ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ
Στον αγώνα η διέξοδος

Οι προτάσεις της μαχόμενης αγροτιάς κατατέθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα η αγροτική Αντισύνοδος, που διοργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας στελέχη της μαχόμενης αγροτιάς από όλη την Ελλάδα κατέθεσαν τις προτάσεις τους, για να βγει ο φτωχομεσαίος αγρότης από τα αδιέξοδα που του δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εκεί, ακούστηκε η φωνή της μαχόμενης αγροτιάς που συνεχίζει την πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, που θέλει τους αγρότες κολίγους και τη γη τους στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και των πολυεθνικών.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού του συνεπούς αγροτικού κινήματος δίνεται στην Κέρκυρα στις 12 Μάη, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και αναμένεται να συζητηθεί η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία για πολλούς μικρομεσαίους αγρότες θα είναι και η «χαριστική βολή». Για την επιτυχή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, τα στελέχη του συνεπούς αγροτικού κινήματος, έχουν ήδη ξεκινήσει τη διακίνηση του φυλλαδίου με τους 12 αγωνιστικούς στόχους της ΠΑΣΥ και τα υλικά της Αντισυνόδου, καμπάνια ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου, καλώντας τον να «εκστρατεύσει» στην Κέρκυρα. Στο μεταξύ, οι τοπικές οργανώσεις της ΠΑΣΥ δραστηριοποιούνται, για να οργανώσουν τη μετάβαση και την επιστροφή των αγροτών από το συλλαλητήριο, ναυλώνοντας τα αντίστοιχα μεταφορικά μέσα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου μίλησαν, ο Γ. Πατάκης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, για τις αρνητικές επιπτώσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και της συμφωνίας του ΠΟΕ στην ελληνική γεωργία, ο Χαρ. Αρχοντής, από τη Λάρισα, για το πρόβλημα της ασφάλισης του μικρομεσαίου αγρότη και του νοικοκυριού του, ο Σπ. Τσιοτινός, από τα Τρίκαλα, για τα αγροτικά χρέη, ο Ν. Χρηστάκης, από την Πέλλα, για την κτηνοτροφία, ο Δ. Ξυλογιάννης, από την Αρτα, για την κατάσταση στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, ο Μπ. Μπακούλας, από τη Λάρισα, για τις γεωργικές επενδύσεις, ο Αν. Κερεμίδης, από την Ημαθία, για την κατάσταση στο αγροτικό κίνημα και για την ανάπτυξη της ΠΑΣΥ, ο Σωκρ. Γραβαλάς, από τη Θεσσαλονίκη, για τη ροδακινοκαλλιέργεια και ο Ν. Μωραΐτης, από την Αιτωλοακαρνανία, για την καπνοκαλλιέργεια.

Ακόμη, γραπτές παρεμβάσεις κατέθεσαν ο Ρ. Μαρούδας, από τη Λάρισα, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Γ. Στεφανίδης από τη Δράμα, για το βαμβάκι, ο Β. Αρμενιάκος από την Κέρκυρα για το λάδι, ο Κ. Μπασδέκης από τη Φθιώτιδα για τις αλλαγές στις δημόσιες γεωργικές υπηρεσίες και οργανισμούς, και ο Π. Γεωργούλας από Λέσβο, για την Αλιεία.

Επίσης, συμμετείχαν και μίλησαν, ο Πορτογάλος Ζοάο Βεϊρά, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαίων Αγροτών, οι Βούλγαροι, Ατανάς Γκάνεφ, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Βουλγαρίας και Σβέτλα Βασίλεβα πρόεδρος των ανεξάρτητων αγροτικών συνδικάτων Βουλγαρίας και ο Νίκος Γκουζούπης, κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών.

Σήμερα, ο «Ρ» δημοσιεύει ολόκληρη την κεντρική εισήγηση της Αντισυνόδου, που έγινε από τον Β. Μπούτα.


Προτάσεις ζωής για τον μικρομεσαίο αγρότη

Η Εισήγηση της ΠΑΣΥ στην αγροτική Αντισύνοδο της 6ης του Απρίλη

Συλλαλητήριο αγροτών στην Καρδίτσα

ICON

Συλλαλητήριο αγροτών στην Καρδίτσα
Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Από την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του ιρακινού λαού, όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με τους εργάτες και τους υπάλληλους, μαζί με τους συνταξιούχους και τη νεολαία, μαζί με όλους τους λαούς της Γης, δίνουν τη μάχη κατά της επέμβασης των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, συμμετέχοντας μαζικά στα συλλαλητήρια.

Χαιρετίζουμε αυτήν τη συγκινητική συμμετοχή και δηλώνουμε ότι η ΠΑΣΥ θα κάνει ό,τι μπορεί, για να συνεχιστεί με μεγαλύτερη συμμετοχή και αγωνιστικότητα αυτή η μάχη, επειδή πιστεύουμε ότι το λαϊκό κίνημα μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό αντίπαλο δέος στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία της ΕΕ και των χωρών, που διαφωνούν τάχα με τον πόλεμο, αλλά πριν τελειώσει ο πόλεμος έβγαλαν τα μαχαίρια για να μοιράσουν τη λεία.

Αποκαλύπτουμε την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, στα λόγια, διαφωνεί με τον πόλεμο, αλλά, στην πράξη, παρέχει όλες τις διευκολύνσεις στους Αγγλους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Και διεκδικούμε άμεσα να κλείσει η βάση της Σούδας, να επιστρέψει η φρεγάτα και να σταματήσει κάθε διευκόλυνση.

Χαιρετίζουμε την ηρωική αντίσταση του ιρακινού λαού και δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό του μέχρι την τελική νίκη, επειδή πιστεύουμε ότι κοινά είναι τα συμφέροντα των λαών και κοινός τους εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός.

Αγρότες στους δρόμους των Τρικάλων

Eurokinissi

Αγρότες στους δρόμους των Τρικάλων
Ο ιμπεριαλισμός, που άλλοτε εκφράζεται με τη βαρβαρότητα του πολέμου και άλλοτε με τις αντιλαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές, τις συνέπειες των οποίων πληρώνουν όλα τα λαϊκά στρώματα και οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Εικοσαετές αδιέξοδο

Είκοσι χρόνια εφαρμογής της ΚΑΠ στη χώρα μας, τα αδιέξοδα είναι ορατά στους μικρομεσαίους αγρότες, στην αγροτική οικονομία και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που έχει επιβάλει στη χώρα μας η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, εμποδίζουν την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, μειώνουν το αγροτικό εισόδημα, αυξάνουν τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο που έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, μεγαλώνουν την εξάρτηση του λαού μας σε βασικά διατροφικά προϊόντα και επιδεινώνουν τη σχέση ανάμεσα στη ζωική και φυτική παραγωγή σε βάρος της ζωικής.

Η συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες, που προωθούν με πολλά μέσα και μηχανισμούς η ΚΑΠ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως η Τράπεζα Γης, το Μητρώο Αγροτών οι πρόωρες συντάξεις κ.ά., μειώνει την αγροτική απασχόληση, αυξάνει την ανεργία και ερημώνει την ύπαιθρο.

Ο λεγόμενος πακτωλός των κοινοτικών κονδυλίων δεν μπόρεσε να διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα και δε βελτίωσε την παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας, επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κονδυλίων είχε σαν στόχο να εξασφαλίσει φθηνή πρώτη ύλη στους εμποροβιομήχανους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αμβλύνει και να συγκαλύψει τις αρνητικές συνέπειες, που προκαλούσαν οι αντιαγροτικές αναδιαρθρώσεις στη γεωργία.

Στιγμιότυπα από τις εργασίες της Αντισυνόδου
Στιγμιότυπα από τις εργασίες της Αντισυνόδου
Η υποταγή των μικρομεσαίων αγροτών στους εμποροβιομήχανους, που προωθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς - ανώνυμες εταιρίες, στους οποίους συνεταίροι θα είναι οι επιχειρηματίες αγρότες και το ιδιωτικό κεφάλαιο, καταστρέφει κάθε μηχανισμό άμυνας των μικρομεσαίων αγροτών και επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για πάγωμα των κοινοτικών γεωργικών κονδυλίων στο ύψος του 2006 και τη Συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Και αυτό γιατί με την ενδιάμεση αναθεώρηση και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής η ΕΕ θέλει:

  • Να εξοικονομήσει κονδύλια για να τα διαθέσει στις νέες κοινές κοινοτικές πολιτικές, όπως ΟΝΕ και ΚΕΠΠΑ, αλλά και στη δημιουργία και συντήρηση των κοινοτικών κατασταλτικών μηχανισμών, όπως ο Ευρωστρατός, η Ευρωαστυνομία κ.ά.
  • Να ενσωματώσει σταδιακά στην ΚΑΠ τις αγροτικές οικονομίες των δέκα νέων χωρών που θα ενταχθούν με τη διεύρυνση στην ΕΕ, χωρίς να αυξήσει ανάλογα τα γεωργικά κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού.
  • Να εξασφαλίσει φθηνότερη πρώτη ύλη και υπερκέρδη στις βιομηχανίες, που μεταποιούν και εμπορεύονται τα αγροτικά προϊόντα.
  • Να επιταχύνει τις διαδικασίες συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες.
  • Να εναρμονίσει την κοινοτική γεωργία με τις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ και με το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων να ισχυροποιήσει ένα μηχανισμό καταλήστευσης των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά και των αγροτών των ανεπτυγμένων χωρών.


Αυτούς τους στόχους υπηρετούν τα μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης και οι προτάσεις του ΠΟΕ, όπως:

  • Η σταδιακή μείωση κατά 20% σε 7 χρόνια της Κοινοτικής Γεωργίας, που με την πρόταση του ΠΟΕ αυτή η μείωση επιδιώκεται να φθάσει στο 55%.
  • Η μείωση την τιμών βασικών αγροτικών προϊόντων και η μερική αντιστάθμισή τους με επιδοτήσεις.
  • Η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή, η σύνδεσή τους με περιβαλλοντικά προσχήματα και η σταδιακή μείωσή τους, αν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ/ ανά αγροτική εκμετάλλευση.
  • Η μείωση κατά 45% των εξαγωγών επιδοτήσεων και 36% των δασμών εισαγωγής αγροτικών προϊόντων τρίτων χωρών στις χώρες της ΕΕ.
Με πρόσχημα το περιβάλλον

Τα επιχειρήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, που χρησιμοποιεί το Διευθυντήριο της ΕΕ, είναι υποκριτικά και χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για να μειωθούν οι επιδοτήσεις και να συρρικνωθούν δυναμικές καλλιέργειες.

Η χρησιμοποίηση των Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στη γεωργία, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των πολυεθνικών και απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, δείχνει την περιβαλλοντική υποκρισία της ΕΕ, που προσπαθεί να τη συγκαλύψει με τα κίνητρα για τη λεγόμενη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, που, στην καλύτερη περίπτωση, θα αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό της αγροτικής παραγωγής, ενώ οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες είναι δυνατό μέσα σε λίγα χρόνια να κυριαρχούν στην αγροτική παραγωγή της ΕΕ και της χώρας μας.

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Υποκριτικό είναι, επίσης, το ενδιαφέρον της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για τη νιτροποίηση του υδροφόρου ορίζοντα και την ερημοποίηση των εδαφών, επειδή όλα τα μέτρα προστασίας περιορίζονται στη δραστική περικοπή των επιδοτήσεων και στη συρρίκνωση συγκεκριμένων δυναμικών καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι και η ελιά, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των εναλλακτικών καλλιεργειών που προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα στη νιτροποίηση και ερημοποίηση.

Η λεγόμενη υπαιθροκεντρική πολιτική και η στροφή από την ποσότητα στην ποιότητα, που προβάλλεται από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις σαν εναλλακτική λύση για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, στόχο έχουν να συγκαλύψουν τη δραστική συρρίκνωση της γεωργίας, που αποτελεί τον πρώτο πυλώνα της υπαιθροκεντρικής πολιτικής.

Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα έχει αποδειχθεί ότι η συμβολή των κονδυλίων του δεύτερου πυλώνα που χρηματοδοτούν δραστηριότητες παρόμοιες με τις γεωργικές, όπως ο αγροτοτουρισμός, η παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών και οικοτεχνικών προϊόντων, κ.ά. ήταν ασήμαντη στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και στην απασχόληση της υπαίθρου, ενώ τη μερίδα του λέοντος αυτών των κονδυλίων την πήραν επιχειρηματίες, που καμιά σχέση δεν έχουν με το αγροτικό επάγγελμα.

Οσον αφορά στη στροφή στην ποιότητα, πρέπει να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ποιοτικής παραγωγής βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως λάδι, καλαμπόκι, βαμβάκι, σταφίδες, γαλακτοκομικά, κρέατα κ.ά. και να αποκαλύψουμε, ταυτόχρονα, το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ποιότητα, η οποία υπερψήφισε τον κανονισμό που νομιμοποιεί την ανάμειξη του ελαιόλαδου με σπορέλαια και αποσυνδέει τις επιδοτήσεις από την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής.

Αγώνας για μια φιλοαγροτική πολιτική

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, που αναπτύχθηκαν στη 10ετία του 1990, οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιστάθηκαν στις αντιαγροτικές αναθεωρήσεις της ΚΑΠ και ίσως επιβράδυναν ορισμένες από αυτές.

Μέσα από αυτούς τους αγώνες, δόθηκε η δυνατότητα για να καταλάβουν πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι πιο αποτελεσματικές, όταν τα επιμέρους αιτήματα συνδέονται με την προβολή και προώθηση μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής και όταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, μαζί με τα επιμέρους αιτήματα, δημιουργούν και τις πολιτικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.

Στόχος, λοιπόν, του προοδευτικού αγωνιστικού αγροτικού κινήματος είναι να διαμορφώσει με σαφήνεια τους άξονες αυτούς της φιλοαγροτικής πολιτικής που έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγρότες και ο τόπος και να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα, όπως:

Ποια αγροτικά προϊόντα θα παράγονται στη χώρα μας, σε ποιες ποσότητες και με ποιο τρόπο; Ποιος θα τα παράγει; Ποιος θα είναι ο ρόλος και ο χαρακτήρας των συνεταιρισμών του κράτους, των κρατικών οργανισμών και ιδρυμάτων; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των αγροτών, που είναι οι βασικοί παράγοντες ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου; Ποιος θα είναι ο ρόλος των μικρομεσαίων αγροτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της πολιτικής κ.ά.

Διαφωνούμε με την πολιτική στασιμότητας

Ολοι όσοι συμμετέχουμε στις αγροτικές κινητοποιήσεις έχουμε καταλάβει ότι με τις ποσοστώσεις που μας έχει επιβάλει η ΕΕ σε όλα τα αγροτικά προϊόντα δεν μπορεί να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία, δεν μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθεί η παραγωγικότητά της.

Δεν μπορεί να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία, αν δεν καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στα αιγοπρόβατα, στις αγελάδες, στο γάλα, στα μοσχάρια, κ.α. Παρά το γεγονός ότι τα ελλείμματα της χώρας μας σ' αυτά τα προϊόντα μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής.

Δεν μπορεί να αναπτυχθεί η φυτική παραγωγή, επειδή οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που υπάρχουν σε όλα τα φυτικά προϊόντα είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Αν πειθαρχήσουμε σ' αυτές τις ποσοστώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε ακαλλιέργητα περίπου 5.000.000 στρέμματα από τα 35.000.000 στρέμματα, που συνολικά καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Δεν μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής, όταν οι ποσοστώσεις έχουν καθοριστεί με βάση τις στρεμματικές αποδόσεις περασμένων 10ετιών, με αποτέλεσμα να τιμωρείται, αντί να επιβραβεύεται, η αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων και η βελτίωση της παραγωγικότητας.

Διαφωνούμε, λοιπόν, με την πολιτική στασιμότητας και συρρίκνωσης, που προωθούν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις με την ΚΑΠ και προτείνουμε ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, έτσι ώστε να αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και να καλύπτονται οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

Ανάπτυξη σε όφελος του λαού

Με βάση αυτά τα αναπτυξιακά κριτήρια, η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας πρέπει να έχει πρώτη προτεραιότητα, επειδή στην πράξη έχουμε αποδείξει ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες και επειδή οι ανάγκες της χώρας μας καλύπτονται με εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας ζωοκομικών προϊόντων κύρια από τις χώρες της ΕΕ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος παραλογισμός να καταναλώνει ο λαός μας κοινοτικό γάλα εβαπορέ, όταν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές με φρέσκο και υγιεινό γάλα.

Η ανάπτυξη όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας μπορεί να στηριχτεί στην εγχώρια παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών, που εξασφαλίζουν υγιεινά και ασφαλή ζωικά τρόφιμα σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες, τα γνωστά κρεατάλευρα, πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η ανάπτυξη της κοινοτικής κτηνοτροφίας και είχε σαν αποτέλεσμα τα γνωστά πια διατροφικά σκάνδαλα.

Οι καλλιέργειες που παράγουν φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα αρδευόμενα και ξηρικά ψυχανθή, προσιδιάζουν άριστα στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, αποτελούν βασικές καλλιέργειες για μια ορθολογική αμειψισπορά και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των αζωτούχων λιπασμάτων, που αποτελούν μια από τις αιτίες της νιτρορύπανσης.

Για να αυξηθεί όμως η καλλιέργεια των κτηνοτροφικών ψυχανθών, θα πρέπει να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και να αλλάξει ριζικά το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων, έτσι ώστε με οικονομικά κίνητρα τα ψυχανθή να αποτελούν προωθούμενες καλλιέργειες και η αγροτική έρευνα να προσανατολιστεί στη δημιουργία νέων φυλών ζώων και ποικιλιών κτηνοτροφικών ψυχανθών.

Τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα της κοινοτικής κτηνοτροφίας και οι δυνατότητες ανάπτυξης της εγχώριας κτηνοτροφίας αβίαστα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών ζωοκομικών προϊόντων σε ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού μας και να γίνονται και εξαγωγές. Οι δυνατότητες αυτές δείχνουν πόσο αβάσιμη είναι η λογική της ψωροκώσταινας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τον άδικο καταμερισμό εργασίας που είχε επιβάλει η ΕΕ στη χώρα μας με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Αδικία που εκφράζεται ανάγλυφα με την κατανομή των ποσοστώσεων στο αγελαδινό γάλα, όπου στην Ολλανδία αντιστοιχούν 734 κιλά/κάτοικο και στη χώρα μας μόνο 64 κιλά/κάτοικο.

Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας έμμεσα προκαλεί ορθολογική αναδιάρθρωση της φυτικής παραγωγής, με θετικά αποτελέσματα στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευκολότερη διάθεση των προϊόντων της φυτικής παραγωγής.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας μπορεί και πρέπει να παίξει η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών που λαού μας σε αλιεύματα.

Η ανάπτυξη της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, για να ωφελήσει τους ψαράδες και τους καταναλωτές, θα πρέπει να προστατεύει τα ιχθυοαποθέματα, το θαλάσσιο περιβάλλον και τους φυσικούς ψαρότοπους και να στηριχτεί στους αλιευτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, στους οποίους θα συνεταιριστούν οι μικρομεσαίοι ψαράδες.

Ετοιμάζουν νέα λεηλασία

Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες

Το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ, ειδικά μετά το 1992, δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών, ευνοεί τους μεγαλοπαραγωγούς που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων και τους εμποροβιομήχανους και λειτουργεί σαν αντικίνητρο για την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας. Οι δραστικές μειώσεις των τιμών που συνοδεύτηκαν με κάποιες αντισταθμιστικές ενισχύσεις εξασφάλισαν φθηνές τιμές και υπερκέρδη στους εμποροβιομηχάνους και αποσύνδεσαν σε σημαντικό βαθμό το γεωργικό εισόδημα από την αγροτική παραγωγή.

Με την ενδιάμεση αναθεώρηση και τη συμφωνία του ΠΟΕ προτείνεται παραπέρα μείωση των τιμών και οι επιδοτήσεις να μην έχουν καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή, για να είναι ευκολότερη η περικοπή τους και για να λειτουργεί το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων σαν μηχανισμός καταλήστευσης των αναπτυσσόμενων χωρών.

Διαφωνούμε ριζικά με αυτό το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων και προτείνουμε ένα διαφορετικό, που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα, θα προωθεί τις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις της αγροτικής παραγωγής. Θα λειτουργεί σαν κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητάς τους και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ισότιμων εμπορικών σχέσεων με όλες τις χώρες του κόσμου.

Πρόταση διεξόδου

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Ολοι γνωρίζουμε το βασικό διαρθρωτικό πρόβλημα της γεωργίας μας, που είναι ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος. Το πρόβλημα αυτό η κυβέρνηση και η ΕΕ προσπαθεί να το λύσει με τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και τη μετατροπή των μικρομεσαίων αγροτών σε εργάτες γης και ανέργους. Η λύση όμως που προτείνει η κυβέρνηση και η ΕΕ δεν είναι μονόδρομος.

Υπάρχει διαφορετική λύση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και στηρίζεται στην ολόπλευρη ανάπτυξη ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος που θα ασχολείται με όλες τις φάσεις της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα με την ίδια την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων.

Αυτό το συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα μειονεκτήματα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου χωρίς να ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής και να αυξήσει την παραγωγικότητα της γεωργίας. Μπορεί να αυξήσει την απασχόληση και το αγροτικό εισόδημα, με την προστιθέμενη αξία από τη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Μπορεί να αξιοποιήσει ορθολογικά τα γεωργικά μηχανήματα και, με ορισμένες προϋποθέσεις, να προστατέψει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Το συνεταιριστικό κίνημα που προτείνουμε δεν έχει καμιά σχέση με το γραφειοκρατικό υδροκέφαλο και αντιδημοκρατικό συνεταιριστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη χώρα μας στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα και οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και στην ανυποληψία.

Δεν έχει καμία σχέση με τις ομάδες παραγωγών, τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και το νέο συνεταιριστικό κίνημα που προσπαθεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ στα χαλάσματα του συνεταιριστικού κινήματος που κατέρρευσε. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι οργανώσεις στηρίζονται στη λογική της συνεργασίας των αγροτών με τους εμποροβιομηχάνους, που στην πράξη σημαίνει υποταγή των μικρομεσαίων αγροτών στο εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο. Ολοι οι μικρομεσαίοι αγρότες καταλαβαίνουν από την ίδια τους τη ζωή ότι τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα με αυτά των εμποροβιομηχάνων, γι' αυτό οι συνεταιρισμοί ΑΕ στους οποίους θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, αγρότες και βιομήχανοι δεν είναι συνεταιρισμοί, αλλά μηχανισμοί καταλήστευσης και εξόντωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

Καθοριστικό ρόλο στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και του παραγωγικού συνεταιριστικού κινήματος πρέπει να παίξει ο κρατικός τομέας, που ασχολείται με την αγροτική πολιτική και αποτελείται από τις κεντρικές περιφερειακές και νομαρχιακές γεωργικές υπηρεσίες, τους αγροτικούς οργανισμούς και Ιδρύματα Ερευνας, την ΑΤΕ, κ.ά.

Για να παίξουν αυτό το ρόλο όλοι αυτοί οι κρατικοί μηχανισμοί, θα πρέπει να έχουν παραγωγικό χαρακτήρα και αναπτυξιακό προσανατολισμό που θα εκφράζεται.

Με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων κλαδικών και περιφερειακών αναπτυξιακών πολιτικών, στην υλοποίηση των οποίων καθοριστικό ρόλο θα παίζουν οι δημόσιοι οργανισμοί και τα Ιδρύματα Ερευνας, σε συνεργασία με το παραγωγικό συνεταιριστικό κίνημα.

Με την πραγματοποίηση μικρών και μεγάλων αγροτικών έργων υποδομής, που μειώνουν το κόστος παραγωγής και τη σπατάλη φυσικών πόρων και προστατεύουν την παραγωγή από δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Με την παραγωγή βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, επειδή αποτελεί τραγική αντίφαση στην ισχυρή Ελλάδα να μην υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο παραγωγής τρακτέρ και οι περισσότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες να είναι εισαγόμενες, όταν η χώρα μας έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της εγχώριας σποροπαραγωγής.

Με την προώθηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων μέσα από εξαγωγικούς οργανισμούς.

Με την αποτελεσματική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής από αντίξοα καιρικά φαινόμενα.

Με την προνομιακή χρηματοδότηση των συνεταιρισμών, των προωθούμενων γεωργικών δραστηριοτήτων, αλλά και των νέων αγροτών για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως το πρόβλημα της κατοικίας κ.ά.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο το κράτος μπορεί και επιβάλλεται να παίξει στη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας, που αποτελεί έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς παράγοντες της γεωργίας, με τη δημιουργία Δημόσιου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτινου Δυναμικού σε εθνικό επίπεδο και τη λειτουργία παραρτημάτων σε κάθε υδρολογική περιφέρεια.

Τα κριτήρια λειτουργίας αυτού του οργανισμού δε θα πρέπει να είναι εισπρακτικά - τιμολογιακά, αλλά αναπτυξιακά, παραγωγικά, που θα στηρίζονται στον εμπλουτισμό των υδροφορέων, στην προστασία των δασών, στη μείωση των απωλειών με την κατασκευή ανάλογων έργων υποδομής, στην ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και στην προστασία της ποιότητάς τους.

Η μορφή και ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα που προτείνουμε δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό, ο οποίος έχει εκφυλιστεί σε έναν υδροκέφαλο οργανισμό που διαχειρίζεται τις αντιαγροτικές πολιτικές και τα κονδύλια της ΕΕ. Που ιδιωτικοποιεί την ΑΤΕ και ξεπουλάει τις βιομηχανίες της και τις εταιρίες μετοχικού ενδιαφέροντος στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΕΘΙΑΓΕ, το οποίο, αν και επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους του ελληνικού λαού και των αγροτών, με 3,5 εκατ. ευρώ, πουλάει το σπόρο του καπνού στους καπνοπαραγωγούς σε τιμές δεκαπλάσιες από αυτές του Οργανισμού Καπνού, που διαλύθηκε. Δηλαδή, σε τιμές ίδιες με αυτές των πολυεθνικών.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το προοδευτικό αγροτικό κίνημα πιστεύει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας θα αποτύχει, αν δεν προτείνει λύσεις στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα του αγρότη και της αγρότισσας, που αποτελούν το βασικό παράγοντα ανάπτυξης της γεωργίας και της υπαίθρου γενικότερα.

Δεν είναι αρκετό ένα ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα για να μείνουν οι νέοι και οι νέες στη γεωργία και στην ύπαιθρο.

Χρειάζεται αναβαθμισμένο και αποκεντρωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν στους αγρότες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με σύγχρονα και αναβαθμισμένα αγροτικού τύπου Κέντρα Υγείας, για να μην αναγκάζεται ο αγρότης για το παραμικρό πρόβλημα υγείας να μετακινείται σε μακρινές αποστάσεις.

Χρειάζεται ασφαλιστικό σύστημα, που θα στηρίζεται στη διμερή χρηματοδότηση αγροτών και κράτους και θα αναγνωρίζει στην πράξη τη δυσκολία του αγροτικού επαγγέλματος, γι' αυτό θα συνταξιοδοτεί στα 60 τους αγρότες και στα 55 τις αγρότισσες και θα δίνει ανθρώπινες συντάξεις και όχι τα σημερινά επιδόματα ελεημοσύνης.

Χρειάζεται τα παιδιά των αγροτών να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με όλα τα παιδιά της χώρας να μορφωθούν και να σπουδάσουν σε ένα δημόσιο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς φροντιστήρια και ιδιαίτερα με δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο, με ενιαίο υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο, με δημόσιες τεχνικές σχολές, με δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και μεταπτυχιακές σπουδές. Χρειάζεται, επιπλέον, η δωρεάν μεταφορά των μαθητών της υπαίθρου στα σχολεία, στα γυμνάσια και στα λύκεια, επειδή η ερήμωση της υπαίθρου έχει σαν αποτέλεσμα σε πολλά χωριά να μην υπάρχουν ούτε δημοτικά σχολεία.

Χρειάζεται, τέλος, να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην ύπαιθρο, για να βελτιωθεί η ζωή της αγρότισσας, αλλά και πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, για να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους οι κάτοικοι της υπαίθρου.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Σαν προοδευτικό αγροτικό κίνημα δεν έχουμε αυταπάτες ότι η ΕΕ, η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ μπορούν και θέλουν να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, του λαού και της χώρας.

Γι' αυτό η επιλογή μας να συγκρουστούμε με την ΚΑΠ και όσους την εξωραΐζουν και τη στηρίζουν είναι επιλογή ανάγκης για την επιβίωσή μας.

Στη σύγκρουσή μας αυτή, έπεσαν πολλές μάσκες και στην πράξη γνωρίσαμε τους εχθρούς μας, αλλά και τους φίλους μας.

Στους αγώνες που αναπτύξαμε, είχαμε τη συμπαράσταση των εργατών και των υπαλλήλων, αλλά και των επαγγελματοβιοτεχνών της υπαίθρου, επειδή πολλοί έχουν καταλάβει ότι αγροτιά χωρίς λεφτά σημαίνει μαγαζιά χωρίς δουλιά.

Στους νέους αγώνες που έρχονται θα πρέπει να σφυρηλατήσουμε ακόμα πιο πολύ αυτήν την ενότητα και μαζί με τα άμεσα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα μιας άλλης ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών. Μιας ανάπτυξης, που η καθημερινή ουσιαστική συμμετοχή του μικρομεσαίου αγρότη δε θα περιορίζεται στη διαδικασία της παραγωγής, αλλά θα είναι εξίσου σημαντική και στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, που αποτελούν τη βασική προϋπόθεση εφαρμογής αυτής της πολιτικής.

Επόμενος σταθμός η Κέρκυρα

Στις 12 και 13 Μάη θα συνέλθουν στην Κέρκυρα, σε άτυπη Σύνοδο, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, για να συζητήσουν σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, με στόχο να ολοκληρωθεί η ψήφισή της στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Σ' αυτήν τη Σύνοδο, όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να εκφράσουν αγωνιστικά την αντίθεσή τους με πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, που θα οργανώσει η ΠΑΣΥ, την πρώτη μέρα της Συνόδου, τη Δευτέρα στις 12 Μάη στην Κέρκυρα.

Ολοι όσοι συμμετέχουμε σήμερα στις εργασίες της Αντισυνόδου, κατανοούμε την αναγκαιότητα της επιτυχίας αυτού του συλλαλητηρίου. Γι' αυτό θα πρέπει όλα τα στελέχη και μέλη της ΠΑΣΥ, όλες οι αγροτικές, συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, που έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό, να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία αυτού του συλλαλητηρίου.

Από σήμερα κιόλας, με όπλα το φυλλάδιο των δώδεκα στόχων της ΠΑΣΥ και τα υλικά της σημερινής Αντισυνόδου, να ξεκινήσουμε μια πλατιά ενημέρωση όλων των μικρομεσαίων αγροτών, με στόχο τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Σίγουρα, η έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε όλους σχεδόν τους μικρομεσαίους αγρότες βοηθάει στην επιτυχία του συλλαλητηρίου.

Δε θα πρέπει, όμως, να επαναπαυθούμε και να υποτιμήσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα βάλει η κυβέρνηση, αλλά και άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που δε θέλουν να πετύχει αυτό το συλλαλητήριο.

Δε θα πρέπει, επίσης, να υποτιμήσουμε και τις δυσκολίες που δημιουργεί η περιοχή, στην οποία θα γίνει το συλλαλητήριο, η οποία δεν επιλέχθηκε τυχαία από την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας.

Γι' αυτό από σήμερα, μαζί με την ενημέρωση και το κάλεσμα των μικρομεσαίων αγροτών, οι τοπικές επιτροπές της ΠΑΣΥ θα πρέπει να οργανώσουν τη μαζική μετάβαση και επιστροφή τους στο συλλαλητήριο, ναυλώνοντας τα αντίστοιχα μεταφορικά μέσα.

Εμπρός, λοιπόν, να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στις νέες αντιαγροτικές πολιτικές, που μας ετοιμάζουν, και να προβάλουμε μαζικά την πρότασή μας για μια ανάπτυξη της γεωργίας σε όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς, του λαού και της χώρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ