ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

-- Συνεχίζεται το μπαράζ απολύσεων συνδικαλιστών εργατών

-- Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν την πάλη για μέτρα προστασίας από την πανδημία. Συγκεντρώσεις σήμερα και καθημερινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις

-- Νέα αγροτική κινητοποίηση τη Δευτέρα στην Ηλεία για τη σταφίδα


«ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Αποθρασυμένη από τους αντεργατικούς νόμους η εργοδοσία επιχειρεί να ξεφορτωθεί πρωτοπόρους εργάτες
  • Ολόκληρο το ΔΣ του Σωματείου απέλυσε η «Energean» στα «Πετρέλαια Καβάλας»
  • Πρόεδροι και μέλη ΔΣ στο στόχαστρο της εργοδοσίας σε ΚΤΕΛ Ζακύνθου, εργολαβίες ΑΠΘ και Μεταλλεία Χαλκιδικής

Από την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της «Energean»
Από την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της «Energean»
Καμία υποχώρηση απέναντι στο τελεσίγραφο της εργοδοσίας της «Energean» δεν δείχνουν οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας», που παραμένουν οργανωμένοι και ενωμένοι, στηριγμένοι σε ένα κύμα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής αλλά και όλης της χώρας.

Θυμίζουμε πως προχτές, Τρίτη, η εργοδοσία προχώρησε σε μία προκλητική, άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες ομαδική απόλυση όλων των μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων καθώς και άλλων 17 εργαζομένων, αξιοποιώντας την ασυλία που της παρέχει ο κατάπτυστος νόμος Χατζηδάκη προκειμένου να τρομοκρατήσει και να κάμψει τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και στο σχέδιο εργολαβοποίησης και χτυπήματος των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, κάλεσε τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που βρίσκονται από 1η Γενάρη σε επίσχεση εργασίας, να επιστρέψουν στη δουλειά έως την Τετάρτη, με το «τυρί» της υπόσχεσης πως δεν θα μεταβληθούν οι εργασιακές τους σχέσεις.

Κύμα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Τον αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» στηρίζουν με ανακοινώσεις τους μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, που δηλώνουν την αλληλεγγύη τους, καταγγέλλουν τις εκδικητικές απολύσεις και απαιτούν την ανάκλησή τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «πρωτοφανή και προκλητική επίθεση της επιχείρησης (...) στοχεύοντας να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους» και παράλληλα σημειώνει πως «αναδεικνύεται ξεκάθαρα ο ρόλος του νόμου Χατζηδάκη, που ήρθε σαν εργαλείο για την ποινικοποίηση της δράσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ώστε κυβέρνηση και εργοδότες να βρίσκουν όλο και λιγότερα εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους».

«Γράφεται ακόμη ένα κεφάλαιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα "Πετρέλαια Καβάλας"», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, η οποία τονίζει πως η εργοδοσία της «Energean» «έχει προβεί σε κάθε είδους ενέργεια, έχοντας ως στόχο τη διάλυση του Σωματείου και τη βίαιη επιβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο θίγει την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και τα εργασιακά δικαιώματα του μόνιμου και με πολυετή εμπειρία εξειδικευμένου προσωπικού της».

Αποφάσεις επίσης έχουν πάρει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Φωκίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Αττικής, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας - Θάσου, Συνταξιούχων Καλλιράχης Θάσου, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου Καβάλας, Συνταξιούχων ΒΦΛ και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εβρου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο».

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Χτες το πρωί, κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν οι Κώστας Κουκούλας, Βασίλης Καταπόδης, Γιώργος Πυργελής και Σάκης Βαρδαλής, μέλη του ΓΠ της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επισκέφθηκε τον χώρο όπου συγκεντρώνονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας», μοιράζοντας την ανακοίνωση της ΤΕ Καβάλας του Κόμματος για τις πρόσφατες εξελίξεις. Το κλιμάκιο συζήτησε με τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου και τους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια» και μετέφερε για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων. Επίσης, μεταξύ άλλων, στις συζητήσεις επισήμαναν πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους σε κάθε επίπεδο παρέμβασης, στο κίνημα αλλά και με τους εκλεγμένους του σε Τοπική Διοίκηση και Βουλή.

Ζάκυνθος: Σε προκλητικές απολύσεις συνδικαλιστών προχώρησε το ΚΤΕΛ

Στο μεταξύ, διαρκώς έρχονται στο φως απολύσεις συνδικαλιστών από μια σειρά χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να έχει τα χέρια της λυμένα από το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Θυμίζουμε ότι ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη κάνει «φύλλο και φτερό» κάθε προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, αφήνοντας μέλη ΔΣ σωματείων εκτεθειμένα στην εκδικητική μανία της εργοδοσίας, που προκειμένου να εντείνει την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς επιχειρεί να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης.

Ετσι, η «πανδημία» απολύσεων συνδικαλιστών περιλαμβάνει και αυτές από τη διοίκηση του ΚΤΕΛ Ζακύνθου, μετά τις 6 που είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, προχτές, ανακοίνωσε τις απολύσεις ακόμα 2 εργαζομένων, αυτήν τη φορά και συνδικαλιστών, του γραμματέα του Σωματείου Οδηγών και Προσωπικού ΚΤΕΛ, που είναι και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου του νησιού, Διονύση Μουζάκη, καθώς και του Δημήτρη Γιαννούλη, εφόρου στο ΔΣ του Σωματείου.

Οι δύο συνδικαλιστές, δρώντας αυτονόητα με την ιδιότητά τους, πρωτοστάτησαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις 6 συναδέλφων τους στην επιχείρηση, απαίτησαν την παραμονή όλων στη δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αυτά σε μια περίοδο που η επιχείρηση «διαφημίζει» την αύξηση του στόλου της με νέα πολυτελή λεωφορεία, ιδιαίτερα από το καλοκαίρι και μετά. Την ίδια ώρα, μειώνει το προσωπικό της (οι απολυμένοι εργαζόμενοι έχουν πάνω από 15 χρόνια δουλειάς) και αφήνει τους κατοίκους του νησιού χωρίς δρομολόγια, παρότι επιδοτείται γι' αυτά, συν το γεγονός ότι με βάση το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» της κυβέρνησης είχε βάλει σε αναστολή το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη δέσμευση ότι θα επιστρέψουν μετά το πέρας της αναστολής στην εργασία τους.

Πρόκειται για γεγονότα στα οποία αναφέρεται και το Σωματείο των οδηγών σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του τις μεγάλες ελλείψεις σε δρομολόγια που διαμορφώνουν μια άθλια κατάσταση στη συγκοινωνία του νησιού.

Απέναντι στη δράση της εργοδοσίας της επιχείρησης, άμεση ήταν η αντίδραση τόσο του συνδικάτου των εργαζομένων όσο και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, που προχώρησαν χτες σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

«Οι ενέργειες της διοίκησης του ΚΤΕΛ Ν. Ζακύνθου ΑΕ τροφοδοτούνται από το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα. Στηρίζονται στο διαμορφωμένο πλαίσιο των δεκάδων αντεργατικών νόμων που θέλουν τους εργαζόμενους "ευέλικτους", χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κυρίως όμως θέλουν οι εργαζόμενοι να μην παλεύουν, να μην οργανώνονται, να μη διεκδικούν μια καλύτερη ζωή», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο για τις τελευταίες εξελίξεις και για τα ζητήματα της Υγείας.

Καλεί επιπλέον σε πάλη για άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων, αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις ανάγκες, με ασφάλεια, καθημερινά δρομολόγια για όλα τα χωριά, καμία νέα απόλυση, με διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλο το προσωπικό του ΚΤΕΛ.

Για τα παραπάνω θέματα, απαιτώντας να ανακληθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι συγκοινωνίες στο νησί που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών & Υποδομών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

ΑΠΘ: Σήμερα η κινητοποίηση για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του Σωματείου Εργολαβικών

Αλλη μια απόλυση συνδικαλιστή είχαμε πριν από λίγες μέρες, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου στο στόχαστρο της εργοδοσίας βρέθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργολαβικών στο ΑΠΘ.

Μάλιστα, σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., το Σωματείο πραγματοποιεί στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ισόγειο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου της προσωρινής διοίκησης και ιδρυτικού μέλους του Σωματείου.

Οπως καταγγέλλει, ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο την 1η του Γενάρη. «Ενημερώθηκε από τον εργολάβο πως σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΑΠΘ αποφασίστηκε ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του. Το "κουσούρι" του συναδέλφου δεν ήταν ούτε η απροθυμία στη δουλειά ούτε η ανεπάρκεια. Ηταν ότι προσπαθούσε να οργανώσει τους συναδέλφους εργολαβικούς, να τους πείσει ότι συλλογικά και οργανωμένα μπορούν να προστατευτούν από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, ήταν τελικά ότι πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Σωματείου.

Παρόλο που η απόφαση του δικαστηρίου τον ορίζει πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου, η εργοδοσία και η διοίκηση του ΑΠΘ γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη νομιμότητα που υποτίθεται ότι τηρούν ευλαβικά, καταπατούν ακόμα και αυτήν την κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία που προστατεύει τους εκλεγμένους και τα ιδρυτικά μέλη ενός σωματείου από απόλυση, και ανακοινώνουν στον συνάδελφο πρωτοχρονιάτικα ότι απολύεται».

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργολαβικών του ΑΠΘ και του Σωματείου τους έχουν δηλώσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο και άλλοι φορείς.

Να ακυρωθεί η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό είχε απολυθεί με συνοπτικές διαδικασίες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), Νίκος Τζανετής. Μια απόλυση με την οποία «εγκαινιάζονταν» οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη που προστατεύουν την εργοδοσία όταν αυτή προσπαθεί να ξεφορτωθεί αγωνιστές εργαζόμενους. Από τότε ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης με διαρκείς κινητοποιήσεις για να ανακληθεί η απόλυση.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες οργανώνονται μαχητικές αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Θεσσαλονίκη και Πολύγυρο, από συνδικάτα της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με το ΣΕΜΛΑ. Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Γενάρη στις 11 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, και την Τετάρτη 19 Γενάρη συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ