ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΘΡΟ 24
Βροντερό «όχι» στη δασοκτόνα αναθεώρηση

Συλλαλητήρια την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διοργανώνουν μαζικοί φορείς

Η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη απ' τους εμπρηστές και δίνει βορά τη δημόσια γη στα επιχειρηματικά συμφέροντα...

ICON

Η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη απ' τους εμπρηστές και δίνει βορά τη δημόσια γη στα επιχειρηματικά συμφέροντα...
«Μπλόκο» στην επιχειρούμενη νέα - μετά από αυτήν του ΠΑΣΟΚ το 2001 - καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, από την κυβέρνηση της ΝΔ, βάζει ο ελληνικός λαός διοργανώνοντας μαζικά συλλαλητήρια την προσεχή Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», οι αγωνιστικές παρατάξεις των δήμων της Αθήνας, η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση των Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γεωλογικής Σχολής, Βιολογικού Τμήματος, Γεωπονικής Σχολής, Σχολής Δομικών, ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών (Γεωπόνοι, Δασολόγοι, κλπ.) καλούν την ερχόμενη Τρίτη, 16 του Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Με χτεσινή ανακοίνωσή τους οι συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου της Αθήνας σημειώνουν: «Η νέα αναθεώρηση του άρθρου 24 γίνεται για να μην υπάρχει κανένα "νομικό εμπόδιο" για την ολοκλήρωση της καταστροφικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις δασικές εκτάσεις». Και τονίζει: «Η καταστροφική αυτή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο τη μετατροπή του περιβάλλοντος, συνολικά της γης, σε εμπόρευμα ώστε να αποτελέσει τελικά αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς».

Σε άλλο σημείο σημειώνεται: «Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι επιστήμονες πρέπει να καταλάβουν ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι πώς θα βγουν λεφτά από τα δάση, δηλαδή πώς θα υλοποιηθεί καλύτερα η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δασών, το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της χώρας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συντονίσουν το βηματισμό τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αγωνιστούν για να αποτρέψουν την αναθεώρηση του άρθρου 24, καθώς και τη μη εφαρμογή όλων των δασοκτόνων νόμων, που ψήφισαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να προβάλουν την ανάγκη μιας άλλης δασικής πολιτικής, με σχεδιασμό, κοινωνικά κριτήρια και κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία στα δασικά συστήματα».

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, επίσης την Τρίτη 16 του Γενάρη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, καλούν σε συγκέντρωση η ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η ΔΗΠΑΚ Δασολόγων.

Στο μεταξύ, αφού πρώτα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν προτάσεις με τις οποίες στο όνομα της προστασίας «των άγριων ζώων» και του «θαλάσσιου περιβάλλοντος» ζητούσαν την αναθεώρηση του άρθρου 24, τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι», δηλώνει ότι τις συγκεκριμένες προτάσεις θα τις καταθέσει σ' άλλα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος.

«Τελεσίδικη καταλήστευση»

Για το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 24 μίλησε στον «Ρ» ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ Γεώργιος Σαρηγιάννης, ο οποίος και δήλωσε:

«Φαίνεται ότι ο καπιταλισμός βιάζεται να εξαντλήσει όλα του τα περιθώρια! Θα έλεγε κανείς μιλώντας από κάποιο μπαλκόνι ότι ένα από τα τελευταία υπόλοιπα της αστικής δημοκρατίας, η κρατική παρέμβαση υπέρ των πολιτών - όσο είχε απομείνει μετά τον εκφυλισμό της Γαλλικής Επανάστασης και τον κάθε εκβοναπαρτισμό της - κατεδαφίζεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Αυτό που ονομάζουμε "ιδιωτικοποίηση" προφανώς δεν είναι τίποτα άλλο από το πέρασμα στο ιδιωτικό κεφάλαιο βασικών κρατικών ευθυνών, όπως η Ενέργεια, η Παιδεία, η Κοινωνική Πρόνοια, η Προστασία του Περιβάλλοντος, κ.ά., με σκοπό το άμεσο ιδιωτικό κέρδος. Είναι όμως ακριβώς έτσι;

Εχω την εντύπωση ότι ακολουθώντας το κεφάλαιο τον βασικό νόμο που ανέλυσε ο Μαρξ, ότι δηλαδή το κεφάλαιο επενδύεται όπου υπάρχει το υψηλότερο ποσοστό κέρδους, ιδιωτικοποιεί τώρα βασικούς τομείς της οικονομίας, με σκοπό να τους επιστρέψει "μαδημένους" όταν θα φθάσει η ώρα των αναγκαίων επενδύσεων για αντικαταστάσεις υποδομών, για εκσυγχρονισμούς και άλλες αναπόφευκτες δαπάνες. Τότε θα έρθει κάποια "κεντρώα" και "σοσιαλιστική" κυβέρνηση η οποία έναντι παχυλών αποζημιώσεων θα κρατικοποιήσει μια ξεζουμισμένη ΔΕΗ, έναν διαλυμένο ΟΤΕ, μια ιδιωτικοποιημένη ΕΥΔΑΠ, που θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις τους. Αλλωστε αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Μην ξεχνάμε τις εκτεταμένες κρατικοποιήσεις της ΝΔ στην πενταετία του '75-'80 (ΗΣΑΠ, Τρόλεϊ, Λεωφορεία, κλπ.) ή τις "εξυγιάνσεις" των λεγόμενων προβληματικών επιχειρήσεων του ΠΑΣΟΚ στο '80.

Με το περιβάλλον και τα δάση τι γίνεται όμως; Εδώ πρόκειται απλά για τελεσίδικη καταλήστευση του δημόσιου πλούτου. Δεν πρόκειται να "επιστρέψει" κανείς τη δημόσια γη στο κράτος. Απλά οι πρώτοι έμποροι θα κερδίσουν μεγάλα ποσά, οι δεύτεροι - όταν πια θα έχει υποβαθμιστεί το περιβάλλον - λιγότερα, μέχρι τελικής απαξίωσης. Μην ξεχνάμε ότι και η Κυψέλη και το Παγκράτι δάση ήταν, όπως αργότερα και το Μαρούσι και η Αγία Παρασκευή, και όπως και τώρα η Εκάλη, ο Διόνυσος, οι Θρακομακεδόνες, όμως η πολυκατοικιοποίησή τους δείχνει το δρόμο της σταδιακής και μελλοντικής απαξίωσης, αλλά και το στόχο του κεφαλαίου, να βρει νέους ειδυλλιακούς δασικούς χώρους για οικόπεδα, και βλέπουμε...

Και μια επίκαιρη παρένθεση: Ας μη φωνάζει τάχα ο κ. Βενιζέλος για το άρθρο 16. Οχι μόνο στην προηγούμενη αναθεώρηση ο ίδιος ήταν σε απόλυτη σύμπνοια με τον συνεργάτη του κ. Πρ. Παυλόπουλο σε όλα τα αναθεωρηθέντα άρθρα, αλλά και όλη η υπόθεση, όπως οι ίδιες οι αστικές εφημερίδες επισήμαναν, διεκπεραιώθηκε με μέγιστο βαθμό συναίνεσης - αλίμονο στους εγκλωβισμένους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που πιστεύουν ακόμη στον ΠΑΣΟΚικό "σοσιαλισμό", ...ούτε καν σοσιαλδημοκρατία δεν ήταν ποτέ!».


ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Θέλει ασυδοσία στην οικοπεδοποίηση

Την οικοπεδοποίηση χωρίς κανένα περιορισμό θέλει ο Δήμος Μυκόνου, ο οποίος με πέντε αιτήσεις μαζί με ιδιοκτήτες οικοπέδων, ζητάνε να ακυρωθεί Προεδρικό Διάταγμα του 2005 που επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στην οικοπεδοποίηση και στη δόμηση του νησιού. Το επίμαχο ΠΔ πλέον του ότι εγκρίνει τους όρους δόμησης, καθορίζει και τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) για την εκτός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχές και οικισμούς που υπήρχαν πριν το 1923 στο νησί.

Οι σύμβουλοι επικρατείας Αγ. Θεοφιλοπούλου και Αθ. Ράντος στην επταμελή σύνθεση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ υποστήριξαν ότι οι περιορισμοί για την οικοπεδοποίηση και την ανέγερση οικοδομών στη Μύκονο, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το 1980 ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μάλιστα, οι εισηγητές υποστήριξαν ότι ορισμένες ρυθμίσεις του ΠΔ είναι αντίθετες στη νομοθεσία, καθώς η Πολιτεία δε συμμορφώθηκε πλήρως στη γνωμοδότηση του ΣτΕ που προηγήθηκε του ΠΔ. Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι εκτός του νομοθετικού πλαισίου είναι οι διατάξεις που ρυθμίζουν την αρτιότητα των οικοπέδων στα τέσσερα στρέμματα, ενώ θα έπρεπε να είναι τα 10, είναι ασαφής η οριογραμμή του αιγιαλού που θα πρέπει να μείνει αδόμητη και τέλος δίνεται η δυνατότητα να ανεγείρονται οικοδομές με το παλιό νομοθετικό καθεστώς που είναι ευνοϊκότερο για τους οικοπεδούχους.

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του επίμαχου ΠΔ είχε καταθέσει και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος, η οποία υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται στο ΠΔ είναι πλημμελείς και δεν προστατεύουν το νησί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ