ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «σφυρί» οι Θερμοπύλες!

Το έγκλημα της εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου και των ιαματικών λουτρών αναδεικνύει με Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ

Το έγκλημα της εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου και των ιαματικών πηγών της περιοχής Θερμοπυλών - Καλλιδρόμου αναδεικνύουν, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας και Θ. Παφίλης.

Το κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ, έχει ως εξής:

«Ενα έγκλημα μεθοδεύεται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με τη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση Λαμίας και Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα και αφορά την πώληση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, του αρχαιολογικού χώρου και των ιαματικών πηγών της περιοχής Θερμοπυλών - Καλλιδρόμου.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω ακίνητο μεταβιβάστηκε το 2013 στην εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και σήμερα, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, προωθείται η πώλησή του, στο πλαίσιο συνολικότερης επένδυσης που αφορά τη λουτρόπουλη Καμένων Βούρλων, την ιαματική πηγή Κονιαβίτη και την ιαματική πηγή Θερμοπυλών.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της ιαματικής πηγής Θερμοπυλών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επένδυση και να αλλάξουν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, μεθοδεύεται ο κατακερματισμός του αρχαιολογικού χώρου του κειμένου ακινήτου και η δόμησή του σε τμήματα που κανονικά χρήζουν απολύτου προστασίας, με δεδομένο ότι αποτελεί τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της ιστορικής μάχης των Θερμοπυλών.

Είναι χαρακτηριστικές, άλλωστε, οι συναντήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με την παρουσία εκπροσώπων του δήμου Λαμιέων, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ.

Η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει το πώς εννοεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνολικά την "ανάπτυξη" και την "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας: Παράδοση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και ιαματικών πηγών σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού πρώτα, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις συνειδητά τα απαξίωσαν και τα στέρησαν από τον ελληνικό λαό.

Στον τομέα του ιαματικού τουρισμού, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του ελληνικού λαού, δεδομένης της θεραπευτικής ιδιότητας των ιαματικών πηγών, καραδοκούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι ενδεικτική η σχετική Ημερίδα που οργανώθηκε πρόσφατα από το "Enterprise Greece" και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και σχετίζεται και με τη συγκεκριμένη επένδυση στη Φθιώτιδα.

Ολα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να θυσιαστεί το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής, στο βωμό των κερδών των διαφόρων επενδυτών. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, από το 2013, που ξεκίνησε η συγκεκριμένη διαδικασία, υπήρξαν αντιδράσεις κατοίκων και μαζικών φορέων, με τη συμμετοχή τότε και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα πρωτοστατούν στην πραγματοποίηση της εκποίησης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

-- Τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου να μην εκποιηθεί και να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει αδόμητος στο σύνολό του ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών και να μην προχωρήσει ο κατακερματισμός της προστασίας του.

-- Τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου να μην προχωρήσει η εκποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής και να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Αποκαλυπτικό της «ανάπτυξης» που οραματίζεται η κυβέρνηση

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με τις ιαματικές πηγές και το «Ξενία» της Κύθνου - ο διαγωνισμός της οποίας θα επαναπροκηρυχθεί καθώς ο προηγούμενος κηρύχθηκε άγονος - η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει επίσημη έναρξη του διαγωνισμού από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πηγές στην περιοχή της Υπάτης βρίσκονται σε απόσταση 18 χλμ. από τη Λαμία και 230 χλμ. από την Αθήνα, είναι εντός δασωμένης περιοχής στον κάμπο του Σπερχειού και στην έκταση περιλαμβάνονται κέντρο υδροθεραπείας, ξενοδοχείο, εστιατόριο, κατάστημα και άλλα κτίρια, που αναγέρθηκαν σε μία έκταση 868.000 τ.μ. Στα Καμένα Βούρλα το συγκρότημα περιλαμβάνει παλαιά ξενοδοχεία και ένα κέντρο υδροθεραπείας συνολικής επιφάνειας 16.610 τ.μ. σε έκταση γης 554 206 τ.μ. και του Κονιαβίτη περιλαμβάνει επίσης κτίρια συνολικής επιφάνειας 1.510 τ.μ. σε έκταση γης άνω των 1.000 στρ.

Τέλος, στις Θερμοπύλες το συγκρότημα περιλαμβάνει κέντρο υδροθεραπείας, δύο παλαιά και ξεπερασμένα ξενοδοχεία, ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση και ένα εκκλησάκι, σε έκταση γης 785.398 τ.μ.

Πρόκειται δηλαδή για ιαματικές πηγές και ακίνητα εντός περιοχών ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους, που θα έπρεπε να τυγχάνουν απόλυτης προστασίας, και σε κοντινές αποστάσεις από άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως οι Δελφοί, τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Καρπενησίου, γεγονός που τους προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Οι σημαντικές αυτές εγκαταστάσεις - που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του ελληνικού λαού - αφού πρώτα αφέθηκαν σε αχρηστία από διαδοχικές κυβερνήσεις, τώρα στο πλαίσιο της ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρό της τα κέρδη του κεφαλαίου και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, προσφέρονται ως ένα ιδιαίτερα ακριβό «φιλέτο» στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν το «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» που διαμορφώνει η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια φυσικά των προηγούμενων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική επενδυτική ημερίδα για τον ιαματικό τουρισμό στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Φλεβάρη από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τη γερμανική πρεσβεία, ο Γερμανός πρέσβης Jens Plotner εξέφρασε και το επενδυτικό ενδιαφέρον γερμανικών εταιρειών για τον συγκεκριμένο τομέα τουρισμού, ενώ εξήρε τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια για τη διευκόλυνση τέτοιου είδους επενδύσεων.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, η υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά παρουσίαζε όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία για την επιτάχυνση των επενδύσεων ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επιλύθηκαν προβλήματα δεκαετιών που εμπόδιζαν τέτοιου τύπου επενδύσεις. Εδωσε, μάλιστα, το σήμα στους υποψήφιους επενδυτές, σημειώνοντας ότι εκτός από τις περιοχές της Φθιώτιδας και της Κύθνου, υπάρχουν ακόμη 110 ιαματικές πηγές σε ολόκληρη τη χώρα που θα μπορούσαν επίσης να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

ΤΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με ομιλητή τον Τ. Δημουλά

Η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι διεθνείς και εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ», το Σάββατο 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα του Παναγιώτη Κακούρου από τις Λίμνες Αργολίδας.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς στην Αττική

Περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς προγραμματίζει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις επόμενες μέρες:

Σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της «Forthnet» στον Ταύρο, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Τη Δευτέρα 16/7, στη 12 μ., ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

ΚΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία στο Πεδίον του Αρεως

Συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, με σύνθημα «Πεδίον Αρεως ανοιχτό στο λαό - Οχι στην εγκατάλειψη και τη μετατροπή του σε χώρο χρήσης ναρκωτικών», διοργανώνουν ΚΟ της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ, το Σάββατο 14 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στη Λ. Αλεξάνδρας και Μαυρομματαίων.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα μέτρα για το Πάρκο Τρίτση

Σήμερα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί, μετά την αναβολή της, η εκδήλωση της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ, στο Πάρκο Τρίτση (δίπλα στο συντριβάνι), με θέμα «Το Πάρκο Τρίτση είναι πνεύμονας πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα. Εδώ και τώρα μέτρα για την αντιπυρική του θωράκιση». Θα μιλήσουν: Η Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέας της ΤΕ Δυτικών Συνοικιών Αθήνας του ΚΚΕ, ο Διονύσης Βορίσης, αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., δασολόγος, διδάκτωρ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και ο Δήμος Γαλανόπουλος, Γραμματέας του ΤΣ Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ.

Στα Κύθηρα η Δ. Μανωλάκου

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στα Κύθηρα.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της, την Παρασκευή 20 Ιούλη, θα επισκεφτεί στις 11 π.μ. την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ στις 12 μ. θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κυθήρων, Στ. Χαρχαλάκη.

Το Σάββατο 21 Ιούλη το πρωί θα περιοδεύσει στην αγορά, στη Χώρα, και το απόγευμα θα μιλήσει σε σύσκεψη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ