ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από το κακό στο χειρότερο τα ελλείμματα του ισοζυγίου

Το εμπορικό έλλειμμα στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1997 αυξήθηκε κατά 1,2% και έφτασε τα 16,8 δισ. δολάρια, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,6% και "φίλησε" τα 5 δισ. δολάρια από 4,7 δισ. πέρσι

Σε νέα, μεγαλύτερα ύψη, διαμορφώθηκαν τα ελλείμματα των εμπορικών και των κάθε είδους συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό, στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1997. Συγκεκριμένα, το μεν εμπορικό έλλειμμα (που δείχνει την πορεία των εισαγωγών και εξαγωγών) αυξήθηκε κατά 1,2% και έφτασε τα 16,8 δισ. δολάρια, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (που σκιαγραφεί την πορεία τόσο των εμπορικών όσο και των κάθε είδους συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 6,6% και "φίλησε" τα 5 δισ. δολάρια. Η επιδείνωση που εμφανίζουν τα ελλείμματα του ισοζυγίου, φαίνεται πολύ μεγαλύτερη, αν οι συγκρίσεις γίνουν όχι σε δολάρια, αλλά σε ECU ή σε δραχμές, όπου το μεν εμπορικό έλλειμμα παρουσιάζει αύξηση κατά 11,9% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 30,7%! Τα παραπάνω στοιχεία, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδας, αποδεικνύουν το κάλπικο των κυβερνητικών ισχυρισμών, ότι δήθεν "η οικονομία πάει καλά".

Η δραματική επιδείνωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου - που αποκαλύπτει και την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας και την όξυνση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας - τεκμηριώνεται από τα εξής:

  • Τη χειροτέρευση του εμπορικού ελλείμματος,που αυξήθηκε κατά 200 περίπου εκατ. δολάρια και σκαρφάλωσε στα 16.830,4 εκατ. δολάρια από 16.634,9 εκατ. δολάρια στο περσινό εντεκάμηνο. Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στη μεγάλη μείωση του συναλλάγματος που εισπράχθηκε από εξαγωγές η οποία δεν αντισταθμίστηκε από τη μικρή μείωση της δαπάνης για εισαγωγές ξένων προϊόντων. Ετσι, η μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές κατά 11,9% ή 624,5 εκατ. δολάρια (από 5.228,9 εκατ. δολάρια το περσινό εντεκάμηνο σε 4.604,4 εκατ. δολάρια φέτος) σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 2% ή 429 εκατ. δολάρια της δαπάνης για εισαγωγές ξένων προϊόντων, διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα κατά 1,2% ή κατά 195,5 εκατ. δολάρια.
  • Τη χειροτέρευση και στο ισοζυγίου αδήλων,που επιβεβαιώνεται από τη μείωση του πλεονάσματος κατά 0,9% ή 112,5 εκατ. δολάρια. Ετσι, το πλεόνασμα του ισοζυγίου αδήλων συναλλαγών, έπεσε στο φετινό εντεκάμηνο στο ποσό των 11.842,5 εκατ. δολαρίων, από 11.955 εκατ. δολάρια πέρσι. Η αρνητική εξέλιξη στο ισοζύγιο αδήλων, οφείλεται τόσο στη μείωση που εμφανίζουν οι εισπράξεις (από τουριστικό συνάλλαγμα, μετανάστες, κοινοτικά κονδύλια κλπ.) όσο και στην αύξηση της πληρωμών (εξαγωγές κερδών, πληρωμή τόκων για δάνεια σε συνάλλαγμα κλπ.).

Η επιδείνωση των δύο παραπάνω δεικτών, προκάλεσε - όπως ήταν αναμενόμενο - και την παραπέρα αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 6,6% ή 308 εκατ. δολάρια, με συνέπεια να διαμορφωθεί στο φετινό εντεκάμηνο στο ποσό των 4.987,9 εκατ. δολαρίων από 4.679,9 εκατ. δολάρια που ήταν το περσινό εντεκάμηνο.

Τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, ανατρέπουν - με τον πιο πειστικό τρόπο - τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και των άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που προβάλλουν επιλεκτικά ορισμένους δείκτες, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι "η οικονομία πάει καλά" και άρα "οι θυσίες της μονόπλευρης λιτότητας, αποδίδουν καρπούς". Αν η οικονομία πήγαινε καλά, δε θα είχαμε συνέχεια στη μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών. Ούτε θα είχαμε αύξηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου, της ανεργίας κλπ.

Αυτά ακριβώς, τα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, εκμεταλλεύονται οι κάθε είδους κερδοσκόποι που κατά διαστήματα "παίζουν" με τη δραχμή. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, σχολιάζοντας τα στοιχεία του ισοζυγίου και την επιδείνωση των ελλειμμάτων, τα αποδίδει - εκτός των άλλων - και "στην εκροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων βραχυχρόνιου κυρίως χαρακτήρα"... Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1997, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ήταν αυξημένος κατά 1.375 εκατ. δολάρια, από τα οποία - όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος - τα 1.750 εκατ. δολάρια αφορούσαν συναλλαγές swaps, δηλαδή πράξεις που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος για να στηρίξει τη δραχμή χρυσοπληρώνοντας τους κερδοσκόπους...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στο τέλμα της ύφεσης η παραγωγή

Το 75% των 20 κλάδων της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ύφεση και στασιμότητα. Ανοδική πορεία ακολουθούν μόνο 5 βιομηχανικοί κλάδοι. Κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς προβληματικών επιχειρήσεων

Στα βαθιά νερά της ύφεσης και της στασιμότητας κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας και το 1997. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που δείχνουν ότι ο γενικός δείκτης της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία, αυξήθηκε πέρσι, συγκριτικά με το 1996, μόλις 0,9%.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η συρρίκνωση του μεριδίου της μεταποιητικής παραγωγής στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει βαθύτερες διαρθρωτικές αιτίες. Αιτίες οι οποίες εντοπίζονται στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και στον οξύ ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει τα τελευταία 25 χρόνια ο βιομηχανικός τομέας από τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθώς και η μοιρολατρική αποδοχή της νέας κατάστασης από το βιομηχανικό κεφαλαίο της χώρας. Το τελευταίο, αντί να προχωρήσει σε παραγωγικές επενδύσεις, σταθερά εγκαταλείπει την παραγωγική σφαίρα και στρέφει τα ενδιαφέροντά του σε επενδύσεις χρηματιστηριακών - παρασιτικών δραστηριοτήτων.

Η εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής, είναι κατά πολύ χειρότερη από αυτή που προκύπτει από την πορεία του γενικού δείκτη. Από τους 20 συνολικά κλάδους που απαρτίζουν τη βιομηχανία της χώρας, οι 10 κλάδοι παρουσιάζουν παραγωγική δραστηριότητα μικρότερη από τα επίπεδα του 1980! Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι βιομηχανίες: υφαντικών ειδών, ειδών υπόδησης - ενδυμασίας, ξύλου - φελλού, επίπλων, εκτυπώσεων - εκδόσεων, δέρματος, μη μεταλλικών ορυκτών, κατασκευής τελικών προϊόντων από μέταλλο, μεταφορικών μέσων και διαφόρων βιομηχανιών.

Αλλά και στους υπόλοιπους 10 κλάδους όπου η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτά του 1980, η κατάσταση είναι διφυής.

Ορισμένες βιομηχανίες παρουσιάζουν σαφή στασιμότητα και υποχώρηση σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι βιομηχανίες ειδών διατροφής, ποτών, καπνού, προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη κλπ. Αντίθετα, ανοδική τάση παρουσιάζουν οι βιομηχανίες χημικών προϊόντων, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών μεταλλουργικών προϊόντων, μηχανών και συσκευών εκτός ηλεκτρικών, ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών. Από τους 20 δηλαδή εν συνόλω κλάδους της βιομηχανίας οι 15, ή το 75% του συνόλου, παρουσιάζουν υποχώρηση ή στασιμότητα και μόνο οι 5 ή το 25% παρουσιάζουν σαφή ανοδική πορεία.

Τα αρνητικά μηνύματα για την πορεία της βιομηχανικής δραστηριότητας έχουν ήδη κτυπήσει και την πόρτα της κυβέρνησης, ενώ αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών (Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Πρωτόπαππας, Τ. Γιαννίτσης) όπου διαπιστώθηκε μεν η ύπαρξη του προβλήματος, αλλά στο διά ταύτα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα επειδή εμποδίζονται από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού...

Και νέα δημοπρασία κρατικών τίτλων

Σε νέα δημοπρασία κρατικών τίτλων, άυλης μορφής, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα 16 του Μάρτη, επιδιώκοντας έτσι να καλύψει τα ελλείμματα του δημοσίου. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι τίτλοι αυτοί - με ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού την Τετάρτη 18 Μάρτη 1998 - θα είναι των εξής κατηγοριών:

  • Εντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας ύψους 120 δισ. δραχμών.
  • Ομόλογα σταθερού επιτοκίου τριετούς διάρκειας ύψους 60 δισ. δραχμών.

Οι δημοπρασίες θα γίνουν με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς.

Μειώσεις επιτοκίων από τράπεζες

Ισχνές μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, προανάγγειλαν και θα εφαρμόσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μάρτη, ορισμένες τράπεζες. Σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, που έφτασαν στην εφημερίδα μας:

  • Η Ιονική Τράπεζα μειώνει το προνομιακό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης και για πάγια κατά μισή μονάδα (από 16,5% και 16% σε 16% και 15,5% αντίστοιχα). Παράλληλα, μειώνει κατά 0,25 της μονάδας τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου, Ιονικός τρεχούμενος και Ιονικός επιχειρήσεων.
  • Η ASPIS BANK μειώνει κατά 0,25 της μονάδας το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων και δανείων για επαγγελματική στέγη (από 16,75% σε 16,5%) και παράλληλα μειώνει από 0,5 μέχρι 0,75 της μονάδας τα επιτόκια καταθέσεων λογαριασμών Golden, ταμιευτηρίου, Diamond και μηνιαίου εισοδήματος.
Μικρή αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα

Αυξημένη εμφανίστηκε η νόμιμη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1997 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 1996. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο όγκος, με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας το δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1997, ανήλθε σε 59.248 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 56.028 χιλιάδων κυβικών μέτρων της αντίστοιχης περιόδου 1996, δηλαδή αυξήθηκε κατά 5,7%.Ειδικότερα, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε μείωση κατά 2% στο νομό Αττικής και κατά 4,2% στα Ιόνια νησιά και αύξηση 8,7% στην υπόλοιπη χώρα. Στη Λοιπή Στερεά Ελλάδα και Εύβοια ο οικοδομικός όγκος σημείωσε αύξηση 16,3%.Στη Μακεδονία ο όγκος αυξήθηκε κατά 9,9% και στα νησιά Αιγαίου ο οικοδομικός όγκος σημείωσε ποσοστιαία αύξηση 1,8%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο κατά το Δεκέμβρη 1997 ο όγκος των εκδοθεισών αδειών στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 5.876 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 4.853 χιλιάδων κυβικώντο Δεκέμβρη του 1996, σημειώνοντας αύξηση 21,1%.Στο νομό Αττικήςόγκος των εκδοθεισών αδειών ανήλθε σε 1.439 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 1.323 χιλιάδων κυβικών μέτρων το Δεκέμβρη του 1996, σημειώνοντας αύξηση 8,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ