ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παίζει με τον πόνο των μικρών και μεσαίων αγροτών

Σε επιχείρηση κατευνασμού της δικαιολογημένης οργής των αγροτών και διαχείρισης της κατάστασης που διαμορφώνεται - με αφορμή το εμπάργκο στη Ρωσία - έτσι που να ελαχιστοποιείται το πολιτικό κόστος, επιδίδεται η κυβέρνηση, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα σθεναρά τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ ως στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης και εξωραΐζοντας τις ολέθριες για το λαό αποφάσεις της επιστρατεύοντας την κινδυνολογία και τους εκβιασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μοίραζε χτες ανέξοδες υποσχέσεις περί αποζημιώσεων σε παραγωγούς «είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά κονδύλια», συμπληρώνοντας ωστόσο πως η χώρα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της στο δυτικό στρατόπεδο».

«Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια θα αποζημιωθούν, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πληγούν από την εξωτερική πολιτική της ΕΕ», ισχυρίστηκε, αφήνοντας να αιωρείται η εντύπωση ότι ορισμένα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική ξεκαθάρισε ότι αυτή χαράσσεται με γνώμονα τα συμφέροντα των καπιταλιστών και όχι αυτά των αγροτών. «Μια υπεύθυνη πολιτεία καθορίζει την εξωτερική της πολιτική και τις σχέσεις με τους εταίρους της και τις συμμαχίες της όχι με βάση κάποια φορτία ροδάκινου. Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική. Καμία σοβαρή χώρα δεν εγκαταλείπει τις συμμαχίες της με βάση ένα πρόσκαιρο γεγονός», δήλωσε, προσθέτοντας πως θα ήταν «γελοίο» από την πλευρά της Αθήνας να προβεί σε «μονομερείς ενέργειες» έναντι της Ρωσίας, τη στιγμή μάλιστα που οι Ευρωπαίοι εταίροι «είναι και αυτοί που έχουν τα δάνειά μας και αυτό το ξέρουν οι Ρώσοι».

Σε μια απόπειρα να κινδυνολογήσει έμπλεξε στην υπόθεση μέχρι και το Κυπριακό ισχυριζόμενη πως «το εθνικό μας θέμα το Κυπριακό συνδέεται άμεσα με αυτήν την ιστορία. Διότι εάν εμείς τασσόμασταν υπέρ αποσχίσεων, θα μπορούσε η Τουρκία να προκαλέσει ένα δημοψήφισμα στα Κατεχόμενα. Θα έβγαινε ένα αποτέλεσμα υπέρ της και θα οδηγούμασταν σε αποσχίσεις και προσαρτήσεις. Οταν θα πηγαίναμε να διαμαρτυρηθούμε στην ΕΕ, τι θα τους λέγαμε; Οτι δώσαμε τη μισή Κύπρο, αλλά σώσαμε τα ροδάκινα;».

Αυταπάτες περί εξαίρεσης καλλιέργησε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι «μέσω του υπουργείου Εξωτερικών πιέζουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους Ρώσους, έτσι ώστε να εξαιρεθούν απ' το εμπάργκο τα ελληνικά ροδάκινα».

Οχι τυχαία γνωστοποιήθηκε χτες η υπογραφή απ' τον Π. Κουκουλόπουλο συγχρηματοδοτούμενων απ' την ΕΕ συμβάσεων για τις «δράσεις στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικών αγροτικών προϊόντων», ανάμεσά τους η «προώθηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων (ροδάκινο - πορτοκάλι), στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και ειδικότερα στις χώρες Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ουγγαρία», με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.

Συσκέψεις

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα, για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία έγινε χτες με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη εμπειρογνωμόνων των κρατών - μελών της ΕΕ για μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναπαράγει τις ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις περί ενεργειών ελαχιστοποίησης των συνεπειών και μάλιστα από την ΕΕ, που φέρει την ευθύνη της κατάστασης, αλλά και περί μηχανισμών αναπλήρωσης των απωλειών που θα υποστούν οι παραγωγοί, αν χρειαστεί και μέσω της καταβολής αποζημιώσεων.

Και αναφέρει: «Η χώρα μας ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών. Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα».

Απευθυνόμενο άλλωστε σε τμήματα της ντόπιας αστικής τάξης, τα συμφέροντα των οποίων ενδεχομένως πλήττονται απ' τις εξελίξεις ή διατηρούν τέτοιους φόβους, τα καθησυχάζει, αναφέροντας: «Οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, ιδίως οι τομείς του Τουρισμού και της Ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εμπορικές συναλλαγές, εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο. Πολιτικά, όλη η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι πάντα ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος εταίρος που αξιοποιεί, όμως, όλες τις ειδικότερες περιφερειακές του ταυτότητες (βαλκανική, μεσογειακή, παρευξείνια) και όλες τις παραδοσιακές του σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και για να διασφαλισθεί η θετική εξέλιξη της συλλογικής ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέτωπα».

Απηχώντας ενστάσεις και διαμαρτυρίες του ντόπιου κεφαλαίου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του με αυτά των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, το ΥΠΕΞ συμπληρώνει ακόμα: «Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα κράτη - μέλη».

Στο μεταξύ, σε νέα κυβερνητική σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάστηκε το ενδεχόμενο συμπλήρωσης των αποζημιώσεων από κονδύλια του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού. Προϋπόθεση είναι η προηγούμενη έγκρισή τους από την πλευρά της Κομισιόν προκειμένου να μη χαρακτηριστούν από την ΕΕ «παράνομες κρατικές ενισχύσεις». Για το ενδεχόμενο διοχέτευσης της αδιάθετης παραγωγής στα κράτη της ΕΕ, οι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν κινδύνους για νέα απότομη πτώση της τιμής στα ροδάκινα, σε μια εξέλιξη που, όπως επισημαίνουν, θα πλήξει εκτός από την Ελλάδα, και τις άλλες χώρες παραγωγούς (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία).


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο «περίμενε» οι μικροπαραγωγοί

Βδομάδα συνεδριάσεων για τα κονκλάβια των Βρυξελλών αυτή που διανύουμε καθώς άρχισε η ανάλυση κατά προϊόν των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών τροφίμων από την ΕΕ, που ανακοινώθηκε σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

«Εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων, ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη - μέλη», αναφέρουν πηγές της ΕΕ. Αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη - μέλη της πάντως θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν τις ενέργειές τους.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωναν χτες πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό - και ποιο θα είναι αυτό - από το ύψους 400 εκατ. ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της ΕΕ για να βοηθηθούν οι αγρότες. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής που εξετάζει το ζήτημα, στον απόηχο πιέσεων από κράτη - μέλη για συνδρομή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες κάποια μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών και συγκεκριμένα την αύξηση των ποσοτήτων φρούτων που θα είναι επιλέξιμες για επιχειρήσεις απόσυρσης από την αγορά και δωρεάν διανομή. Πρόκειται πάντως για μέτρα που συζητιούνταν από καιρό λόγω της πτώσης της τιμής των σχετικών προϊόντων και δεν έχουν να κάνουν τόσο με το εμπάργκο της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται να αυξηθεί από 5% σε 10% η παραγωγή οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. Εκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).

Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς βδομάδες, αλλά θα ισχύσει αναδρομικά από χτες.

Πάντως, ο επίτροπος Γεωργίας, Ν. Τσόλος, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα των συνεπειών απ' το ρωσικό εμπάργκο υποστηρίζοντας ότι ο αγροτικός τομέας της ΕΕ μπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που είναι αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ. Δεν διευκρίνισε αν αυτό μπορεί να συμβεί εντός του χρόνου ζωής ευπαθών προϊόντων όπως είναι, π.χ., τα ροδάκινα.

Εξίσωσε μάλιστα την κατάσταση με μια χωριστή ρωσική απαγόρευση για το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος και η οποία είχε λίγες επιπτώσεις, όπως υποστήριξε, αν και αυτό έγινε κατορθωτό λόγω του κενού που προκλήθηκε πρόσκαιρα στην αγορά των ΗΠΑ λόγω ασθένειας στους χοίρους.

Η ΕΕ πάντως κρατά χαμηλά τους τόνους σε ό,τι αφορά αντίποινα προς τη Ρωσία. Αντανακλώντας τον οξύτατο ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια οι Βρυξέλλες αναμένεται να ζητήσουν από άλλες χώρες να μην αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη Ρωσία. Να μην σπεύσουν δηλαδή να διεισδύσουν στη ρωσική αγορά, για την οποία διατηρούνται ελπίδες ότι μπορεί να ανακτηθεί εφόσον εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας. «Δεν πιστεύουμε πως θα ήταν αποδεκτό να επωφεληθούν κάποιες χώρες από την τρέχουσα κατάσταση και να αντικαταστήσουν αυτές τις εισαγωγές που απαγορεύθηκαν», δήλωσε η πηγή.

Χτες βράδυ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναμενόταν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ