ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΙΜΕΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
«Οχι στη μετατροπή του λιμανιού της Πάτρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο!»

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 15 Οκτώβρη από την Επιτροπή Ειρήνης
  • Διαμαρτυρία κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στον υπουργό Αμυνας

Τον ελλιμενισμό μεγάλης δύναμης πλοίων στο λιμάνι της Πάτρας προγραμματίζει για τις 15 Οκτώβρη το ΝΑΤΟ με τη συμφωνία της κυβέρνησης. Τη διοίκηση αυτής της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης έχει Τούρκος ανώτατος αξιωματικός.

Ο ρόλος αυτών των «περιφερόμενων» ισχυρών ΝΑΤΟικών ναυτικών δυνάμεων στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου είναι ενταγμένος στην ενίσχυση του αποκλεισμού και της άσκησης στρατιωτικής πίεσης στη Ρωσία, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας που εξελίσσεται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ο προγραμματιζόμενος ελλιμενισμός της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο λιμάνι της Πάτρας προκαλεί τον λαό της πόλης, της Αχαΐας, όλης της Πελοποννήσου. Αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ, στοχοποιώντας, σε αντίποινα, κάθε περιοχή που προσεγγίζουν οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η πρόκληση προς τον πατραϊκό λαό αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την απαίτηση να ματαιωθεί ο προγραμματισμένος για το Σάββατο 15 Οκτώβρη, απ' τον δήμο της Πάτρας, ημιμαραθώνιος δρόμος «Φάνης Τσιμιγκάτος», για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Καμία διευκόλυνση στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές

Μετά απ' αυτές τις απαράδεκτες και προκλητικές εξελίξεις, τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Εκφράζοντας τα αισθήματα του λαού της πόλης, ο βουλευτής του Κόμματος απαίτησε την αλλαγή «ρότας» της ΝΑΤΟικής αρμάδας, μακριά απ' το λιμάνι της Πάτρας. Να μην προσεγγίσει στο λιμάνι της Πάτρας και σε κανένα άλλο λιμάνι η ΝΑΤΟική αρμάδα, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές και να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις του νυχτερινού ημιμαραθωνίου προς τιμήν του Φάνη Τσιμιγκάτου.

Απεμπλοκή τώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Να διατρανώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στη μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, που οργανώνει το Σάββατο 15 Οκτώβρη (11 π.μ., πλατεία Τριών Συμμάχων) συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον ελλιμενισμό της ΝΑΤΟικής δύναμης.

Τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες και λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που φουντώνει με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς, καταγγέλλει «την κυβέρνηση της ΝΔ που με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εμπλέκουν όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ», αφού «όλοι μαζί πριν από λίγες μέρες ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο να αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, να βαθύνει ακόμη περισσότερο η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο».

Η Επιτροπή Ειρήνης αναφέρει ότι «σε αυτές τις συνθήκες είναι άμεση και ζωτική ανάγκη η απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Να σταματήσει εδώ και τώρα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και η χρησιμοποίηση της ελληνικής επικράτειας και των υποδομών της χώρας ως ορμητηρίου πολέμου». Στη συνέχεια απαιτεί: Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα και κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων να πάει σε αποστολή εκτός συνόρων.


Με τον Ν. Χριστοδουλίδη συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, στην έδρα της ΚΕ, με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και τους συνεργάτες του, Μαρία Χατζημανώλη και Μαριλένα Ευαγγέλου. Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, στην Κύπρο και την Ελλάδα.

ΚΥΣΕΑ
Στον απόηχο των εξελίξεων με την Τουρκία

Συνεδρίασε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.

Ασχολήθηκε επίσης με την «ενδυνάμωση και επικαιροποίηση» του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και με «λειτουργικά και οργανωτικά» ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Εβρο. Τέλος, συζητήθηκε «η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», μετά και την πρόσφατη παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία για εκμετάλλευση της εμφανιζόμενης ως λιβυκής ΑΟΖ από τουρκικές εταιρείες.

Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τα νέα δεδομένα, μετά και την επίσκεψή του την Κυριακή στο Κάιρο, όπου συζήτησε αναλυτικά τα σενάρια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Ενημέρωση πραγματοποίησε και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

Παραπέρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος έκανε ενημέρωση για την εξέλιξη στις διαδικασίες επέκτασης και αναβάθμισης του φράχτη στον Εβρο και των «μέσων προστασίας», όπως και τις θαλάσσιες ρότες που χρησιμοποιούν οι διακινητές. Επίσης, φέρεται να συζητήθηκε και ο ρόλος των ΜΚΟ. Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης, επίσης ενημέρωσε για το ζήτημα, με έμφαση στην «αναβάθμιση των πληροφοριών ασφαλείας» γύρω από αυτή την «υβριδική απειλή», όπως παρουσιάζουν το Προσφυγικό.

Στο μεταξύ, χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχωρούσε σε άλλες 53 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, πραγματοποίησε συναντήσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Πεντάγωνο. Συγκεκριμένα, είχε διαδοχικές συνομιλίες με την αναπ. υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα Πολιτικής Sasha N. Baker και με την αναπ. υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για την Πολιτική στον Κυβερνοχώρο Mieke Εοyang, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security) καθώς και «τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών» στο εν λόγω πεδίο. Εξάλλου, «ανταλλάχθηκαν απόψεις» για τα Ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις «συντονισμένες αντιδράσεις» του ΝΑΤΟ και των Διεθνών Οργανισμών και τις «επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», καθώς και για «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ