ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Με στρατηγική την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ, πάνε για μεγάλες μπίζνες

Τη δεσπόζουσα θέση της ΕΕ στον ευρύτερο ζωτικό χώρο της Μεσογείου και σε ό,τι αφορά τις πηγές άντλησης υδρογονανθράκων και στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας αναδεικνύει η υπουργική διάσκεψη που διοργανώθηκε χτες και προχτές στη Μάλτα με θέμα την «ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου και το ρόλο της Μεσογείου». Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την Κομισιόν, τη Μάλτα και την Κύπρο, μετείχαν οι 28 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, ενώ σε αυτή είχαν προσκληθεί και υπουργοί ενέργειας των μεσογειακών χωρών (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη και Τουρκία). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εργασίες του συνεδρίου εστιάστηκαν στην ανάγκη της ΕΕ να «διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές ενέργειας», αλλά και να αναδείξει την «προσφορά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η περιοχή της Μεσογείου στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια».

Καλό μάρκετινγκ και κερδοφόρες προσφορές

Στην παρέμβασή του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης έδωσε την έμφαση στον ειδικό «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας, για τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» με την «προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και διευκολύνοντας τη ροή του φυσικού αερίου της Μεσογείου προς την Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των αγωγών TAP και του ελληνοβουλγαρικού IGB, που «συνδέουν την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη, ως έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος». Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης με την προοπτική του αγωγού EastMed, που προωθούν η ΔΕΠΑ με το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας. Παράλληλα, προανήγγειλε και νέες επιχειρηματικές συμπράξεις, λέγοντας ότι η ΔΕΠΑ «βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες που δραστηριοποιούνται με την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη περιοχή, με προοπτική ανάπτυξης του έργου από κοινού». Ο Γ. Μανιάτης εστίασε και στην προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας ως χώρου άντλησης υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι τα «αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησε η PGS και η ερμηνεία των στοιχείων από το BEICIP είναι εξαιρετικά υποσχόμενα». Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη «παρουσίαση» του ενεργειακού χάρτη της χώρας που έγινε στο Λονδίνο, λέγοντας ότι ότι η προκήρυξη των διαγωνισμών, για τα 20 blocks («οικόπεδα»), στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, θα «γίνει σύντομα».

Οι «προσφορές» των μονοπωλίων για τις έρευνες στις 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αναμένονται το Μάρτη του 2015, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο για την αξιολόγηση των «προσφορών» τους. Οι κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν το ενδιαφέρον των «επενδυτών» στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, στην επείγουσα ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών και στη «συνέπεια» των ελληνικών Αρχών ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση που έγινε στο Λονδίνο συμμετείχαν τα μονοπώλια της ενέργειας όπως οι Exxon, Chevron, Total, Noble, Anadarco, BP, ENEL.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Χάραξη «προτεραιοτήτων» καθ' υπαγόρευση μονοπωλίων

Η από κοινού επανεξέταση των προτεραιοτήτων της «οικονομικής διπλωματίας», με βάση τα συμφέροντα ελληνικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, και ο καθορισμός χωρών - στόχων και αντίστοιχων προϊόντων/υπηρεσιών προς προώθηση, προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας σε ελληνικά κεφάλαια, αποφασίστηκε στη συνάντηση του γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μίχαλου με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκο Λουφάκη.

Ο Κ. Λουφάκης εστίασε στην ανάγκη «στόχευσης των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων στις αγορές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις σημαντικότερες προοπτικές για τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων». Επιπλέον, επισήμανε «τα σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και τη σημασία της άμεσης αξιοποίησης του Λιμένος Θεσσαλονίκης ως πύλης εισόδου για την ευρύτερη περιοχή».

Ο Π. Μίχαλος απάντησε ότι «η συνδρομή και η συμπαράσταση του ΥΠΕΞ στην προσπάθεια του ΣΕΒΕ είναι δεδομένη». Απηύθυνε δε πρόσκληση στο Σύνδεσμο «να συμμετάσχει ακόμα πιο ενεργά στις σχεδιαζόμενες δράσεις του ΥΠΕΞ κατά το επόμενο εξάμηνο, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιχειρηματικές αποστολές στη Σουηδία, τη Ν. Αφρική, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λήγει η προθεσμία

Μεθαύριο Δευτέρα 14 Ιούλη λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση της σχετικής προθεσμίας, η οποία σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό έληγε στις 30 Ιούνη.

Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μέχρι χτες είχε υποβληθεί το 92% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων ή 5,25 εκατ δηλώσεις. Προσωρινά αποθηκευμένες στο Taxisnet βρίσκονταν άλλες 300.000 φορολογικές δηλώσεις. Ετσι, εκτιμάται ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της προσεχούς Δευτέρας 14 Ιούλη με τη λήξη της προθεσμίας θα έχει υποβληθεί σχεδόν το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων.

Βαριά χαράτσια

Το σύνολο των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί έφτασε προχτές σε περίπου 5,1 εκατ. δηλώσεις.

Από αυτές περίπου 2,2 εκατοομύρια (42,4% του συνόλου) είναι χρεωστικές και ο φόρος που αναλογεί φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ. Ετσι, κατά μέσο όρο ο πρόσθετος φόρος που αναλογεί σε κάθε φορολογική δήλωση της συγκεκριμένης κατηγορίας διαμορφώνεται στα 1.365 ευρώ.

Ο αριθμός των πιστωτικών δηλώσεων διαμορφώνεται σε 1,05 εκατ. (20,51% του συνόλου) και αντιστοιχούν σε επιστροφή ύψους 267,14 εκατ. ευρώ. Η μέση επιστροφή φόρου ανέρχεται στα 255 ευρώ.

Τέλος, οι «μηδενικές» δηλώσεις (χωρίς συμπληρωματικό φόρο ή επιστροφή) ανέρχονται σε περίπου 1,9 εκατομμύρια (37,1% του συνόλου).

Εκδήλωση της «Πανεπιστημονικής Οικονομολόγων»

Εκδήλωση - συζήτηση οργανώνει η «Πανεπιστημονική Οικονομολόγων» (ΔΠΚ-Ο) με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία», τη Δευτέρα 14 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Λογιστών Αττικής (Κάνιγγος 27).

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΣΠΑ
Αυξημένη η «απορροφητικότητα»

Αυξητικούς ρυθμούς απορρόφησης εμφανίζουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία διοχετεύονται στους επιχειρηματίες για την εκτέλεση δημοσίων έργων και υποδομών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 οι απορροφήσεις έφθασαν σε 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, ενώ υπέρβαση του στόχου καταγράφεται συνεχώς από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και μετά.

Να σημειωθεί ότι «βελτίωση» των ρυθμών απορρόφησης, στην τελευταία διετία, οφείλεται και στην περικοπή του συνολικού προγράμματος, μέσω της μείωσης της εθνικής συμμετοχής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Γα βραχυπρόθεσμο δάνειο στους ντόπιους τραπεζίτες προσφεύγει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη σχετική «αποτυχία» της εξόδου στις διεθνείς χρηματαγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε για την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιούλη τη διενέργεια δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων για την άντληση ποσού ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η συγκυρία και οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια εξαιτίας αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo επέδρασαν αρνητικά στα αποτελέσματα της δημοπρασίας του 3ετούς κρατικού ομόλογου και το υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε τις «προσφορές» των διεθνών τραπεζών για ποσά ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, περίπου το 70% των ομολόγων διατέθηκαν στην Ευρώπη, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ περίπου το 17% στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου το 13% στον υπόλοιπο κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ