ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
Σελ. /40
Μόνο τους ... σχεδόν υγιείς θα δέχονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία που «αξιοποιούνται»

Φούμαρα αποδεικνύονται τα περί «πανστρατιάς» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Οποιος έχει πυρετό δεν μεταφέρεται στο ιδιωτικό νοσοκομείο...
Οποιος έχει πυρετό δεν μεταφέρεται στο ιδιωτικό νοσοκομείο...
Ενα έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς τα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο καταγράφει τις «προϋποθέσεις» για να μεταφερθεί ασθενής από δημόσιο νοσοκομείο σε μία από τις δύο ιδιωτικές κλινικές που τάχα «εντάχθηκαν στο σύστημα» την περασμένη βδομάδα, ήταν αρκετό για να αποδείξει πόσο κουρελόχαρτο ήταν τα λόγια της κυβέρνησης περί «πανστρατιάς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις «οδηγίες» της - διορισμένης από την κυβέρνηση - ΥΠΕ, προκειμένου να μεταφερθεί ένας ασθενής στο (ιδιωτικό) «Ιατρικό Περιστερίου» θα πρέπει να είναι ...σχεδόν υγιής! Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική, μαζί με το ιδιωτικό μαιευτήριο «Λητώ», από την περασμένη Πέμπτη υποτίθεται ότι εντάχθηκαν «εθελουσίως» (!) στο σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο της ΥΠΕ καταγράφει ως προϋποθέσεις για τη μεταφορά ασθενών τα παρακάτω:

 • Καλό επίπεδο συνείδησης
 • Είναι απύρετοι
 • Είναι αιμοδυναμικά σταθεροί χωρίς τη χρήση αγγειοσυσπαστικών ή ινοτρόπων
 • Εχουν ικανοποιητική οξυγόνωση
 • Επιθυμητή η CT θώρακος
 • Α/α θώρακος χωρίς ακτινολογική επιδείνωση της νόσου κατά την παρακολούθηση
 • ABGs πριν τη μεταφορά του ασθενούς, αντίγραφο πλήρους ιατρικού φακέλου από την κλινική από όπου διακομίζεται και τηλέφωνο επικοινωνίας για διευκρινίσεις

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αν πληρούνται όλα τα παραπάνω, τι σόι νοσηλεία θα προσφέρουν «εθελουσίως» τα ιδιωτικά θεραπευτήρια;

Τι αποδεικνύεται; Οτι αυτό που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα από την κυβέρνηση ως «έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης» τελικά αποτελεί ένα ακόμα απροκάλυπτο δωράκι στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνει το «Ιατρικό Περιστερίου» είναι να περιθάλπει ασθενείς που ήδη έχουν σχεδόν αναρρώσει και είναι στα πρόθυρα του εξιτηρίου! Ετσι, χωρίς να αναλαμβάνει πολλές - πολλές υποχρεώσεις για τη θεραπεία, θα τσεπώνει από το Δημόσιο το νοσήλιο που προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση.

Κάτι ανάλογο προμηνύεται και για τη δεύτερη κλινική που «εξασφάλισε» η κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ...μαιευτήριο («Λητώ»), που δεν διαθέτει καν Πνευμονολογική κλινική και τις απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση της νόσου, κάτι που - όπως λέει η εργοδοσία του ομίλου - θα εξασφαλιστεί με μετακινήσεις προσωπικού. Τα κρεβάτια και των δύο κλινικών δεν ξεπερνούν τα 200, όσες είναι δηλαδή οι εισαγωγές μίας μέρας στα δημόσια νοσοκομεία.

«Aυτή είναι η περίφημη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας όπου βρεθούν κι όπου σταθούν δεν χάνουν την ευκαιρία να ευχαριστήσουν», σημειώνει σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, και συμπληρώνει: «Την ώρα που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν ακόμη και στις αυξημένες ανάγκες παροχής οξυγόνου εξαιτίας του μεγάλου όγκου των ασθενών που νοσηλεύονται, στον ιδιωτικό τομέα θα κατευθύνονται περιστατικά που είναι με το εξιτήριο στο χέρι. Τι ακριβώς απομένει στον ιδιωτικό τομέα να κάνει; Ποια υπηρεσία θα προσφέρει στους ασθενείς Covid; Ντροπή τους.

Επίταξη εδώ και τώρα των 4.000 ιδιωτικών κλινών και 217 ιδιωτικών κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, και ένταξή τους επί ίσοις όροις με τα δημόσια νοσοκομεία και στο σύστημα εφημεριών, ώστε να εξετάζουν, να νοσηλεύουν και να θεραπεύουν ασθενείς Covid και non Covid».

125 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε ένα βράδυ...

Την ίδια στιγμή δε που ο ιδιωτικός τομέας δέχεται να περιθάλψει μόνο τους ...απύρετους, στην Αττική μόνο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης καταγράφονταν 85 διασωληνωμένοι ασθενείς non Covid και 40 διασωληνωμένοι Covid οι οποίοι περίμεναν στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ, σύνολο δηλαδή 125 άνθρωποι χωρίς κρεβάτι!

Τα κρεβάτια ΜΕΘ σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν πληρότητα 100%, ενώ ήδη μετρούν διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους. Το Σάββατο ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, μπαίνει σε εφημερία χωρίς να έχει ούτε ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ.

Και ενώ κόσμος υποφέρει, η κυβέρνηση συνεχίζει τα παζάρια της ντροπής με τους κλινικάρχες, στη βάση όσων νομοθέτησε για «εθελοντική» και χρυσοπληρωμένη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
«Επικίνδυνη η εφημερία του Σαββάτου»...

Εκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη, στις 8 π.μ., και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης

Μια αγωνιώδη προειδοποίηση για την εφημερία του Σαββάτου 13/3, καθώς όπως λέει «ενέχει κινδύνους και επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας», κάνει το Σωματείο του «Αττικού» Νοσοκομείου, το οποίο καλεί σε Γενική Συνέλευση - συγκέντρωση την Τρίτη 16 Μάρτη στις 8 το πρωί στο Αίθριο και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 17/3 στο Σύνταγμα στις 6.30 μ.μ. (βλ. σελ. 3).

Πιο συγκεκριμένα, το Σωματείο διατυπώνει τα εξής ερωτήματα για την «εφημερία του τρόμου»:

 • Πού θα μπουν οι περίπου 70 - 80 ασθενείς Covid που χρήζουν εισαγωγής;
 • Θα κάθονται στο ΤΕΠ έως και δυο μέρες μετά την εισαγωγή τους ασθενείς με Covid;
 • Θα συνεχιστεί η εγκληματική διαχείριση με πάνω από 60 ράντζα σε διαδρόμους;
 • Πόσο θα φτάσει η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για τους διασωληνωμένους;
 • Για πόσες ώρες θα πέσει αυτή τη φορά το σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου;
 • Το σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου δεν επαρκεί για τη νοσηλεία τόσων πολλών ασθενών με Covid-19. Θα συνεχιστεί να μη λαμβάνουν οι ασθενείς το οξυγόνο που απαιτείται;
 • Θα γίνονται πάλι συστάσεις στους γιατρούς να μη χρησιμοποιούν τις συσκευές high - flow, γιατί το οξυγόνο δεν φτάνει;
 • Πόσο ακόμα θα ανασταλεί η λειτουργία όλων των χειρουργικών κλινικών;
 • Πόσο να περιμένουν οι καρκινοπαθείς;
 • Σε πόσες κλινικές ακόμα πρέπει να βγουν τυχαία κρούσματα ασθενών που νοσηλεύονται για άλλες παθήσεις; Πόσοι υγειονομικοί πρέπει ακόμα να νοσήσουν;
 • Τι άλλο πρέπει να γίνει για να πληρωθούν οι εφημερίες, οι βάρδιες και τα νυχτερινά του Δεκέμβρη;

«Ξαναλέμε: Τις επόμενες μέρες ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνει και πώς θα εξελιχθεί η γενική εφημερία στο "Αττικόν". Εχουμε καταγγείλει σε όλους τους τόνους ότι το "Αττικόν" και το ΕΣΥ χρειάζονται επειγόντως ενισχύσεις και αξιοποίηση των εφεδρειών. Η ευθύνη δική τους. Της κυβέρνησης, όσων τα συμφέροντα υπερασπίζεται και όσων υπερασπίζονται την εγκληματική πολιτική της», καταλήγει το Σωματείο.

 • Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε την Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, με τη συμμετοχή και σωματείων - μαζικών φορέων της περιοχής της Δυτικής Αττικής και βασικό αίτημα την άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με Covid.
Πατριδογνωμόνιο
Ενστολο delivery βίας!

Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή, είναι ένα από τα συνθήματα τα πιο πετυχημένα του Κόμματός μας, με ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι απλώς συμβολισμό. Και δεν είναι τυχαίο που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες επί χιλιάδων, άνδρες και γυναίκες και παιδιά, και λειτούργησε σαν συνεκτικός κρίκος όμοιων αναγκών έκφρασης, που υπερβαίνουν τις πολιτικές αντιθέσεις ή αποχρώσεις.

Η φωνή έπαψε να είναι προνόμιο επωνύμων, κατόχων μικροφώνων, ή μέσων μαζικής ενημέρωσης , απ' την ώρα που οι μάζες των εργαζομένων συνειδητοποίησαν, με αφορμή την απειλή της πανδημίας, τη διεστραμμένη κυρίαρχη πολιτική που οικοδομήθηκε ταχύτατα εναντίον τους. Αυτή δηλαδή που άδραξε σε όλα τα επίπεδα το φόβο, την ανασφάλεια, τη φτώχεια, την κούραση, τον εγκλεισμό, την καταστολή, την ίδια τη βία, για να κάμψει και φρόνημα και αντιστάσεις του λαού. Ενός λαού που η εξουσία στρίμωξε, με άλλοθι την πανδημία, στα καδράκια των δημοσκοπήσεων, πολυέξοδα και περίτεχνα, έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο εκ-βιασμός του είναι δήθεν συναινετικός.

Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή. Κι αν ακόμα η κυβερνώσα εξουσία διαθέτει την υπεροπλία των επικοινωνιακών μέσων, δεν μπορεί να αποφύγει κάμποσα απ' αυτά να ...ξεφεύγουν και να γυρνάνε μπούμερανγκ στα μούτρα της. Για παράδειγμα, έπαιξε μεγάλο διάστημα την αμερικανιά των παρενοχλήσεων και βιασμών, σεξουαλικού τύπου, το λεγόμενο #metoo (κι εγώ, και σε μένα), που είναι τεράστιο ζήτημα, αλλά όχι το μόνο. Κι έτσι της «ξέφυγε» το γεγονός ότι επέλεξε για υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. έναν θιασώτη της θεσμοθετημένης παρακρατικής καταστολής. Λες και δεν ήξερε ότι θα εμπνέονται, και θα διδάσκονται να ουρλιάζουν αγεληδόν, για να ακούγονται, όχι μόνο στα βιντεάκια, αλλά και στα μπαλκόνια της Νέας Σμύρνης, των Αμπελόκηπων ή της Νίκαιας, πριν απ' τις κρότου - λάμψης και σιχαμερά συνθήματα αντρίλας, τύπου «γαμώ και δέρνω».

Ο στόχος είναι προφανής και καθόλου καινοφανής. Να καταδειχτεί ότι στη νέα εποχή καταστολής δεν χρειάζονται τρίκυκλα κοτζαμάνηδων. Αρκούν επίσημα αστυνομικά ή ειδικοφρουρίτικα μηχανάκια, και ξένοιαστοι από ευθύνες και ποινές καβαλάρηδες, που σε αγαστή συνεργασία, εδώ και χρόνια, με ένα «σώμα» επαγγελματιών του σαματά και της βαβούρας, να μπορούν να διαλύουν, να συκοφαντούν, να τρομοκρατούν και να φιμώνουν κάθε μαζική και οργανωμένη διαδήλωση, συλλαλητήριο και διαμαρτυρία.

Βαράτε, σκουπίστε, τελειώσατε, για να μη βγαίνει ο λαός έξω και διεκδικεί αυτά που του στερούν για να τον σώσουν. Ως λαός υπόδουλος, που πρέπει να μάθει να υπηρετεί αμίλητος την τάξη που τον εκμεταλλεύεται. Το θράσος αυτής της πολιτικής έγκειται στο γεγονός ότι οι βάρβαροι καταστολείς - όργανα πρέπει να επιδεικνύουν πρώτα τα γεννητικά τους όργανα, για να εξασφαλίζουν εκείνο το αισθητικό σοκ, που τους επιτρέπει μετά να αιφνιδιάζουν ως πολιτισμένοι τους απολίτιστους. Είναι η τακτική του επιδειξία. Που πρώτα ξεφτιλίζει και μετά επιτίθεται. Η καταστολή εμφανώς πια έχει πάρει τη μορφή του delivery της βίας. Κάθε κινητοποίηση εκλαμβάνεται ως τηλέφωνο ή μέιλ «ελάτε να με πακετάρετε, να με τουλουμιάσετε, και να μου φορτώσετε και τον μισό ποινικό κώδικα ως δωρεάν γλυκό». Τρεις, τέσσερις φορές σ' αυτό το πόστο ο εντεταλμένος ιδιοκτήτης του σώματος των ντελιβεράδων της βίας έχει την πλούσια πείρα πολλών κυβερνήσεων, και βεβαίως όχι μόνο ελληνικών αλλά και αμερικανικών.

Είναι ο μόνος ίσως στον κόσμο που δεν κατάφερε να προστατέψει το γραφείο και το υπουργείο του από την παραλαβή μιας βόμβας που άφησε πίσω της νεκρούς... Αν μπορούσε, θα εξαφάνιζε από προσώπου γης ταχυδρόμους, ντελιβεράδες του μεροκάματου, της πίτσας μες στην πανδημία, αλλά και τους απλούς εργαζόμενους αστυνομικούς, τους πάμπολλους αλλά όχι αποκτηνωμένους, από τους οποίους δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τους πραιτωριανούς του.

Είναι ειρωνικό, αποτρόπαιο, έως και γελοίο στον 21ο αιώνα να ακούς την προτροπή, ν' ανοίξεις το στόμα σου, για κάθε απόπειρα ή βιασμό που έχεις υποστεί, στο γραφείο, στη δουλειά, στο σπίτι, στη ζωή, αλλά μόνο στα στενά περιθώρια της σεξουαλικής ατζέντας. Και να μένεις μουγγός, φιμωμένος, αυτοφυλακισμένος και φοβικός, όταν ο σάπιος εκφασισμένος καπιτάλας αφεντικός σού παίρνει το ψωμί απ' το στόμα, σου κατάσχει το σπίτι, σου κόβει το ρεύμα, το νερό, τη σύνταξη, το φάρμακο, τον αέρα που αναπνέεις, σου βαράει το παιδί, το στέλνει μισθοφόρο στην άλλη άκρη της Γης. Μπορείς να ξεφύγεις; Ναι. Το σύνθημα μας δείχνει το δρόμο. Εκτός από συνένοχοι στο έγκλημα, που δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ, οι κομμουνιστές και οι δημοκράτες άνθρωποι δεν πρόκειται επίσης να γίνουμε ποτέ συμπρωταγωνιστές στον σύγχρονο Βωβό Κινηματογράφο της βίας τους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org