ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤ

Η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο ΚΑΤ την περασμένη Δευτέρα, επιβεβαίωσε αυτό που υγειονομικοί και ασθενείς βιώνουν καθημερινά: Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο ακολουθώντας την πορεία συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι εργαζόμενοι του οποίου δίνουν τη μάχη με την πανδημία αλλά και με τις αντοχές τους τώρα πια!

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος - στην οποία συμμετείχαν ακόμα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ - είχε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον διοικητή Γ. Ηλιόπουλο, με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ ξεναγήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο και στο Τμήμα Επειγόντων.

Κατά την ανοιχτή συνάντηση - συζήτηση με το ΔΣ του Σωματείου, με γιατρούς και νοσηλευτές, μεταφέρθηκε μια εικόνα σοβαρών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού, υποδομών, καθώς είναι ακάλυπτες περίπου 160 θέσεις γιατρών, βασικών ειδικοτήτων, και 350 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Την απουσία τους καλείται το υπάρχον προσωπικό να καλύψει, δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη για να ανταποκριθεί στις πολλαπλάσιες σε καιρό πανδημίας ανάγκες και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που λόγω της ειδίκευσής του - αν και δεν περιορίζεται σε αυτή - βρίσκεται πρακτικά σε μόνιμη εφημερία. Τα αιτήματά τους για προσλήψεις, μονιμοποίηση των επικουρικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην υποδομή του νοσοκομείου και στον εξοπλισμό ακούγονταν παραπάνω από εύλογα στο φόντο αυτής της εικόνας.


Η ζωή επιβεβαιώνει πως δεν μπορεί να συνυπάρξει προς όφελος του λαού ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συζήτηση με τους γιατρούς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:

«Να σας ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους, γιατί είναι όντως δύσκολες οι εποχές αυτές που εσείς - περισσότερο από όλη την ελληνική κοινωνία - βιώνετε. Γιατί είστε μέσα σ' αυτήν τη μάχη της πανδημίας και με σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε και εδώ στο ΚΑΤ αλλά και όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οπου έχουμε πάει, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, παντού ακούμε αυτήν την κραυγή αγωνίας από όλους εσάς που είστε επικεφαλής αυτής της μάχης, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γιατροί, νοσηλευτές, διευθυντές κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Και φυσικά αυτήν τη στιγμή, έτσι όπως είναι η κατάσταση, έχουμε απαιτήσει τρία άμεσα μέτρα, γιατί οι κυβερνητικές ευθύνες βέβαια είναι τεράστιες, είναι και διαχρονικές, δεν φτάσαμε ξαφνικά μέσα σε ένα χρόνο εδώ, αλλά ήταν μια ολόκληρη πολιτική, επιλογές συγκεκριμένες που οδήγησαν εδώ το δημόσιο σύστημα Υγείας, αυτό το δημόσιο σύστημα που υπάρχει τέλος πάντων, σε αυτό το σύστημα στο οποίο ζούμε.

Αυτήν τη στιγμή, εάν δεν επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας ώστε να εξευρεθούν και κλίνες, να εξευρεθεί προσωπικό για το δημόσιο σύστημα Υγείας, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων που χρειάζονται τα νοσοκομεία, εάν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί με ασφάλεια σε όλη τη χώρα, με περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, με περισσότερα και στη διάθεση του πληθυσμού και του εμβολιασμού κι άλλων εμβολίων που είναι διαθέσιμα, δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε εύκολα αυτήν την κατάσταση.

Η σημερινή κατάσταση δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία»


Ολες αυτές οι θεωρίες, η άποψη ότι μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ότι ο ένας μπορεί να βοηθάει τον άλλο αρκεί να είναι πυλώνας ο δημόσιος ή να δίνεται περισσότερη χρηματοδότηση στον δημόσιο, δεν ισχύουν, δημιουργούν αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι σε αυτήν την επιλογή γέρνει η κατάσταση προς τον ιδιωτικό τομέα.

Γιατί εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, εκεί είναι και οι άλλες εταιρείες, οι όμιλοι, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το τι θα βάλουν στην τσέπη τους, για την κερδοφορία τους και πώς θα επενδύσουν. Εκεί είναι η διαπλοκή, η σύνδεση με άλλους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους διεθνώς, σ' αυτήν την καπιταλιστική παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως τη λένε και πάει λέγοντας. Και βεβαίως το δημόσιο σύστημα όλο και αποδυναμώνεται. Με μαθηματική ακρίβεια θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.

Αλλά ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες εμείς είμαστε μπροστά στην πάλη. Και μη νομίζετε ότι στη Βουλή υπάρχουν και πολλά περιθώρια διεκδίκησης ή άσκησης πίεσης: Είναι πολιτικές επιλογές, ταξικές που έχουν οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Βεβαίως εμείς πιέζουμε. Και Ερώτηση θα κάνουμε και Αναφορά και παρεμβάσεις, προτάσεις νόμου έχουμε καταθέσει και για να μπουν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ και για μια σειρά ζητήματα άμεσα, τώρα με την πανδημία. Συγκεκριμένα μέτρα, προτάσεις νόμου, αλλά πηγαίνουν στα "αζήτητα". Βεβαίως, έχει να κάνει και με το τι δύναμη δίνει ο λαός στο ΚΚΕ, είτε στη Βουλή είτε στο κίνημα κυρίως, εκεί που κρίνονται όλα.


Αρα, το κύριο ζήτημα που πρέπει να στραφεί η προσοχή μας είναι πώς θα δυναμώσουμε αυτήν την πάλη, πώς θα δυναμώσουμε ταυτόχρονα τη συμμαχία των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που επίσης βιώνουν αυτά τα προβλήματα και να οδηγηθούμε σε συνολική ρήξη, αλλαγή, ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος γιατί δυστυχώς δεν παίρνει από βελτιώσεις (...)

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ιατρική έχουν φτάσει σε απίθανες δυνατότητες και φάνηκε και με τα εμβόλια που βγήκαν. Ομως, όλα υποτάσσονται στον ανταγωνισμό, στο κέρδος, στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό κ.λπ. Και βεβαίως την πληρώνουν οι λαοί, ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους σε περιόδους πανδημίας. Γιατί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπήρχε η πρόβλεψη.

Οι ασθένειες, οι πανδημίες δεν τελειώσαν επειδή φτάσαμε στον 21ο αιώνα και επειδή έχουν αναπτυχθεί η επιστήμη και η τεχνολογία. Θα εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί, με μεταλλάξεις, και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον, στη ζωή. Οι ίδιες οι τεχνολογίες δημιουργούν και καινούργια ζητήματα και άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Αλλά η ετοιμότητα σημαίνει ότι έχεις δημόσιο σύστημα Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο. Φυσικά ξέρετε την άποψη του ΚΚΕ, αυτά δεν γίνονται ούτε με ημίμετρα ούτε με οτιδήποτε άλλο. Γι' αυτό πρέπει να επιλέξουμε, σαν λαός, σαν εργαζόμενοι, ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης, να πάμε σε άλλη εξουσία, σε άλλη κοινωνία.

Για φανταστείτε αυτό το ζήτημα που ονομάζουμε εμείς κοινωνικοποίηση, αν δεν είχες τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και είχες πραγματικά δημόσιο τομέα Υγείας, με όλες αυτές τις δυνατότητες και σε γιατρούς, σε νοσηλευτές, σε υποδομές κ.λπ. Ειδικά η Υγεία και η Παιδεία δεν μπορεί να είναι και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο. Είναι ολόκληρη συζήτηση που κατά την άποψή μας πρέπει να την κάνετε και μεταξύ σας κάθε μέρα ανιχνεύοντας και προβληματιζόμενοι για μια σειρά ζητήματα (...)

Κούφια λόγια περί ηρωισμού απ' όσους δεν λύνουν το πρόβλημα

Και φυσικά επειδή αυτός ο ηρωισμός ο δικός σας έχει γίνει "καραμέλα" - συγχωρέστε με για την έκφραση - γιατί εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά αν κρατιέται κάτι, κρατιέται όντως απ' την αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων. Καταντάνε όμως κούφια λόγια όταν λέγονται απ' αυτούς που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δηλαδή, όταν χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 160 ειδικευμένοι γιατροί στο ΚΑΤ, 300 νοσηλευτές, 20 βοηθοί ακτινοδιαγνώστες και άλλοι, κι απ' αυτούς ή ελάχιστοι ή καθόλου δεν έρχονται. Οταν γίνονται τα νοσοκομεία μιας νόσου, μεταξύ αυτών και το ΚΑΤ - γιατί έχουμε ενημερωθεί ότι έκλεισαν και κλινικές γενικής χειρουργικής. Κάθε μέρα ακούμε τα στοιχεία πόσοι νοσούν, πόσοι νεκροί, ενώ οι υπόλοιποι νεκροί που αυτή τη χρονιά ή τα επόμενα χρόνια υπάρξουν για διάφορους λόγους, είτε γιατί δεν έγινε έγκαιρα η επέμβαση, η παρέμβαση, η πρόληψη, η εξέταση, το χειρουργείο κ.λπ, αυτοί δεν μετρώνται. Δεν γίνεται λοιπόν το ΚΑΤ που είναι συνέχεια σε εφημερία να αποδυναμώνεται. Το ίδιο και άλλα νοσοκομεία.

Και για τις ΜΕΘ επίσης χρειάζεται ειδίκευση. Είχαμε καταγγελίες κι απ' το ΚΑΤ κι από άλλα νοσοκομεία ότι οι γιατροί ή οι νοσηλευτές που πάνε στις ΜΕΘ δεν είναι όλοι ειδικευμένοι (...) ή η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτά έρχονται ως ζητήματα, ισχύουν. Εμείς θα πιέσουμε να επιλυθούν, όσα μπορούν να επιλυθούν, ξαναλέω είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Και τέλος να πω: Η διοίκηση είπε ότι οι εμβολιασμοί για το προσωπικό εδώ έχουν τελειώσει. Εμείς είχαμε ως ενημέρωση ότι δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι. Δεν ξέρω αν είναι γιατροί ή νοσηλευτές, όχι γιατί είναι "αρνητές", αλλά γιατί δεν είχαν μπει στην πρώτη λίστα επειδή τότε ήταν άρρωστοι, ή είχαν άλλες δυσκολίες να ενταχθούν, και μετά δεν τους εντάσσουν, δεν έχουν αποκτήσει προτεραιότητα για τον εμβολιασμό τους. Αν αυτό ισχύει θα πρέπει να λυθεί. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί είναι σε ένα κρίσιμο περιβάλλον εδώ. Και για τον εαυτό τους και για τους ασθενείς που έρχονται στο ΚΑΤ».


Εικόνα κατάρρευσης σκιαγραφούν γιατροί και νοσηλευτές

Η Βούλα Πάκου
Η Βούλα Πάκου
Τη συζήτηση άνοιξε η πρόεδρος του Σωματείου, Βούλα Πάκου, η οποία καλωσόρισε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του χώρου, θυμίζοντας τις πρόσφατες παρεμβάσεις του (τροπολογία, Ερωτήσεις κ.ά.) για ένταξή τους στα ΒΑΕ, για προσλήψεις, για μονιμοποίηση συμβασιούχων. «Δεν ξεχνάμε τη σταθερή αταλάντευτη στάση του απ' την αρχή της πανδημίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την υπεράσπιση της υγείας του λαού», σημείωσε.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Γ. Κυριαζής, μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ, διευθυντής της Παθολογικής κλινικής, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ΚΑΤ σε επίπεδο εφημερίας αλλά και νοσηλείας καλείται να παίξει το ρόλο ενός γενικού νοσοκομείου, ωστόσο απέχει απ' το να είναι τέτοιο καθώς υπάρχουν πολλές ελλείψεις κρίσιμων ειδικοτήτων, π.χ. πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ψυχίατροι, ουρολόγοι, αιματολόγοι. Επικαλέστηκε μάλιστα τη δική του κλινική, όπου με 8 οργανικές θέσεις, οι 5 είναι κενές. Ζήτησε άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών αλλά και στελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Αναφέρθηκε και σε κτιριακά και χωροταξικά προβλήματα, κάνοντας λόγο για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε ένα μεγάλο μέρος του νοσοκομείου, με κοινόχρηστες τουαλέτες, έλλειψη χώρων για τους εργαζόμενους κ.λπ.

Ο Γ. Κυριαζής
Ο Γ. Κυριαζής
Οσο για το νεοσύστατο τμήμα Covid σημείωσε ότι για να αναπτυχθεί αναγκάστηκαν δύο Χειρουργικές κλινικές να μεταφερθούν σε άλλον όροφο με λιγότερα κρεβάτια, με συνέπεια π.χ. την περασμένη Κυριακή, 7/3, να υπάρχουν μόλις 7 διαθέσιμες κλίνες Γενικής ΜΕΘ σε ένα νοσοκομείο 650 κλινών, όπως το ΚΑΤ. «Σήμερα λοιπόν η Παθολογική κλινική που προΐσταμαι κόπηκε στη μέση: 9 εργαζόμενοι πήγαν από κει, 7 έμειναν από δω - επιμελητές και ειδικευόμενοι - προκειμένου να αναπτυχθεί ένα τμήμα Covid. Βεβαίως να βοηθήσουμε αλλά υπάρχουν κάποια όρια και τα έχουμε ξεπεράσει...», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Αλεξανδράτος, απ' την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, τόνισε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες, πόσο μάλλον μέσα στην πανδημία. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι «έχουμε θέσει στη διοίκηση κάποια βασικά ζητήματα, το ένα είναι το θέμα του γιατρού Εργασίας. Είναι απαράδεκτο ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής, μάχιμο, να μην έχει γιατρό Εργασίας μόνιμο. Μας έχουν απορρίψει το αίτημα, μας πήγαν σε επικουρικό γιατρό και τώρα σε γιατρό Εργασίας με σύμβαση έργου, που ακόμα ούτε αυτό έχει γίνει».

Σημείωσε ακόμη πως βασικό ζήτημα είναι αυτό των οργανωμένων μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλο το προσωπικό, αίτημα που απέρριψε η Επιτροπή Λοιμώξεων, ενώ δεν καλύπτεται από τη δυνατότητα που έδωσε σε δεύτερο χρόνο η διοίκηση όποιος εργαζόμενος θέλει να κάνει τεστ μόνος του προληπτικά.

Ο Γ. Αλεξανδράτος
Ο Γ. Αλεξανδράτος
Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα ένα ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο καλείται να παίξει ρόλο ΠΦΥ καθώς «τρέχει» εμβολιαστικό κέντρο με προσωπικό από τα διάφορα τμήματά του, ενώ κι αυτός στηλίτευσε τον τρόπο που άνοιξαν οι κλινικές Covid.

Η Μαρία Νταβάρα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, επισήμανε ως πρωταρχικό για τους εργαζόμενους πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού και υποδομών. Αναφέρθηκε στη λειτουργία κλινικής Covid η οποία, όπως είπε, μετατράπηκε σε τέτοια άρον άρον, μέσα σε δύο - τρεις μέρες, χωρίς καμία προετοιμασία του προσωπικού και σε ακατάλληλους χώρους, επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα πως «έχουμε 4 8κλινους θαλάμους οι οποίοι θα νοσηλεύουν από 5 ασθενείς - θετικά κρούσματα - χωρίς τουαλέτες μέσα»!

«Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους κάθε μέρα να διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να αντεπεξέλθουμε», επισήμανε, σημειώνοντας πως «ως συνεπείς εργαζόμενοι προσπαθούμε να ανταποκριθούμε αλλά θα συνεχίσουμε και να παλεύουμε για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τις συνθήκες εργασίας», τονίζοντας τη μεγάλη πλέον επιβάρυνση των εργαζομένων. «Και ως γυναίκες η κούραση είναι διπλή», σημείωσε.

Αξιοποιούν την πανδημία για να δυναμώσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα

Ο Κ. Βλάχος, διευθυντής Νευροχειρουργικής, κατήγγειλε ότι πυρήνας της ακολουθούμενης πολιτικής είναι η αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα Υγείας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων: «Φεύγουν άρρωστοι που έχουν ανάγκη ουσιαστική του δημόσιου συστήματος Υγείας και πηγαίνουν στα ιδιωτικά. Αυτοί που πηγαίνουν εκεί πληρώνουν, παίρνουν τα ιδιωτικά το πακέτο του ΕΟΠΥΥ το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και πληρώνουν το πλεονάζον απ' την τσέπη τους. Στη δημόσια μονάδα στοιχίζουν 800 ευρώ και στην ιδιωτική τα διπλάσια. Αρα αξιοποιούμε την Covid για να δυναμώνουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι έγκλημα ενάντια στο λαό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Νταβάρα
Η Μαρία Νταβάρα
Εθεσε δε το επιπλέον πρόβλημα της ουσιαστικής παύσης παροχής ειδίκευσης από τα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Οπως είπε, επί ένα χρόνο ειδικευόμενοι των Χειρουργικών κλινικών δεν εκπαιδεύονται στη χειρουργική, αφού υπάρχει μείωση έως 50% των χειρουργείων.

Ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην ένταση της καταστολής: «Στη λαϊκή στο Χαλάνδρι προχτές τα ΜΑΤ ρίχνανε ξύλο, χτες στη Νέα Σμύρνη, εδώ "αποφασίζουμε και διατάσσουμε", στη νευροχειρουργική δύο νοσηλεύτριες για 30 νοσηλευόμενους και όταν διαμαρτύρονται τους λένε "θα σας πάμε στην μονάδα covid"». Για να καταλήξει στην ανάγκη ανάπτυξης αγώνων ενάντια στην πολιτική που έχει οδηγήσει το λαό σε φτώχεια, απόγνωση και σε λίγο σε θανάτους μαζικούς από άλλες αιτίες που δεν καταγράφονται πουθενά.

Ο Γ. Φλώρος, διευθυντής Καρδιολογικής, δίνοντας γλαφυρά τη διαχρονική εγκατάλειψη, σημείωσε πως «υπηρετώ 31 χρόνια αυτό το νοσοκομείο και όταν έρχονται καινούργιοι συνάδελφοι και ρωτάνε αν βλέπω δυνατότητες και προοπτικές να αλλάξει κάτι, δυστυχώς αναγκάζομαι και τους λέω το προσωπικό μου βίωμα. Οτι επί 30 χρόνια πάντα ελπίζω σε κάτι καλύτερο που δεν έρχεται ποτέ», χαρακτηρίζοντας τρομακτικές τις ελλείψεις τόσο σε νοσηλευτικό όσο και σε ιατρικό προσωπικό. Οπως είπε, κάποτε υπηρετούσαν στο ΚΑΤ 300 ειδικευμένοι γιατροί και σήμερα έχουν μείνει περί τους 80! «Δεν βλέπουμε έναν σχεδιασμό, κάτι, σε ό,τι αφορά όλα αυτά τα πολλαπλά θέματα που αντιμετωπίζουμε. Προσδοκούμε τη δική σας συμπαράσταση και τις ουσιαστικές προτάσεις που ήδη έχετε καταθέσει και ευχαριστούμε θερμά», σημείωσε.

Ο Κ. Βλάχος
Ο Κ. Βλάχος
Ο Χρ. Παπαζαχαρίας, διευθυντής Β' Γενικής Χειρουργικής, έκανε λόγο για πολύχρονη λυσσώδη προσπάθεια αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Αυτό γίνεται 35 χρόνια και φτάσαμε σε ένα σημείο που θα το πληρώσουμε όλοι», σημείωσε, προβλέποντας κακή κατάληξη για τους ασθενείς που μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές, μακριά απ' τους θεράποντες γιατρούς, τους νοσηλευτές τους. «Θα βιώσουμε τη διπλή πανδημία, τη βιώνουμε ήδη, οι άνθρωποι με Covid που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και τώρα θα πεθάνουν και οι άλλοι που είναι βιώσιμοι ασθενείς», τόνισε. «Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η συγκυβέρνηση και τώρα. Το ζήτημα είναι πώς εμείς που έχουμε κάθε συμφέρον - και για τις βιοποριστικές μας ανάγκες και για τις αρχές μας - θα αντιδράσουμε να σταματήσουμε το κακό», σημείωσε.


Ο Χρ. Παπαζαχαρίας
Ο Χρ. Παπαζαχαρίας

Ο Γ. Φλώρος
Ο Γ. Φλώρος


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ