ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Συνεχίζονται οι εκτελέσεις στο Πικέρμι

Λοιπόν, η ντροπή, βεβαίως, έχει πάει περίπατο, ποιος έχει αντίθετη γνώμη; Και ο σεβασμός, φυσικά. Το κέρδος μπροστά, και από πίσω όλες οι ασχήμιες. Ουρά οι χυδαίες πράξεις από ανθρώπους, από φορείς και από όργανα. Ποιος να σεβαστεί τους εκτελεσμένους. Ο Μπουτάρης; Το κράτος; Η αστυνομία; Κανένας, βέβαια, από τους παραπάνω. Ολοι μαζί ετούτοι πρέπει να ρίξουν σκοτάδι πάνω στην ιστορία. Να κρύψουν στιγμές που παραδειγματίζουν. να εξαφανίσουν τα ίχνη της αντίστασης. Να μείνει ο κόσμος ορφανός από το παρελθόν του, για να είναι η εκμετάλλευσή του ευκολότερη!

Πού πήγατε, κύριοι, τους πενήντα έναν κρεμασμένους; Πού πήγατε τα κορμιά των πενήντα έναν πατριωτών. Πού έχετε καταχωνιάσει τα κόκαλά τους; Πού είναι ο τάφος τους; Το μνημείο που είχε στηθεί για να τιμάμε τη μνήμη τους; Ολα αυτά τα κρύψατε πίσω από τη μάντρα του κήπου σας, από τα κάγκελα της μάντρας του κήπου σας, από την τεράστια ταμπέλα του κέρδους σας; Καμία ντροπή και για τίποτα από όλους σας!

Και όταν σας φωνάξουν φασίστες θα καταφύγετε στη δικαιοσύνη για να αποδείξετε το αντίθετο. Και μπορεί και το δικαστήριο να αποφανθεί πως ο χαρακτηρισμός ήταν λάθος. Οι πράξεις σας, όμως, αυτά που σας καταγγέλλουν δείχνουν. Γιατί φασισμός είναι όταν δε σέβεστε την ιστορία. Οταν τραβάτε μια μαύρη κουρτίνα ανάμεσα στα μάτια των γενεών που έρχονται και στις όμορφες πράξεις των γενεών που έφυγαν. Μια μαύρη κουρτίνα για να σκεπαστούν τα πατριωτικά παραδείγματα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την πράξη σας. Εσύ Μπουτάρη που έβαλες μάντρα και κάγκελα μπροστά στα μάτια μας για να μας κρύψεις την αλήθεια, προβάλλοντας τα κρασιά σου σαν μεγαλύτερη ηθική αξία από την πράξη των εκτελεσμένων πατριωτών. Και εσύ κράτος και αστυνομία που του έδωσες άδεια - και άλλοθι - σε αυτή την αθλιότητα.

Αν υπήρχε ντροπή, δε μιλάω για πατριωτισμό, αυτή είναι ντεμοντέ έκφραση, (έτσι δε λέτε;), θα υποχωρούσατε όλοι πίσω από τον Τύμβο, κρατώντας, έστω, τα προσχήματα. Θα αφήνατε πρώτο πλάνο το μνημείο, όπως οφείλατε, και θα χτίζατε τα κέρδη σας λίγο πιο πίσω. Ομως, από τη μια η απληστία σας και από την άλλη το μίσος σας γι' αυτούς που πολεμούν την απληστία, σας οδήγησαν σε αυτή την πράξη ντροπής. Να κρύβετε πίσω από την άθλια μάντρα σας, πίσω από τα άθλια κάγκελά σας, πίσω από τη χυδαία ταμπέλα σας, τα κόκαλα των πενήντα έναν πατριωτών. Των πενήντα έναν εχθρών των Γερμανών. Των πενήντα έναν μαχητών κατά του φασισμού. Αυτών των αγνών ανθρώπων που δε γούσταραν ούτε το κρασί σας, ούτε τη φιλοσοφία για τη ζωή!

Και όταν η Αντιγόνη, κύριε Μπουτάρη, γεμάτη οργή και με πλήρη συνείδηση έρθει και γκρεμίσει τις μάντρες σας και τις ταμπέλες σας, αποδίδοντας σεβασμό στους νεκρούς, τότε τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο. Θα φωνάξετε την αστυνομία να υπερασπιστεί το κέρδος σας και τη φιλοσοφία σας. Και εκεί στη Λεωφόρο Μαραθώνος, θα ανταμώσετε όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις και θα ρίχνετε καπνογόνα, υπερασπιζόμενοι την ελεύθερη αγορά και τη χυδαία πρακτική της. Και θα λυπάστε βαθιά, εσείς και το κράτος και η αστυνομία, που δε θα έχετε τα ίδια δικαιώματα που είχαν οι Γερμανοί. Να περάσετε, δηλαδή, θηλιές στα κεφάλια των συγκεντρωμένων και να τραβήξετε όλες μαζί τις τριχιές, όπως έκαναν οι Γερμανοί, για να μην κουραστούν κρεμώντας έναν - έναν τους πατριώτες, επαναλαμβάνοντας και εσείς την παγκόσμια πρωτοτυπία της εκτέλεσης.

Τα πράγματα, κύριε Μπουτάρη, είναι πολύ σοβαρότερα από ό,τι εγώ έχω τη δύναμη να τα γράψω. Καμιά «νομιμότητα» και κανένα κράτος και καμία αστυνομία δε σας απαλλάσσει από τις ευθύνες σας. Η έλλειψη σεβασμού, που δείξατε στους νεκρούς σάς βαραίνει ολοκληρωτικά. Και, φυσικά, κανένας δεν περιμένει από εσάς να πνιγείτε από τις τύψεις μέσα στα κρασιά σας. Ούτε, πολύ περισσότερο, μετανιωμένος για τη βλαστήμια σας, να γκρεμίσετε τη μάντρα σας. Τα πράγματα θα μείνουν όπως τα αποφασίσατε και τα συμφωνήσατε με το κράτος και την αστυνομία. Μέχρι τη μέρα που η κόρη του Οιδίποδα, θα πάρει το νόμο στα χέρια της.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Η ιδιωτικοποίησή της και διάφορες «συγχύσεις»

Η κυβέρνηση δεν κρύβει βέβαια την πρόθεσή της για ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, μέσα στα πλαίσια φυσικά μιας ευρείας πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων. (Πόσο μάλλον ειδικά σήμερα που θέλει να δείξει στην άρχουσα τάξη - για να διατηρήσει την υποστήριξή της - την αποφασιστικότητά της, να προωθήσει την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, παρά τους τριγμούς που προκάλεσαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό). Το ίδιο και η ΝΔ. Η εσωκομματική «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ - το λεγόμενο «καλό» ΠΑΣΟΚ - ψηφίζει πάντα τις κατευθύνσεις της ηγεσίας και στα κομματικά όργανα και στη Βουλή. Κατά σύμπτωση(!) καμιά φορά δεν τις ψηφίζει εκεί, όταν είναι δεδομένη η υπερψήφιση κάποιου ν/σ και από την αξιωματική αντιπολίτευση (π.χ. «τρομονόμος»).

Εμφανίστηκε και μια «κίνηση» των πρωτοκλασάτων συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ με επικεφαλής τον ίδιο τον Πολυζωγόπουλο που στην ουσία εκφράζει απλά την αγωνία του ΠΑΣΟΚ για απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας και ως εκ τούτου και των προνομίων που απολαμβάνουν αυτά τα στελέχη στον κρατικό μηχανισμό. Μιλάνε για «κοινωνικό πρόσωπο» (τώρα το θυμηθήκανε, τόσο καιρό στήριζαν αυτή την πολιτική!), αλλά στην ουσία το πρόσωπο αυτό είναι μια προσπάθεια φτιασιδώματος της φιλομονοπωλιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ενώ δηλώνουν «κατηγορηματικά αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας», αποδέχονται τη μετοχοποίηση (αυτή δεν είναι ιδιωτικοποίηση!), θεωρούν σημαντική την είσοδο στην ΟΝΕ και αναπτυξιακό το ρόλο του Χρηματιστηρίου, ψελλίζουν κάτι για κολοβό 35ωρο (χωρίς 7ωρο, 5ήμερο) και τελικά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «η νικηφόρα προοπτική», φυσικά του ΠΑΣΟΚ!

Η ηγεσία της ΔΑΚΕ στήριξε αυτή την πολιτική, μέσα και από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο μαζί με την ΠΑΣΚΕ και όσο και να προσπαθεί δεν τα καταφέρνει - όπως και η ΠΑΣΚΕ - να αποδείξει τη διαφοροποίησή της από την πολιτική του κομματικού της φορέα, της ΝΔ, που είναι αναφανδόν και πλειοδοτεί υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή συνολικά υπέρ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο ΣΥΝ και οι ΣΥΝ αυτώ (ΚΕΔΑ, «Χώρος» κλπ.), θέλουν έναν καλό καπιταλισμό, με καλούς κανόνες της αγοράς, με καλό Χρηματιστήριο (είναι ένας δημιουργικός θεσμός(!) κατά τον ΣΥΝ), θέλουν και έναν καλό καταμερισμό «κυρίων» στους τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως οι Αερομεταφορές, οι Τηλεπικοινωνίες, κλπ. Ετσι θέλουν έναν κρατικό φορέα στις Τηλεπικοινωνίες (όσο κομμάτι δημόσιο έχει απομείνει φυσικά στον ΟΤΕ, γιατί δε ζητούν την επαναφορά του στο κράτος) δίπλα στα ιδιωτικά μονοπώλια, μια κρατική «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) δίπλα στις ιδιωτικές, έναν κρατικό τομέα πλάι στους ιδιωτικούς κολοσσούς που αναπτύσσονται σήμερα στον τομέα Υγείας κλπ.

Ετσι η καραμπινάτη φιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, παραχώρησης «πεδίου δόξης λαμπρού» σε αυτό, διευκόλυνσής του για διείσδυση σε τομείς που μέχρι τώρα - για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε - αυτό ή δε συμμετείχε ή δεν κυριαρχούσε - στην πατρίδα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης τουλάχιστον: Ηλεκτρική Ενέργεια, Αερομεταφορές, Υγεία, Παιδεία, Αγροτική Οικονομία κλπ. Ολη αυτή η πολιτική λοιπόν για τον ΣΥΝ και την παρέα του είναι απλά θέμα διαχείρισης: «Ο ΟΤΕ θα μπορούσε», «η ΟΑ θα μπορούσε», «η Δημόσια Υγεία θα μπορούσε», κλπ. Θα μπορούσαν δηλαδή να είναι εύρωστοι και ισότιμοι δίπλα στα ιδιωτικά μονοπώλια! Ομολογουμένως βαθιά αριστερή ανάλυση! Ας αφήσουμε τα μονοπώλια να μπουν σε αυτούς τους τομείς (θα μας αμείψουν πολιτικά - τουλάχιστον - γαρ) και ας καλλιεργούμε αυταπάτες για ισότιμο δημόσιο τομέα!

Να λοιπόν ένας καλός καπιταλισμός, ισορροπημένος, ακίνητος και στατικός, που έχει μοιράσει τα οικόπεδά του: Από δω ο ιδιωτικός και από κει ο δημόσιος τομέας. Συμφωνία κυρίων! Θα μπορούσαν να προτείνουν και κάτι ακόμα: Να μην εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια την εργατική τάξη και τους λαούς, να αφήσουν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύσσονται, να μη σκοτώνονται μεταξύ τους και προκαλούν πολέμους, κλπ.

Αυτά βέβαια τα λέμε με την προϋπόθεση ότι οι ΣΥΝ-ΚΕΔΑ είναι ενάντια έστω στις ιδιωτικοποιήσεις, της ΟΑ π.χ. Ομως είναι; Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΠΑ για τη συγκρότηση του Προεδρείου, ο εκπρόσωπος των ΣΥΝ-ΚΕΔΑ πρότεινε προγραμματικό Προεδρείο στη βάση των αποφάσεων των πρόσφατων (μάλιστα!) Συνεδρίων της ΟΣΠΑ, δηλαδή, π.χ., του Ιούνη του 2000, όπου ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ άλλαξαν την ομόφωνη θέση για ΟΑ 100% δημόσια με το 49%-51%! Ο νοών νοείτω. Ετσι είναι: Το σχολειό της ταξικής πάλης πολλοί το διανύουν, όμως δε μαθαίνουν όλοι «γράμματα».

Δε χρειάζεται νομίζουμε να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, στην ΟΣΠΑ τουλάχιστον, όλα αυτά τα χρόνια: Ταυτίστηκαν πλήρως, στηρίζοντας με κάθε μέσο την κυβερνητική πολιτική, προκαλώντας την αδρανοποίηση και την απογοήτευση των εργαζομένων.

Αυτή είναι η μια πλευρά των εξελίξεων. Ομως υπάρχει και η άλλη: Οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, το Γκέτεμποργκ, τη Γένοβα. Ειδικά για την τελευταία - όπου έκανε αίσθηση η παρουσία του ΚΚΕ (που καταχειροκροτήθηκε) και του ΠΑΜΕ - ενόχλησε μερικούς η τοποθέτηση του ΚΚΕ πως δεν μπορεί να είναι συνεπής η διεθνής δράση, χωρίς δράση σε εθνικό επίπεδο: Δεν μπορείς με άλλα λόγια να «γλείφεις» ΠΑΣΟΚ και μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα και να λες ότι παλεύεις την «παγκοσμιοποίηση» (δηλαδή τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τον ίδιο τον καπιταλισμό, για να μην μπερδευόμαστε). Καθώς επίσης ενόχλησε και η κριτική του ΚΚΕ σε ορισμένα συνθήματα, όπως το «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». Δηλαδή τα μονοπωλιακά κέρδη ας υπάρχουν; Για να μη μιλήσουμε και για φαιδρές απόψεις περί διαδικασιών διαλόγου στη Γένοβα (με έναν νεκρό!), όπως λένε ορισμένοι!

Σε αυτές τις αντιφατικές συνθήκες προωθείται η ιδιωτικοποίηση στην ΟΑ. Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι, οι όποιες συνεπείς συνδικαλιστικές δυνάμεις; Θα αφεθούν στις παραδομένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος ασκώντας απλά πολεμική σε αυτές; Θα πρέπει πάντα έμμεσα στην ουσία με τη στάση τους να λογοδοτούν στην άρχουσα τάξη πως δε συνεργάζονται με το ΚΚΕ ή στην καλύτερη περίπτωση να βλέπουν πάντα μπροστά τους το καπέλωμά του; Θα επιδιώκουν απλά την περιχαράκωση του χώρου τους; Ποια θα είναι τελικά η γραμμή αντιπαράθεσης, το «κόμματα - μη κόμματα» (και μήπως το «μη κόμματα» σημαίνει απλά: «μη ΚΚΕ»;) ή οι δυο αντίθετες πολιτικές, δηλαδή «Με το λαό ή με τα μονοπώλια»;

Αυτά τα ερωτήματα θέλουν απάντηση. Και η μόνη θετική απάντηση για τους εργαζόμενους, το λαό και τη χώρα είναι: Συσπείρωση, Επιτροπές Αγώνα τώρα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων, για μόνιμη και σταθερή απασχόληση, για μια άλλη οικονομία. Για να διαμορφώσουμε το χώρο υποδοχής, το αποκούμπι των εργαζομένων που θέλουν να παλέψουν, ώστε να ακολουθήσουν και όσοι αμφιταλαντεύονται. Και θα ακολουθήσουν. Είμαστε σίγουροι.


Γιώργος ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ