ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σήμερα τα συλλαλητήρια της ΠΑΣΕΒΕ σε ολόκληρη τη χώρα

ΑΘΗΝΑ: Στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στις 8.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ

Μέρα πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης η σημερινή για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που κινητοποιούνται υπό το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ σε περισσότερες από 20 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Ρόδο και τα Χανιά μέχρι την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια κατεδάφισης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΕΒΕ, στο οποίο καλούν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα στην πλ. Κάνιγγος. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στις 8.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ (Εγνατία 66).

Το πρωί της Τετάρτης έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΕ σε Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Γιάννενα, Δράμα, Ηράκλειο, Καβάλα, Καλαμάτα, Κεφαλλονιά, Κόρινθο, Λαμία, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδο, Τρίκαλα, Χανιά. Επίσης, σήμερα στην Κατερίνη, η ΠΑΣΕΒΕ προγραμματίζει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), ενώ αύριο το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Καρδίτσα στα γραφεία του τοπικού ΟΑΕΕ. Στην Ικαρία, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Βιοτεχνών - Επαγγελματιών - Εμπόρων οργανώνει συγκέντρωση σήμερα, στις 8.30 το βράδυ, στον Αγιο Κήρυκο και αύριο Πέμπτη, 13 του Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στις Ράχες, στην αίθουσα του Χριστού. Κινητοποίηση στις 8.30 το πρωί στα γραφεία του ΟΑΕΕ οργανώνει σήμερα και η ΠΑΣΕΒΕ Κοζάνης. Στην κινητοποίηση αποφάσισαν να συμμετάσχουν οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ και Καφεπωλών.

Στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ που διακινήθηκε το προηγούμενο διάστημα υπογραμμίζεται η ένταση της επίθεσης που εξαπολύει η τρικομματική συγκυβέρνηση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Οι μικρομαγαζάτορες, αυτοκινητιστές, επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί επιστήμονες ενημερώθηκαν συνολικά για:

- Τη λεηλασία των αποθεματικών, όπου τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια, τις προηγούμενες δεκαετίες, έγιναν λίπασμα για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

- Το τζογάρισμα των εισφορών στο χρηματιστήριο και το «κούρεμα» με τα ομόλογα.

- Τη δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία μόνο για το 2013 «έπεσε» κατά 40%, ενώ σκοπός τους είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο, για να διατεθεί περισσότερο χρήμα για την ανάπτυξη που διαφημίζουν, για τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, όπως αναφέρει η ΠΑΣΕΒΕ, είναι: Τα χρήματα που οι προηγούμενες γενιές πλήρωσαν για να έχουν, σήμερα, σύνταξη, λεηλατήθηκαν. Οι συντάξεις, πια, πληρώνονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Ο ΟΑΕΕ, σήμερα, παρουσιάζει έλλειμμα 600 εκατομμυρίων και δυσκολεύεται να καταβάλει τις συντάξεις. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και τα 120 εκατομμύρια που προορίζονταν για τους άνεργους συναδέλφους, για να καταβληθούν συντάξεις. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, το Ταμείο οδηγείται σχεδιασμένα σε άμεση χρεοκοπία. Εκβιάζουν προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι συνεχείς περικοπές ότι δε θα πληρωθούν οι συντάξεις.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε γενικό ξεσηκωμό για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί που προβλέπουν παραπέρα πετσόκομμα των συντάξεων εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και η κατεδάφιση των υπηρεσιών Υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας που έχουν πληρωθεί με ιδρώτα.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Κινητοποιήσεις με αφορμή την κατάσταση στα Ταμεία των δικηγόρων

Τραγική είναι η οικονομική κατάσταση με τα αποθεματικά στα ασφαλιστικά ταμεία των δικηγόρων, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για την καταβολή συντάξεων στο άμεσο μέλλον. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» σε προχτεσινή της εκδήλωση για το Ασφαλιστικό, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), κάλεσε σε οργανωμένη συλλογική δράση τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και σε συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη δουλειά και να ανατρέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» πραγματοποιεί μια σειρά από κινητοποιήσεις. Σήμερα συμμετέχει στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό. Χτες, έγινε εξόρμηση - ενημέρωση στο Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων και στο Ταμείο Νομικών. Αύριο, στις 9 το πρωί θα γίνει και πάλι εξόρμηση - ενημέρωση στο Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων και στο Ταμείο Νομικών, ενώ τη Δευτέρα 17, Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Ιούνη θα γίνουν εξορμήσεις για ενημέρωση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Ο Αγγ. Βρεττός, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, αναφερόμενος στα αποθεματικά των Ταμείων των δικηγόρων, σημείωσε ότι έχουν υποστεί διαχρονική καταλήστευση αδιάλειπτα εδώ και 60 χρόνια, αρχής γενομένης με την άτοκη κατάθεση στις τράπεζες, στη συνέχεια έγινε η τοποθέτησή τους σε μετοχές, ενώ η χαριστική βολή δόθηκε με το «κούρεμα», μέσω του λεγόμενου PSI.

Οπως είπε, τα διαθέσιμα του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) στην Τράπεζα της Ελλάδας πριν από το «κούρεμα» ήταν 800.000.000 ευρώ και 234.000.000 ευρώ ήταν τα αποθεματικά του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων. Μετά το «κούρεμα», μέσω του PSI, στα δύο παραπάνω Ταμεία τα αποθεματικά μειώθηκαν σε 198.601.940 και 58.380.976 ευρώ, αντίστοιχα. Την τραγικότητα της κατάστασης απεικονίζει και το πρόσφατο υπηρεσιακό σημείωμα του διευθυντή Οικονομικού του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών, όπου αναφέρεται ότι τα έσοδα του ΤΑΝ το 2012 ανήλθαν σε 196.635.697 ευρώ και τα έξοδα σε 248.068.075 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων δυσκολεύεται ή ακόμα και αδυνατεί να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές, με συνέπεια πολλοί από αυτούς να στερούνται του δικαιώματος των ιατροφαρμακευτικών παροχών. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι φέτος, μέχρι τέλη Μάη, στον Τομέα Υγείας είχαν κατατεθεί μόλις 7.500 βιβλιάρια επί συνόλου 23.500 ασφαλισμένων δικηγόρων, καθώς αδυνατούν να σφραγίσουν τα βιβλιάρια για να απολαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. Στο Ταμείο Νομικών το 2012 κατατέθηκαν 16.500 βιβλιάρια, ενώ φέτος, μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί μόλις 6.500 βιβλιάρια ασφαλισμένων δικηγόρων.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» ενόψει αυτής της κατάστασης καλεί σε συστράτευση τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, να παλέψουν για επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας όλων των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, κ.ά.

Ο Γ. Γουσέτης είπε ότι σήμερα χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός, προσθέτοντας ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο Ασφαλιστικό είναι στρατηγική επιλογή του συστήματος που πραγματοποιείται εδώ και 20 χρόνια. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων, Γιώτα Κουνουγιέρη, αναφέρθηκε στα προβλήματα των νέων δικηγόρων, σημειώνοντας τις δραστηριότητες της Επιτροπής με το τριήμερο παρεμβάσεων στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νομοσχέδιο για κατασχέσεις μέσω τραπεζών

Κόβουν το επίδομα των παιδιών σε εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στις διατάξεις του οποίου περιλαμβάνεται η ρύθμιση για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και για την ηλεκτρονική διασύνδεση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με τους λογαριασμούς καταθέσεων που διατηρούνται στις τράπεζες. Αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπονται για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων, διάταξη με την οποία αποκόβουν από την όποια προβλεπόμενη ενίσχυση εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Ειδικότερα:

  • Με το «έτσι θέλω» διογκώνουν το δηλούμενο οικογενειακό εισόδημα, με βάση το οποίο υπολογίζονται τα πολυτεκνικά επιδόματα των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, καθώς και το «ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων», το οποίο καθιερώθηκε στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και για την αναπλήρωση της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο, ως συνολικό οικογενειακό εισόδημα θεωρείται κάθε εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή προέλευσης και ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησης. Για την αποκοπή εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών από το επίδομα τέκνων προστίθενται και εισοδήματα όπως : ανεργίας, ΕΚΑΣ, αγροτικές επιδοτήσεις, επιδόματα σε πολύτεκνες μητέρες, το εξωιδρυματικό επίδομα για ΑμΕΑ, τόκοι τραπεζικών καταθέσεων κ.ά. Η ακριβής αποτύπωση εισοδημάτων τα οποία προσαυξάνουν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα εξειδικευθούν με υπουργική απόφαση.
  • Σε πρώτο πλάνο προβάλλεται η ανάγκη πάταξης φαινομένων φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος καθώς και «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Στην πραγματικότητα, διευρύνουν τη δυνατότητα και συντομεύουν το χρόνο για κατασχέσεις σε βάρος της «μαρίδας» για τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη που συνεχίζουν να στοιβάζονται στα «κιτάπια» της Εφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν τη δυνατότητα κατάσχεσης μισθών και συντάξεων που πληρώνονται μέσω των τραπεζών. Τα κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών «εις χείρας τρίτων» θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες, που με τη σειρά τους θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις. Το σχέδιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί με τη λειτουργία του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών. Παραπέρα εξειδικεύσεις θα δοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ