ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα 'πρεπε να 'ταν αλλιώς

Κι όμως, θα 'πρεπε. Θα 'πρεπε να 'μαστε όλοι εκεί σήμερα το πρωί. Εκεί στον κόμβο της "Βιοκαρπέτ". Εκεί που ήδη βρίσκεται η θεία Σταυρούλα, ο παππούς ο Νίκος, ο ξάδερφος ο Γιάννης, οι πατεράδες και οι μανάδες μας. Εκεί στη γενέθλια γη που σηκώθηκε κι αυτή ακόμα απ' τα χωράφια και εγκαταστάθηκε μαζί με τους εργάτες της στο οδόστρωμα του Ε75, του εθνικού μας - όπως τον λένε - δρόμου που φτιάχνεται κατά παραγγελία των Ευρωπαίων εμπόρων και βιομηχάνων και για χάρη των οποίων η κυβέρνηση ανακοινώνει θρασύτατα ότι πλέον δε χρειάζεται να παράγει η χώρα μας βαμβάκι, λάδι, σταφύλια, πορτοκάλια, καπνά, στάρια, ροδάκινα, καλαμπόκια κι ό,τι άλλο μάθαμε αιώνες τώρα να παίρνουμε απ' τη γη μας. Τώρα έχουμε τον Ε75. Αυτός θα μας φέρνει όλα τα καλά. Από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, το Πακιστάν, όπου τέλος πάντων οι αφέντες μας επενδύουν τώρα το χρήμα τους, αντλώντας υπεραξία από την εργατική δύναμη ακόμα και 12χρονων αγοριών και κοριτσιών. Παιδιών που γνωρίζουμε μόνο μέσα απ' τα προϊόντα που παράγουν και που - παρεμπιπτόντως - είναι κι αυτά δικά μας παιδιά, ταξικά αδέρφια.

Θά 'πρεπε, λοιπόν, σήμερα το πρωί να 'μαστε όλοι εκεί. Θα 'πρεπε μια κάποια ΓΣΕΕ, που θα είχε μια κάποια σχέση μ' αυτό που είναι - δεν ονομάζεται μόνο - Εργατική Τάξη, θα 'πρεπε αυτή η ΓΣΕΕ κι αυτή η ΑΔΕΔΥ - όχι ως Ανωτάτη Διοίκηση των Ελλήνων Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά ως συνδικάτο που εκφράζει τη συσπείρωση ζωντανών ανθρώπων - να έχουν κηρύξει για σήμερα απεργία. Για το στάρι, το αλεύρι, το ψωμί. Για το βαμβάκι, το νήμα, το ύφασμα, το ρούχο. Για τα πρόβατα και τα γίδια, για το μαλλί και τις υφάντρες τις εργάτριες. Για τα αιωνόβια λιοστάσια και το λαδάκι "του Θεού". Για τις πορτοκαλιές και τους χυμούς τους που δε χρειάζεται να τους εισάγουμε από τις κοιλάδες της Καλιφόρνια. Για τα παιδιά που, εκτός απ' το σχολειό, έχουν ανάγκη και το χωριό. Για μας, για σας, για όλους, για όλα.

Θα 'πρεπε να έχει κηρυχτεί αυτή η απεργία. Θα 'πρεπε να είμαστε εκεί σήμερα. Μαζί. Οπως την ώρα που φτάνει το δέμα απ' το χωριό με λίγα καρύδια, μέλι, τυρί, αλεύρι, τσίπουρο, κρασί, ελιές και λάδι. Μαζί εργάτες της πόλης και του χωριού. Γραφιάδες και ξωμάχοι. Εργάτες όλοι. Να καταλύσουμε όλοι μαζί σ' εκείνο το καταπληκτικό "Σέκλιζα Hotel" κι όλοι μαζί να πάρουμε το δρόμο για τα Τέμπη, να κάνουμε τον Ε75 ξανά δικό μας δρόμο. Χωρίς καμιά ενοχή για το αν θα περάσουν τα προϊόντα του κυρίου Γκρουπ. Θα βρούμε αργότερα τρόπο να συνεννοηθούμε με τους Τούρκους, Ελληνες και Γερμανούς εργάτες της ΤΥΣΕΝ για το πώς ο μόχθος τους θα φτάσει στα χέρια μας, πώς ο δικός μας θα φτάσει στα δικά τους χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος κάποιοι ελάχιστοι "αετονύχηδες".

Αλλη έγνοια πρέπει να 'χουμε. Αλλο προέχει τώρα. Πώς θα ρίξουμε τους ξένους - όχι τους εργάτες, μα αυτούς τους επιβήτορες της εξουσίας - στη θάλασσα. Πώς θα γκρεμίσουμε ό,τι σαθρό και σάπιο σημαίνει η εξουσία τους. Για να μπορούμε να χτίσουμε γερά, οικοδόμοι πραγματικοί ενός μέλλοντος που ο άνθρωπος θα σέβεται πριν απ' όλα αυτό που τον έκανε άνθρωπο. Την εργασία. Γι' αυτό θα 'πρεπε να 'μαστε σήμερα στις 11 το πρωί στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ". Αυτή η συνέλευση είναι ολωνών μας.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Μεγάλο συλλαλητήριο στη Λάρισα

Συγκέντρωση και στην Αθήνα, όπου τα προεδρεία των Ενώσεων συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Με δύο συγκεντρώσεις, στην Αθήνα και τη Λάρισα, οι αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους.

Το σύνθημα "Λαός κι αστυνομία, η δύναμη είναι μία", δονούσε χτες το βράδυ το κέντρο της Λάρισας. Εκατοντάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και αγροφύλακες και, από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, πήραν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου, όπου μίλησαν, αναφερόμενοι στα δίκαια αιτήματα του κλάδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δ. Κυριαζίδης,οι πρόεδροι των Ενώσεων των θεσσαλικών νομών, εκπρόσωποι των πυροσβεστών, των λιμενικών, των αγροφυλάκων και των συνταξιούχων αστυνομικών. Στις ομιλίες, τονίστηκε ιδιαίτερα η αντίθεση όλων στη χρησιμοποίηση της αστυνομίας σαν μοχλού υλοποίησης των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών και σαν μηχανισμού καταστολής των λαϊκών αγώνων.

Χαιρέτισαν ο Αχ. Κανταρτζής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γ. Νταφούλης, από την ΠΑΣΕ, ο Στ. Τσουκαλάς,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Β. Κουτσογιάννης,πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ο Γ. Παπαδημητρούλιας,πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συγκλονιστική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους αστυνομικούς να κρατάνε πανό και να φωνάζουν συνεχώς συνθήματα, όπως:"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε","Η υπερωρία είναι εργασία, πρέπει να πληρώνεται στην αστυνομία", "Οχι άλλα "θα", γιατί θα 'ρθουμε ξανά" και άλλα.

Το δικό τους χρώμα έδιναν οι γυναίκες αστυνομικίνες που μοίραζαν προκηρύξεις στους Λαρισαίους, οι οποίοι χειροκροτούσαν απ' τα πεζοδρόμια, και οι αγροφύλακες που είχαν το δικό τους πανό.

Η πορεία έφτασε στη νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα και μετά στο Αστυνομικό Διοικητήριο. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των Ενώσεων Αστυνομικών Θεσσαλίας επισκέφθηκε την Περιφέρεια.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, τα προεδρεία των ενώσεων των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών επισκέφτηκαν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην άνιση μεταχείριση που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, ενώ έξω από το υπουργείο είχαν συγκεντρωθεί συνάδελφοί τους. Ο υπουργός Γ. Παπαντωνίου δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας. Πήρε το ψήφισμα που του επέδωσαν και υποσχέθηκε ότι θα το μελετήσει ως την ερχόμενη Τρίτη, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία, με την οποία παρέχονται υπέρογκες αυξήσεις κυρίως στους ανώτατους αξιωματικούς, ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία του κατώτερου προσωπικού, που αριθμεί περίπου 80.000 υπαλλήλους και στρατιωτικούς, δίνει αυξήσεις 3.000 με 4.000 δραχμές.

Η άνιση μεταχείριση δεν μπορεί να συνεχιστεί, είπαν στον Γ. Παπαντωνίου και του ζήτησαν να αποσύρει τη σκανδαλώδη τροπολογία και να προχωρήσει από του χρόνου στη θέσπιση ενός νέου μισθολογίου για τα Σώματα Ασφαλείας. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν συγκεκριμένα να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία (υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες) και να αυξηθεί ο βασικός μισθός στο βαθμό - "κλειδί" του ανθυπολοχαγού, από 182.000 που είναι σήμερα, στις 190.000 δραχμές. Οι ρυθμίσεις αυτές, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστυνομικών κοστίζουν περίπου 26 δισ. δραχμές, εφόσον εφαρμοστούν, θα διορθώσουν τις αδικίες και θα επιφέρουν έναν ορθολογισμό στον τρόπο πληρωμής των ένστολων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση, βέβαια, όπως επισήμαναν οι συνδικαλιστές, διστάζει να προχωρήσει σ' αυτήν την καινοτομία, επειδή φοβάται ότι αν αποδεσμευτούν από το μισθολόγιο των στρατιωτικών θα αποστασιοποιηθούν γενικά τα Σώματα Ασφαλείας από τις Ενοπλες Δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ