ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αδιέξοδος για το λαό ο δρόμος ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο «τι συμφέρει τους επενδυτές»

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ιστοσελίδα «Newsbomb»

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα «Newsbomb» και τον δημοσιογράφο Κ. Τσιτούνα έδωσε το περασμένο Σάββατο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Στην ερώτηση για το αν τελικά η κυβέρνηση «τα κατάφερε στην αντιμετώπιση του υγειονομικού ζητήματος της πανδημίας», ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε ότι «αν κάποιος τα κατάφερε αυτός είναι ο ίδιος ο λαός, ο οποίος τήρησε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, με πειθαρχία. Με τις δικές του θυσίες καταφέραμε τελικά να μην έχουμε τις εκατόμβες των νεκρών που είχαν άλλες χώρες. Η κυβέρνηση αυτό που έκανε ήταν να επιβάλει γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, που είναι ήδη στα πρόθυρα κατάρρευσης».

Συμπλήρωσε ακόμα: «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το τραγικό αποτέλεσμα με τα αυξημένα θύματα που υπήρξαν σε άλλα κράτη - σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό - δεν μπορεί να υπάρξει και στην Ελλάδα, απλά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου».

Για το «οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον» μετά την πανδημία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε: «Η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία για να βάλει σε μόνιμη καραντίνα τα όποια εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει (...) Υλοποίησε όσα αντεργατικά μέτρα δεν κατάφεραν να περάσουν οι κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων (...) Τα δήθεν έκτακτα μέτρα ήρθαν για να μείνουν, όχι μόνο γιατί ο ΣΕΒ τα ζητούσε και πριν από την πανδημία, αλλά και γιατί μια νέα πιο βαθιά οικονομική κρίση είναι προ των πυλών που θα γίνει προσπάθεια να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων. Μόνο που τώρα ο λαός μας, έχοντας την πείρα της προηγούμενης κρίσης, με την οργάνωση της πάλης του, μπορεί να πει: "Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά"».

Στην ερώτηση για τα χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που σκοπεύει «να ρίξει στην αγορά» η κυβέρνηση, ο Δ. Κουτσούμπας είπε: «Τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις θα πάνε εκεί που πήγαν και τα προηγούμενα, στο κεφάλαιο και τις τράπεζες, για να στηριχθεί η γρήγορη ανάκαμψη της κερδοφορίας τους (...) Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση βρει αυτά τα ποσά με κάποιον τρόπο από την ΕΕ, το σίγουρο είναι ότι θα κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις και ο "λογαριασμός" θα σταλεί πάλι στο λαό με νέους αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο. Τέτοιοι όροι και δεσμεύσεις ήδη προχωράνε στις διάφορες χώρες της ΕΕ, και δοκιμάζονται σήμερα, μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα της "υγειονομικής κρίσης"».

Σχολίασε επίσης ότι «ο λαός πλήρωσε πολλά. Τώρα πρέπει να πληρώσουν οι όμιλοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι τραπεζίτες μέσω φορολογίας και κατάργησης όλων των προνομίων τους».

Το ΚΚΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή

Σχετικά με το θόρυβο γύρω από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης κι αν ήταν «απλά μια γκάφα του αρμόδιου υπουργού», ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις για τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών δεν είναι γκάφα, αλλά συνειδητή επιλογή και πρακτική όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων». Σχολίασε επίσης πως «δεν είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια στην κυβέρνηση να αναρωτιέται για την ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης που και ο ίδιος πιστοποιούσε».

Για την αίσθηση που υπάρχει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «παίζει μόνος του μπάλα», ότι «δεν έχει σκληρή αντιπολίτευση που να τον φέρνει σε δύσκολη θέση» και στην ερώτηση για το αν «η αντιπολιτευτική γραμμή του ΚΚΕ έχει πέσει», ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Το σίγουρο είναι πως ο κ. Μητσοτάκης "παίζει μπάλα" στο ίδιο γήπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα. Παίζουν με άλλη φανέλα μεν, αλλά για τα ίδια συμφέροντα, αυτά του μεγάλου κεφαλαίου. Ποιος θα τον φέρει σε δύσκολη θέση; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που του έχει δώσει τις καλύτερες πάσες σε όλα τα κρίσιμα για το λαό ζητήματα; Από τη διαχείριση της πανδημίας, το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό, το πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο μέχρι τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, η ΝΔ πήρε την πάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να παίζει μπάλα στο ίδιο γήπεδο. Οταν η ΝΔ κούναγε το δάχτυλο της "ατομικής ευθύνης", το ΚΚΕ δεν έμεινε σιωπηλό, απαίτησε με κρατική ευθύνη να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και οργάνωσε ή συμμετείχε σε κινητοποιήσεις μαζικής απειθαρχίας, πειθαρχώντας μόνο στα μέτρα προστασίας. Οταν η ΝΔ έφερνε το νόμο Βρούτση για να βελτιώσει το νόμο Κατρούγκαλου, το ΚΚΕ πρωτοστατούσε στις απεργίες, στις κινητοποιήσεις. Οταν η ΝΔ επικύρωνε τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ διαδήλωνε για να μη μετατραπεί η χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου. Σε δύσκολη θέση, συνεπώς, μπορεί να φέρει την κυβέρνηση ο ίδιος ο λαός με τους αγώνες και σ' αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις. Κι αυτό σήμερα αναγνωρίζεται από πολύ κόσμο».

Στην ερώτηση για το αν η ΝΔ «ελέγχει» τα μίντια, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε ότι «τα ΜΜΕ ελέγχονται από τους ιδιοκτήτες τους, μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι τα αξιοποιούν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα» και ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη στήριξη ισχυρών μέσων ενημέρωσης και αυτό προσπαθεί να το εξασφαλίσει με κάθε τρόπο. Βέβαια, αυτό το παιχνίδι το έχει παίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν», ενώ «σήμερα νιώθει ριγμένος και φωνάζει γι' αυτό που ο ίδιος δημιούργησε», μεταξύ άλλων και με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για το ενδεχόμενο καταπάτησης ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε καταπάτηση ελευθεριών προσαρμόσαμε τη δράση μας στην εποχή του κορονοϊού αλλά δεν την αναστείλαμε. Μείναμε δυνατοί, δεν μείναμε σιωπηλοί, όπως έλεγε και το σύνθημά μας, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξαν τη σιωπή και τη λογική ότι τώρα αναστέλλουμε τη διεκδίκηση για μετά (...) Ε, εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη συμμορφωθεί ο λαός "προς τας υποδείξεις"».

Ο κόσμος διαισθάνεται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά

Για την απήχηση της εκδήλωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «η πλειοψηφία του λαού ταυτίστηκε (...) γιατί η εκδήλωση ακουμπούσε σ' αυτό που αισθάνεται ένας κόσμος που τήρησε τα μέτρα, αλλά δεν ήθελε να μείνει και σιωπηλός. Η εκδήλωση έστειλε μήνυμα ανάτασης, ελπίδας, αισιοδοξίας μέσα κι έξω από την Ελλάδα, σε όλους τους εργαζόμενους που αγωνιούν για τη ζωή τους, που νιώθουν ότι την επόμενη μέρα θα φορτωθούν ξανά τα βάρη της κρίσης, αλλά δεν είναι μόνοι τους, έχουν στήριγμα το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Και το πιο σημαντικό, έχουν διέξοδο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, το οποίο στο βασικό ερώτημα "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" απαντάει: Σοσιαλισμός. Αυτό είναι το πρόβλημα όσων επέκριναν τη συγκέντρωση (...) Κάποιοι σεσημασμένοι υπερασπιστές της σημερινής βαρβαρότητας, από τους ακροδεξιούς της ΝΔ, τους φασίστες της εγκληματικής Χρυσής Αυγής μέχρι κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εξελιχθεί σε απολογητές του συστήματος».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε συνδυασμό με την επιβολή ενός νέου μνημονίου, σχολίασε ότι οποιαδήποτε απόφαση για εκλογές «θα έχει ως βασικό κριτήριο τη νομιμοποίηση των αντεργατικών μέτρων για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης» και ότι το ζήτημα είναι ο ίδιος ο λαός «με την πάλη του να αποκρούσει ένα νέο μνημόνιο, το οποίο θα προστεθεί στα προηγούμενα, ξεκινώντας από σήμερα. Σήμερα πρέπει να ακυρωθούν τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εν μέσω πανδημίας. Σήμερα πρέπει να μπει τέλος σ' αυτόν το φαύλο κύκλο, να ανοίξει ο δρόμος για συνολικές ανατροπές, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Σε ερώτηση για τη δημοσκοπική υπεροχή που εμφανίζει η κυβέρνηση, ο Δ. Κουτσούμπας είπε: «Ορισμένα πράγματα που σήμερα εμφανίζονται παγιωμένα - κυρίως δημοσκοπικά - αλλάζουν πολύ γρήγορα, όταν υπάρχει η ανεργία, η αναδουλειά, η απληρωσιά, η εντατικοποίηση της εργασίας (...) η ανησυχία και ο φόβος μπροστά στο επόμενο κύμα της πανδημίας (...) Ο κόσμος διαισθάνεται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά γιατί μπροστά μας είναι μια νέα, πιο βαθιά κρίση, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που οξύνονται στην περιοχή μας με την Ελλάδα "το καλό παιδί" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την Τουρκία να κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Δεν ξέρω ποιος μπορεί μετά απ' όλα αυτά να νιώθει ή, πολύ περισσότερο, να είναι πραγματικά "καβάλα στο άλογο"».

Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με «ουρά» το ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «Η ιστορική πείρα λέει ότι βρέθηκαν στην ίδια κυβέρνηση παλιότερα το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, κάτι που αρχικά φάνταζε αδύνατο. Τώρα γιατί αποκλείεται να βρεθούν μαζί η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει πάρει πλέον τη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ; Οταν το σύστημα βρεθεί στην ανάγκη τους, τίποτα δεν θα τους εμποδίσει».

Χρειάζεται να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας

Σε ερώτηση για το «μαξιλαράκι» των 37 δισ. ευρώ και για το πώς πιστεύει το ΚΚΕ ότι «θα βρεθούν χρήματα τώρα που υπάρχει ανάγκη να σηκώσει κεφάλι η χώρα», ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Το "μαξιλάρι" των 37 δισεκατομμυρίων δεν είναι από την "προίκα" του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το ξεζούμισμα ενός ολόκληρου λαού που μάτωσε στα χρόνια των μνημονίων. Κι ενώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν για το "μαξιλάρι", η χώρα μας εξακολουθεί να δίνει 4 δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει για ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές, μειώθηκε κι άλλο η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, το κεφάλαιο πληρώνει μόλις το 5%. Να λοιπόν πού μπορούν να βρεθούν χρήματα. Ομως, για να σηκώσει πραγματικά κεφάλι η χώρα, χρειάζεται να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, τα τεράστια αδιέξοδα του σημερινού συστήματος και δρόμου ανάπτυξης (...) που έχει στο επίκεντρο "τι συμφέρει τους επενδυτές". Ομως, υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, του μόνου δρόμου που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες».

Τέλος, για το «φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ και για το αν «θα μπορούσε το ΚΚΕ να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση», είπε ότι «μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε» οι πολιτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας «που μαλώνουν για τη σφραγίδα της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης».

«Η εμπλοκή του ΚΚΕ αφορά στο κάλεσμά του προς όσους νιώθουν προοδευτικοί, αριστεροί, οι οποίοι τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν από μια τέτοια ανασύνταξη στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος, που θέλει να δώσει χείρα βοηθείας σε ένα σύστημα που έχει χρεοκοπήσει. Αντίθετα, έχουν να περιμένουν πολλά από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική πρόοδο του λαού, να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του», κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org