Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι παροχές - ψίχουλα...

Σύμφωνα με την «Αυγή», οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ θα είναι: «Η επανεκκίνηση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία 200.000 - 300.000 θέσεων εργασίας, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αποκατάσταση μέρους απωλειών των χαμηλότερων συντάξεων. Επαναφορά επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ και διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος και θα αντικατασταθεί από κλιμακωτό Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Ρύθμιση οφειλών ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και χρεών στο Δημόσιο. Παύση ποινικών διώξεων για χρέη προς το Δημόσιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κάτι παραπάνω απ' ό,τι η κυβέρνηση, διαγωνιζόμενος μαζί της ποιος θα δώσει τα περισσότερα ψίχουλα. Βεβαίως, η «Αυγή» δε μας λέει τι έχει ήδη υποσχεθεί στο κεφάλαιο. Γιατί κάτω από το τίτλο: «Επανεκκίνηση της οικονομίας» βρίσκονται πολλά: Φοροαπαλλαγές, ρυθμίσεις χρεών, χρήμα ζεστό, φτηνή Ενέργεια κλπ.

... και η προσγείωση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε ψηλά, παραμένει ψηλά και θα πάει ακόμη ψηλότερα με τη γλώσσα της αλήθειας, της εντιμότητας και της δικαιοσύνης, κι όχι επειδή τάζει λαγούς με πετραχήλια (...) Αν βάλουμε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών πάνω από αυτό, όχι πού θέλουμε, αλλά πού μπορούμε, κινδυνεύουμε να περάσουμε από κάτω. Για μας δεν έχει τόση σημασία να πούμε χίλια και να κάνουμε δέκα, αλλά να πούμε πέντε και να τα κάνουμε όλα και ακόμη παραπάνω». Αυτά είπε ο Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό. Εμείς είμαστε μαζί του! Ομως, να το πουν καθαρά και ας αφήσουν τα περί «εντιμότητας» και «αλήθειας»: Οτι μέσα στο σημερινό πλαίσιο της ανάπτυξης για το κεφάλαιο και της ΕΕ, πλαίσιο που οι ίδιοι υπερασπίζονται και πίνουν νερό στο όνομά του, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν πολλά. Λίγα ψίχουλα που θα εξανεμιστούν γρήγορα... Γι' αυτό προσπαθούν να προετοιμάσουν το λαό... Προσγείωση λοιπόν...

Το ανέκδοτο...

Το ότι ζορίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν την επίσκεψη του Τσίπρα στο Κόμο της Ιταλίας, όπου συναναστράφηκε με όλα τα «κεφάλια» της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το έχουμε καταλάβει. Κάθε μέρα η «Αυγή» προσπαθεί να το εξηγήσει...

Αυτό, όμως, που «έγραψε» ήταν το άρθρο του Θ. Καρτερού στην «Αυγή» της προηγούμενης Πέμπτης. Εκεί, λοιπόν, διαβάζουμε ότι όλοι αυτοί κάλεσαν τον Τσίπρα στο Κόμο για να δουν από κοντά το... «θηρίο» (σ.σ. τον Τσίπρα), «να το ψηλαφίσουν», «να δουν αν μπορεί να... εξημερωθεί». Και γιατί λέει πήγε ο Τσίπρας; Μα «για να δει και αυτός με ποιους έχει να κάνει», «να δει από κοντά τα θηρία» που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Ο Θ. Καρτερός μάς πληροφορεί, μάλιστα, ότι άρχισε ήδη από το Κόμο να κανονιοβολεί την πολιτική τους!

Πολύ ωραία ιστορία! Η αλήθεια είναι ότι μας θύμισε γνωστό ανέκδοτο με το λαγό που κοκορευόταν εδώ και κει για το τι «κάνει»... στο λιοντάρι. Το ανέκδοτο τελειώνει με το λαγό, όταν το ρωτάει το θυμωμένο λιοντάρι για τις «διαδόσεις», να λέει «λέμε και καμιά ...βλακεία για να περάσει η ώρα»!

Ετοιμάζουν επέμβαση...

Η «Καθημερινή» έγραφε χτες ότι «η επέλαση των φανατικών του "Ισλαμικού Κράτους" στο Ιράκ και στη Συρία ανάγκασε τις ΗΠΑ να εστιάσουν πάλι το ενδιαφέρον τους σε μια περιοχή από την οποία ήθελαν να απεμπλακούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η στρατηγική στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία βασιζόταν κυρίως σε επιλεκτικά χτυπήματα εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων και στη σταδιακή απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όπως είχε συμβεί στο Ιράκ το 2011. Η ομιλία του Ομπάμα προχτές, κατά την οποία ανακοίνωσε το σχέδιο για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών του αυτοαποκαλούμενου "Ισλαμικού Κράτους", σηματοδότησε δυναμική επιστροφή στην περιοχή, με μια στρατηγική που γεννάει και ελπίδες και κινδύνους. Το "Ισλαμικό Κράτος" αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Οι ΗΠΑ, με πρόσχημα τους «τζιχαντιστές» (που αυτές δημιούργησαν), ετοιμάζουν επέμβαση στη Συρία και στο Ιράκ, προσπαθώντας να εμπλέξουν και άλλα κράτη της περιοχής. Αποδεικνύεται πως οι «τζιχαντιστές» είναι ένα «καλό χαρτί» για να ξαναμοιραστεί η τράπουλα στην περιοχή... Στα σχέδια αυτά αντιδρούν, από τη σκοπιά τους, Κίνα και Ρωσία... Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1592 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Ντε Μοντέν (Μονταίνιος).

1788 H Νέα Υόρκη ανακηρύσσεται πρώτη ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1821 Οι Ελληνες επαναστάτες υπό τον Μακρυγιάννη νικούν στην Αθήνα τις οθωμανικές δυνάμεις του Κιουταχή.

1873 Γεννιέται ο κορυφαίος Ελληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

1885 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Φρίντριχ Κιλ.

1908 Γεννιέται ο σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν, δημιουργός της «Λαϊκής Σκηνής» το 1933, του «Θεάτρου Τέχνης» το 1942, κ.ά.

1914 Με την ανακοπή της γερμανικής προέλασης στο Μάρνη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δύο πλευρές καταλήγουν σε μια μάχη χαρακωμάτων, η οποία διήρκεσε σχεδόν 4 χρόνια και κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Δεν ήταν ωστόσο λίγα τα παραδείγματα συναδέλφωσης των στρατιωτών, που προοδευτικά άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι πολεμούσαν για ταξικά ξένα συμφέροντα.

1915 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας Στέφανος Γρανίτσας.

1923 Στην Ισπανία εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς υπό τον στρατηγό Πρίμο Ντε Ριβέρα.

1941 Αντάρτες της ομάδας «Αθανάσιος Διάκος» ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα Μουριών στη Μακεδονία.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Καβάλα.

1945 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης υποβάλλει υπόμνημα σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, στο οποίο τόνιζε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν ήταν αντιπροσωπευτική και πως παραβίαζε τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

1950 Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Σ. Βενιζέλο, η οποία παίρνει και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

1968 Η Αλβανία αποχωρεί και τυπικά πια από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Οι προστριβές μεταξύ του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας και του ΚΚΣΕ είχαν αρχίσει ήδη από το 1958, με το πρώτο να προσεγγίζει σταδιακά το ΚΚ Κίνας.

1993 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν συμφωνία ειρήνης, με την οποία παραχωρείται περιορισμένη αυτονομία στα κατεχόμενα εδάφη.

1995 Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβενκόφσκι, αντίστοιχα, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον Ηλιο της Βεργίνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ