ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αποκούμπι και οργανωτής της πάλης του λαού

Αντίσταση, αλληλεγγύη και επιθετική διεκδίκηση η απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας που οξύνεται, με τις πλάτες κυβέρνησης - ΕΕ

Μαζική συγκέντρωση των συνταξιούχων με αίτημα να καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη από τις τράπεζες
Μαζική συγκέντρωση των συνταξιούχων με αίτημα να καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη από τις τράπεζες
Τα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ την Παρασκευή, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές ακόμα πόλεις, έδωσαν μια άμεση, πρώτη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών «θεσμών», για λογαριασμό του κεφαλαίου να φορτώσουν ένα ακόμα μνημόνιο με μέτρα στις πλάτες του λαού.

Η μαζικότητα των συλλαλητηρίων, η μαχητικότητα, αλλά προπάντων η ετοιμότητα χιλιάδων εργαζομένων και λαού να διαδηλώσουν όχι μόνο την αντίθεσή τους στα μέτρα, αλλά και να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους για ανάκτηση των απωλειών και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, δεν είναι «σημείο των καιρών».

Είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής, σχεδιασμένης και επίμονης παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων στο κίνημα, για την οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που δρομολογούνται στη βάση των συγκρουόμενων συμφερόντων της πλουτοκρατίας στην Ελλάδα, στην ΕΕ και παγκόσμια.

Ετσι, των χθεσινών συλλαλητηρίων προηγήθηκαν κινητοποιήσεις όλων των μορφών, τοπικά, κλαδικά και σε τόπους δουλειάς, άλλοτε με αιχμή την επιθετικότητα της εργοδοσίας, που εκφράζεται με μειώσεις μισθών, υποχρεωτικές άδειες, απολύσεις και άλλα, άλλοτε για την οργάνωση της αλληλεγγύης και άλλοτε σε εναντίωση με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ την Παρασκευή 3 Ιούλη
Οι ταξικές δυνάμεις έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ την Παρασκευή 3 Ιούλη
Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα της δράσης που ανέπτυξαν οι ταξικές δυνάμεις τις τελευταίες μόνο μέρες, καταγράφει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης».

Στο «πόδι» οι συνταξιούχοι

Από την πρώτη κιόλας μέρα της «αργίας» των τραπεζών, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ - ΟΑΕΕ ανέλαβαν δράση με καθημερινές πρωτοβουλίες, απαιτώντας την καταβολή του συνόλου των συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους, καθώς και μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία τους στις τράπεζες.

Το συντονιστικό των Συνταξιουχικών Οργανώσεων απέστειλε συνολικά τρεις επιστολές στον προηγούμενο και το νέο υπουργό Οικονομικών, με τις άμεσες διεκδικήσεις τους για την καταβολή των συντάξεων. Δεν αρκέστηκαν όμως σ' αυτό. Οργάνωσαν μαζικές διαμαρτυρίες στο ΥΠΟΙΚ, πιέζοντας για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και την απόσπαση δέσμευσης ότι θα σταματήσει η ταλαιπωρία των γερόντων στα ATM και στα γκισέ των τραπεζών.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν σε όλη τη χώρα, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και αλλού. Οπως έγραφαν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι συνταξιούχοι, «κάθε καθυστέρηση της καταβολής των συντάξεων εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για τη ζωή πολλών συνταξιούχων (...) να ανοίξουν τα καταστήματα εκείνα που χρειάζονται ώστε να μην ταλαιπωρούνται με αναμονές οι συνταξιούχοι».

Τείχος υπεράσπισης των εργαζομένων

Πορεία στη Θεσσαλονίκη προς τα γραφεία του ΣΕΒ

MotionTeam

Πορεία στη Θεσσαλονίκη προς τα γραφεία του ΣΕΒ
Από τις πρώτες μέρες της τραπεζικής αργίας, η εργοδοσία βρήκε την ευκαιρία να κλιμακώσει την επίθεση στους τόπους δουλειάς. Επικαλούμενη την έλλειψη ρευστότητας για την πληρωμή μισθών και την αγορά πρώτων υλών, εκατοντάδες επιχειρήσεις προχώρησαν με την κάλυψη του νόμου σε μη καταβολή δεδουλευμένων, σε απολύσεις, διαθεσιμότητες και αναγκαστικές άδειες.

Το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνει, ανέλαβαν αμέσως δράση. Δημοσιοποίησαν και κατήγγειλαν τις επιχειρήσεις που ξεσαλώνουν σε βάρος των εργαζόμενων και προσπάθησαν να πυροδοτήσουν ή να στηρίξουν αντιδράσεις στα σχέδια της εργοδοσίας, πετυχαίνοντας ανάκληση απολύσεων, δεσμεύσεις για την καταβολή δεδουλευμένων, σε κλάδους όπως το Μέταλλο, η ιδιωτική Υγεία και άλλοι.

Την Παρασκευή πριν το δημοψήφισμα, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε μαζική κινητοποίηση που κατέληξε στα γραφεία του ΣΕΒ, στέλνοντας μήνυμα στους εργοδότες ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Το άμεσο πλαίσιο διεκδικήσεων που διαμόρφωσε το ΠΑΜΕ, περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα: Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων. Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, ούτε εκ περιτροπής εργασία με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.

Μαζική σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη
Μαζική σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλη σημασία έχει και η παρέμβαση του ΠΑΜΕ για τα προβλήματα των ανέργων, στα οποία προστέθηκε η ταλαιπωρία στις ουρές των τραπεζών για όσους δεν έχουν κάρτα, προκειμένου να κάνουν ανάληψη 120 ευρώ εφάπαξ και όχι ολόκληρου του πενιχρού επιδόματος του ΟΑΕΔ.

Το ΠΑΜΕ, πέρα από το ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, πρόβαλε το αίτημα αιχμής να βρει τρόπο ο ΟΑΕΔ ώστε να πάρουν όλοι οι άνεργοι άμεσα και χωρίς χρονοτριβή ολόκληρο το επίδομα, με ταχυδρομικές επιταγές ή μέσα από τις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Ζήτημα αιχμής η αλληλεγγύη

Μέτωπο πάλης για το ΠΑΜΕ είναι και η οργάνωση της αλληλεγγύης, για να μην μείνει κανείς μόνος του απέναντι στη νέα όξυνση των δυσκολιών που συνεπάγεται για την εργατική λαϊκή οικογένεια η επίθεση της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων της.

Με στόχο να συντονιστεί πανελλαδικά η οργάνωση της αλληλεγγύης, μπροστά σε όποια τροπή κι αν πάρουν τα πράγματα για το λαό, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ συγκρότησαν κεντρική επιτροπή αλληλεγγύης στην Αθήνα. Ακολούθησαν συσκέψεις σε μια σειρά πόλεις και ανάλογα καλέσματα από σωματεία και φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να συγκροτήσουν επιτροπές αλληλεγγύης σε δήμους, γειτονιές, κλάδους, νοσοκομεία και χώρους δουλειάς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Λάρσα. Αντιπροσωπεία της έκανε παρεμβάσεις στη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ, με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων, απλήρωτων, χαμηλοσυνταξιούχων, στο διοικητή των δύο νοσοκομείων του νομού, ζητώντας να μη μείνει κανένας ασθενής χωρίς φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία, στη ΔΕΗ, απαιτώντας να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν που δεν μπορεί να πληρώσει, λόγω της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας ή της έλλειψης ρευστού για μικρούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

Παράλληλα, η Επιτροπή ξεκίνησε τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων, τα οποία θα διατίθενται σε όσους έχουν μεγάλη ανάγκη (άποροι, άνεργοι, απλήρωτοι κ.ά.), με βάση την καταγραφή που κάνουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές.

Σε νοσοκομεία και Δήμους

Τέλος, ψηλά στη δράση των ταξικών συνδικάτων ιεραρχούνται τα σοβαρά προβλήματα και οι ελλείψεις που μεγαλώνουν σε υγειονομικές και προνοιακές μονάδες: «Αναλαμβάνουμε δράση ώστε να εξασφαλιστούν πλήρεις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες από τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ, τα ιδρύματα Πρόνοιας για ΑμΕΑ, χρόνιους πάσχοντες, ηλικιωμένους, παιδιά», σημείωνε το ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Στην κατεύθυνση αυτή, έγιναν παρεμβάσεις στις διοικήσεις κρατικών δομών σε όλη τη χώρα, για τα γενικότερα, αλλά και τα πιο ειδικά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της.

Αντίστοιχα, την προηγούμενη Τετάρτη, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, για τα οξυμένα προβλήματα στους δήμους, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις οικογένειες που απευθύνονται στις υπηρεσίες τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι κλειστοί παιδικοί σταθμοί στον Ασπρόπυργο, το πρόβλημα τροφοδοσίας τους στην Αγία Παρασκευή, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι σε μια σειρά δήμους. Η αντιπροσωπεία απαίτησε να μην κλείσει καμία κοινωνική δομή, όπως οι παιδικοί σταθμοί, να έχουν επάρκεια σε τροφή, ώστε κανένα παιδί να μη μείνει νηστικό.


Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ