ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Τα παιδιά μας δε θα γίνουν πειραματόζωα και μισθοφόροι φονιάδες

«Εμείς οι Ελληνίδες μανάδες και Ελληνες πατεράδες με θλίψη, αγανάκτηση, αγωνία και πόνο ψυχής παρακολουθούμε την τραγική επιβεβαίωση όσων έγκαιρα είχαμε καταγγείλει με τη συγκρότηση της επιτροπής μας που έγινε όταν οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ τύλιξαν στις φλόγες του πολέμου τα Βαλκάνια, όταν η Νέα Τάξη μετέτρεψε την περιοχή σε εργαστήριο πειραμάτων, εμείς δε σιωπήσαμε. Δε σκύψαμε το κεφάλι. Προτάσσοντας το συμφέρον των παιδιών μας και όχι των εμπόρων του πολέμου, απαιτήσαμε το άμεσο σταμάτημα των εγκλημάτων κατά της ζωής όλων των λαών της περιοχής».

Με τις φράσεις αυτές, η Συντονιστική Επιτροπή Γονέων Στρατευμένων παίρνει με υπευθυνότητα θέση απέναντι στα όσα τραγικά διαδραματίζονται στα Βαλκάνια, συνέπεια του ΝΑΤΟικού εγκλήματος διαρκείας.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής συνεχίζει: «Αναθρέψαμε τα παιδιά μας με θυσίες και όνειρα. Τα εμποτίσαμε με δημοκρατικές και φιλειρηνικές ιδέες. Τους διδάξαμε να εργάζονται προς όφελος και όχι κατά του συνανθρώπου τους. Ούτε για μια στιγμή δεν ξεχάσαμε πως όλα τα παιδιά του κόσμου είναι και δικά μας, νοιαζόμαστε λοιπόν για την υγεία και την ευημερία όλων των παιδιών ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία».

«Καμαρώσαμε τα βλαστάρια μας - συνεχίζει - όταν έγιναν φοιτητές προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο ή όταν ορκίστηκαν ότι ως Ελληνες στρατιώτες θα υπεράσπιζαν την πατρίδα τους. Δε θέλουμε ούτε εμείς, ούτε τα ίδια να γίνονται ακούσια πειραματόζωα κάποιων νοσηρών εγκεφάλων. Δεν ανεχόμαστε να μετατρέπονται σε μισθοφόρους φονιάδες και να γίνονται βορά στα κανόνια αυτών που θεμελιώνουν τα συμφέροντά τους στο αίμα, τον πόνο και τη δυστυχία. Αυτών που υποθηκεύουν το μέλλον για να γεμίσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, να αυξήσουν την ισχύ τους ή να διατηρήσουν την εξουσία τους».

Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει πως «έγκαιρα βροντοφωνάξαμε πως οι ναζιστικές πρακτικές των επιτιθέμενων, οι γενοκτονίες και τα εγκλήματα αυτού του πολέμου δεν εξυπηρετούσαν όσα ή όσους με περισσή υποκρισία ισχυρίζονται κάποιοι. Πριν λοιπόν στερέψει το δάκρυ των χαροκαμένων μανάδων ανεξάρτητα αν είναι Σερβίδες, Αλβανίδες, Κοσσοβάρες, Τσιγγάνες, πριν στερέψει η αγωνία η δικιά μας, ήρθε η τραγική επιβεβαίωση, "νικητές" και "νικημένοι" ζουν τον ίδιο εφιάλτη. Οσα οι περισσότεροι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει πως μπορεί να συμβούν έγιναν ήδη σκληρή πραγματικότητα».

Οι γονείς των στρατευμένων αναφέρονται και στην κυβέρνηση, για την οποία σημειώνουν: «Τότε μας κατηγορούσε για υποκινούμενους, μας αντιμετώπιζε με χημικά αέρια και συνειδητά ψευδώς διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Τώρα προσπαθεί να αποποιηθεί τις βαρύτατες ευθύνες της, ενώ συναίνεσε τόσο για τους βομβαρδισμούς όσο και για τη χρήση τέτοιων όπλων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Φτάνει πια η κοροϊδία και τα παιχνίδια σε βάρος των παιδιών μας. Δεν ανεχόμαστε άλλο να υποθηκεύεται η ζωή, η υγεία και το μέλλον τους».

Η Συντονιστική καλεί όλους τους γονείς και τους νεολαίους να αγωνιστούν και να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις του φιλειρηνικού κινήματος, με αιτήματα: Να γυρίσουν τώρα όλοι οι ένστολοι Ελληνες. Να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των Ελλήνων φοιτητών με τη μετεγγραφή τους σε ελληνικά πανεπιστήμια. Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια για σοβαρή, ολόπλευρη και σε βάθος επιστημονική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Να επωμιστούν οι υπεύθυνοι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ το τεράστιο οικονομικό βάρος της πλήρους αποκατάστασης των έμβιων όντων και του περιβάλλοντος. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναγκαία και επίκαιρη μια νέα Νυρεμβέργη

Μια καινούρια Νυρεμβέργη είναι αναγκαία και επίκαιρη προκειμένου να δικαστούν οι ένοχοι, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του που αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας ως αποτέλεσμα των βάρβαρων αμερικανοΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Το πλήρες κείμενο του ΙΣΘ έχει ως εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία παρακολουθεί την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε με το γνωστό "Σύνδρομο των Βαλκανίων". Με λύπη του διαπιστώνει την επιβεβαίωση των καταγγελιών του που είχε κάνει προ διετίας με την έναρξη των καταστροφικών βομβαρδισμών εναντίον της Σερβίας, αλλά ουσιαστικά εναντίον των βαλκανικών χωρών.

Με το δικαίωμα που του δίνει η υποχρέωσή του να προστατεύει την υγεία των συμπολιτών μας, απαιτεί από την πολιτεία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ να κάνουν γνωστά όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με την έκταση του προβλήματος και τα ευρήματα των διαφόρων μετρήσεων, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς με αντικειμενικότητα και μακριά από σκοπιμότητες να εκτιμήσουν τη βλαπτική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, των υπολοίπων ζώντων οργανισμών και του περιβάλλοντος. Αυτό θα επιτρέψει σε μας, ως ιατρούς, με κατάλληλους χειρισμούς να δράσουμε προληπτικά και θεραπευτικά στο μέτρο του δυνατού, περιορίζοντας την έκταση της καταστροφής.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αφορούν πρωτίστως τους κατοίκους της περιοχής που επλήγησαν και οι οποίοι υπέστησαν και θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες. Παράλληλα θα πρέπει οι υπαίτιοι - κι αυτοί είναι γνωστοί σ' όλους - να αναλάβουν το κόστος των αποζημιώσεων, αλλά και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα ραδιενεργά και τοξικά κατάλοιπα όπου αυτά υπάρχουν». Επισημαίνει ότι η λήψη των παραπάνω μέτρων σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει τους ενόχους από το έγκλημα που διέπραξαν κατά της ανθρωπότητας και μια καινούρια Νυρεμβέργη είναι αναγκαία και επίκαιρη.

Επειδή θεωρεί ως δεδομένη την αναξιοπιστία του ΝΑΤΟ σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής, εκτιμά ως βέβαιη τη μόλυνση όλης της περιοχής και προτείνει προς την Πολιτεία την επαναφορά των Ελλήνων στρωτιωτών στην πατρίδα και τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών των φοιτητών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, παράλληλα με τον τακτικό περιοδικό ιατρικό έλεγχο των παραπάνω ομάδων.

Ο ΙΣΘ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του όλου προβλήματος τόσο στην τωρινή φάση του όσο και στις μελλοντικές του επιπτώσεις και θα δρα αναλόγως, θέτοντας στη διάθεση της πολιτείας τα μέλη του.

ΔΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Να αποσυρθεί η ελληνική αποστολή

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου, «μετά το συγκλονισμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που είχαν οι βομβαρδισμοί της Σερβίας από τους πλανητάρχες Αμερικάνους, με τα ενεργά υποκείμενά τους ΝΑΤΟικά κράτη - φόρου υποτελή, στην υγεία των ανθρώπινων ζωών», αποφάσισε και καταδικάζει το παγκόσμιο αυτό έγκλημα, την ηθελημένη παρούσα και μέλλουσα γενοκτονία των βαλκανικών λαών. Απαιτεί την απόσυρση της ελληνικής αποστολής από το Κοσσυφοπέδιο, των Ελλήνων φοιτητών από τη Σερβία και την απόσυρση όλων των ελληνικών όπλων που φέρουν ραδιενεργείς κεφαλές.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Εκφράζουν φόβους για μακροχρόνιες καταστροφές

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τους φόβους των αντιστασιακών για «μεγαλύτερες και μακροχρόνιες καταστροφές» και επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη, που ήταν συνεργός στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

«Εμείς οι αντιστασιακοί, για άλλη μια φορά, καταδικάζουμε την κυβέρνηση Σημίτη σαν συνυπεύθυνη του εγκλήματος και καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης και όλους τους φορείς της πόλης να σηκώσουν φωνή διαμαρτυρίας για να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες ένστολοι από Βοσνία και Κόσσοβο και να γίνουν δεκτοί στα ελληνικά πανεπιστήμια οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία...» καταλήγει.

Η ΠΕΑΕΑ Σερρών

«Επρεπε ο θάνατος να χτυπήσει την πόρτα των Ευρωπαίων, να δεχτούν και αυτοί τα πρώτα φέρετρα με τους Ιταλούς και Βέλγους στρατιώτες που πέθαναν από λευχαιμία για να αφυπνιστούν για το έγκλημα που διαπράχθηκε με τη χρήση των χιλιάδων βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Βοσνία και Κόσσοβο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ, Παράρτημα Σερρών.

Οταν οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, επισημαίνει η ανακοίνωση, προειδοποιούσαν έγκαιρα τους λαούς των Βαλκανίων για τις συνέπειες του πολέμου, μας λοιδορούσαν και μας κατηγορούσαν για εθνικισμό και για υπερβολικές εκτιμήσεις, στήνοντας ένα αδιαπέραστο φράγμα σιωπής που είχαν επιβάλει οι ΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι επιδρομείς.

«Τα φέρετρα των στρατιωτών είναι μόλις ένα αχνό μήνυμα της φοβερής γενοκτονίας που άνοιξαν στα μαρτυρικά Βαλκάνια οι ΝΑΤΟικοί γκάνγκστερ και είναι τεράστιες οι ευθύνες και της δικής μας κυβέρνησης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ