ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνει το έδαφος για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προετοιμάσει την επόμενη μέρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους αποτύπωσε στη χτεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο Κυρ. Μητσοτάκης, δείχνοντας ότι αυτό είναι το «νήμα» που συνδέει τόσο τις αποφάσεις σχετικά με την πανδημία όσο και για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης ή τα παζάρια με την τουρκική αστική τάξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της 5ετίας από όταν εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ, ξεχώρισε την προσήλωσή του στις «μεταρρυθμίσεις» και τις «μεγάλες αλλαγές» που πρέπει να γίνουν ώστε «να μπούμε σε φάση ανάκαμψης και ανάπτυξης». Ετσι εξήγησε το γεγονός ότι στην κυβέρνηση «δεν χάσαμε χρόνο, ψηφίζουμε κάθε βδομάδα σημαντικές αλλαγές. Στρώνουμε το έδαφος για να παίξουμε μπάλα μετά», εννοώντας τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές με τα πάνω από 100 αντιλαϊκά νομοσχέδια που πέρασαν εν μέσω πανδημίας για να υπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Οπως είπε, δείχνοντας ότι η όποια διαχείριση γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, «όσα κάνουμε δεν είναι μόνο για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές αλλά και για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα». Μπορεί να μην είπε κουβέντα για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όμως δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για ακόμα μεγαλύτερη αυστηρότητα στο πλαίσιο της ...εμπέδωσης της «ατομικής υπευθυνότητας». Αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «ενίσχυσε το ΕΣΥ το καλοκαίρι με περισσότερα κρεβάτια» και ότι «η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες», όπως και ότι «η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας», παρουσιάζοντας και μια σειρά από πίνακες. Κι αυτά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα σκληρότερα λοκντάουν σε περιοχές και μια σειρά ειδικών μιλούν πλέον ανοιχτά για τρίτο κύμα.

Παράλληλα, επανέλαβε τις καθησυχαστικές δηλώσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τονίζοντας ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις συμφωνίες της ΕΕ, που απαγορεύει στα κράτη να έχουν το δικό τους σχέδιο προμήθειας εμβολίων, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αποδίδοντάς τις στο ότι «η ΕΕ έχει πράγματι μια πιο αργή διαδικασία αδειοδότησης».

Διαβεβαιώσεις για «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους

Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαιώσεις παρείχε στους επιχειρηματικούς ομίλους και για την ταχεία εκταμίευση πόρων από το περιλάλητο «Ταμείο Ανάκαμψης», θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα «κινήθηκε με ταχύτητα» στη στήριξη του «επιχειρηματικού κόσμου».

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι η «πίτα» των ενισχύσεων αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν αναφέρθηκε στους μικρούς επαγγελματίες περιορίστηκε στην επίκληση της επιστρεπτέας προκαταβολής, στη δε παρατήρηση ότι είναι λεφτά που θα πρέπει να τα επιστρέψουν στο κρατικό ταμείο σύντομα, παρέπεμψε σε μέτρα που θα «εξετάσει» η κυβέρνηση «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή». Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, τέλος, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή, λέγοντας ότι «μέλημά μας είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε στις εκπτώσεις».

Κάλπικες προσδοκίες για τις ελληνοτουρκικές διευθετήσεις με ευρωατλαντική σφραγίδα

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για διεργασίες που αποτελούν κομμάτι των γενικότερων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, στους οποίους είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό η κυβέρνηση.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η επανέναρξη «έρχεται σαν επιστέγασμα μιας εξωτερικής πολιτικής που έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα» τον τελευταίο χρόνο, αναφέροντας τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, τη συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες, την δρομολογούμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ένα «πλέγμα συμμαχιών» - όπως το παρουσίασε - με χώρες του αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν είναι λίγα όλα αυτά μέσα σε 12 μήνες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση κινήθηκε με σκοπό να υλοποιήσει τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, μέσα από τον οποίο προσδοκά την αναβάθμιση της αστικής τάξης, ενώ τόνισε με νόημα ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι «μπορεί να λύσει διαφορές».

Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, και προκειμένου να ...ρυθμιστεί και η υπόθεση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, είπε ότι «η κυβέρνηση επεδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών βάζοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, να μην υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα εντός της ελληνικής ΑΟΖ, και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε τις διερευνητικές το 2016, για προσδιορισμό ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας πως «έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροχρόνιας συνεννόησης και επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία» και ζητώντας «να υπάρχει διάρκεια στη συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας», αποχή από προκλητικές ενέργειες.

Με βάση αυτά ισχυρίστηκε πως τάχα «είναι καλύτερο να συζητούμε εντός του συγκεκριμένου πλαισίου αντί να μην συζητάμε», σπεύδοντας να διαβεβαιώσει ότι «δεν πρόκειται καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει» θέματα που εγείρει η Αγκυρα, όπως εύρος χωρικών υδάτων και ελληνικού εναέριου χώρου, αποστρατικοποίηση νήσων, «γκρίζες» ζώνες κ.λπ. Θέματα, βέβαια, που ανοίγει η τουρκική αστική τάξη ακριβώς μέσα σε αυτό το «πλαίσιο» που θέτουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο πολύπλευρο παζάρι για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

ΑΓΟΡΑ 18 ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ «RAFALE»
Στη Βουλή η συμφωνία για τους νέους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς

Με τη διαδικασία του επείγοντος προωθεί η κυβέρνηση προς επικύρωση στη Βουλή την αγορά των 18 αεροσκαφών «Rafale» από τη Γαλλία, φεσώνοντας τον λαό με πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, για να προωθούνται οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος των αεροσκαφών, από τα οποία τα έξι είναι καινούργια και δώδεκα μεταχειρισμένα, ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), ενώ θα δοθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα απαραίτητα όπλα τους.

Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων αεροσκαφών αναμένεται 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή περίπου τον Ιούνη του 2021, ενώ η παραλαβή και των επόμενων θα γίνει σταδιακά έως το καλοκαίρι του 2023.

Ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, αφού ανέφερε διάφορα τεχνικά στοιχεία της συμφωνίας, προσπάθησε να πείσει ότι «η προμήθεια αυτή ενισχύει και θωρακίζει την Πολεμική Αεροπορία και το αμυντικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων», πατώντας στη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων που είχε προηγηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της αγοράς, κάνοντας ωστόσο λόγο για «προβληματική σύμβαση» και «αδιαφάνεια», ενώ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του. Υπέρ τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και η Ελ. Λύση, της οποίας μάλιστα ο ειδικός αγορητής Κ. Μυλωνάκης ενοχλήθηκε που το ΚΚΕ τάσσεται κατά της αγοράς αυτής και του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το Κόμμα «θέλει την απομόνωση της χώρας». Επιφύλαξη δήλωσε το ΜέΡΑ25.

Κερδισμένοι οι βιομηχανίες όπλων και η «λυκοσυμμαχία»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης καταψήφισε το νομοσχέδιο και επισήμανε το γεγονός ότι όλα τα αστικά κόμματα πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ και της προώθησης των συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή. Οσο για τις εκκλήσεις για «εθνική ομοψυχία» που ακούστηκαν, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι είναι καλέσματα για «υποταγή στα κελεύσματα της αστικής τάξης», στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, «στις αποστολές στρατευμάτων εκτός συνόρων, στη μετατροπή της χώρας σε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο».

Εξάλλου, όπως ανέφερε, η συμφωνία είναι ενταγμένη στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που προωθούνται στην περιοχή, με την αστική τάξη της Ελλάδας να αναζητεί αναβαθμισμένο ρόλο και την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να τα δίνει όλα για την προώθηση των στόχων της, βάζοντας τον λαό να πληρώνει δισ. για εξοπλισμούς θυσιάζοντας βασικές λαϊκές ανάγκες.

Ανέδειξε ακόμα ότι το κυνήγι των εξοπλισμών δεν έχει τέλος και ότι αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι εκτός από τις βιομηχανίες παραγωγής πολεμικού υλικού, η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, που βλέπει με «ικανοποίηση τη νοτιοανατολική της πτέρυγα να γιγαντώνεται εξοπλιστικά» για την επίτευξη των στόχων της: «Την περικύκλωση και απομόνωση της Ρωσίας και την αντιμετώπιση της ραγδαίας ανόδου της Κίνας».

Αλλωστε, όπως επισήμανε, «το αντικείμενο των εξοπλισμών τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας είναι γνωστό ότι καταμετράται αυτόματα και προστίθεται στη συνολική επιχειρησιακή ισχύ του ΝΑΤΟ».

Ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε ότι «ο αντίλογος που εκφράζει το ΚΚΕ εκφράζει την τεράστια αγωνία μεγάλου μέρους του λαού μας», που αντιλαμβάνεται ότι «αντί ο ιδρώτα τους να μετουσιώνεται σε ασπίδα αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, ουσιαστικά ισχυροποιεί τις πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ, αυτού δηλαδή που με τη στάση του σιγοντάρει και αποθρασύνει την τουρκική επιθετικότητα και οι ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για όλα αυτά είναι τεράστιες», σημείωσε.

ΚΚΕ
Πυξίδα της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Σε σχόλιό του για τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:

«Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εκφράσει "αισιοδοξία" και "μετριοπάθεια", δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του, αλλά κυρίως το ότι η πυξίδα της κυβέρνησής του -από την πανδημία και την κρίση, μέχρι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- δεν κινείται με βάση τις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας, αλλά με βάση τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το εχθρικό για τους λαούς πλαίσιο που καθορίζουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Αυτός είναι ο λόγος που το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο, ενόψει μάλιστα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με αργούς ρυθμούς, με ανεπαρκή εμβολιαστικά κέντρα και περιορισμένο αριθμό εμβολίων, γιατί αυτό επιβάλλουν οι συμβάσεις της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για τα αναγκαία μέτρα προστασίας που δεν έχουν ληφθεί σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς.

Οπως, επίσης, αυτός είναι και ο λόγος που καλλιέργησε ψεύτικες προσδοκίες για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όταν είναι γνωστά τα σχέδια ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, για συνεκμετάλλευση και επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, υπέρ των διαφόρων ενεργειακών κολοσσών.

Σε ένα πράγμα μόνο θα συμφωνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη: Οτι όντως, εν μέσω της πανδημίας, "στρώνει το έδαφος για την επόμενη μέρα", μόνο που αυτή η επόμενη μέρα έχει στόχο να φορτώσει στο λαό ακόμη μεγαλύτερα βάρη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ