ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με τους αγώνες πέτυχαν πληρωμή της πρακτικής άσκησης

«Μετά από τους αγώνες μας και την πίεση που ασκήσαμε προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, κατοχυρώνεται η πληρωμή της πρακτικής μας άσκησης», ανακοινώνει το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. Οπως σημειώνει, «ύστερα από τηλεφωνική παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας, ενημερωθήκαμε ότι όσοι έχουν ξεκινήσει την πρακτική τους άσκηση από τον Μάρτη '23 θα πληρωθούν». Τονίζει ότι οι διεκδικήσεις συνεχίζονται ώστε η πληρωμή της πρακτικής άσκησης να γίνει μόνιμη και καθολική.

«Η πίεση που ασκήσαμε μέσω των παρεμβάσεών μας τόσο στο υπουργείο Παιδείας και μέσα στη Βουλή με την τοποθέτηση της προέδρου, όσο και με δεκάδες συνελεύσεις που πραγματοποιήσαμε μέσα στα ΙΕΚ μας, είναι αυτή που στρίμωξε την κυβέρνηση να λάβει μια τέτοια απόφαση! Επίσης, η συνεχόμενη συμμετοχή των χιλιάδων σπουδαστών στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου είναι αυτή που έχει κάνει την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον Σύλλογο ως το νομικό συνδικαλιστικό όργανο των σπουδαστών! Η αναγνώριση αυτή μας έδωσε ένα μεγαλύτερο βήμα ώστε να πιέσουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας», τονίζει ο ΣΥΣΔΙΕΚ. Ακόμη σημειώνει πως το επιδοτούμενο αυτό πρόγραμμα θα ισχύσει έως και τον Σεπτέμβρη του '24, δηλαδή για όσους υποβάλουν αίτηση μέσα στον Φλεβάρη.

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, ο ΣΥΣΔΙΕΚ δηλώνει πως συνεχίζει απαιτώντας: Να καθιερωθεί η μόνιμη και υποχρεωτική πληρωμή της πρακτικής άσκησης, στο 100% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Η πρακτική να πληρώνεται κάθε μήνα κι όχι εφάπαξ μετά το τέλος της. Οσον αφορά τους εργασιακούς κλάδους όπου υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ευνοϊκότερους όρους, να εντάσσονται εκεί όλοι οι σπουδαστές. Η πρακτική να είναι με πλήρη ένσημα και ασφάλιση, να είναι μετρήσιμος χρόνος για το ταμείο ανεργίας, να μετράει ως προϋπηρεσία. Να υπάρχει ουσιαστική και τακτική επίβλεψη της διεξαγωγής πρακτικής από το υπουργείο Εργασίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο σχολείων Ειδικής Αγωγής

Συμβολική κινητοποίηση και δρώμενο ενάντια στο κλείσιμο σχολείων Ειδικής Αγωγής πραγματοποίησαν χθες στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, εκπαιδευτικοί και γονείς μαζί με τα παιδιά τους, που φοιτούν στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη. Με το δρώμενο κατήγγειλαν την πολιτική που οδηγεί σε οριστική ταφή το δικαίωμα εκπαίδευσης των ΑμεΑ.

Αντιδρούν στο κλείσιμο των τριών σχολείων που αποφάσισε ο δήμος λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου, αλλά και στην απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που επιλέγει τη λύση του διαμοιρασμού των μαθητών σε άλλα σχολεία, εξίσου ακατάλληλα να φιλοξενήσουν τους μαθητές.

Γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτούν να δοθεί λύση εδώ και τώρα, καθώς εκπνέει η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη για το κλείσιμο του σχολείου - είχε ανακοινώσει ότι θα βάλει λουκέτο στις 19 Φεβρουαρίου. Και από τον Δεκέμβριο το υπουργείο Παιδείας και οι υπηρεσίες του, οι δήμοι της περιοχής, ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να βρουν κτίριο κατάλληλο να υποδεχθεί το σύνολο των μαθητών, ώστε να μη διαμοιραστούν σε άλλα ακατάλληλα κτίρια, χωρίς υποδομές, κάτι που τελικά θα οδηγήσει πολλά από τα παιδιά εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη. Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα γονιών και εκπαιδευτικών και κάλεσε την κυβέρνηση και το υπουργείο να δώσουν εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των σχολείων Ειδικής Αγωγής, που είναι οξυμένα, και να εξασφαλίσουν σύγχρονα και κατάλληλα κτίρια για όλα τα παιδιά.

Παρευρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Οδυσσέα Μαάιτα.

Voucher ... για τάισμα των ιδιωτών στην πρώιμη παρέμβαση

Η ανυπαρξία δημόσιων, δωρεάν δομών για την πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση στη μικρή προσχολική ηλικία (πέρα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία, που είναι κορεσμένα και τα ραντεβού παίρνουν μήνες, δεν υπάρχουν άλλες κρατικές δομές) οδηγεί από τη μία χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται με κάποια αναπηρία να μην μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να την αντιμετωπίσουν ή να την περιορίσουν (μιλάμε δηλαδή για διαιώνιση της αναπηρίας), και από την άλλη να θησαυρίζει ο γιγαντωμένος ιδιωτικός τομέας.

Εδώ και τρία χρόνια, διά στόματος της νυν υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου ακούγαμε πολλά περισπούδαστα για την ανάγκη της πρώιμης παρέμβασης. Μάλιστα, σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας (αλήθεια, τι συνάφεια έχει αυτό το υπουργείο με τα βρέφη με αναπηρία!) εκδόθηκε πέρυσι η ακόλουθη ανακοίνωση: «Για πρώτη φορά εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και πάνω από 30 ακαδημαϊκοί, μέλη της ιατρικής κοινότητας, φορείς του χώρου της αναπηρίας, εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Παιδιού και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, συναντήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την κατάρτιση ενός Σχεδίου Δράσης για τις Υπηρεσίες Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης στη χώρα μας»!

Πραγματικά, τόσοι ακαδημαϊκοί συμβάλανε με τις επιστημονικές τους γνώσεις, σε μια συζήτηση που κρατάει από την πλευρά της κυβέρνησης τρία χρόνια, για να καταλήξουν να δώσουν ...«κουπόνι» πρώιμης παρέμβασης! Σύμφωνα λοιπόν με δηλώσεις της υπουργού Κοινωνική Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, προς το τέλος της χρονιάς θα δώσει το κράτος «μια οικονομική ενίσχυση με voucher» για να πηγαίνουν οι οικογένειες για πρώιμη παρέμβαση σε προγράμματα που ήδη παρέχονται από ιδιωτικούς φορείς! Ολες αυτές οι υποσχέσεις δηλαδή μεταφράστηκαν ...σε ένα voucher!

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει:

  • Ούτε σκέψη για τη δημιουργία αναβαθμισμένων δημόσιων και δωρεάν δομών πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, με τους γονείς και τα παιδιά με αναπηρία να συνεχίζουν να αποτελούν «πελατεία» στον χρυσοφόρο ιδιωτικό τομέα.
  • Αλήθεια, η διάγνωση, που είναι προαπαιτούμενο της παρέμβασης, και μια ενιαία διαδικασία, από ποιον θα γίνονται; Φυσικά, από τον πανάκριβο ιδιωτικό τομέα. Με τους γονείς για άλλη μια φορά να καλούνται να κάνουν τους αναπτυξιολόγους ώστε οι ίδιοι, με δική τους ευθύνη και δικό τους κόστος, να απευθύνονται στους ιδιώτες γιατρούς, γιατί οι παιδοαναπτυξιολόγοι των δημόσιων νοσοκομείων είναι ελάχιστοι για τις ανάγκες που υπάρχουν. Βαραίνει δηλαδή την οικογένεια η ατομική ευθύνη του εντοπισμού και της διάγνωσης τυχόν προβλήματος. Γιατί προφανώς, για να αποδείξεις ότι δικαιούσαι το voucher για την πρώιμη παρέμβαση, πρέπει να έχεις ήδη διάγνωση. Και ειδικά στο τμήμα των βρεφών αυτή απαιτεί εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες.
  • Η δήθεν επένδυση της κυβέρνησης μεταφράζεται τελικά σε νέα χρηματοδοτική ενίσχυση των επιχειρηματιών του χώρου.

Και, επιπλέον, στο κομμάτι της παρέμβασης η νομιμοποίηση του να «αλωνίζουν» οι ιδιώτες καθιστά τις οικογένειες όλο και πιο ευάλωτες στις θεραπείες και παρεμβάσεις που θα προτείνουν οι ιδιώτες, στον χρόνο που εκείνοι θα εκτιμούν ότι απαιτείται, ώστε να «τσεπώνουν» τα χρήματα του voucher ή/και τα επιπλέον που θα χρειάζεται να βάζουν οι γονείς από την τσέπη τους, ανάλογα με τις υπηρεσίες που απαιτούνται για κάθε περίπτωση. Γιατί πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά μιλάμε για υπηρεσίες ακριβές, που ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία τις καλύπτουν πλήρως.


Γ.

ΚΑΒΑΛΑ
Εκδήλωση για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ΔΙΠΑΕ η κοινή εκδήλωση του Τομεακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ και της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ, με θέμα «Το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας».

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή του ΚΚΕ, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και πανεπιστημιακό. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί φοιτητές, άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και εργαζόμενοι της πόλης που παρευρέθηκαν, μιας και το θέμα αφορά όλο τον λαό και όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην κεντρική ομιλία η βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη λειτουργία των δημόσιων, τα οποία ήδη λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ψάχνοντας τα ίδια τους αναγκαίους πόρους, πράγμα που θα ενταθεί λόγω του ανταγωνισμού που θα υπάρχει και με τα ιδιωτικά.

Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα υπάρχουν ιδιαίτερα για τα τμήματα της επαρχίας, όπως αυτά της Καβάλας, που θα χτυπηθούν πολύ περισσότερο, λόγω της μείωσης των εισακτέων τα επόμενα χρόνια, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της ήδη ελάχιστης χρηματοδότησης απ' το κράτος προς τα τμήματα αυτά.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα δημιουργηθούν προγράμματα σπουδών στα υπάρχοντα τμήματα, 2ετή, 3ετή, 5ετή κ.λπ., τα οποία θα «ανθίζουν» ή θα «μαραίνονται» με βάση το πόσους φοιτητές - πελάτες θα έχουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε ακόμη σε μια σειρά παραδείγματα αξιοποίησης της κρατικής χρηματοδότησης σε άλλους σκοπούς απ' την κυβέρνηση, όπως τα υπέρογκα ποσά που δαπανιούνται σε πολεμικές δαπάνες που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας μας, ή στους ελάχιστους φόρους προς το κράτος που πληρώνουν οι όμιλοι σε σχέση με την τεράστια κερδοφορία τους, αναδεικνύοντας ότι χρήματα υπάρχουν, απλά αυτά δεν αξιοποιούνται για τις λαϊκές ανάγκες, για την Παιδεία και την Υγεία του λαού.

Σε ό,τι αφορά το brain gain που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε σε υποσχέσεις που δίνουν σε ερευνητές που βρίσκονται στο εξωτερικό για ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υποσχέσεις αντίστοιχες με αυτές που δίνονται και σε ερευνητές που βρίσκονται στη χώρα. Στην πράξη όμως, μέσα από ένα πλήθος «υποψήφιων εργαζομένων», οι εργοδότες όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις θα επιλεγούν τον πιο φθηνό!

Αναφέρθηκε στη θέση του Κόμματος για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, ενώ φώτισε και μια σειρά κατακτήσεις που παρείχε το εκπαιδευτικό σύστημα στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Κλείνοντας ανέφερε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για ένα σύγχρονο δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο!Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ