ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ δηλώσεις της κυβέρνησης, που παρουσίασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στη Βουλή, σηματοδοτούν τη "νέα εποχή" που ευαγγελιζόταν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ. "Νέα εποχή" φτώχειας, πνευματικής και πολιτιστικής βαρβαρότητας, με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Ο μόνος εκσυγχρονισμός, που θα κάνει η κυβέρνηση, είναι αυτός των μηχανισμών της υποκρισίας, του ραγιαδισμού, της εξαπάτησης και της ολοένα μεγαλύτερης υποτέλειας, ζητώντας, προκλητικά, από τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν στην καθήλωση των μισθών τους. Ο "Ρ", σ' ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα, επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση στην ουσία των προγραμματικών δηλώσεων και των απαντήσεων που αυτές έτυχαν από τη ΝΔ, το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ (σελίδες 7 - 10).

ΤΟ ΚΚΕ γιορτάζει σήμερα, μαζί με την ΚΝΕ, την εκλογική του επιτυχία. Την ανάδειξή του σε τρίτο κόμμα της Βουλής. Γι' αυτή τη γιορτή της νιότης, μιλά στο "Ρ" ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

"...Η επιλογή του Κόμματος να διοργανώσει την πρώτη του μεγάλη ανοιχτή πολιτική μετεκλογική εκδήλωση με τη νεολαία δεν είναι τυχαία. Εκφράζει κάτι βαθύτερο. Την έντονη ανησυχία, τη μεγάλη αντίθεση του ΚΚΕ για τον κόσμο, την κοινωνία που φτιάχνεται, για τις συνθήκες, μέσα στις οποίες ζουν και θα ζήσουν κυρίως οι σημερινοί νέοι άνθρωποι". Στο αφιέρωμα του "Ρ" σ' αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση, φιλοξενούνται δηλώσεις καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και η απόφαση της 24ης Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ (σελίδες 11 - 14).

50ΧΡΟΝΑ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αποστολή του "Ρ" στο Βίτσι.Από το Λιτόχωρο, στη Φλώρινα και την Πρέσπα. Τριήμερο οδοιπορικό σε τοποθεσίες, όπου γράφτηκαν ηρωικές σελίδες της ένδοξης εποποιίας του λαού μας (σελίδες 23 - 26).

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για την "περιστολή της σπατάλης" στο δημόσιο. Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις βασικές του κατευθύνσεις παρουσιάζει ο "Ρ", όπως: Η δραστική περικοπή των κοινωνικο-ασφαλιστικών δαπανών, η κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των διαφόρων φορέων του δημοσίου και η αναθεώρηση του καθεστώτος της δέσμευσης εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τρίτους φορείς (σελίδα 16).

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ, τελικά, το έργο της εκτροπής του Αχελώου. Η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και η νέα αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ασυμβίβαστες με την προοπτική δυναμικής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της χώρας. Οι σημερινοί αγρότες θα είναι οι αυριανοί άνεργοι, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς (σελίδα 33).

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ γραμμή των αγώνων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Πέντε χιλιάδες εγγραφές νέων μελών κατά την τελευταία τριετία. Είκοσι τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις στο ίδιο διάστημα, αλλά και μεγάλες ή μικρές κατακτήσεις, είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν τη δράση του από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες του μέχρι σήμερα. Οι οικοδόμοι ψηφίζουν από την περασμένη Παρασκευή έως τις 18 του μήνα για την ανάδειξη νέων οργάνων. Μιλούν στο "Ρ" ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γγ της απερχόμενης διοίκησης του συνδικάτου (σελίδες 34 - 35).

ΠΟΛΛΟΙ ονόμασαν και χαρακτήρισαν τις τελευταίες εκλογές σαν τηλεοπτικές εκλογές και εκλογές του "καναπέ". Ενός, όμως, τηλε-καναπέ και μιας τηλε-δημοκρατίας, στην οποία "κάθισαν" και "έλαμψαν" η ανισότιμη μεταχείριση των κομμάτων και η προκλητική προτίμηση και προβολή συγκεκριμένων υποψηφίων. Ολα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι περίπου το 80% του συνολικού τηλεοπτικού χρόνου, που διατέθηκε για την προβολή των κομμάτων την προεκλογική περίοδο, τον καρπώθηκαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ (σελίδες 36 - 37).

Με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ή με τους εργαζόμενους και το λαό; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό καθορίζει σε τελευταία ανάλυση ποια είναι φιλολαϊκή πολιτική, ποια ανάπτυξη είναι προς όφελος του λαού. Αυτό καθορίζει τελικά ποια είναι η "πραγματικά" αριστερή πολιτική, ποιος είναι ο ταξικός προσανατολισμός και ποιος όχι



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ