ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Σοβαρές παραλείψεις και καθυστερήσεις με τους ψεκασμούς

Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, με καθυστερήσεις ξεκίνησαν οι κωνωποκτονίες και στη Βόρεια Ελλάδα

Η γύμνια της δημόσιας Υγείας επιβεβαιώνεται καθημερινά, καθώς μετά την περιφέρεια Αττικής, εντοπίζονται ελλείψεις και καθυστερήσεις στις κωνωποκτονίες και σε άλλες περιοχές.

Με μεγάλη καθυστέρηση, ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έπρεπε να ξεκινήσει τον Απρίλη ή το αργότερο το Μάη και τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση στο πρώτο 15ήμερο του Ιούνη. Θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και το Σεπτέμβρη. Το κονδύλι του προγράμματος για τις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, υπολογίζεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα δε συμμετέχουν όλοι οι δήμοι.

Σύμφωνα με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Α. Τζιτζικώστα, η καθυστέρηση που υπήρξε στην έναρξη του προγράμματος, «οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι τα χρήματα από το κράτος, εγκρίθηκαν με δύο μήνες καθυστέρηση και αντί για Ιανουάριο, η έγκριση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήρθε στις 20 Μαρτίου».

Στο νομό Θεσσαλονίκης, έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα των αεροψεκασμών σε ποσοστό 73% και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Οι αρμόδιοι των Περιφερειών, ενημερώνουν ότι οι παρεμβάσεις καταπολέμησης των κουνουπιών γίνονται με εγκεκριμένα σκευάσματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία δε δημιουργούν προβλήματα τόσο στον άνθρωπο όσο και στους υδρόβιους οργανισμούς (ψάρια κ.ά.) καθώς και σε άλλου είδους ωφέλιμα έντομα (μέλισσες).

Παραλείψεις στη Στερεά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τοπικά μέσα στη Λαμία, ο πρόεδρος της επιτροπής κωνωποκτονίας της Περιφέρειας Στερεάς βγήκε χτες και ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες της περιοχής, που ταλαιπωρούνται τις τελευταίες μέρες από τη μεγάλη έξαρση των κουνουπιών.

Ο πρόεδρος, σύμφωνα με τα ίδια μέσα, ανέφερε ότι δε δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στον άξονα από Δαμάστα μέχρι Αγία Τριάδα γιατί δεν ήταν, όπως λέει, αναμενόμενη η έξαρση του φαινομένου στις περιοχές αυτές.

Ομως, η ... «συγνώμη» δε βοηθά τις λαϊκές οικογένειες που κινδυνεύουν από τη συστηματική και σχεδιασμένη εγκατάλειψη της πρόληψης και της δημόσιας Υγείας. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που οι ψεκασμοί γίνονται με καθυστερήσεις μηνών, τα προηγούμενα χρόνια είχε εντοπιστεί και μεγάλη μείωση του σχετικού προϋπολογισμού σε περιοχές μάλιστα που λόγω των συνθηκών (ορυζώνες, λίμνες, ποτάμια, στάσιμα νερά, αυλάκια για την άρδευση των καλλιεργειών) χρειαζόταν η αύξησή τους.

Ικανοποιητική η κατάσταση των ασθενών

Ικανοποιητική κρίνεται απ' τους γιατρούς η κατάσταση των δύο ασθενών που νοσηλεύονται με μηνιγγίτιδα εξαιτίας τσιμπημάτων μολυσμένων κουνουπιών απ' τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τα δύο κρούσματα σημειώθηκαν μέσα στον αστικό ιστό του Λεκανοπεδίου (Φάληρο και Αργυρούπολη) γεγονός που καταδεικνύει την αργοπορημένη έναρξη -άρχισαν τις τελευταίες μέρες- των ψεκασμών στην Αττική, ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει τον Απρίλη ή το αργότερο το Μάη. Ετσι η αντιμετώπιση της κατάστασης μεταφέρεται πλέον στους κατοίκους, που πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα με κουνουπιέρες και κάθε άλλο μέσο που υποδεικνύουν οι ειδικοί.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Να σταματήσει η κλιμακωτή ληστεία των συντάξεων

Παράσταση διαμαρτυρίας, χτες, των Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής και της ΣΕΑΑΝ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση στο Ιδρυμα Χρονίων Παθήσεων
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση στο Ιδρυμα Χρονίων Παθήσεων
Να σταματήσουν οι πιέσεις της Διοίκησης του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής για την παρακράτηση των συντάξεων απαίτησαν χτες με παράστασή τους στο Ιδρυμα οι Λαϊκές Επιτροπές Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Το χαράτσι στις συντάξεις όσων φιλοξενούνται σε «Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης», όπου τους παρέχονται υπηρεσίες περίθαλψης (όπως, για παράδειγμα, τα ψυχιατρεία, τα γηροκομεία, τα ιδρύματα και οι ξενώνες που φιλοξενούν αναπήρους κ.λπ.) επέβαλε αρχικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια το επικαιροποίησε με τη συγκυβέρνησή του με τη ΝΔ τον περασμένο Μάρτη. Με την απόφαση αυτή επιβάλλεται κλιμακωτή παρακράτηση στις συντάξεις ως ακολούθως:

Για σύνταξη μέχρι 500 ευρώ παρακράτηση 50%. Για το τμήμα της σύνταξης από 500 - 700 ευρώ παρακράτηση 70%. Για το τμήμα της σύνταξης από 700 ευρώ και πάνω παρακράτηση 80%. Τα προηγούμενα σημαίνουν τα εξής: Από μια σύνταξη μέχρι 500 ευρώ ληστεύουν τα 250! Από μια σύνταξη μέχρι 700 ευρώ ληστεύουν τα 390 (250 + 70% Χ 200 ή 140). Από μια σύνταξη μέχρι 1.000 ευρώ ληστεύουν τα 630 (250 + 140 + 80% Χ 300 ή 240).

Στο Ιδρυμα των Χρονίων Παθήσεων είναι 160 τρόφιμοι και πολλοί απ' αυτούς αρνήθηκαν την παρακράτηση. Ωστόσο, η Διοίκηση, με τη σύμφωνη γνώμη του εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζομένων και τους εκπροσώπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες στο Διοικητικό Συμβούλιο επιμένει στην εφαρμογή του «γράμματος του νόμου». Στην επιμονή των Λαϊκών Επιτροπών και της ΣΕΑΑΝ απλώς υποσχέθηκε ότι θα στείλει επιστολή στο υπουργείο Υγείας, όπου θα αναφέρονται οι αντιδράσεις στην παρακράτηση.

Οι εκπρόσωποι των Επιτροπών και της ΣΕΑΑΝ προειδοποίησαν ότι αν συνεχιστούν οι πιέσεις θα επανέλθουν και την τρίτη φορά - η πρώτη έγινε στις 9.5.2012.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
Συνέχεια στο ωμό πραξικόπημα

Στο Συνέδριο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (έγινε στις αρχές του Απρίλη 2012) οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησαν στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο με την ονομασία Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΔΣ) απέναντι στην Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Τυφλών, που στηρίζεται από τις αγωνιστικές δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Πέρα απ' την πολιτική διάσταση της συγκρότησης αυτού του «μαύρου μετώπου», η Εφορευτική Επιτροπή, που -κατά πλειοψηφία- ήταν ελεγχόμενη απ' την ΠΔΣ με ωμό και πραξικοπηματικό τρόπο αφαίρεσε 2 έδρες των δυνάμεων της ΕΣΚ Τυφλών απ' το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Η ΕΣΚ Τυφλών πήρε 19 ψήφους και η ΠΔΣ πήρε 91 ψήφους. Με την απλή αναλογική που προβλέπει το καταστατικό, θα έπρεπε ο συνδυασμός της ΕΣΚ Τυφλών να πάρει 4 έδρες στο ΓΣ της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, με το «έτσι θέλω», η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να δώσει 23 έδρες στην ΠΔΣ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και 2 έδρες στην ΕΣΚ Τυφλών. Δηλαδή, ενώ η ΕΣΚ Τυφλών πήρε σε ψήφους ποσοστό 17,5%, σε έδρες πήρε μόλις 8%!

Μετά από πιέσεις της ΣΕΑΑΝ αναπήρων οι «σύμμαχοι» είπαν ότι θα επανεξετάσουν -αφού συμβουλευτούν και νομικούς- το ζήτημα στο πρώτο ΓΣ της Ομοσπονδίας. Το ΓΣ έγινε προχτές αλλά και πάλι οι «σύμμαχοι» δε θέλησαν να επανεξετάσουν το θέμα παρά την επιμονή της ΕΣΚ Τυφλών. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της κατάγγειλαν την ΠΔΣ και αποχώρησαν τονίζοντας ότι και με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να κρατάνε χειραγωγημένο το κίνημα των αναπήρων τη στιγμή που σφαγιάζονται τα δικαιώματά τους.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
Εμειναν 5 και λείπουν 15!

Απελπιστικές επισημάνσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

Οι τρομακτικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού έχουν οδηγήσει σε οριακό σημείο το νοσοκομείο των Κυθήρων και το Περιφερειακό Ιατρείο των Αντικυθήρων καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλαπλάσιο πληθυσμό λόγω της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Επιστημονικού Συμβουλίου (ΕΣ) του νοσοκομείου και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) αυτή τη στιγμή λείπουν 15 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων για να καλυφθούν οι ανάγκες των Κυθήρων - αλλά και των Αντικυθήρων μέσω του Περιφερειακού Ιατρείου. Λόγω των ελλείψεων αγροτικών γιατρών η διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων, Χρ. Παπανικολάου, αποφάσισε την «εκ περιτροπής ανά μήνα μετακίνηση» δύο γενικών γιατρών του νοσοκομείου ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των Αντικηθύρων «έως και την τοποθέτηση ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΕΣ του Νοσοκομείου Κυθήρων όπου περιγράφεται η οικτρή κατάσταση: Το Νοσοκομείο και το Περιφερειακό Ιατρείο δεν έχουν παθολόγο, γυναικολόγο, αγροτικούς γιατρούς -προβλέπονται 8- και ακτινολόγο. Συνολικά λείπουν 15 γιατροί, ενώ έμειναν 5 γιατροί (1 καρδιολόγος, 1 αναισθησιολόγος, 1 οδοντίατρος, 1 χειρουργός και 1 γενικός γιατρός) για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Το ΕΣ κάνει μια πρόταση για την εκ των ενόντων κάλυψη των αναγκών με συμβολή πλωτών μέσων σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού. Ο ΙΣΠ ζητά την άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αλλά και την άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ