ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Συμψηφισμοί και εντυπώσεις για να θαφτεί η πολιτική συνενοχή

Τα όσα περιέχονται στα πορίσματα των κομμάτων για το Βατοπέδι, είναι ενδεικτικά της τακτικής τους απέναντι σε υποθέσεις που φύονται στο έδαφος της στρατηγικής που ενιαία υπηρετούν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη, με την κατάθεση των πορισμάτων, οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι. Τόσο το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που είναι και πόρισμα της Επιτροπής, αφού αυτή συγκροτείται αναλογικά, όσο και τα πορίσματα των άλλων κομμάτων, επιβεβαίωσαν στο ακέραιο τις εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι η Εξεταστική για το Βατοπέδι θα αποτελέσει για τις δυνάμεις του δικομματισμού πεδίο συγκάλυψης της πολιτικής ουσίας του υπαρκτού σκανδάλου και συμψηφισμού των πολιτικών και ποινικών ευθυνών.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρκούνται στα πορίσματά τους να καταλογίσουν πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες ο ένας στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του άλλου. Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει σε περαιτέρω έρευνα 4 υπουργούς (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Ευ. Μπασιάκος, Κ. Κιλτίδης) και 2 υφυπουργούς (Αλ. Κοντός και Π. Δούκας) της κυβέρνησης της ΝΔ και βγάζει λάδι τους δικούς του Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη.

Ομοίως, η ΝΔ δεν αναγνωρίζει ευθύνη δικών της υπουργών ή υφυπουργών και ζητάει περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τον νυν υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου και διερεύνηση της εμπλοκής του Α. Τσοχατζόπουλου. Την περαιτέρω εξέταση για τους Π. Δούκα, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη ζητάει ο ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προτείνει ακόμα τους Θ. Ρουσόπουλο και Κ. Κιλτίδη.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα πορίσματά τους κρύβουν ότι η πολιτική που από κοινού υπηρετούν, όχι μόνο αποθεώνει την εμπορευματοποίηση της γης, δημιουργώντας το έδαφος πάνω στο οποίο φύεται το σκάνδαλο των ανταλλαγών και των κερδοφόρων αγοροπωλησιών της Μονής Βατοπεδίου, αλλά επιπλέον και οι δυο αναγνωρίζουν σαν τίτλους ιδιοκτησίας τα βυζαντινά χρυσόβουλα, με τα οποία τα μοναστήρια εγείρουν διεκδικήσεις πάνω σε δημόσια γη.

Πολιτικό και όχι νομικό το ζήτημα

Αυτά τα δυο θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα ανέδειξε στο δικό του πόρισμα το ΚΚΕ. Καταλογίζει ταυτόχρονα προσωποποιημένα τις ευθύνες στους εμπλεκόμενους από τα δύο κόμματα και ξεκαθαρίζει ότι για όλους αυτούς προκύπτει «ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών (...), μέσω της σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».

Πιο συγκεκριμένα, στο πόρισμα του ΚΚΕ:

  • Για το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται ότι «με τις αποφάσεις των τότε υφυπουργών Γεωργίου Δρυ και Απόστολου Φωτιάδη, αναγνωρίσθηκε η Μονή ως ιδιοκτήτρια της Λίμνης Βιστονίδας, τριών νησίδων και 25.000 στρεμμάτων παραλίμνιων εκτάσεων και παραδόθηκαν στην Μονή».
  • Για τη ΝΔ σημειώνεται πως «αξιοποιώντας αυτές τις αποφάσεις (σ.σ. των υπουργών του ΠΑΣΟΚ) και με ευθύνη του Πέτρου Δούκα ματαιώθηκε η δίκη σε δικαστήριο που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι δικαίωνε το Δημόσιο και με ευθύνη των Πέτρου Δούκα - Ευάγγελου Μπασιάκου - Αλέξανδρου Κοντού αποφασίσθηκε η ανταλλαγή της "ιδιοκτησίας" της Μονής με άλλα ακίνητα του Δημοσίου. Κατά τις ανταλλαγές έγιναν δεκτές από κρατικές υπηρεσίες υπερτιμολόγηση της αξίας της λίμνης και υποτιμολογήσεις της αξίας μιας σειράς ακινήτων, προς όφελος της Μονής». Επιπρόσθετα, τονίζεται αναφορικά με την εμπλοκή των Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Αγγέλου πως «υπήρξε συντονισμός των ενεργειών όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου, προκειμένου να ευνοηθεί η Μονή και να εκλείψουν τα όποια εμπόδια στην προσχεδιασμένη πορεία των ανταλλαγών».

Στην ουσία της υπόθεσης, το ΚΚΕ σημειώνει ακόμα ότι «το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό. Πολιτική λύση πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου στην υπόθεση του Βατοπεδίου». Η παραπάνω διαπίστωση εδράζεται στον κίνδυνο να συνεχίσει να χάνει το Δημόσιο την περιουσία του από μοναστήρια και άλλους ιδιώτες, όσο διατηρούνται σε ισχύ τα χρυσόβουλα και άλλοι τίτλοι ιδιοκτησίας πάνω στην περιουσία του λαού.

Καθόλου τυχαία, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, ακόμα και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «δεν διασφαλίζουν τη δικαίωση του Δημοσίου. Και οι δύο ουσιαστικά αφήνουν στη Δικαιοσύνη να κρίνει το ζήτημα ποιος είναι ιδιοκτήτης της λίμνης Βιστονίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων. Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η υπόθεση είτε στα ελληνικά είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μάλιστα αφού θα έχουν περάσει πολλά χρόνια δικαστικής "διαμάχης"».

Εχθρεύονται τα λαϊκά συμφέροντα

Με βάση την πολιτική και όχι νομική ουσία του ζητήματος, το ΚΚΕ στο πόρισμά του ανέδειξε την ανάγκη να αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο, αφού παρόμοια φαινόμενα θα εξακολουθούν να υπάρχουν «όσο θα εξακολουθούν να αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος ως τίτλοι γενεσιουργοί κυριότητας και άλλων δικαιωμάτων επί της ελληνικής επικράτειας, χρυσόβουλα, φιρμάνια και άλλα τέτοιου είδους έγγραφα, προερχόμενα από καθεστώτα και οντότητες άλλες, προγενέστερες του σύγχρονου ελληνικού κράτους, καθώς επίσης και όσο δάση, ορεινοί όγκοι, λίμνες, λιμνοθάλασσες, ακτές και παραλίες και γενικά περιοχές φυσικού κάλλους θα μπορεί να είναι αντικείμενα εμπορευματοποίησης και όχι χώροι ανήκοντες αποκλειστικά στο Δημόσιο, διατιθέμενοι για τη χρήση και αναψυχή των πολιτών».

Αυτονόητα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε θέλουν να ακούσουν κουβέντα για αλλαγές στο καθεστώς των χρυσόβουλων, πόσο μάλλον σε ζητήματα θεμελιώδους σημασίας στον καπιταλισμό, όπως είναι η εμπορευματοποίηση των πάντων, άρα και της γης. Η συνενοχή τους όμως πάει και ένα βήμα πιο πέρα. Ακόμα και στο ζήτημα της απόδοσης ευθυνών σε όσους διαχειρίστηκαν κυβερνητική εξουσία και ζημίωσαν το Δημόσιο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνούνται ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία για την ευθύνη των υπουργών, ώστε να αρθούν τα ισχυρά εμπόδια στην απόδοση ευθυνών.

Το ΚΚΕ σημειώνει στο πόρισμά του ότι είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής του νόμου «Περί ευθύνης υπουργών»και επισυνάπτει τις προτάσεις του για καθιέρωση της κοινής παραγραφής, την απάλειψη του ορίου για την άσκηση δίωξης, την αποδέσμευση της απόφασης για προκαταρκτική εξέταση από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία (π.χ., να αρκούν 100 βουλευτές) και τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης από δικαστικό συμβούλιο.

Οχι σε συμψηφισμούς και εντυπώσεις

Είναι φανερό από τα παραπάνω το χάσμα που χωρίζει τη στρατηγική αντίληψη του ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα, τόσο για το συγκεκριμένο, όσο και για τα άλλα σκάνδαλα, όπως αυτό της ΖΗΜΕΝΣ, η διερεύνηση του οποίου συνεχίζεται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Από αυτή τη σκοπιά, μόνο σαν υποκριτική και με άλλες σκοπιμότητες μπορεί να εκληφθεί η συζήτηση που φούντωσε τις τελευταίες μέρες για το αν τα κόμματα της Εξεταστικής θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα.

Η συζήτηση μάλιστα αυτή συνδέθηκε άμεσα και με την επιδίωξη να θωρακιστεί το αστικό πολιτικό σύστημα από τους κλυδωνισμούς που δέχεται. Προβαλλόταν δηλαδή η «ανάγκη» να μην πληγεί άλλο η «αξιοπιστία» του με την κατάθεση πολλών πορισμάτων σε ένα θέμα όπως αυτό της «αυτοκάθαρσης», στο οποίο τα αστικά κόμματα εμφανίζονται να συμφωνούν μεταξύ τους.

Είναι αυτονόητο ότι η συζήτηση δεν αφορά το ΚΚΕ, για τους εξής κυρίως λόγους: Ο πρώτος είναι ότι δε θα μπορούσε ποτέ να υπογράψει ένα πόρισμα το οποίο δεν αναδεικνύει την πολιτική ουσία της εμπορευματοποίησης της γης και τη συλλογική ευθύνη των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υπηρετούν στρατηγικά. Επιπλέον, το ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να συμμετέχει στο παιχνίδι των συμψηφισμών που στήνουν μεταξύ τους τα δυο κόμματα, με στόχο να κρυφτεί ο πυρήνας του σκανδάλου και οι ευθύνες της ενιαίας στρατηγικής τους.

Πολύ περισσότερο, το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε καμιά από τις προσπάθειες που κάνουν τα αστικά κόμματα να βγάλουν λάδι και να διασώσουν το πολιτικό τους σύστημα. Αντίθετα, παλεύει ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην ανατροπή του, με όρους μαζικής πολιτικής πάλης.

Η συμμετοχή του ΚΚΕ στις Εξεταστικές Επιτροπές για τα υπαρκτά σκάνδαλα υπηρετεί την ενημέρωση του λαού για τα πραγματικά δεδομένα της κάθε υπόθεσης, την αποκάλυψη της πολιτικής ουσίας και την αξιοποίησή της για να καταλογιστούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους: Οχι μόνο στα πρόσωπα, αλλά και στα κόμματα εκείνα που υπηρετούν μια πολιτική και ένα σύστημα σύμφυτο με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και άρα θερμοκήπιο σκανδάλων, διαφθοράς και διαπλοκής, ακόμα και αν υπάρχουν στις τάξεις τους και έντιμοι αστοί πολιτικοί.


Περ. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ