ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζονται δυναμικά οι κινητοποιήσεις

Καταγγέλλεται η εισαγγελική παρέμβαση για την απόφαση της Συγκλήτου

Με μαχητική συγκέντρωση στο ΑΠΘ και πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας. Μαζικά και μαχητικά, οι εργολαβικοί, έχοντας στο πλευρό τους διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές, απαίτησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά με απευθείας πρόσληψή τους από το ΑΠΘ, διαδήλωσαν ενάντια στην υποχρηματοδότηση και το νόμο-πλαίσιο, έδωσαν απάντηση στην επιχείρηση υπονόμευσης και καταστολής του αγώνα τους από τους εργοδότες και τους μηχανισμούς του κράτους.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από την Οδοντιατρική Σχολή, όπου, νωρίτερα το πρωί, η εργολαβική εταιρεία «Οικολογική», που έχει αναλάβει την καθαριότητα του ΑΠΘ, επιχείρησε να βάλει σε λειτουργία απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να ικανοποιήσει την απαίτηση της Πρυτανείας να διασφαλισθεί η υγιεινή στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Φοιτητές και εργαζόμενοι καταδίκασαν και τη νέα εισαγγελική παρέμβαση, που εκδηλώθηκε εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στο ΑΠΘ, και αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη για το πνεύμα και τη λειτουργία που φέρνει στα ιδρύματα ο νέος αντιδραστικός νόμος-πλαίσιο.

Θυμίζουμε ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για την απόφαση της Συγκλήτου να προχωρήσει σε διήμερη αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Τη νέα εισαγγελική παρέμβαση στο ΑΠΘ καταγγέλλει η Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια νέα προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής, μετά τις περσινές διώξεις συνδικαλιστών λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εργαζόμενοι, μέλη ΔΕΠ και φοιτητές στο ΑΠΘ, αλλά και στο ΠΑΜΑΚ και το ΤΕΙ-Θ βιώνουν από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που υποβαθμίζει την Παιδεία στρώνοντας το έδαφος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της και την υπαγωγή της λειτουργίας της στους νόμους της αγοράς.

Τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, διδακτικό προσωπικό και περικοπές στη φοιτητική μέριμνα έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση με αιχμή του δόρατος την έλλειψη πόρων για τη συνέχιση της εργολαβίας καθαριότητας και φύλαξης του ΑΠΘ, που αφήνει ξεκρέμαστους πάνω από 700 εργαζόμενους.

Παρά το περιεχόμενο της απόφασης της συγκλήτου για αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος, που επί της ουσίας δε λέει τίποτα για όλα τα παραπάνω, η Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ του ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τα μέλη ΔΕΠ να αντισταθούν στη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης, στη λογική χτυπήματος κάθε αγωνιστικής φωνής σε χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια, στα σχολεία. Μέσα από τα συλλογικά όργανα, να οργανώσουν τον αγώνα ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του ιδρύματος, να ενισχυθεί η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στις εργολαβίες του ΑΠΘ με άμεση σχέση εργασίας με το ΑΠΘ».

Δράση για ασφαλείς δωρεάν μετακινήσεις των μαθητών

Οι εξελίξεις στο θέμα της μετακίνησης των μαθητών είναι το θέμα της σύσκεψης που διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών της Αττικής, Συλλόγων Γονέων Μουσικών, Καλλιτεχνικών και ΣΜΕΑ, φορέων εργαζομένων και γονιών στην Ειδική Αγωγή. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Η ΑΣΓΜΕ καλεί τους φορείς να οργανώσουν τη δράση τους για:

  • Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα «εμπόδια» στη μετακίνησή του τη νέα χρονιά.
  • Αμεση επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών, με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού της κρατικής και της τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές.
  • Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα.
  • Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ' ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
  • Οχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στους δήμους. Η μεταφορά του μαθητή είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας κι όχι των «τοπικών» αρχόντων και των γονιών.

Επίσης, με παρέμβασή της για το θέμα, η ομάδα Ραφήνας - Πικερμίου της ΟΓΕ, ζητά να μπει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Σε ψήφισμά της σημειώνει πως το πρόβλημα της μεταφοράς είναι έντονο για τους μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου Πικερμίου, του Γυμνασίου - Λυκείου Ραφήνας, του ΕΠΑΛ, της ΕΠΑΣ και του 2ου Δημοτικού Ραφήνας. Τονίζει πως «οι περικοπές και η υποχρηματοδότηση της παιδείας, η εφαρμογή του "Καλλικράτη" ανοίγουν το δρόμο για τη λειτουργία του αυτόνομου σχολείου, του νέου σχολείου της αγοράς, που θα λειτουργεί με την ευθύνη των Διευθυντών» και «την τσέπη των γονιών» και διεκδικεί μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, δωρεάν και με ασφάλεια.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»
Κινηματογραφική προβολή για παιδιά και παιδαγωγούς

Αύριο Κυριακή στον κινηματογράφο «Οσκαρ»

Σκηνή από την ταινία
Σκηνή από την ταινία
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση) διοργανώνει κινηματογραφική προβολή του έργου «Το καναρινί ποδήλατο» του Δημήτρη Σταύρακα. Η προβολή θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 11.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Οσκαρ» (Αχαρνών 330, έναντι σταθμού ΗΣΑΠ Κάτω Πατήσια) και η είσοδος είναι δωρεάν.

Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά όλων των ηλικιών και για μεγάλους. Αναφέρεται στην προσπάθεια ενός δασκάλου να βοηθήσει έναν μαθητή της ΣΤ' Δημοτικού που είναι σχεδόν αναλφάβητος και, ως εκ τούτου, περιθωριοποιημένος. Η αποφασιστικότητα και η επιμονή του δασκάλου τον βοηθούν να ξεπεράσει τις πολλές δυσκολίες που προκύπτουν και την κρίσιμη στιγμή που ο μαθητής είναι έτοιμος να τα παρατήσει, ο δάσκαλος βρίσκει τον τρόπο να ξαναστήσει το παιδί στα πόδια του. Η ταινία στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά από τη δράση ενός σημερινού δασκάλου, έχει σύγχρονο παιδαγωγικό προβληματισμό και βραβεύτηκε σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων για τον επαναστατικό - κομματικό Τύπο

Δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο, διοργανώνουν η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Νομαρχιακές Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ τις επόμενες δυο βδομάδες.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν προβολή βίντεο, φωτογραφικό υλικό, αφιέρωμα στον «Ριζοσπάστη» και έκθεση βιβλίου. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

-- Τρίτη 16/10, στις 14.30, στα ΕΜΜΕ (Ιπποκράτους 7, 1ος όροφος, αίθουσα Α): «Τύπος και δημοσιογραφία: Πεδίο ταξικής πάλης». Ομιλητής Παύλος Αλέπης, αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη».

-- Τετάρτη 17/10, στις 13.30, στη Φιλοσοφική Σχολή (αμφιθέατρο Aula): «Οι πνευματικοί άνθρωποι και ο "Ριζοσπάστης": Στον εργάτη απευθύνονται οι μεγάλοι διανοητές, στον εργάτη απευθύνονται οι πραγματικοί καλλιτέχνες». Ομιλήτρια Γιάννα Στρεβίνα, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

-- Τρίτη 23/10, στις 13.00, στο ΤΕΙ Πειραιά (αμφιθέατρο Α011) και Πέμπτη 25/10, στις 12.00, στο ΠΑΠΕΙ (πορτοκαλί αμφιθέατρο): Βιβλιοπαρουσίαση με την ομάδα βιβλίων: «Επαναστατικός - κομματικός Τύπος», «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1918 - 2008. Η εφημερίδα του λαού. Περίοδος 1941 - 1945» και «Παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες». Ομιλητής Παναγιώτης Ράμμος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

-- Πέμπτη 25/10, στις 13.00, στο ΤΕΙ Αθήνας (αμφιθέατρο ΣΑΕΤ): «Οι ηρωικές μορφές του "Ριζοσπάστη" - Αφιέρωμα στους κομμουνιστές δημοσιογράφους». Ομιλητής Θανάσης Λεκάτης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

-- Παρασκευή 26/10, στις 19.00, στα ΤΕΙ Πειραιά:«Η ιστορία του "Ριζοσπάστη": "Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης"». Θα μιλήσει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή». Θα ακολουθήσει το βράδυ, στις 21.00, καλλιτεχνικό αφιέρωμα και λαϊκό γλέντι, έκθεση γραφιστικής δημιουργίας, με θέμα τον κομματικό Τύπο από σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ.

-- Παρασκευή 19/10, Σάββατα 20/10 και 27/10: Επισκέψεις στο τυπογραφείο της Καλλιθέας και στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο αφιερωμένο στον Ερνστ Τέλμαν

Σήμερα και αύριο στην Ερφούρτη

Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, η Νομαρχιακή Οργάνωση Γερμανίας της ΚΝΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον Ερνστ Τέλμαν, πρόεδρο του ΚΚΓ την περίοδο 1924 - 1933. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις Οργανώσεις Νεολαίας: Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας. Το πρόγραμμα του διημέρου είναι:

  • Σήμερα Σάββατο

Εκδήλωση με θέμα: «Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις. Ιστορικά διδάγματα για την πάλη σήμερα». Ομιλητής: Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Προβολή της ταινίας: «Ερνστ Τέλμαν, γιος της τάξης του».

-- Λαϊκό Γλέντι.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση, με θέμα «Στιγμές από την πάλη του γερμανικού κομμουνιστικού κινήματος», καθώς και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

  • Αύριο Κυριακή

Επίσκεψη και ξενάγηση στο κολαστήριο - στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, όπου τον Αύγουστο του 1944 οι δήμιοι των ναζί, με εντολή της αστικής τάξης της Γερμανίας, δολοφόνησαν τον Ερνστ Τέλμαν.

Επίσκεψη στο μνημείο του Ερνστ Τέλμαν στη Βαϊμάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ