ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πρώτες αποφάσεις συμμετοχής από συνδικάτα

Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «Ζαβέλ» θα κάνουν απεργία την 1η Νοέμβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Με στόχο να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και να φτιαχτεί κλίμα ξεσηκωμού, οι ταξικές δυνάμεις βάζουν μπροστά τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, για το δίμηνο δράσης, με κορύφωση το πανελλαδικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, στις 12 μ. στο Σύνταγμα, με αιχμή τα προβλήματα των ανέργων και όσων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις πρώτες συνεδριάσεις των ΔΣ στα σωματεία. Καθημερινά προστίθενται νέες αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο και με ενδιάμεσο σταθμό τις συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ στις 4 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα.

Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και στο δίμηνο πρόγραμμα δράσης αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά Ν. Χανίων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Πρέβεζας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας, Ιματισμού και Δέρματος Σιάτιστας με Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και το Σωματείο ΚΙΔΕ Ν. Λάρισας. Ξεχωριστή σημασία έχει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΖΑΒΕΛ (ΖΟΥΡΑΣ) για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο με απεργία την 1η Νοέμβρη.

Για το σχεδιασμό της δράσης ανά κλάδο και περιοχή, συνεδριάσεις ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις και πλατιές συσκέψεις οργανώνουν:

13/9: Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου (με τα ΔΣ σωματείων και τις Σωματειακές Επιτροπές Αττικής, Κορίνθου και Χαλκίδας), Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρίου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης.

14/9: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Σωματείο Καθαριστριών Αττικής, Επιχειρησιακό Σωματείο «Αρβανιτίδης», Παράρτημα εργαζομένων στα «Carrefour» Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά (Γενική Συνέλευση), τοπική Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρίου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ρόδου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Καθαριστριών Λάρισας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κομοτηνής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ηγουμενίτσας, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών Ιματισμού - Δέρματος Αγρινίου.

15/9: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης, τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Αττική, Τρίκαλα, Βόλο και Χαλκίδα, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λιβαδειάς, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κοζάνης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κέρκυρας, Σωματείο Εργαζομένων FINTEXPORT.

16/9: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Καθαριστριών - Εργολαβιών Κ. Μακεδονίας, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λαμίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Εορδαίας, Ενωση Λογιστών Αθήνας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λευκάδας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Ενωση Λογιστών Αθήνας (Γενική Συνέλευση), Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Κλωστοϋφαντουργίας Κεντρικής Μακεδονίας (Γενική Συνέλευση).

17/9: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (με τα επιχειρησιακά σωματεία και τις Σωματειακές Επιτροπές), Εργατικό Κέντρο Νάουσας, Σωματείο Εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, Συνδικάτο ΚΙΔΕ Αττικής, ΠΕΜΕΝ, τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο Κρήτης και Χανιά, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας στις 17 Σεπτέμβρη και Γενική Συνέλευση τέλος Σεπτέμβρη, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Μυτιλήνης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κω, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κατερίνης, Κλαδικό Σωματείο Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Θεσσαλονίκης.

18/9: Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Καστοριάς, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Γρεβενών.

20/9: Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας (σύσκεψη για το Ασφαλιστικό), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Σάμου.

21/9: Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.

22/9: Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

25/9: Παράρτημα Λογιστών Πειραιά (Γενική Συνέλευση).

26/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Χανίων (σύσκεψη).

27/9: Ομοσπονδία Οικοδόμων.

29/9: Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ (Γενική Συνέλευση).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάλη για κατοχύρωση της Κυριακής - αργίας

Ανακοίνωση με αφορμή την προχτεσινή απόφαση του ΣτΕ

Να δώσουν συνέχεια στην πάλη για να κατοχυρώσουν την Κυριακή ως μέρα ξεκούρασης, καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Κυριακή - αργία. Με βάση την απόφαση, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αναστέλλεται προσωρινά, ενώ η τελεσίδικη απόφαση θα προκύψει από νέα συνεδρίαση του ΣτΕ το Νοέμβρη (θα εκδοθεί στις αρχές του νέου έτους).

«Αυτή η απόφαση, έστω και προσωρινά, είναι θετική. Μας βοηθάει να κερδίσουμε χρόνο, να οργανώσουμε την πάλη μας, τους αγώνες μας, να κατοχυρώσουμε την κυριακάτικη αργία ως ημέρα ξεκούρασης των εργαζομένων στο εμπόριο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία και προειδοποιεί: «Η κυβέρνηση, το εμπορικό κεφάλαιο δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, θα επιτεθούν ξανά, για να απελευθερώσουν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία».

Η Γραμματεία καλεί τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, κλαδικών και επιχειρησιακών, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Σωματειακές Επιτροπές να δώσουν συνέχεια στη δράση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ηδη, από σήμερα, ξεκινούν συζητήσεις σε χώρους δουλειάς, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην Ερμού και τα καταστήματα «HONDOS», «NOTOS» και «ATTICA». Το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων Πειραιά στα καταστήματα του κέντρου και στα «Καρφούρ - Μαρινόπουλος».

Επίσης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης στην κεντρική αγορά και τα καταστήματα «NOTOS», «ZARA», «MARKS & SPENCER», «H&M» και «Μασούτης». Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας σε «Καρφούρ - Μαρινόπουλο» και «Πράκτικερ». Η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων Βόλου στα καταστήματα του κέντρου της πόλης και στα «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας στα σούπερ-μάρκετ «Μασούτης». Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων στα σούπερ-μάρκετ «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», «Μασούτης» και «Βερόπουλος».

Το ΠΑΜΕ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Σε ανακοίνωση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που πλήττουν το εργατικό λαϊκό εισόδημα, το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Οι συνεχόμενες επιχειρησιακές συμβάσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, θίγουν πολύπλευρα το εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Αμφισβητούν επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Πρέπει να αποκρουστούν. Είναι ζήτημα ζωτικής ανάγκης για όλους τους εργαζόμενους να διεκδικηθεί εδώ και τώρα η υπογραφή ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των 751 ευρώ ως βάση για διαπραγματεύσεις και αυξήσεις. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα όρια του 2009. Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός που διαφοροποιεί τους μισθούς αναλόγως την ηλικία. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νομοί που σπρώχνουν παρακάτω το λαϊκό εισόδημα. Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο να οργανώσουν την αντίστασή τους, τις διεκδικήσεις τους. Από όλη την Ελλάδα, από κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο, να δώσουμε εργατική - ταξική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα».

Συγκέντρωση συνταξιούχων στις 2 Οκτώβρη

Απάντηση στις νέες επώδυνες περικοπές στην Υγεία, στα σχέδια κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην κοροϊδία των υποσχέσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δίνουν οι συνταξιούχοι, με παναττική συγκέντρωση στις 2 Οκτώβρη και πορεία στο μέγαρο Μαξίμου. Το συλλαλητήριο διοργανώνεται από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και ορίστηκε για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω από 65 χρόνων. Αμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά των προγραμμάτων λουτροθεραπειών και κοινωνικού τουρισμού. Αμεση συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες που θεμελιώνουν δικαίωμα. Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, θεραπεία δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κινητοποίηση ενάντια στο φασισμό

Συγκέντρωση μνήμης και συνέχισης του αγώνα ενάντια στο φασισμό, με αφορμή τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ζαρντέν στην Αμφιάλη. Στη συγκέντρωση καλεί και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Τη Δευτέρα η παναττική σύσκεψη

Καθοριστική για τα επόμενα βήματα του δίμηνου σχεδιασμού είναι η επιτυχία της Παναττικής Σύσκεψης που καλούν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, τη Δευτέρα, 15 Σεπτέμβρη, και θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος μέλη ΔΣ από τους φορείς των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και της νεολαίας, Λαϊκές Επιτροπές από κάθε γειτονιά, καθώς και πρωτοπόροι εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ