ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»
Στην Ολομέλεια η νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Διοίκησης

Στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση εισήχθη χτες και ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη Ι», του οποίου οι διατάξεις αποτελούν συνέχεια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση που εισήγαγαν προηγούμενες κυβερνήσεις με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη». Στόχος είναι να προσαρμοστεί η Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Το παραπάνω περιεχόμενο, όπως και τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων σε αυτό, παρά το γεγονός ότι αναλώθηκαν επί των ζητημάτων που αφορούν στο εκλογικό σύστημα και την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, ανέδειξε το ΚΚΕ στη Βουλή. Οι βουλευτές του Κόμματος στάθηκαν στις συνέπειες που θα έχει στη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων εκτός των άρθρων 28 και 56 που αναφέρονται στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Να θυμίσουμε πως στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, μέτρο που στρέφεται κατά των μικρότερων κομμάτων, αφού με τις διάφορες «καραμπόλες» που θα γίνονται, ουσιαστικά αλλοιώνεται η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου, ενώ εξυπηρετεί και τις σκοπιμότητες κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού - διπολισμού.

Αλλη μια αντιλαϊκή δέσμευση του μνημονίου

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μία επιπλέον αντιλαϊκή δέσμευση του 3ου μνημονίου, δίνοντας τη σκυτάλη από τον «Καλλικράτη» στον «Κλεισθένη 1».

Ανέδειξε ότι οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν στο παρελθόν στην Τοπική Διοίκηση φόρτωσαν νέα βάρη στους εργαζόμενους και σημείωσε: «Το ΚΚΕ δικαιώθηκε, όταν έλεγε ότι η μεγάλη, αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων, είναι απόρροια της γενικής, κεντρικής πολιτικής γραμμής, ότι είναι αδύνατον να υπάρχει τοπική ευημερία, να υπάρχουν φιλολαϊκές "τοπικές νησίδες", αντιμετώπιση των τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων, όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική», συμπλήρωσε.

Ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε και τις φωτεινές εξαιρέσεις δημάρχων με αγωνιστική στάση που αντιστέκονται, όπως για παράδειγμα οι 8 δήμαρχοι (Πάτρας, Ιλίου, Καλαβρύτων, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Ικαρίας και Αιγιαλείας) οι οποίοι στηρίζουν την αγωνιστική πρωτοβουλία του δήμου Πάτρας ενάντια στις δεσμεύσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη στους δήμους.

Εστιάζοντας στα κύρια σημεία του νομοσχεδίου, όπου καταγράφεται συναίνεση των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι αυτά αφορούν την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τη διευκόλυνση της υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων μέσω ΣΔΙΤ και συμβάσεων παραχώρησης, τη σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών, τη γενίκευση και μονιμοποίηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την ανάδειξη του πεδίου της «κοινωνικής οικονομίας», ως τη νέα μορφή επιχειρηματικότητας κ.λπ.

Αντιθέτως, απουσιάζουν προκλητικά από τα σχέδια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων: Η γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η απόδοση του συνόλου των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων. Οι προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, προκειμένου να στελεχωθούν και ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, οι εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική - αντιπυρική προστασία, τα νερά, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, τα αποχετευτικά κ.ά.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Είναι γεγονός ότι καμιά διοικητική δομή που υπηρετεί την καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη δεν συμφέρει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό και απορρίπτουμε ως ΚΚΕ τόσο την παλιά όσο και τη νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (...) Καμιά διοικητική δομή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειες του νέου κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εφόσον παραμένουν στο απυρόβλητο η κυριαρχία και η εξουσία των μονοπωλίων στην οικονομία και την κοινωνία (...).

Το ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη της πλήρους χρηματοδότησης των δήμων και των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναντιώνεται στην αποκέντρωση βασικών κοινωνικών τομέων όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια (...) Αντιμάχεται την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Διεκδικεί σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς - άλλες καταστροφές - ρύπανση και μόλυνση νερού και αέρα. Τη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, τη στήριξη της λαϊκής οικογενείας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λπ. Η αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας (...) Με αυτήν τη γραμμή το ΚΚΕ στέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές. Με αυτήν τη θέση, που αφορά τους εργαζόμενους και εκλεγμένους σε Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, το ΚΚΕ επιδιώκει την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές».

Μάταια προσπαθείτε να ηθικοποιήσετε τον καπιταλισμό

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τη βολική αντιπαράθεση για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την ημερομηνία των εκλογών και το εκλογικό σύστημα, που στοχεύει στην αναπαραγωγή ενός ψευδεπίγραφου διαχωρισμού και στη συγκάλυψη της συμφωνίας τους, που αποκαλύφτηκε απ' την απουσία κάθε αντιπαράθεσης επί της ουσίας του νομοσχεδίου.

«Συμφωνία υπάρχει και στην ανάγκη επιχειρηματικής δραστηριότητας των δήμων. Δεν διαφωνεί ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τα άλλα κόμματα», υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Και μάλιστα, προβάλλει εδώ ο κ. υπουργός το ψευδεπίγραφο δίπολο ανάμεσα στο κράτος και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, λες και το κράτος δεν αποτελεί τον συλλογικό καπιταλιστή, που επί της ουσίας το σύνολο των λειτουργιών του υποτάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Μάλιστα, προβάλλει ως μία νέα μορφή δραστηριότητας οικονομικής την "κοινωνική οικονομία", προσπαθώντας μάταια να ηθικοποιήσουν το καπιταλιστικό σύστημα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπενθύμισε σχετικά με το τελευταίο, τι απέγιναν οι περιβόητες «εταιρείες λαϊκής βάσης», που κατέληξαν στα χέρια πολυεθνικών, όπως και οι δημοτικές επιχειρήσεις που είτε χρεοκόπησαν αφήνοντας τεράστια χρέη στους δήμους, είτε εξαγοράστηκαν αν ήταν κερδοφόρες απ' το κεφάλαιο.

«Εφόσον υπάρχει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, υπάρχει και ο ασφυκτικός έλεγχος στους δήμους και στις Περιφέρειες που τον ενισχύετε ακόμα περισσότερο (...) Αν ένα Δημοτικό Συμβούλιο πάρει απόφαση ανακούφισης κάποιων τμημάτων εργαζομένων και δεν συμβαδίζει με τους νόμους, ο επόπτης νομιμότητας το επιστρέφει πίσω ως απαράδεκτη απόφαση», κατήγγειλε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Τεκμήριο της συμπόρευσής σας ο «Κλεισθένης»!

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής ανέδειξε ότι η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα συμπορεύονται στο στόχο να λειτουργούν οι δήμοι είτε ως αυτοτελείς επιχειρήσεις εμπορευματοποιώντας υπηρεσίες, είτε με κάθε είδους συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, μέσω της λεγόμενης αξιοποίησης της περιουσίας των ΟΤΑ, ανοίγει ο δρόμος στους λεγόμενους επενδυτές να εκμεταλλευτούν μακροχρόνια και με ληστρικούς όρους τη δημοτική περιοχή, τις υποδομές των δήμων κ.λπ. «Τσιμουδιά για όλα αυτά από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα! Αφού συμφωνούν! Τι να πουν!», ανέφερε ο Γ. Δελής και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Κι αν βρεθεί κάποιος δήμαρχος που θα αντιταχθεί σε όλα αυτά, τότε ο "Κλεισθένης" δίνει το δικαίωμα στον υπουργό ακόμα και να τον παύει. Για τέτοια δημοκρατία μιλάμε! Ο "Κλεισθένης" τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες όπως ακριβώς και η κεντρική αντιλαϊκή πολιτική, άλλωστε παιδί της είναι! Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι αντίθετο και τον καταψηφίζει».

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα, έκανε καθαρό: «Ασφαλώς, και ως ΚΚΕ είμαστε σταθερά υπέρ της απλής αναλογικής. Από μόνο του όμως ένα εκλογικό σύστημα δεν είναι ποτέ αρκετό και ικανό ώστε να απαλλάξει το λαό από τα προβλήματά του. Η απλή αναλογική εξασφαλίζει απλώς την ισοτιμία της ψήφου και τίποτα παραπάνω, γιατί η εκλογική έκφραση της λαϊκής θέλησης εξακολουθεί να υπόκειται στους κάθε είδους εκβιασμούς, απειλές και πιέσεις που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στο πολιτικό σύστημα μιας εκμεταλλευτικής κοινωνίας όπως η καπιταλιστική».

Περιοδείες της ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ

Η ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ οργανώνει περιοδείες με θέμα τις θέσεις του Κόμματος γύρω από τις εξελίξεις στην οικονομία, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες λόγω κακοκαιρίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σήμερα Πέμπτη, περιοδεία σε Πλατύ και Αραχο, Μακροχώρι και Διαβατό στις 20.00. Αυριο Παρασκευή, στην κονσερβοποιία Αλεξάντερ στις 14.00 και στον Αγιο Γεώργιο στις 20.00. Το Σάββατο 14 Ιούλη, σε Καμποχώρι, Καλοχώρι και Επισκοπή Αλεξάνδρειας.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βλέπουμε μαζί τον τελικό του Μουντιάλ

Προβολή του τελικού του Μουντιάλ διοργανώνει η ΤΟ Κατασκευών Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 15 Ιούλη, στο πλαίσιο γλεντιού που διοργανώνει. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 6 μ.μ., στα Γήπεδα Γρηγορίου στην Πετρούπολη, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και παιδότοπος.

Την ίδια μέρα οι ευρωεκλογές με τις τοπικές εκλογές

Τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση το Μάη του 2019 κατέθεσαν χτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι». Η τροπολογία έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη.

Λαϊκά γλέντια από ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη, οι ΚΟ Τούμπας του Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας.

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΕ Μεσσηνίας καλεί σε πολιτική συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ Καλαμάτας. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ του 5ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνουν γλέντι στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή.

-- Στις 9 μ.μ., οι ΚΟ 7ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνουν λαϊκό γλέντι στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Ανω Αμπελόκηπους (Τριφυλίας και Λ. Μπέλλου).

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Καβάλας καλεί στα Ποταμούδια, στην αυλή μπροστά από το 11ο Δημοτικό Σχολείο.

Το Σάββατο 14 Ιούλη, οι Οργανώσεις Μπραχαμίου και Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ καλούν στο λαϊκό γλέντι που διοργανώνουν στις 9 μ.μ., στο πάρκο Ασυρμάτου στο Μπραχάμι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org