ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Στην εξαθλίωση ζουν 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι

Το 77% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με το 25% του παγκόσμιου πλούτου, το υπόλοιπο 75%, το καρπώνεται μόλις ένα 23% του κόσμου. Στην Ελλάδα, ο 1 στους 4 ζει κάτω από το όριο φτώχειας

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης ζουν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο, ενώ το 24% των νοικοκυριών στη χώρα μας ζει σε συνθήκες "σχετικής φτώχειας". Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Καταναλωτών (CI). Οπως τονίστηκε χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου της ΕΚΠΟΙΖΩ με την εκπρόσωπο της Διεθνούς Οργάνωσης Καταναλωτών Λ. Χάρις, φτώχεια με διάφορες μορφές δεν υπάρχει μόνο στον αναπτυσσόμενο, αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η CI αναφέρει χαρακτηριστικά ενόψει της παγκόσμιας ημέρας καταναλωτή ότι: "1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι' αυτούς το να πιουν ένα ποτήρι νερό που δεν είναι μολυσμένο, να φάνε περισσότερο από ένα γεύμα την ημέρα, να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο για να διανύσουν μια μικρή απόσταση στην πόλη τους και να έχουν στη διάθεσή τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες αποτελούν περισσότερο πολυτέλεια παρά κάτι το συνηθισμένο και κοινό". Την ίδια στιγμή, το 77% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με το 25% του παγκόσμιου πλούτου, το υπόλοιπο75% το καρπώνεται μόλις ένα 23% του κόσμου.

Τη μερίδα του λέοντος στην απόλυτη φτώχεια, την έχει η Ν. Ασία με 510 εκατ. ανθρώπους σ' αυτή την κατάσταση. Ακολουθούν η Αφρική, οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες και η Λατινική Αμερική. Αλλά και σε χώρες του "ανεπτυγμένου" κόσμου είναι καταγεγραμμένοι 100 εκατ. άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, από τα οποία τα 5 εκατ. είναι και άστεγοι.

Βέβαια, υπάρχει και η έννοια της "σχετικής φτώχειας" που έστω κι αν δεν εξουθενώνει σωματικά, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, ωστόσο τις επιπτώσεις της τις νιώθει κανείς πολύ απτά, έστω κι αν τυπικά δε ζει στα όρια της εξαθλίωσης.

Η Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτών μνημονεύει τα οκτώ βασικά δικαιώματα που έχουν οι καταναλωτές που είναι: το δικαίωμα στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, η ασφάλεια, η πληροφόρηση, η εκπροσώπηση, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η καταναλωτική εκπαίδευση και το υγιές περιβάλλον.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το 24% των νοικοκυριών της, δηλαδή περίπου το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά βιώνει σε κατάσταση σχετικής φτώχειας. Ενώ, όπως τονίζει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας, σε διάστημα δέκα ετών οι δαπάνες του ελληνικού νοικοκυριού τριπλασιάστηκαν και σήμερα κυμαίνονται σε πάνω από 400.000 δρχ. το μήνα προκειμένου να διασφαλιστεί ένα "ανεκτό" επίπεδο διαβίωσης. Η κρίση εισοδήματος και κόστους ζωής είναι σήμερα το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια, αναφέρει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως ό,τι αγοράζαμε το 1991 με 1.000 δρχ., τώρα το αγοράζουμε με περίπου 2.000 δρχ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεύτερος γύρος για το ξεπούλημα

Τη διενέργεια νέου, δεύτερου, διαγωνισμού για το ξεπούλημα της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας (ΤΚΕ), άρχισε ήδη να προγραμματίζει η κυβέρνηση στα πλαίσια των γενικότερων επιδιώξεών της για επιτάχυνση των ρυθμών ιδιωτικοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 24 του Φλεβάρη το Διοικητικό Συμβούλιο Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) - που κατέχει το 52% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΚΕ - αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επανάληψη της διαδικασίας πώλησης της εν λόγω τράπεζας με την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, κατά τα πρότυπα της πρώτης απόπειρας.

Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΚΕ κηρύχτηκε τελικά άγονος τον Ιούλη του προηγούμενου έτους, αφού η διοίκηση της ΑΤΕ δεν έκανε δεκτό το εξευτελιστικό τίμημα ύψους 6,8 δισ. δρχ. της μοναδικής προσφοράς που είχε υποβληθεί τότε από την Εγνατία Τράπεζα.

Ετσι, παρά την αντίθεση των εργαζόμενων της ΑΤΕ και της ΤΚΕ, οι οποίοι προβάλλουν ως συμφέρουσα λύση για το μέλλον της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας την απορρόφησή της από τον όμιλο της Αγροτικής - λύση στην οποία είχε υποσχεθεί να προσφύγει και η πρώην διοίκηση της ΑΤΕ στην περίπτωση που το πρώτο εγχείρημα πώλησης κατέληγε σε αποτυχία - τελικά και κάτω από την πίεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αποφασίστηκε η επανάληψη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της. Σ' αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε ήδη, χωρίς ακόμη να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις:

  • Η επιλογή της κοινοπραξίας ABN - AMRO "Delloite & Touche", ως συμβούλου πώλησης.
  • Η ανάθεση στην εταιρία COOPERS & LYBRAND της διαδικασίας επικαιροποίησης της αποτίμησης της αξίας των μετοχών της ΤΚΕ (βάσει της μελέτης που είχε γίνει από την ίδια εταιρία κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, σύμφωνα με την οποία η αξία της ΤΚΕ υπολογιζόταν γύρω στα 20 - 24 δισ. δρχ.).
  • Η ανάθεση στην εταιρία ARTHUR ANDERSEN της διενέργειας ειδικού ελέγχου για την οικονομική κατάσταση και το ύψος των επισφαλειών της Τράπεζας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται ότι η προκήρυξη του δεύτερου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού θα δημοσιευτεί γύρω στον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ώστε οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΤΚΕ να μη συμπέσουν με τις ανάλογες διαδικασίες που προωθούνται ήδη για την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης και την Τράπεζα Κρήτης - με την οποία συνέπιπταν οι διαδικασίες κατά τον πρώτο διαγωνισμό. Οπως εκτιμάται και στην προκήρυξη αυτή δε θα προβλέπεται κατώτατο τίμημα - όπως και στην προηγούμενη - ενώ ενδέχεται να προσεγγίζεται διαφορετικά το ζήτημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας από τους υποψήφιους αγοραστές. Ενώ δηλαδή στην πρώτη προκήρυξη υπήρχε σαφής όρος για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κατά το δεύτερο εγχείρημα δεν αποκλείεται να υπάρχει "παράθυρο" που θα επιτρέπει στον επίδοξο αγοραστή να απολύσει μέρος του προσωπικού της ΤΚΕ το οποίο όμως θα απορροφηθεί από τον όμιλο της Αγροτικής.

Πάντως "κλειδί" για το αποτέλεσμα και του δεύτερου διαγωνισμού θα είναι η έκβαση της δικαστικής εκκρεμότητας που διατηρεί με συνεχείς αγωγές η λεγόμενη ομάδα Δούκαρη (παλαιός ιδιοκτήτης της ΤΚΕ), για την οποία αναμένεται η τελική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Β. Μπ.

Αξια διάδοχος...

Αξια διάδοχος του Δ. Λιβανού, τέως υπουργού Τουρισμού επί κυβέρνησης Α. Παπανδρέου, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο, αποδεικνύεται η σημερινή υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου. Οπως, λοιπόν, πριν από τέσσερα χρόνια ο τότε υπουργός Τουρισμού επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ είχε εκφράσει την ...ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που είχαν δείξει Αμερικανοί επιχειρηματίες για τις άδειες καζίνο και γενικότερα για τα φιλέτα της περιουσίας του ΕΟΤ, κατά ανάλογο τρόπο, η Β. Παπανδρέου, σε συνέντευξή της στα πλαίσια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ '98 στο Βερολίνο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον Γερμανών "επενδυτών" να εκμεταλλευτούν τα "χρυσωρυχεία" του ΕΟΤ. Την ίδια στιγμή, αναφερόμενη στην πολιτική "εκσυγχρονισμού" που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στον τομέα του τουρισμού, μίλησε με ...εθνική υπερηφάνεια για την περιβόητη "αξιοποίηση" της περιουσίας του ΕΟΤ. Δηλαδή, την πολιτική που παραδίδει γην και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτήν ακριβώς, που υπόσχεται άρον - άρον ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ στα "θαυματουργά" χέρια της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", ακόμα και "Ξενία" που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, αποσιωπώντας τα έκτροπα, τα σημεία και τέρατα, που έχουν γίνει από την "ιδιωτική πρωτοβουλία" σε αρχαιολογικά μνημεία, όπου ανήκουν εγκαταστάσεις που τους έχουν εκχωρηθεί για να εκμεταλλεύονται.

***

Η υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στους ξένους δημοσιογράφους, δε σταμάτησε μόνο σ' αυτά. Προχώρησε και ακόμα παραπέρα, μη διστάζοντας να εντάξει το ηλεκτρονικό φακέλωμα της Συνθήκης Σένγκεν στα έργα ...εκσυγχρονισμού της τουριστικής πολιτικής της Ελλάδας, παρέχοντας τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι μεταξύ των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. δρχ. για τα αεροδρόμια της χώρας, "σημαντικός αριθμός των έργων" αφορά τις "ανάγκες για την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν"!

***

Στα πλαίσια της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των τουριστών, ενέταξε η κυρία υπουργός και την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι, υποσχέθηκε, θα παραμένουν ανοιχτοί περισσότερες ώρες χρησιμοποιώντας εποχικό προσωπικό. Δηλαδή, ακόμα λιγότερο ειδικευμένο προσωπικό για τις απαιτήσεις φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, για να εξυπηρετούνται "ημέτεροι".

Μετά από τα παραπάνω, τι άλλο να πει κανείς; Τα σχόλια περιττεύουν, αφού η κυρία υπουργός τα είπε μόνη της μια χαρά.

Μ.Ζ.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Μέχρι τις 8 το βράδυ Ταχυδρομεία και Εφορίες

Ανοιχτά από τις 7.30 το πρωί έως τις 8 το βράδυ θα είναι 49 ταχυδρομικά γραφεία σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ενόψει της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, ενώ για τον ίδιο λόγο θα παραμένουν ανοιχτές και οι Εφορίες μέχρι τις 8 μ.μ.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά χτες, η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε την παράταση του ωραρίου λειτουργίας σε 18 επιπλέον ταχυδρομικά γραφεία της χώρας πέραν των 31 που λειτουργούν σε μόνιμη βάση τις εργάσιμες μέρες από τις 7.30 - 20.00. Τα 18 επιπλέον ταχυδρομικά γραφεία θα λειτουργήσουν με το παραπάνω ωράριο μέχρι τις 17-3-1998, ημερομηνία που λήγει η προθεσμία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, τα 18 επιπλέον ταχυδρομικά γραφεία είναι: Πατησίων, Λεβίδου, Κυψέλης, Αμπελοκήπων, Παγκρατίου, Μακρυγιάννη, Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Παλαιού Φαλήρου, Χαλανδρίου, Αιγάλεω, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Καλαμαριάς, Νεάπολης Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και Ντεπώ Θεσσαλονίκης.

Να θυμίσουμε ότι από αύριο μέχρι και την Τρίτη 17 του Μάρτη οι Εφορίες της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτές κατά τις εργάσιμες μέρες και τα απογεύματα από 3 μ.μ. μέχρι 8 μ.μ. καθώς και το Σάββατο από 8 π.μ. έως 2 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ