Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το παραμύθι για «εθνικό συμφέρον»

Γρηγοριάδης Κώστας

Το είπε δύο τουλάχιστον φορές τις τελευταίες μέρες ο Κ. Σημίτης: Η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην πρώην Γιουγκοσλαβία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και την ειρήνη. Αλλά για ποιο εθνικό συμφέρον πρόκειται, που το υπερασπίζονται οι Ελληνες στρατιώτες; Μήπως τα σύνορα της χώρας μας έχουν φτάσει στο Ουρόσεβατς και στο Σεράγεβο και δεν το ξέραμε; Μήπως το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία, η Γεωργία ή το Ιράκ είναι επαρχίες της Ελλάδας; Ας τελειώνει, λοιπόν, το ξεδιάντροπο παραμύθι περί «εθνικού συμφέροντος». Η στρατιωτική παρουσία, που δεν είναι τίποτα λιγότερο από μοχλός επέμβασης και κατοχικός στρατός, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τόσο τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, όσο και τα σχέδια της εγχώριας άρχουσας τάξης, κυρίως για το μοίρασμα της λείας στα Βαλκάνια και την εδραίωση της παρουσίας της. Αυτός είναι ο λόγος που δε διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και να θυσιάσουν τους «αναλώσιμους» στρατιώτες που είναι εκτεθειμένοι, εκτός των άλλων, και στη ραδιενέργεια. Κανένα συμφέρον δεν έχει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού από την παρουσία των στρατιωτών στις γειτονικές χώρες. Γι' αυτό αξιώνει να γυρίσουν εδώ και τώρα πίσω και να μην πάνε ξανά σε οποιαδήποτε τέτοια ΝΑΤΟική αποστολή.

ΥΓ. Οσο για τη «διαφύλαξη της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο», ενάμιση χρόνο μετά έχει αποδειχθεί ότι ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής μόνο αυτή δεν προστατεύει.

Μπορεί να μας εξηγήσει;

«Ξέρετε ότι πέραν των ελληνικών ερευνών υπάρχουν και διεθνείς έρευνες, που γίνονται από την πλευρά του ΟΗΕ και κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει».

Η παραπάνω είναι δήλωση, που έκανε χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τηλ. Χυτήρης.

Αν, όμως, ισχύει αυτό που είπε ο κ. Χυτήρης, περί σεβασμού απέναντι στον ΟΗΕ, τότε μπορεί να μας εξηγήσει, γιατί η κυβέρνησή του έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις δυο αποφάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τις 16/96 και 36/97, κατά του απεμπλουτισμένου ουρανίου και συμμετείχε σε έναν πόλεμο που διεξαγόταν με όπλα που είχε καταδικάσει ο ΟΗΕ, εδώ και 5 χρόνια, όπως αποκάλυψε προχτές ο «Ρ»; `Η, γιατί στέλνουν Ελληνες στρατιώτες σε περιοχές, τις οποίες ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει ραδιενεργά και τοξικά μολυσμένες και επικίνδυνες;

ΑντιΝΑΤΟική απάτη

Δεν πέρασε ασφαλώς απαρατήρητη η προπαγανδιστική επιχείρηση του Κ. Σημίτη να μεταθέσει τάχα τις ευθύνες για τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε ευκαιρία τις τελευταίες ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη (π.χ. Λαλιώτης), δε διστάζει να ανεβάζει την αντιΝΑΤΟική ρητορεία και τις φραστικές αιχμές. «Το ΝΑΤΟ δεν έδωσε τις πληροφορίες που όφειλε να δώσει και δεν έχει δώσει ακόμα τις πληροφορίες τις οποίες επιζητούν η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις», δήλωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Αρα, πρόσθεσε, «η πολιτική της κυβέρνησης ήταν, όσον αφορά το θέμα των επιπτώσεων, μια πολιτική πρόληψης, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε τεκμηρίωση, η οποία θα οδηγούσε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα». Παλιό ΠΑΣΟΚικό κόλπο. Χρησιμοποιεί αντιΝΑΤΟική μάσκα ακριβώς για να εξαπατήσει και κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό και να αποτρέψει και ευνουχίσει τον αντιαμερικανισμό και τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματά του. Την ίδια στιγμή βέβαια μπαίνει πιο βαθιά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και της νέας τάξης. Απόδειξη; Πρώτη και καλύτερη η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα ελληνικά στρατεύματα παραμένουν στη Γιουγκοσλαβία. Δεν υπάρχουν όμως πλέον αφελείς που να πιστεύουν ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα τολμούσε να δείξει «απειθαρχία», έστω και για αστείο, στις εντολές των αφεντών της «νέας τάξης».

Τραγικά νούμερα

Η είδηση δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλο της καθημερινής εφημερίδας των Τιράνων «Ρεπούμπλικα» και λέει τα εξής: Στη διάρκεια του 2000, στο Ογκολογικό Κέντρο των Τιράνων νοσηλεύτηκαν διακόσιοι πενήντα πέντε (255) Κοσσοβάροι με διάφορες περιπτώσεις καρκινοπαθειών. Μόνο στις πρώτες μέρες του 2001 νοσηλεύτηκαν ήδη άλλες δεκατέσσερις (14) σχετικές περιπτώσεις.

Χρειάζεται, μήπως, να σημειώσουμε τι αποδείχνουν τα τραγικά αυτά νούμερα, τα οποία και θα γίνουν πολύ μεγαλύτερα τα επόμενα χρόνια, όπως προειδοποιούν και οι ειδικοί επιστήμονες; `Η, μήπως, χρειάζεται να θυμίσουμε τα... μεγάλα λόγια, περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κοσσοβάρων» και «ανθρωπιστικών επιχειρήσεων», των υπευθύνων του ΝΑΤΟ και των εγχώριων κυβερνώντων;

Περί τιμολογίων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΚΟΜΗ δεν εγκαινιάστηκε καλά - καλά το αεροδρόμιο των Σπάτων και άρχισαν οι θετικές «επιπτώσεις», αφού οι αεροπορικές εταιρίες θα αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων μέχρι 25% στις πτήσεις εσωτερικού. Οσο για το τι κάνουν τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Εθνικής Οικονομίας; Ε, κάνουν... ό,τι μπορούν:

Δηλαδή παρέχουν... συμβουλές και συστάσεις προς τις εταιρίες για συγκράτηση λέει των τιμών σε λογικά επίπεδα. Αυτό θα πει... «αποφασιστική παρέμβαση» προς όφελος του επιβατικού κοινού!

Για όσους όμως απογοητευτούν με τις αεροπορικές συγκοινωνίες εσωτερικού (που είναι ήδη πανάκριβες συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές, μια και είμαστε μέλη της ΕΕ) και επιλέξουν να ταξιδέψουν από τη θάλασσα... πρόλαβε κι εκεί η κυβέρνηση.

Χτες ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εφοπλιστικών εταιριών, οι οποίοι δήλωσαν φυσικά κατευχαριστημένοι από τη συνάντηση, μια και η πολιτεία έδωσε το «πράσινο φως» για αυξήσεις 10% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια! Οχι, θα τη γλιτώνατε....

Κατά τα άλλα πάντως, βαδίζουμε στον... παράδεισο της ΟΝΕ, όπου όλα πλέον θα είναι πιο εύκολα, πιο ευχάριστα και πιο προσιτά για τους Ελληνες. Αρκεί να έχουν ΕΥΡΩ ή το ισοδύναμό τους σε δραχμές ή μάλλον χιλιάρικα και πολλαπλάσιά τους, αφού οι δραχμές, αρκετά πριν την τυπική κηδεία τους, έχουν χάσει οποιαδήποτε αξία είχαν κάποτε...

ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ήταν αναμενόμενος ο... χαμός που έγινε στη συνεδρίαση της ιεραρχίας για την εκλογή δύο νέων μητροπολιτών και βέβαια καμιά έκπληξη δεν προκαλούν τα όσα είπε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος για «λαθροχειρίες» στις ψηφοφορίες...

Οσο κι αν... φαίνονται άγιοι οι ιεράρχες, όταν είναι συγκεντρωμένοι όλοι, φαίνεται πως... μόνο άγιοι δεν είναι. Κι αυτό βέβαια καλύτερα από εμάς το γνωρίζουν οι ίδιοι, κάνοντας τις συνεδριάσεις των πολιτικών κομμάτων να ωχριούν μπροστά στις δικές τους, ιδίως όταν πρόκειται να απονεμηθούν θώκοι...


Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΕΓΙΝΕ, ρε παιδιά... Πώς το... ξεχάσατε, έτσι απότομα, το μέχρι προχτές πρώτο θέμα των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και στα χτεσινά τηλεοπτικά δελτίων ειδήσεων, «θυμηθήκατε» τους δικαστικούς... καημούς και τα... βάσανα των καλλιτεχνών; Γιατί αυτή η απότομη μεταβολή; Πέσανε τηλέφωνα..;

«Προσοχή» και στα «τσιράκια»!

Από τις 7 του μήνα και μέχρι αύριο βρίσκονται στη χώρα μας δεκάδες στελέχη έξι αμερικανικών ιδρυμάτων, τα λεγόμενα «θινκ τανκ». Σκοπός τους είναι να «ακτινογραφήσουν» τα πάντα γύρω από τις εξελίξεις στη χώρα μας και να καταγράψουν τις απόψεις και προθέσεις της κυβέρνησης για κρίσιμα ζητήματα. Δεν περιορίζονται όμως σε αυτή, αλλά θα συναντήσουν (αν δε συναντήθηκαν ήδη) τον Κ. Καραμανλή, τον Δ. Αβραμόπουλο, καθώς και εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθούν!

Από την πλευρά των κυβερνώντων και των άλλων συνοδοιπόρων της «παγκοσμιοποιημένης» νέας τάξης η αμερικανική αποστολή θεωρείται «υπόθεση ρουτίνας». Χρόνια, δεκαετίες τώρα, έχουν συνηθίσει να ανακρίνονται και να εξομολογούνται σε οποιονδήποτε έρχεται πέραν του Ατλαντικού. Ακόμα χειρότερα, στέκονται «προσοχή» απέναντι στα «τσακάλια» και τα τσιράκια της Ουάσιγκτον, ακριβώς γιατί τρέμουν για τις «εντυπώσεις» και, βέβαια, τις εκθέσεις που θα ακολουθήσουν. Οι ακατάλυτοι δεσμοί υποτέλειας δεν τους επιτρέπουν να κρατήσουν «μυστικά». Τα υπερατλαντικά αφεντικά πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα. Σε αυτούς εμπιστεύονται και τις πλέον μύχιες σκέψεις και «ανησυχίες» τους.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, (συναντήθηκε προχτές με τα στελέχη των αμερικανικών ιδρυμάτων) ζήτησε - αν πιστέψουμε τις πληροφορίες της χτεσινής «Εξουσίας» - «να μεταφέρουν στην Ουάσιγκτον την αντίθεση της Αθήνας και της ΕΕ στο ενδεχόμενο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Κόσσοβο(!), τονίζοντας ότι η όποια απόφαση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους». (Την ίδια στιγμή ο Κ. Σημίτης και ο Α. Τσοχατζόπουλος διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό ότι... «αν υπάρξει πρόβλημα» από πυρηνικές βόμβες του ΝΑΤΟ θα αποχωρήσουν τα ελληνικά στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο!). Ασφαλώς ο υπουργός Εξωτερικών δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό.

Οι οργανωτές της αποστολής είχαν φροντίσει πριν την επίσκεψή τους να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα σημαντικά για αυτούς θέματα: «Ελληνοτουρκικοί δεσμοί, σταθερότητα στα Βαλκάνια, ενίσχυση του δυτικού προσανατολισμού της Τουρκίας, Ολυμπιακοί Αγώνες, ενσωμάτωση στη ζώνη του ευρώ». Αξίωναν μάλιστα «λεπτομερή ενημέρωση».

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι δε θα έφυγαν με άδειες τις βαλίτσες τους ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από το Αμυνας και το Δημόσιας Τάξης. Πολύ περισσότερο, που είχαν προειδοποιήσει ότι η γνώμη τους θα μετρήσει στη νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον υπό τον Τζ. Μπους, λόγω των «στενών δεσμών» αυτών των ιδρυμάτων με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τελευταία, «άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της», θα έχει στη διάθεσή της «χαρτί και καλαμάρι» ό,τι αφορά στην απομακρυσμένη επαρχία τους στη «Νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως αποκαλούν τα Βαλκάνια.

Δεν περίμενε βέβαια κανείς την αποστολή των γραφειοκρατών της Ουάσιγκτον για να αποδείξει τη δουλοπρεπή και υποτελή στάση της κυβέρνησης Σημίτη απέναντι στους αφέντες της «νέας τάξης». Αποτελεί όμως έσχατο σημείο κατάντιας, υπουργοί μιας κυβέρνησης, ανεξάρτητης υποτίθεται χώρας, να περνούν πρόθυμα και αγόγγυστα από τέτοιες εξευτελιστικές δοκιμασίες και ιεροεξεταστικές διαδικασίες. Αν όμως η κυβέρνηση Σημίτη δε διαθέτει ίχνος τσίπας και αξιοπρέπειας, ο ελληνικός λαός, που δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι, θα φροντίσει να απαλλαγεί από τους κολαούζους των ΗΠΑ και της «νέας τάξης» μια ώρα αρχύτερα.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Επιστήμη για τον άνθρωπο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λένε ότι ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ - ο γερμανικής καταγωγής Αμερικανός φυσικός, που ασχολήθηκε με την κατασκευή της ατομικής βόμβας - μετάνιωσε για το επιστημονικό επίτευγμά του, όταν είδε τα «πυρηνικά μανιτάρια» στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Βεβαίως, για τέτοια εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας ευθύνονται οι ιμπεριαλιστές, που χρησιμοποιούν χωρίς δισταγμό, για πολεμικούς σκοπούς, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και δεν είναι σωστό να ενοχοποιείται η επιστήμη. Δεν είναι, λοιπόν, ένοχοι οι επιστήμονες, αλλά δεν είναι και ανεύθυνοι. Και η ευθύνη τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα πυρηνικά όπλα, δεν είναι μόνο να μην αδιαφορούν για το πώς, πού και από ποιον χρησιμοποιείται η επιστημονική γνώση τους, αλλά και να ενημερώνουν την κοινή γνώμη, να λένε δημοσίως, με θάρρος, όλη την αλήθεια για τις επιπτώσεις της χρήσης των πυρηνικών όπλων στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Κι εδώ δε χωράνε «ήξεις αφίξεις», δεν επιτρέπονται επιστημονικοί εγωισμοί, δε δικαιολογούνται πολιτικές δεσμεύσεις. Προπάντων, είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες εφησυχασμού της κοινής γνώμης και αποπροσανατολισμού των ανθρώπων, που αγωνιούν και αγωνίζονται.

... κι όχι για τα συμφέροντα

Θα πρέπει, βέβαια, να επισημάνουμε, ότι πολλοί Ελληνες ειδικοί επιστήμονες πράττουν στο ακέραιο το χρέος τους, τις μέρες αυτές, λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τις επιπτώσεις, όχι μόνο από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά γενικότερα από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Χωρίς φόβο και πάθος και δίχως δεσμεύσεις έναντι ουδενός, ενημερώνουν για όλα την κοινή γνώμη και, ταυτόχρονα, δε διστάζουν να υποδείξουν τους ιμπεριαλιστές, ως ενόχους του εγκλήματος στα Βαλκάνια και ν' αναφερθούν στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που, ενώ γνώριζε τους κινδύνους για τη χώρα μας και το λαό μας, δεν ενημέρωσε και δεν αντέδρασε όπως είχε χρέος και μπορούσε. Αυτή είναι μια επιστημονική στάση που θα πρέπει όλοι μας να εκθειάσουμε, καθώς συνδέει την Επιστήμη με την Αλήθεια, την Κοινωνία με την Ηθική. Πολύ περισσότερο που, δυστυχώς, φαίνεται να υπάρχουν και κάποιοι - ελάχιστοι - επιστήμονες που είτε λόγω έλλειψης θάρρους, είτε λόγω πολιτικών ή άλλων δεσμεύσεων, αντί να θέτουν την επιστήμη τους υπέρ του Ανθρώπου, την υποτάσσουν στα μεγάλα συμφέροντα...

Επιλεκτική αδειοδότηση

Εκατόν δώδεκα είναι οι περιοχές της Γιουγκοσλαβίας - οι περισσότερες στο Κοσσυφοπέδιο και λιγότερες στη Σερβία και το Μαυροβούνιο - όπου έχουν πέσει βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με όσα λέει το ΝΑΤΟ. Και αυτό το νούμερο πρέπει να συνοδευτεί μ' ένα μεγάλο «τουλάχιστον», αφού η ίδια η ηγεσία του ΝΑΤΟ παραδέχεται πως αρκετές φορές τα αεροπλάνα έκαναν λάθος στη ρίψη των βομβών. Αλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι ορισμένες τις έριξαν στην Αδριατική και το Ιόνιο και κάποιες άλλες έφθασαν μέχρι και στη Βουλγαρία. Οταν, όμως, επίσημη επιτροπή του ΟΗΕ πήγε στο Κοσσυφοπέδιο για να ερευνήσει το βαθμό μόλυνσης των περιοχών αυτών, με απόφαση του Οργανισμού, η ηγεσία του ΝΑΤΟ και της KFOR έδωσε άδεια έρευνας μόνο για έντεκα περιοχές από τις εκατόν δώδεκα. Επίσημη και ουσιαστική εξήγηση από το ΝΑΤΟ για την επιλεκτική αυτή αδειοδότηση δεν έχει δοθεί ποτέ, αλλά και δε χρειάζεται. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί και να καταλάβει το γιατί. Πολύ περισσότερο, αν πάρει υπόψη του ότι ακόμη και η επιτροπή του ΟΗΕ βρήκε «ενδείξεις ραδιενεργούς μόλυνσης» στις 8 από τις 11 αυτές περιοχές...

Μήπως;

«Το προβλεπόμενο κόστος της προετοιμασίας και της μετάβασης στο ΕΥΡΩ για τα σούπερ μάρκετ δυστυχώς προβλέπεται υψηλότατο και θα είναι της τάξης του 2% περίπου επί του τζίρου». Αυτά είπε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Π. Παντελιάδης. Μήπως οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ στρώνουν το έδαφος για νέα επιδρομή στα εισοδήματα των νοικοκυριών με νέες αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης; Λέμε, μήπως;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απίθανος αμοραλισμός!

Ακόμα και αυτή η πλούσια γλώσσα, η ελληνική, αδυνατεί πια να περιγράψει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης γύρω από την υπόθεση με τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία. Δεν υπάρχει επιθετικός προσδιορισμός, όσο βαρύς και να είναι, που να μπορεί να αποδώσει το μέγεθος της απάνθρωπης στάσης των κυρίων του ΠΑΣΟΚ.

Από τη στιγμή που ξέσπασε το θέμα, η κυβέρνηση έκανε τ' αδύνατα - δυνατά να το «θάψει». Να τελειώνουμε χωρίς πολλές - πολλές κουβέντες! Αυτή ήταν, ουσιαστικά, η γραμμή που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την προπερασμένη Πέμπτη. Κι όμως, η υπόθεση του ουρανίου έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές! Αλλά αυτοί σκέφτηκαν να το περάσουν στα «ψιλά», για να ξεμπερδεύουν στα γρήγορα...

Μετά επιδόθηκαν στο ψεύδος: Εχουμε ερευνήσει, έχουμε πάρει μέτρα, έχουμε κινητοποιηθεί, εμείς «πρώτοι από όλους» (!) τα έχουμε κάνει όλα αυτά, ήταν η νέα γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας. Την ώρα, δηλαδή, που έφταναν στη χώρα μας σαν χιονοστιβάδα οι πληροφορίες για τα κρούσματα λευχαιμίας στην Ευρώπη, την ώρα που αποκαλυπτόταν ότι και εδώ στην Ελλάδα υπάρχει κρούσμα λευχαιμίας σε στρατιώτη που υπηρέτησε στη Βοσνία (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Αμυνας), εκείνη ακριβώς τη στιγμή η κυβέρνηση υποκρινόταν την «ήδη ενεργήσασα» και ζητούσε και... εύσημα για την «ευαισθησία» της! Περί ποιας «ευαισθησίας» πρόκειται; Μα για την όλο... «ευαισθησία» συνυπογραφή της κυβέρνησης κάτω από το διάταγμα του ΝΑΤΟ για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας (και) με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου...

Επειτα ήρθε η σειρά της υποκρισίας, της τακτικής τού «δεν είδαμε - δεν ξέραμε». Δεν γνώριζαν, λέει, ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο προκαλεί καρκίνο! Μετά είπαν ότι δε γνώριζαν πως το ΝΑΤΟ έριξε τέτοιες βόμβες στη Γιουγκοσλαβία! Φυσικά, γνώριζαν και γνωρίζουν τα πάντα. Ολος ο κόσμος ξέρει το κακό που προκάλεσαν αυτά τα όπλα στον Περσικό. Οι διπλωματικές υπηρεσίες και των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ ξέρουν ότι τα συγκεκριμένα όπλα έχουν καταδικαστεί ως «όπλα μαζικής καταστροφής» από τον ΟΗΕ, ήδη από το 1996! Αλλά αυτοί δε γνώριζαν...

Και τώρα, όμως; Τώρα που έμαθαν, τι κάνουν; Τώρα το μόνο που κάνουν είναι να αναμασούν, να μηρυκάζουν τις αθλιότητες που εκτοξεύει ο Ρόμπερτσον και οι υπόλοιποι επιτελείς του ΝΑΤΟ. Τώρα επιτίθενται κατά των επιστημόνων που φωνάζουν εδώ και χρόνια για το πρόβλημα. Τώρα φτάνουν στο σημείο να πηγαίνουν στη Βουλή και να λένε ότι καρκίνο προκαλεί το τσιγάρο, αλλά όχι το ουράνιο! Οπως ο Κλαρκ, που όταν προχτές τον ρώτησαν τι έχει να πει για τους θανάτους των στρατιωτών από λευχαιμία, απάντησε ότι θα οφείλονται στο κάπνισμα και στην κακή διατροφή! Αυτά είπε χτες και ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Δεν μπορούμε να λάβουμε μέτρα, αν δεν ολοκληρωθούν οι έρευνες, είπε ο κ.Σημίτης. Μόνο που αυτό, το οποίο εκείνος ονομάζει «ολοκλήρωση των ερευνών», ισοδυναμεί με ένα «ικανό δείγμα θανάτων», για να πειστεί ο πρωθυπουργός! Αλήθεια, πόσοι πρέπει να πεθάνουν για να πειστεί;...

Ο σάλος συνεχίζεται, αλλά η κυβέρνηση για ένα πράγμα είναι βέβαιη: Οτι οι Ελληνες φαντάροι δε θα φύγουν από το Κοσσυφοπέδιο, αφού η εκεί παρουσία τους συνάδει με το εθνικό συμφέρον! Ετσι είπε χτες ο πρωθυπουργός. Γι' αυτό και η λαϊκή αγωνιστική δράση ενάντιά τους είναι μονόδρομος.

Ξεσηκωθείτε!

Μ' αυτούς

που ο κόσμος

κουβαλά,

ΗΠΑ, ΕΟΚ

και ΝΑΤΟ,

δε βλέπω

να 'χει πια ζωή,

δε βλέπω

να 'χει τράτο,

αν δεν τους δώσει

μια κλοτσιά

να τους πετάξει

κάτω!

* * *

Μ' αυτούς

που μπλέξαμε

κι εμείς,

με την τριπλή

τη σπείρα,

τρις το κακό μας

ριζικό,

τρις η κακιά μας

μοίρα,

αν δεν χυθούμε

όλοι μας

στους δρόμους

σαν πλημμύρα!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ