ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
«Στενή συνεργασία» στην αντιλαϊκή πολιτική

«Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης» τονίζει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν...

«Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή». Αυτό τόνισε χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σχετικά με το άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, στο οποίο αναφερόταν ότι «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα» και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις, «οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη, σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το μνημόνιο».

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει νέο μνημόνιο και δανειακή σύμβαση με την πλευρά του ΔΝΤ, σε συνέχεια και συμπληρωματικά με αυτά που έχουν υπογραφεί με την Ευρωζώνη. Σχετικά με τα αντιλαϊκά παζάρια που εξελίσσονται πίσω από τις «κλειστές πόρτες», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι «αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».

Ενδεικτικά είναι και τα όσα αναφέρονται στο άρθρο του Π. Τόμσεν, όπως:

-- «Ο ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,5%. Σαφώς, αυτό δεν είναι βιώσιμο».

-- «Οσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν και τα δύο».

-- «Παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα»...

Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του ισολογισμού που δημοσίευσε το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το 9μηνο του 2015.

Ηδη στο τέλος Σεπτέμβρη και μάλιστα πριν από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, το ΤΧΣ κατέγραφε ζημιές, που έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 8,3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των συμμετοχών του Ταμείου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ, έναντι 11,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκέμβρη του 2014.

Και βέβαια, η συνεχιζόμενη κατρακύλα στο χρηματιστήριο έχει οδηγήσει σε τεράστια διεύρυνση των απωλειών για το ΤΧΣ, μέσω του οποίου διοχετεύθηκαν οι κάθε είδους κρατικές ενισχύσεις για τη σωτηρία των τραπεζών. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν μέσω των δανεικών συμβάσεων με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, με αντίστοιχη διόγκωση του κρατικού χρέους, που επίσης φορτώνεται στις πλάτες του λαού.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο Κυριακή η εκδήλωση για τη μάχη της Φλώρινας

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Το ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιεί αύριο Κυριακή, εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Φλώρινα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο όπου βρίσκεται ο κοινός τάφος των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΔΣΕ, τους συγγενείς και τους απογόνους των μαχητών που έπεσαν, τραυματίστηκαν ή πήραν μέρος σε αυτήν ή άλλες μάχες, να παρευρεθούν στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση. Καλεί τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να γνωρίσουν και να τιμήσουν τον κορυφαίο ταξικό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του ΔΣΕ.

Στο χώρο του κοινού τάφου των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που πέρασε στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 2009, στήθηκε μνημείο αντάξιο της θυσίας τους. Το μνημείο που δεσπόζει στο κέντρο του χώρου είναι έργο του Μέμου Μακρή, του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του, Κλειώ Μακρή. Η κατασκευή και τοποθέτησή του έγιναν με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία.

Κάλεσμα για συμμετοχή από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση για τη μάχη της Φλώρινας απευθύνει σε αγωνιστές, απογόνους και φίλους της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν διήμερη εκδρομή με πούλμαν από την Αθήνα. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 210.8222.952 και 210.8831.368.

  • Το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει διήμερη εκδρομή με πούλμαν για την εκδήλωση στη Φλώρινα. Τηλέφωνο για πληροφορίες: 210.5819.947.
  • Το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει 3ήμερη εκδρομή με πούλμαν για την εκδήλωση. Τηλέφωνα για πληροφορίες: 6944.862.556, 6974.932.527 και 6936.626.273.
  • Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει μετάβαση στην εκδήλωση με λεωφορεία που αναχωρούν αύριο Κυριακή 14/2, στις 6 το πρωί, από την πλατεία Λαού. Τηλέφωνο για συμμετοχές: 2410.252.611.
Συμφωνία «Σκλαβενίτη» με «Μαρινόπουλο»

Τη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανακοίνωσαν χτες οι όμιλοι «Σκλαβενίτης» και «Μαρινόπουλος», για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας η οποία θα διαχειρίζεται αρχικά τα 33 «hypermarkets», συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ. που διαθέτει σήμερα η «Μαρινόπουλος» σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε 325 εκατ. ευρώ περίπου. Ως σκοπός των δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανικής που λειτουργούν στην εγχώρια αγορά, περιγράφεται η περαιτέρω ανάπτυξή τους σε όλη την Ελλάδα, η απόσπαση δηλαδή μεγαλύτερου μεριδίου της σχετικής «πίτας».

Δραστηριότητες της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
Τη Δευτέρα 15/2

-- Η ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων Νίκαιας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ., στο χώρο του εξωραϊστικού συλλόγου «Η Μέριμνα» (Νίκης 31 - 33 και Κερασούντος), με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

-- Περιοδεία στις 11 π.μ. στο Αναρρωτήριο Πεντέλης και στις 2 μ.μ. στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», με ομιλητή τον Γιώργο Κρητικό, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στο Εμπορικό κέντρο THE MALL με ομιλήτρια την Γιάννα Μπούτζα, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στη 1 μ.μ. στο πολυκατάστημα PRAKTIKER στον Ταύρο, με ομιλητή τον Τάσο Κεσόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Εμπορίου Υπηρεσιών.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο πολυκατάστημα LIDL στην Πατησίων, με ομιλήτρια την Ντίνα Γκογκάκη, στέλεχος του Κόμματος.

Την Τρίτη 16/2

-- Περιοδεία στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Πειραιά, με ομιλητή τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ. στο πολυκατάστημα PRAKTIKER στο Αιγάλεω, με ομιλήτρια την Μαρία Τσαγκατάκη στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στο νοσοκομείο «Η Αγία Ολγα», με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ.

Σήμερα το λαϊκό γλέντι της ΚΟ Φλώρινας

Η ΚΟ Φλώρινας του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι - συνεστίαση, σήμερα, Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «King Alexander».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ελαφρά κάμψη το Δεκέμβρη

Πτώση κατά 1% κατέγραψε το Δεκέμβρη του 2015 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής συγκριτικά με το Νοέμβρη του ίδιου έτους, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των «28», σύμφωνα με την Εurostat. Πτώση 0,5% είχε επίσης καταγραφεί και το Νοέμβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην ετήσια σύγκριση, η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβρη μειώθηκε κατά 1,3% στην Ευρωζώνη και 0,8% στην ΕΕ, ωστόσο ο μέσος δείκτης για όλο το δωδεκάμηνο αυξήθηκε κατά 1,4% στην Ευρωζώνη και κατά 1,7% στην ΕΕ.

Το Δεκέμβρη, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στην Ιρλανδία (-4,3%), τη Λιθουανία και τη Σουηδία (-3,3% και οι δύο) και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη Δανία (2,9%), την Ολλανδία (1,5%) και την Ελλάδα (1,4%).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org