ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στα σκαριά

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες και παρά την εκφρασμένη αντίθεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην ολοκλήρωση και στην κατάθεση στη Βουλή του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Πιθανότατα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Ιούνη καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών έσπευσε να ικανοποιήσει ένα από τα πάγια αιτήματα των εργοδοτών, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση μελετά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση των εργαζομένων. Αξιοποιώντας τη συμβολή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ στη διαμόρφωση των αντιασφαλιστικών σχεδίων, ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι τα προωθούμενα μέτρα είναι «συνδιαμορφωμένα με τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω του κοινωνικού διαλόγου»!

Την ερχόμενη βδομάδα, στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα νέο πλήγμα κατά των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί το «πράσινο φως» στις διοικήσεις των Ταμείων για τη διάθεση ενός μεγάλου μέρους των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο. Υπολογίζεται ότι, με βάση τις πρόσφατες ρυθμίσεις, τα Ταμεία θα διαθέσουν πάνω από 600 δισεκατομμύρια δραχμές στο χρηματιστηριακό τζόγο, προσφέροντας ακόμη ένα μεγάλο δώρο στους «θεσμικούς επενδυτές», όπως το 1999.

Οι εργαζόμενοι όμως έχουν τα δικά τους σχέδια. Ετοιμάζονται για την απεργιακή κινητοποίηση της 29ης του Μάη, στην οποία καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενώ για την ίδια μέρα απεργία έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Οι κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν χαρακτηρίστηκαν όχι μόνο από τη μεγάλη συμμετοχή αλλά και τη μαχητικότητά τους και είχαν αποτέλεσμα να γκρεμιστεί η εικόνα της συναίνεσης που επιχείρησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση με τη βοήθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Αφορμή να φανούν καλύτερα, και σε όλο το μεγαλείο τους, τα αδιέξοδα της αστικής πολιτικής κάθε απόχρωσης, έγιναν οι εκλογές στη Γαλλία όπως ομολογείται και από ακραιφνείς υποστηριχτές του ιμπεριαλισμού. Λόγου χάρη, σε έγκριτες εφημερίδες (όχι μόνο ελληνικές) πληθαίνουν οι αναλύσεις, που κάνουν αναφορές στα αδιέξοδα της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής (σελίδες 6-7).

Συνειδητά επιλεγμένα είναι τα περίφημα κυβερνητικά συνθήματα «ευρώ: βήμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση», «μέσο εθνικής ισχυροποίησης και υπερηφάνειας», για να συσκοτίζουν το ταξικό, αντεργατικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα των εξελίξεων, από την ένταξη της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα και την ευρωζώνη (σελίδες 12-13).

Εντείνεται η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αφού οι Ευρωπαίοι ζητούν την κατάργηση των επιδοτήσεων που παίρνουν οι αμερικανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι εμπορικοί ανταγωνισμοί αφορούν και στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία (σελίδα 15).

Μόνο μέσα σε ένα δημόσιο ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας και Ασφάλισης διασφαλίζονται τα πλήρη δικαιώματα των γιατρών, αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξής τους, τονίζει στη διακήρυξή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ-Γ) για τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στις 26 και 27 του Μάη 2002 (σελίδες 18-19).

Ενας από τους μοχλούς των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η λειτουργία της οποίας κινείται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της, της έντασης των ταξικών φραγμών (σελίδα 25).

Λαϊκές συνελεύσεις έχουν ξεφυτρώσει σε όλο το Μπουένος Αϊρες από τότε που ξέσπασε η τελευταία κρίση, τον περασμένο Δεκέμβρη, και έχουν οργανώσει λαϊκές αγορές με τρόφιμα σε μειωμένες τιμές, έχουν δημιουργήσει εθελοντικές μπριγάδες ειδικευμένων εργατών, που επανασυνδέουν το ηλεκτρικό, το γκάζι και το νερό με τα κρατικά δίκτυα, όταν αυτά κόβονται λόγω της μη πληρωμής των λογαριασμών (σελίδα 30).

Αμερικανοϊσραηλινά σχέδια στην Παλαιστίνη

Ο απεγκλωβισμός των Παλαιστινίων, που είχαν καταφύγει στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, την περασμένη Πέμπτη, μπορεί να δημιούργησε την αίσθηση μιας αποκλιμάκωσης της έντασης, φαίνεται, όμως, ότι είμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η τύχη των 13 Παλαιστινίων, για τους οποίους η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε την απέλασή τους με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ήταν το αντικείμενο μιας μαραθώνιας διαβούλευσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της παλαιστινιακής διοίκησης. Τελικά, αποφασίστηκε οι δεκατρείς να μοιραστούν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Ωστόσο, η ασάφεια που επικρατεί, σχετικά με το καθεστώς υπό το οποίο οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές θα προωθηθούν στις χώρες αυτές, προκαλεί σειρά ερωτημάτων, που αφορούν στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων και το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας.

Κατά τα άλλα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέλαβαν εκ νέου δράση στη Γάζα, υπό το πρόσχημα των αντιποίνων για την επίθεση αυτοκτονίας ενός μέλους της οργάνωσης Χαμάς, την περασμένη Τρίτη, στο Τελ Αβίβ. Οσον αφορά στα σχέδια του Αριέλ Σαρόν και των ΗΠΑ, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν στην απόφαση για την υπονόμευση και την ανατροπή του Γιάσερ Αραφάτ από την παλαιστινιακή ηγεσία. Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε με τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά και του Αμερικανού Προέδρου, μετά τη συνάντησή τους την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Αγωνιστικές υποψηφιότητες για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Την κοινή αγωνιστική πορεία για μια άλλη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπου ο λαϊκός παράγοντας θα βγει στο προσκήνιο, θα πρωταγωνιστήσει, θα δημιουργήσει άλλους συσχετισμούς στην πολιτική σκηνή, θα αγωνιστεί για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, εκφράζει η συμπαράταξη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) και της «Δημοκρατικής Κοινωνικής Κίνησης» (ΔΗΚΚΙ).

Παρουσία πλήθους εκπροσώπων μαζικών φορέων και ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν ο υποψήφιος για τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά, Θανάσης Παφίλης, και οι υποψήφιοι νομάρχες Αθήνας, Ηλίας Νικολόπουλος, και Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη.

Οι τρεις υποψήφιοι υπογράμμισαν ότι η απόφαση συνεργασίας των δύο Κινήσεων αποτελεί την αρχή μιας πορείας οικοδόμησης ενός ευρύτερου μετώπου, που έχει στόχο να διευρυνθεί και με άλλες δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες, που επιλέγουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι στην Ελλάδα οι επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές «γίνονται σε μία περίοδο μεγάλης όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση και ουσιαστική στήριξη της ΝΔ, αλλά και άλλων δυνάμεων μετατρέπει την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε μοχλό εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής... Η ΝΑΣ δεν καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό για μία δήθεν ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, με τη δική της αυτοτέλεια μέσα σε ένα καθεστώς αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά πιστεύει πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει στην ανατροπή της, με τη σύγκρουση, την απειθαρχία στο θεσμικό πλαίσιο, τον αγώνα μαζί με το λαό, ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ