ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σύσκεψη για τον αγωνιστικό συντονισμό στις Κατασκευές

Την Πέμπτη 24 Ιούνη, στις 7 μ.μ.

Με στόχο το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης, τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολούμενων στις Κατασκευές, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, πραγματοποιεί σύσκεψη την Πέμπτη 24 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Ζήνωνος 7 - 9, 2ος όρ.), αναδεικνύοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου απαιτεί πάλη για το σχεδιασμό του, ώστε να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής όχι μόνο στους εργατοϋπαλλήλους του κλάδου, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, εργαζόμενους στην τσιμεντοβιομηχανία, στη χαλυβουργία, την ΠΑΣΕΒΕ.

Η ανεργία των οικοδόμων και τα «λουκέτα» που απειλούν τους μικροεπαγγελματίες σχετίζονται άμεσα - είναι συνέπειες της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Η αύξηση των κερδών των μεγαλοκατασκευαστών απαιτεί αφενός το χτύπημα του 7ωρου, την απουσία μέτρων ΥΑΕ, την παραβίαση των ΣΣΕ, αφού τα δικαιώματα του εργάτη θεωρούνται «κόστος» για τον εργοδότη και αφετέρου την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων όπως επιβάλλει η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Η πίτα των κερδών μεγαλώνει από το μόχθο των εργαζομένων αλλά τη μοιράζονται όλο και λιγότεροι. Ενώ, ο ανταγωνισμός για το ...ποιο μεγάλο ψάρι θα επικρατήσει είναι οδυνηρός για τις λαϊκές ανάγκες. Οι μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοεργολάβοι δε χτίζουν ούτε όταν, όποτε και ό,τι χρειάζεται ένας τόπος κι ο λαός του, αλλά όποτε, όπως και με ό,τι υλικά (με απροσδιόριστες συνέπειες για την υγεία και αυτών που τα χρησιμοποιούν όταν χτίζουν ένα κτίριο και αυτών που έρχονται σε επαφή μαζί τους όταν μετά μπαινοβγαίνουν σ' αυτό). Χτίζουν και επενδύουν εκεί που εξασφαλίζουν γρήγορο και εύκολο κέρδος. Ετσι, έργα που θα εξυπηρετούσαν το λαό και θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την κατασκευαστική δραστηριότητα (νοσοκομεία, σχολεία, λαϊκή κατοικία κλπ.), δεν υλοποιούνται γιατί δε συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο.

Με σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, υπογραμμίζει: «Η Ομοσπονδία μας πιστεύοντας ότι οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ είναι οι φυσικοί σύμμαχοι της εργατικής τάξης, γιατί βιώνουν το ίδιο τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών σήμερα του ΠΑΣΟΚ, χτες της ΝΔ, σας καλούμε σε σύσκεψη για να συζητήσουμε πως από κοινού θα οργανώσουμε κοινές πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ανεργίας και των συνεπειών της στους κλάδους μας».

Οπως τονίζει, οι συνέπειες της κάθετης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της συρρίκνωσης των δημοσίων έργων, είναι ιδιαίτερα επώδυνες τόσο για τους εργαζόμενους του κλάδου όσο και για τους επαγγελματοβιοτέχνες που η δραστηριότητά τους είναι γύρω από την οικοδομή, τη μεταποίηση, την κατασκευή, την εμπορία κλπ. Η καπιταλιστική κρίση και τα αντεργατικά, φορομπηχτικά και άλλα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Γι' αυτό κι επιβάλλεται η κοινή αγωνιστική απάντηση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org