθηκαν ή βρίσκονται εκτός ΔΗΜΑΡ, αλλά κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Δημόσιες παρεμβάσεις με ανακοινώσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις στα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής καθημερινότητας για εκπομπή στίγματος και κυρίως συγκρότησή της σε ενός τύπου Πολιτική Κίνηση που θα προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους άλλους φορείς και τις κινήσεις του χώρου για κοινή κάθοδο με κοινό πρόγραμμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές».

«Είναι επείγον», υποστηρίζει ο Γ. Γεωργάτος, «διαφορετικά λιβανίζουμε και ευνοούμε την εδραίωση του νέου δικομματισμού που διαχρονικά υποτίθεται ότι αντιμάχεται η ανανεωτική αριστερά. Στημένα Συνέδρια, ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών και προσωπικές τακτοποιήσεις δεν αφορούν ούτε εμάς ούτε τους πολίτες».

Την ατμόσφαιρα φορτίζει παραπέρα η «εξαφάνιση» στελεχών του κόμματος απ' τη μειοψηφία, όπως του Α. Παπαδόπουλου και του Γρ. Ψαριανού.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Αλλαγή στον τόπο του «ιδρυτικού συνεδρίου»

Στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου θα κάνει τελικά το «ιδρυτικό συνέδριό» του το Ποτάμι και όχι στην Αλεξανδρούπολη όπως είχε αναγγελθεί αρχικά, ενώ αυτή την Κυριακή, τα μέλη του μορφώματος αναμένεται να εκλέξουν τους συνέδρους τους. Η αρχική επιλογή της πόλης της Θράκης είχε συνοδευτεί από το τετριμμένο κλισέ που κατά καιρούς εκφέρουν όλα τα αστικά κόμματα, ότι τάχα συνδέεται με το ότι «το Ποτάμι δε θέλει να είναι ένα ακόμα αθηνοκεντρικό κόμμα» (λες και τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων στην επαρχία έχουν να κάνουν με το αν τα συνέδρια των αστικών δυνάμεων γίνονται στην Αθήνα ή όχι...).

Οπως αναφέρεται, η οργανωτική επιτροπή κατέληξε στην απόφαση για πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Αττική, μετά από αίτημα πολλών μελών του μορφώματος να πραγματοποιηθεί το συνέδριο σε σημείο με οικονομικότερη πρόσβαση. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για εσωκομματικές μεθοδεύσεις ενόψει του συνεδρίου, οι οποίες συνδέονταν και με την πραγματοποίησή του στον Εβρο.

Για την Αλεξανδρούπολη παραπέμπουν να διοργανωθεί κάποια στιγμή το φθινόπωρο «ημερίδα για το περιβάλλον», με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του κόμματος και σε συνεργασία με την ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών, στην οποία εντάχθηκε το Ποτάμι. Κινούμενοι σταθερά στον ευρωμονόδρομο, από το Ποτάμι προπαγανδίζουν ότι θα εξεταστούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ακριτικής περιοχής μέσω «ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων», απ' αυτά δηλαδή που εφαρμόστηκαν τόσα χρόνια στις ακριτικές περιοχές, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, «μπουκώνοντας» τα μονοπώλια με «ζεστό» χρήμα, την ίδια ώρα που ο λαός βίωνε όλο και χειρότερες συνθήκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ