ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
Σελ. /40
Κρίσιμο ζήτημα το περιεχόμενο και η κατεύθυνση της πάλης

Κλείνοντας τη συζήτηση με τους υγειονομικούς στο ΚΑΤ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:

«Να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και την ενημέρωση, παρότι τα προβλήματα είναι γνωστά στο ΚΚΕ, τα παρακολουθούμε. Εμπλουτίζουν αυτά τα ζητήματα και τα αιτήματα που αναφέρατε πλευρές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και στην καθημερινή μας δουλειά και στη Βουλή, στις παρεμβάσεις μας, αλλά κυρίως για διεκδίκηση και για αξιοποίηση.

Είναι επείγον ζήτημα, καταλαβαίνουμε, οι προσλήψεις όλων αυτών των ειδικοτήτων, είναι επείγον ζήτημα η εξειδίκευση, η εκπαίδευση στις ΜΕΘ και οι προσλήψεις των απαραίτητων, είναι στα επείγοντα τα τεστ κορονοϊού που πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι εμβολιασθέντες, γιατί μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό κάποιος που έχει κάνει εμβόλιο, πρέπει να το ξέρει, αυτά λένε οι ίδιοι οι γιατροί.

Θα ήθελα να πω το εξής: Και τα νοσοκομεία τα δημόσια είναι στο Δημόσιο ενός κράτους αστικού, καπιταλιστικού, που υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Εμείς, υπερασπιζόμενοι ή λέγοντας να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία και ο δημόσιος τομέας, δεν ξεχνάμε τι υπηρετούν σήμερα και τι είναι το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα, νομίζω, και δεν θα διαφωνήσετε μαζί μου.

Γιατί είναι κατ' επίφαση δημόσιο σύστημα. Γιατί, εδώ που τα λέμε, και ο εργαζόμενοι και ο οικογενειάρχης πληρώνει πάρα πολλά και στο δημόσιο. Μπορεί να μην πληρώσει όσα στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά πληρώνει. Δημόσιο σύστημα Υγείας δωρεάν για τους εργαζόμενους, το λαό, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Εμείς λέμε για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας ως έκτακτο μέτρο και τώρα. Η αντίληψή μας φυσικά είναι άλλη, σε άλλη κοινωνική οργάνωση, σε άλλη εξουσία, στον σοσιαλισμό που λέμε, που θα είναι η εργατική τάξη στην εξουσία, θα έχει κεντρικό επιστημονικό σχέδιο στην οικονομία, στις υπηρεσίες, όπου θα είναι πραγματικά δημόσια η Υγεία.

Αλλά και σήμερα ανοίγει αυτό το ζήτημα. Και φυσικά, όταν λέμε επίταξη, εμείς δεν εννοούμε αυτό που απαντάει πολλές φορές ο πρωθυπουργός ή κάποια άλλα κόμματα, να τα επιτάξουμε και να πληρώνουμε. Γιατί αυτό γίνεται και πάλι σε συνθήκες πανδημίας: Να έχουν οι κλινικάρχες κέρδη τρελά και να πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εμείς λέμε, χωρίς καμία αποζημίωση, επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Και πολλοί μας κατηγορούν (...) γιατί είναι στη λογική "επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά με το αζημίωτο", μη χάσει και κέρδη ο επιχειρηματίας.

Υπάρχει λοιπόν μια ποιοτική διαφορά στο τι λέμε. Και βεβαίως - αυτό έλεγα κι απ' την αρχή - πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση πρώτα απ' όλα ανάμεσα σε σας, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στους ανθρώπους που εργάζεστε στα δημόσια νοσοκομεία ή ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα άλλοι συνάδελφοί σας.

Γιατί εσείς είστε που το καταλαβαίνετε οι ίδιοι, το ζείτε στο πετσί σας και μπορείτε να ανοίξετε τον δρόμο να διαμορφωθεί και συνείδηση στον άρρωστο που έρχεται εδώ, που είναι εργάτης, συνταξιούχος, νέος. Για το πώς πρέπει να βλέπει αυτό το ζήτημα και γιατί λέμε ότι πρέπει να γίνει κοινωνικοποίηση αυτών των τομέων, όπως και συνολικά της οικονομίας άλλωστε».

«Νύχι - κρέας» η αντιλαϊκή πολιτική και η καταστολή

«Σε αυτήν την κατεύθυνση, νομίζουμε, πρέπει να αναπτυχθεί η πάλη. Γιατί, ναι μεν αγώνες, αλλά μας ενδιαφέρει ως ΚΚΕ - κι αυτό προσπαθούμε να μπολιάσουμε μέσω των κομμουνιστών που δουλεύουν στο κίνημα, στο μαζικό κίνημα, στους φορείς, στα σωματεία - το περιεχόμενο του αγώνα. Γιατί αλλιώς πάλι θα ωφελούνται κάποιες δυνάμεις που βρίσκονται στην ίδια δυστυχώς αντιλαϊκή κατεύθυνση, και στον τομέα της Υγείας και αλλού.

Μιλάμε ας πούμε για χρηματοδότηση. Βεβαίως πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση, είναι αίσχος αυτή η κατάσταση στον προϋπολογισμό, και εν μέσω πανδημίας να μειώνονται συνεχώς τα κονδύλια.

Αλλά έβλεπα και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προχτές, που παρουσίαζε ο πρόεδρός του και έλεγε εκτός των άλλων να πάει στο 7% του ΑΕΠ. Που ναι μεν δεν είναι αυτό που είναι σήμερα, αλλά είναι μικρότερο απ' το 8% που υπήρχε το 2009! Πριν αρκετά χρόνια δηλαδή, και ενώ οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει. Και μόνο αυτόν τον χρόνο να δούμε με την πανδημία και το χάλι που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα Υγείας, αποκαλύπτει αυτό το ζήτημα και γιατί πρέπει να πάει παραπάνω και η χρηματοδότηση. Λέω μια πλευρά, δεν είναι μόνο αυτό.

Και μέσα σε όλα αυτά, σ' αυτό το κράτος που ζούμε, σε αυτήν την κοινωνία, με αυτές τις πολιτικές επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσεις, το ένα δένει με το άλλο. "Νύχι - κρέας" είναι η μη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ., κι αυτή η απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας που γίνεται με την καταστολή. Γιατί για να επιβάλει αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και στην Υγεία και στην Παιδεία, παντού, χρειάζεται έναν μηχανισμό που θα λειτουργεί με αυταρχισμό, με μέτρα καταστολής, με βία, τρομοκρατία, με ανασφάλεια για τους εργαζόμενους. Και το ένα φέρνει το άλλο.

(...) Αλλά αυτά είναι στοιχεία της συνολικότερης πολιτικής που ασκεί αυτό το κράτος και έτσι πρέπει να τα δούμε, κι όχι με τη λογική που κάποιοι ξεχνούν την κυβερνητική τους θητεία, εννοώ τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ πιο πριν. Τώρα βγαίνει και ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεννηματά - και καλά κάνουν, εμείς δεν τους λέμε όχι - και ο κ. Βαρουφάκης που ήταν υπουργός του Τσίπρα και μιλούν για όλα αυτά, αλλά και οι ίδιοι ρίχνανε με τα ΜΑΤ ξύλο σε αγωνιζόμενους, είτε φοιτητές είτε εργάτες, υπαλλήλους, επιστήμονες κ.λπ. κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας, γιατί "το κράτος έχει συνέχεια".

Αρα, λοιπόν, κάπως έτσι πρέπει να τα συζητάμε τα ζητήματα, να προβληματιζόμαστε γι' αυτά, και να βάζουμε αυτό που λέμε περιεχόμενο της πάλης: Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι μέσα στο κίνημα. Και το κίνημα των υγειονομικών, ακριβώς επειδή έχετε αποκτήσει κύρος - και με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σας και με την αυτοθυσία αυτήν τη μεγάλη που δείχνετε υπηρετώντας ως λειτούργημα τον τομέα σας - στον ελληνικό λαό, πρέπει να συμβάλετε αποφασιστικά σε αυτό και μέσα απ' τα σωματεία σας, τους συλλόγους σας. Να έχετε καλή δύναμη και υγεία!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ