ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Εισβολή της αστυνομίας, στο φόντο κυοφορούμενης έντασης της καταστολής και αποκαλύψεων
  • Συγκέντρωση σήμερα στη 1 μ.μ. στην ΑΣΟΕΕ πραγματοποιούν Φοιτητικοί Σύλλογοι
  • «Πανσπουδαστική ΚΣ»: Κάθε φοιτητής να σκεφτεί τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών, τι στόχο έχουν και ποιον εξυπηρετούν

Στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι χτες το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), μια μέρα μετά την επίθεση και τον ξυλοδαρμό διδάσκοντα την ώρα του μαθήματος, εξαιτίας της εισβολής αυτήν τη φορά της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, που έλαβε χώρα το μεσημέρι, ενώ ακολούθησαν προσαγωγές 6 ατόμων που σύμφωνα με την αστυνομία προκαλούσαν φθορές σε τοιχοποιία του κτιρίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το πρωί έγιναν 15 συλλήψεις κατά την επέμβαση της αστυνομίας σε ισόγειο χώρο του εργαστηρίου φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη από τις 10/1. Η νέα αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την εκκένωση, από την αστυνομία, της κατάληψης στο Βιολογικό. Παράλληλα, χτες σημειώθηκε νέα κατάληψη, αυτήν τη φορά στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Με ψηφίσματα τους Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση στην ΑΣΟΕΕ σήμερα Πέμπτη 13 Γενάρη, στη 1 μ.μ. και πορεία στο κέντρο της Αθήνας καταδικάζοντας την είσοδο της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και τα σχέδια της κυβερνήσης για περαιτέρω προώθηση αντιδραστικών αλλαγών.

«Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος...»

Με αφορμή τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και καταγγελιών για ποινικά αδικήματα και γεγονότα ακραίας σήψης, που ήρθαν στο φως μετά τα χτεσινά (σ.σ. προχτεσινά) καταδικαστέα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, προκαλεί αηδία και αποτροπιασμό στους φοιτητές του Ιδρύματος και σε όλο τον λαό. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι εικόνες ντροπής από την είσοδο της αστυνομίας στο Ιδρυμά μας, αποκαλύπτοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταση της καταστολής και όχι η αποκάλυψη της αλήθειας και η απόδοση δικαιοσύνης για όσα καταγγέλλονται.

Πολλά από αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αντίθετα αποτελούν τις τραγικές συνέπειες της λειτουργίας του πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης. Γιατί στο έδαφος της διαπλοκής με εταιρείες, του κυνηγιού προγραμμάτων, της ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης από τους ίδιους τους καθηγητές, του ανταγωνισμού για τη διαχείριση κονδυλίων, γεννιούνται και θρέφονται η μίζα, η τοκογλυφία, η διαφθορά, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με όρους τραμπουκισμού και εκβιασμών. Αυτή είναι η πραγματική ανομία μέσα στα πανεπιστήμια, την οποία τροφοδοτούν και ανέχονται όλες οι κυβερνήσεις, οι παρατάξεις της συγκάλυψης και της στήριξης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, καθηγητές - CEO εταιρειών, διοικήσεις που "κουκουλώνουν" καταγγελίες.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής, η πανεπιστημιακή αστυνομία, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα αλλά αντίθετα έρχονται να θωρακίσουν την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, από κάθε φωνή αντίστασης και αποκάλυψης τέτοιων γεγονότων.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ να σκεφτεί τα γεγονότα αυτών των δύο ημερών τι στόχο έχουν και ποιον εξυπηρετούν. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους απέναντι στην προώθηση περαιτέρω αντιδραστικών αλλαγών στα πανεπιστήμια, στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές».

Και καταλήγει: «Καλούμε την Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ να πάρει θέση για τις καταγγελίες απέναντι στον συγκεκριμένο καθηγητή, να τον θέσει σε διαθεσιμότητα και να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Εξω η αστυνομία από τις σχολές. Ολοι στη Γενική συνέλευση του Συλλόγου την Πέμπτη 13/1».

Εισαγγελική έρευνα για την επίθεση σε βάρος του καθηγητή

Με φόντο βαρύτατες καταγγελίες διενεργείται η εισαγγελική έρευνα για την προχτεσινή επίθεση κουκουλοφόρων σε βάρος καθηγητή σε αμφιθέατρο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το θύμα της καταδικαστέας επίθεσης φέρεται να υπέδειξε ως ηθικούς αυτουργούς τρεις συναδέλφους του με τους οποίους βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη για υπόθεση τοκογλυφίας. Ενας εκ των τριών καταγγελλόμενων υπέβαλε μήνυση σε βάρος του καθηγητή για συκοφαντική δυσφήμιση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο δικηγόρος του. Ο συνήγορος κατήγγειλε ότι ο εν λόγω καθηγητής «κατηγορείται για κακουργήματα», ενώ πρόσθεσε ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εκβίασης και ότι εμπλέκεται σε κυκλώματα παιδεραστίας και ασέλγειας σε ανήλικους. Επίσης ανέφερε ότι η υπουργός Παιδείας έχει ενημερωθεί σχετικά από τον Φλεβάρη - Μάρτη του προηγούμενου έτους και δεν έκανε τίποτε, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είχε γνώση και ο προηγούμενος υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εν λόγω καθηγητής είχε τοποθετηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη μέλος στο ΔΣ του «Πράσινου Ταμείου», από το οποίο φέρεται να παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, και τον Νοέμβρη του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ).

Μέσα από τους Συλλόγους και τον αγώνα μας διασφαλίζουμε τις σπουδές και την εξεταστική

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας για τις διεκδικήσεις και τη στάση των άλλων δυνάμεων

«Μέσα από τους Συλλόγους μας επιβάλλουμε τα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Διασφαλίζουμε με τον αγώνα μας τις σπουδές και την εξεταστική μας!», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων.

Οπως σημειώνουν, «κόντρα στην εφαρμογή των επικίνδυνων κορονο-πρωτοκόλλων της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολών μας και την εξεταστική, προτείναμε συγκεκριμένες διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας μας (δωρεάν rapid τεστ, πύκνωση δρομολογίων ΜΜΜ, αραίωση τμημάτων κ.ά.) και πραγματοποίησης της εξεταστικής ώστε να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής (εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης, μέτρα για όσους νοσούν κ.ά.). Με βάση αυτές τις διεκδικήσεις προτείναμε μία σειρά δυναμικές κινητοποιήσεις σε διοικήσεις σχολών, στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Απέναντι στα δίκαια αιτήματα που εκφράζουν την αγωνία χιλιάδων φοιτητών, στάθηκαν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις στα Διοικητικά Συμβούλια», αναφέρουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ.

Σημειώνουν ότι η ΔΑΠ «η παράταξη της κυβέρνησης και 1η δύναμη στα πανεπιστήμια είναι αυτές τις μέρες εξαφανισμένη σχεδόν σε όλες τις σχολές της Αθήνας» και σημειώνουν ότι «είναι η παράταξη που στήριξε την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει τις σχολές μας κλειστές για δύο χρόνια και την πολιτική που μας έφερε ως εδώ, αρνιόταν και την παραμικρή συζήτηση για μέτρα προστασίας της υγείας μας, αποθέωνε την "ατομική ευθύνη" και διατυμπάνιζε ότι "δεν χρειάζεται να διεκδικούμε, αρκεί να κάνουμε το εμβόλιο και ξεμπερδέψαμε". Ολα αυτά αξιοποιεί σήμερα το υπουργείο Παιδείας, για να τινάξει την εξεταστική στον αέρα, με τη στήριξη της ΔΑΠ! Από παράταξη των κλειστών σχολών έγινε η παράταξη των χαμένων εξεταστικών! Η στάση της σε ελάχιστες σχολές που, κάτω από την κατακραυγή των φοιτητών, πρότεινε εξ αποστάσεως εξεταστική - τη στιγμή που η κυβέρνηση της το απαγορεύει - σπάει κάθε ρεκόρ υποκρισίας!».

Για την ΠΑΣΠ επισημαίνουν ότι «στην πλειοψηφία των σχολών αγνοείται», προσθέτοντας ότι «έβαλε πλάτη για να παραμείνουν οι σχολές μας κλειστές εδώ και δύο χρόνια, στήριξε την υποχρηματοδότηση, τις εργολαβίες, την επιχειρηματική λειτουργία που μπαίνει εμπόδιο στην κάλυψη των αναγκών μας! Μάλιστα, η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ έβγαλε απλά μία ανακοίνωση που ζητούσε αναβολή έναρξης των μαθημάτων, χωρίς τη διεκδίκηση κανενός μέτρου προστασίας!».

Ακόμα, σημειώνουν ότι τα ΕΑΑΚ «καταψηφίζουν όλες τις αγωνιστικές παρεμβάσεις φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, υιοθετώντας στην πράξη τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ "θα λογαριαστούμε μετά"! (...) Διαφώνησαν με την παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας, γιατί "δεν έχουμε λόγο να πάμε σε αυτό το υπουργείο"! Μάλλον κανένας δεν ενημέρωσε τα ΕΑΑΚ ότι έχουμε πανδημία και το αρμόδιο υπουργείο για αυτά τα θέματα είναι... το Υγείας. Σε αρκετές σχολές καταψήφισαν το αίτημα χιλιάδων φοιτητών για εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης! Διαφώνησαν με το αίτημα για μαγνητοσκόπηση των διαλέξεων».

«Καλούμε κάθε φοιτητή να γυρίσει την πλάτη στις δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης μέσα στις σχολές μας! Να μην εμπιστευτεί τις δυνάμεις που και αυτήν τη φορά αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα μας! Με τους αγώνες μας ανατρέπουμε τα κορονο-πρωτόκολλα του υπουργείου στην πράξη! Με την οργάνωση της πάλης σε κάθε έτος και τμήμα, σε κάθε Φοιτητικό Σύλλογο, θα υπερασπιστούμε την υγεία και τις σπουδές μας!», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», καλώντας τους φοιτητές σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σήμερα στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας μαζί με τα εργατικά σωματεία και αύριο Παρασκευή στις 12 μ. στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους μαθητές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων για μέτρα προστασίας

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι στην Πρυτανεία του ΑΠΘ

Μαχητική κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών μπροστά και στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Σήμερα Πέμπτη, στη 1.30 το μεσημέρι, θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Οι φοιτητές απαιτούν μεταξύ άλλων να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, αύξηση της χρηματοδότησης, πρόσληψη διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν αναλώσιμα, εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο ΑΠΘ, ώστε να διενεργούνται μαζικά και δωρεάν rapid test σε όλους τους φοιτητές. Επίσης ζητούν τη χρήση όλων των διαθέσιμων εγκαταστάσεων και αμφιθεάτρων όπως το «Παναγιωτόπουλος» στο Πολυτεχνείο, η αίθουσα τελετών κ.λπ., προκειμένου να υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις και στην περίοδο της εξεταστικής.

Κατήγγειλαν την άρνηση των πρυτανικών αρχών να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με την εξεταστική.

Οι ανάγκες των φοιτητών δεν χωρούν στο πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων και της καταστολής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η ΚΝΕ καταγγέλλει την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην ΑΣΟΕE, που επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κρατικό σχέδιο έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια, αξιοποιώντας και τα τελευταία απαράδεκτα και προβοκατόρικα περιστατικά σε ΑΣΟΕΕ και Θεσσαλονίκη.

Την ώρα που η σήψη και δυσωδία του "πανεπιστημίου - επιχείρηση" ξεχειλίζει από παντού, ακόμα και με καθηγητές που φέρονται να εμπλέκονται σε σοβαρές ποινικές και άλλες υποθέσεις και εξακολουθούν να διδάσκουν...

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας αγνοεί τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για μέτρα προστασίας της υγείας και της εξεταστικής τους, η κυβέρνηση επιταχύνει το αυταρχικό μέτρο της "πανεπιστημιακής αστυνομίας" και ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο - πλαίσιο, που έχει στο στόχαστρο τις μορφωτικές ανάγκες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των φοιτητών για ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν, ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, δεν χωρούν στο πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων και της καταστολής.

Καλούμε τους φοιτητές να δυναμώσουν τη συλλογική διεκδίκηση για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή, να ακυρώσουν με τους αγώνες τους για άλλη μια φορά τα σχέδια έντασης της καταστολής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ