ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα με πράξεις»

Ψήφισμα από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση για το απαράδεκτο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Η κουβανική νεολαία στην πρώτη γραμμή υπερασπίζεται το σοσιαλισμό
Η κουβανική νεολαία στην πρώτη γραμμή υπερασπίζεται το σοσιαλισμό
ΑΒΑΝΑ.--

Εντονη ήταν η αντίδραση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τις 11/3 (καταψήφισε το ΚΚΕ και υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ) που καταδικάζει το Νησί της Επανάστασης, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τον πρόσφατο θάνατο φυλακισμένου μισθοφόρου και αναμασώντας τα γνωστά περί «παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσης (11/3), το ψήφισμα αυτό χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση, για την εξάπλωση ψευδών και την απόκρυψη της πραγματικότητας.

«Η Κούβα δε χρειάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της στα λόγια» για το αν θα μπορούσε ή όχι να αποφευχθεί ο θάνατος του συγκεκριμένου φυλακισμένου καθώς έχει στην πράξη δείξει πως αγωνίζεται για να σώσει ζωές ανθρώπων, είτε είναι γεννημένοι στην Κούβα είτε σε άλλες χώρες. «Ενα παράδειγμα - προστίθεται - είναι η παρουσία Κουβανών γιατρών στην Αϊτή για πάνω από 11 χρόνια πριν το σεισμό του Γενάρη, ένα γεγονός που έχει αποσιωπηθεί από τον κυρίαρχο Τύπο».

«Εμείς οι Κουβανοί αισθανόμαστε προσβεβλημένοι καθώς προσπαθούν να μας δώσουν ένα μάθημα τη στιγμή που μετανάστες και άνεργοι είναι θύματα καταστολής στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή, εδώ, σε συνελεύσεις γειτονιάς, ελεύθερα και χωρίς διαμεσολαβητές, ο λαός προτείνει τους υποψηφίους του για τις τοπικές εκλογές».

«Αυτές οι χώρες που συμμετείχαν ή επέτρεψαν τη μυστική μεταφορά φυλακισμένων, τη δημιουργία παράνομων φυλακών, τη χρήση βασανιστηρίων, δεν έχουν καμία ηθική εξουσία να κάνουν μαθήματα ηθικής σε ένα λαό που βρίσκεται υπό επίθεση και αποκλεισμό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Μια τέτοια συγκεκριμένη καταδίκη απορρέει από την αποτυχημένη πολιτική που δεν κατάφερε να γονατίσει τον ηρωικό λαό, σημειώνεται. «Ούτε ο νόμος Χελμς Μπάρτον ούτε η Κοινή Ευρωπαϊκή Θέση - και οι δύο υιοθετημένες την ίδια χρονιά κάτω από παρόμοιες συνθήκες με τον ίδιο σκοπό - έχουν κάποιο μέλλον, καθώς οι Κουβανοί αρνούνται την επιβολή, τη μισαλλοδοξία και την πίεση στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων».


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός και «πάγωμα» των έμμεσων συνομιλιών

Νέα καταδίκη του Ισραήλ από το Συντονιστή Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για το εμπάργκο στη Γάζα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Ανάκληση της ισραηλινής απόφασης για επιπλέον σπίτια σε εποικισμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ φέρεται να ζητά η παλαιστινιακά πλευρά για να συμμετάσχει σε έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ και περιμένει τελική απάντηση διά του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Μίτσελ, εντός της βδομάδας. Αυτό διαρρεόταν, χτες, από την Παλαιστινιακή Αρχή, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου, ότι συμμερίζεται την απόφαση του Προέδρου Αμπάς «να μη συμμετάσχει σε συνομιλίες, υπό τις παρούσες συνθήκες». Ο ίδιος ο Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «θέτει σε κίνδυνο τις όποιες συνομιλίες».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, από την άλλη, προσπαθούσε να περισώσει τα σχέδια της Ουάσιγκτον για επίτευξη κάποιας, έστω και για τα μάτια του κόσμου, προόδου, μην κρύβοντας τη δυσαρέσκειά του για την ισραηλινή στάση. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «περισσότερο από επείγουσα την επανάληψη των συνομιλιών» και συμπλήρωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για παλαιστινιακή αποχώρηση από τις επικείμενες έμμεσες συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, όμως, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστήριζε ότι έχουν, ήδη, προεγκριθεί περισσότερες από 50.000 νέες κατοικίες σε εποικισμούς της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε οι έμμεσες συνομιλίες θα πρέπει να θεωρηθούν παρελθόν ενώ τα πνεύματα είναι, πλέον, εξαιρετικά οξυμένα. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέκλεισε για 48 ώρες τη Δυτική Οχθη, χτες το πρωί, επικαλούμενη «φόβους για νέα επεισόδια» στην πλατεία των Τεμένων, στην ανατολική Ιερουσαλήμ και ανέπτυξε επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.

Απερίφραστη καταδίκη

Αποτροπιασμό εξέφρασε ο επικεφαλής της επιτροπής Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα εξαιτίας του εμπάργκο και χαρακτήρισε «εντελώς παράλογη» τη σύνδεση που επιχειρεί το Ισραήλ ανάμεσα στον αποκλεισμό και την αιχμαλωσία του στρατιώτη Σαλίτ. «Ο Σαλίτ πρέπει να ελευθερωθεί αλλά αυτό δε δικαιολογεί την τιμωρία 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων» υποστήριξε ο Τζον Χολμς τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός δεν έχει αποδυναμώσει τη «Χαμάς» αλλά έχει οδηγήσει σε ισοπέδωση, αφού δεν μπορούν καν να χτιστούν οι υποδομές που έχουν διαλυθεί από την ισραηλινή επιχείρηση πέρυσι. Δε δίστασε, μάλιστα, να υπογραμμίσει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, «δεν μπορεί κανείς ν' απαιτεί να κλείσουν οι σήραγγες στη νότια Γάζα, γιατί εκτός από το οτιδήποτε παράνομο, εισέρχονται τρόφιμα και φάρμακα!»


ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέο μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες στην πόλη Λαχόρη του Πακιστάν, όπου η εξαγωγή πολέμου από το Αφγανιστάν δείχνει να κλιμακώνεται όλο και περισσότερο. Περισσότεροι από 45 άνθρωποι - μεταξύ των οποίων 35 άμαχοι - έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 100 τραυματίστηκαν. Οι τρεις επιθέσεις είχαν στόχο στρατιωτικά οχήματα και αστυνομικά τμήματα, ωστόσο η περιοχή που έλαβαν χώρα ήταν κυρίως οικιστική με αρκετά εμπορικά καταστήματα, με αποτέλεσμα οι νεκροί να είναι στην πλειοψηφία τους άμαχοι, με την κυβέρνηση να αποδίδει και αυτό το περιστατικό σε «δυνάμεις των Ταλιμπάν», αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης και χαρακτηρίζονται ως ξεκάθαρο μήνυμα προς τις δυνάμεις ασφαλείας και τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» που πραγματοποιούν εναντίον των «ανταρτών».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Πακιστάν επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στη δοσίλογη κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τις κατοχικές αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις, μετά και την επίσκεψη στη χώρα του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Οπως δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Χ. Καρζάι και ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, το Πακιστάν πρόκειται να διαδραματίσει «πρωταρχικό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν», με αμοιβαίες δηλώσεις υποκρισίας για τους αδερφικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. Ωστόσο, η δυσπιστία και η καχυποψία μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Καμπούλ, σχετικά με το παιχνίδι που μπορεί να παίζει η κάθε πλευρά με τους Ταλιμπάν, εξακολουθεί να υπάρχει και να χαρακτηρίζει τη «λυκοφιλία» τους, που ανθεί υπό τη σκέπη των κατοχικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ σε νέα επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος σκοτώθηκαν ακόμα τρεις στρατιώτες επίλεκτων μονάδων, στην περιοχή της επαρχίας Πάκτια.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προκλητική επίθεση ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, με σχετική παρέμβασή του προχτές, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με το Ψήφισμα για την Κούβα, ανέφερε τα εξής:

«Το ψήφισμα και η σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) με πρόσχημα το θάνατο από απεργία πείνας του Κουβανού ποινικού κατάδικου Ορλάντο Σαπάτα Ταμάγιο - παρά τις προσπάθειες των κουβανικών υπηρεσιών Υγείας να αναστρέψουν την κατάσταση της υγείας του - συνιστά προκλητική, απαράδεκτη επίθεση ενάντια στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και το λαό της Κούβας. Εντάσσεται στην αντικομμουνιστική εκστρατεία την οποία καθοδηγεί η ΕΕ και πρωτοστατεί το ΕΚ - με στόχο την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας. Αποτελεί κομμάτι της καμπάνιας για τη διατήρηση της απαράδεκτης κοινής θέσης της ΕΕ παρά τη μαζική απόρριψή της από τους λαούς. Προετοιμάζει το έδαφος για κλιμάκωση των επεμβάσεων τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ, σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής όπως φαίνεται σε Ονδούρα, Αϊτή, Βενεζουέλα, Κολομβία κ.λπ. Εντάσσεται στον πόλεμο της ΕΕ ενόψει των συνομιλιών για τη σύναψη της συμφωνίας "Στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ - Λατινικής Αμερικής" και της Συνόδου Κορυφής το Μάη στην Ισπανία.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία και την προκλητική προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτού του γεγονότος από τους κεντροδεξιούς, κεντροαριστερούς και πράσινους εκπροσώπους του κεφαλαίου στο ΕΚ. Το ΚΚΕ καταδικάζει και καταψηφίζει το ψήφισμα του ΕΚ. Καλεί τους λαούς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην κυβέρνηση και στο λαό της Κούβας. Να απαιτήσουν την κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ ενάντια στην Κούβα. Να καταδικάσουν την προσπάθεια της ΕΕ να χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σαν πρόσχημα για την άσκηση ιμπεριαλιστικών πιέσεων και εκβιασμών στο λαό της Κούβας και την κυβέρνησή του. Να απαιτήσουν την άμεση άρση του εγκληματικού εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών από τις φυλακές των ΗΠΑ. Να υπερασπιστούν τη σοσιαλιστική Κούβα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ