ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παρέμβαση «ηλεκτροσόκ» ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τις πρώτες τροχιοδρομικές βολίδες κατά ιστορικών εργατικών δικαιωμάτων και τη νομοθετική εδραίωση ενός νέου μοντέλου «ευέλικτης εργασίας», άρχισε να εξαπολύει η κυβέρνηση, ενόψει και της αυριανής Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία αναμένονται να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις. «Χρειάζεται ένα σοκ στις πολιτικές μας», δήλωσε απροκάλυπτα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, για τις εργασιακές ανατροπές, οι οποίες ήδη εξετάζονται συγκεκριμένα από τα κυβερνητικά επιτελεία.

Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για ηλεκτροσόκ στο σώμα της εργατικής τάξης, που, με πρόσχημα τη βελτίωση της απασχόλησης, θα θέσει επί τάπητος όλο το φάσμα των εργασιακών θεμάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την αύξηση της μερικής απασχόλησης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέχρι την αύξηση των ορίων στις απολύσεις, την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και την υιοθέτηση νέων μέτρων πριμοδότησης της εργοδοσίας.

Οπως προέκυψε και από τη χτεσινή σύσκεψη, στην οποία, εκτός του Γ. Παπαντωνίου, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, οι υφυπουργοί Χ. Πρωτόπαππας και Ν. Φαρμάκης, ο γγ του ΥΠΕΘΟ Σ. Τραυλός, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Χαρδούβελης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Στουρνάρας, για την κυβέρνηση «όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά». Πράγμα που σημαίνει ότι, για την κυβέρνηση, δεν υπάρχουν εργατικά κεκτημένα, δεν υπάρχουν μη διαπραγματεύσιμα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτσης κινδυνολογεί με την αύξηση της ανεργίας - που είναι αποτέλεσμα της μέχρι τώρα κυβερνητικής πολιτικής - για να υποστηρίξει ότι «είναι ανάγκη να δούμε συνολικά και προσεκτικά τις πολιτικές μας, γιατί η ακινησία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε φτωχές επιδόσεις». Ειδικότερα, ο υπουργός ξαναθέτει - όπως και σε πρόσφατη συνέντευξη - το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τις αλλαγές στο ισχύον σύστημα των ομαδικών απολύσεων, αν και, όπως λέει, δε θα εισηγηθεί αύξηση του ορίου του 2% στις ομαδικές απολύσεις.

Δίνοντας το στίγμα της αυριανής Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Γ. Παπαντωνίου «μίλησε για κρίσιμη και καθοριστική συνεδρίαση, η οποία θα χαράξει μια νέα πορεία». Το τι χαρακτήρα και υπέρ ποίων θα είναι η χάραξη αυτής της «νέας πορείας», φαίνεται και από την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων και ρυθμίσεων - είπε ο υπουργός - που αναφέρονται και σε διάφορα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου ECOFIN, που επιδιώκουν να συμβάλουν στην τόνωση των προσλήψεων νέου προσωπικού». Και για να μην υπάρχει και καμιά αμφιβολία για το χαρακτήρα των μέτρων, συμπλήρωσε: « Στα μέτρα αυτά είναι και η ελάφρυνση του έμμεσου κόστους εργασίας. Πρέπει όλα αυτά να τα συνεξετάσουμε μαζί με τα άλλα μέτρα που αφορούν και την οργάνωση της αγοράς εργασίας, αλλά και θέματα κατάρτισης και εκπαίδευσης».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Γ. Παπαντωνίου υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και μίλησε για «έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης (της εθνικής οικονομίας) στην Ευρώπη και στον κόσμο». Μάλιστα, σε μια εκδήλωση «κοινωνικής ευαισθησίας», παραδέχτηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. «Είναι κρίμα - είπε - μια τόσο δυναμική οικονομία όπως η ελληνική, να μην παράγει ακόμα αντίστοιχες θέσεις δουλιάς...». Βέβαια, στα παραπάνω υπάρχει μια μικρή - πλην σημαντική - «λεπτομέρεια». Η δυναμική ελληνική οικονομία, όχι μόνο δεν παράγει ακόμα αντίστοιχες θέσεις δουλιάς, αλλά, ακόμα χειρότερα, καταστρέφει θέσεις εργασίας. Ο συνάδελφός του στην κυβέρνηση Τ. Γιαννίτσης -στις ίδιες δηλώσεις - κάνει λόγο «για αύξηση της ανεργίας μέσα στο 1999 κατά 44.000 άτομα και στασιμότητα στην αύξηση της απασχόλησης».

Αυτό δε, που ο Γ. Παπαντωνίου ονομάζει «δυναμική οικονομία» είναι η δυναμική αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, που πραγματικά ξεχωρίζουν με την κερδοφορία τους, ανάμεσα στις επιχειρήσεις της Ευρώπης και του κόσμου. Είναι η δυναμική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Η δυναμική πολιτική της λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δαπανών. Αυτή η δυναμική κερδοφορία των εργοδοτών είναι και μια βασική αιτία της αύξησης της ανεργίας.

Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των δύο υπουργών, ήταν η ανάγκη «κοινωνικής συναίνεσης», η οποία φαίνεται ν' απασχολεί ιδιαίτερα τα στελέχη της κυβέρνησης, μια και η σχεδιαζόμενη επίθεση στα εργασιακά, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ευρύτερες αντιδράσεις και αγωνιστικές συσπειρώσεις.

Δύο νεκροί οικοδόμοι σε τρεις μέρες

Η έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στους τόπους εργασίας έκοψε το νήμα της ζωής δύο ακόμα οικοδόμων

Μάτωσε πάλι η οικοδομή! Μέσα σε διάστημα 3 ημερών και συγκεκριμένα από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και προχτές δύο οικοδόμοι βρήκαν τραγικό θάνατο, αυξάνοντας τη μακάβρια λίστα εργατικών δυστυχημάτων. Κοινό σημείο των δύο θανάτων είναι η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, που αποδεικνύει το μέγεθος της ασυδοσίας των εργοδοτών.

Ειδικότερα την περασμένη Παρασκευή ο 32χρονος Ηλίας Ρέππας καταπλακώθηκε από τμήμα πρέσας στο εργοτάξιο κατασκευής των σχολών του ΟΑΕΔ στην Τρίπολη κατά τη ρήξη μπετόν στα θεμέλια της οικοδομής. Ο οικοδόμος μετακινούσε το λάστιχο της πρέσας όταν ξαφνικά αποκολλήθηκε τμήμα του μηχανήματος (συγκεκριμένα η μπούμα) και έπεσε πάνω του. Χτες μηχανικοί του υπουργείου Εργασίας διενήργησαν έλεγχο στον τόπο του δυστυχήματος και στο μηχάνημα, το οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είχε σπάσει άλλες τρεις φορές. Οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι το μηχάνημα είναι σε κακή κατάσταση. Το ΕΚ Αρκαδίας και ο Παναρκαδικός Σύλλογος Τεχνοεργατών Οικοδόμων Τρίπολης με κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν το δυστύχημα και επισημαίνουν τις ευθύνες της κατασκευάστριας εταιρίας ΕΛΙΞ για την απουσία των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, αλλά και του Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ του νομού καθώς επιδεικνύει αδράνεια για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στους χώρους δουλιάς.

Ο δεύτερος οικοδόμος ο Γ. Οικονόμου έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή 7 του μήνα στην Αργολίδα όταν πλακώθηκε από χώματα κατά τις εργασίες εκσκαφής για την τοποθέτηση βυθιζόμενης δεξαμενής. Η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στο νομό, λόγω της έλλειψης των μέτρων ασφαλείας και υπογραμμίζει ότι είναι πρόκληση οι εργάτες να δίνουν το αίμα τους για το μεροκάματο και «η ξεπουλημένη συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και μια σειρά άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις» να κουβεντιάζουν με τους βιομηχάνους και την κυβέρνηση για το πώς θα πετσοκόψουν τις εργατικές κατακτήσεις.

Η ΝΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι της Αργολίδας έχουν χρέος απέναντι στους νεκρούς συναδέλφους τους να συσπειρωθούν και να παλέψουν ξεπερνώντας τις υποταγμένες ηγεσίες, «να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης και να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στο ... ύψος της η ανεργία

Ανυποχώρητη... παραμένει η ανεργία στους ναυτεργάτες, αν και η θερινή περίοδος βρίσκεται στο «ζενίθ» της, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των πλοίων και κυρίως όλα τα επιβατηγά και τουριστικά βρίσκονται σε κίνηση. Αυτό επιβεβαιώνουν ακόμα και αυτά τα... μισερά στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα Ιούνη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.685. Τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.524. Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτό δε συμπεριλαμβάνονται οι ναυτεργάτες που είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο! Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός ανέργων ναυτεργατών, που δικαιούνται να ενταχτούν στους καταλόγους του ΓΕΝΕ, αρνείται να γραφτεί λόγω της αναξιοπιστίας του Γραφείου, καθώς αποτελεί, όπως οι ίδιοι οι ναυτεργάτες το χαρακτηρίζουν, «παραμάγαζο» των ναυτιλιακών πρακτόρων.

Το Μάη του 2000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 2.005, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν 1.789. Τον Απρίλη του 2000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 2.600, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν 2.098. Το Μάρτη του 2000 ήταν 3.283, ενώ το Μάρτη του 1999 ήταν 2.116. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο ΓΕΝΕ εμφανίζει σταδιακή μείωση από το Μάρτη μέχρι τον Ιούνη, από τα ίδια αυτά στοιχεία προκύπτει ότι η τάση της ανεργίας είναι αυξητική κατά έτος.

Πρώτοι στη λίστα της ανεργίας έρχονται οι ναύτες με 382 εγγεγραμμένους, δεύτεροι οι πλοίαρχοι με 343 εγγεγραμμένους ανέργους, από αυτούς οι 152 είναι τρίτοι πλοίαρχοι. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που στα δελτία του ΓΕΝΕ (από την αρχή του 2000 μέχρι και τον Ιούνη) εμφανίζεται αύξηση της ανεργίας στην ειδικότητα των πλοιάρχων. Τρίτοι στη λίστα βρίσκονται οι ασυρματιστές με 288 εγγεγραμμένους. Ακολουθούν οι πρακτικοί μηχανικοί με 185 και οι μάγειροι με 135 εγγεγραμμένους ανέργους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ