ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ συζητά με τις γυναίκες και τις καλεί σε δράση
  • Αύριο, Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στο θέατρο «Ακροπόλ»
  • Κεντρική ομιλήτρια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Το κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση- συζήτηση, που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, αύριο, Δευτέρα, 13/5, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «ΑΚΡΟΠΟΛ», για τα δικαιώματα των γυναικών, ηχεί εδώ και μέρες σε μεγάλους χώρους δουλιάς, εκεί όπου το μεταφέρουν οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές της Αθήνας. Εργοστάσια, βιοτεχνίες, πολυκαταστήματα, συνοικίες, παντού όπου εργάζονται, ζουν, μοχθούν οι γυναίκες της πόλης, εκεί βρίσκονται, όπως βρίσκονταν πάντα, οι γυναίκες-μέλη του ΚΚΕ, καλώντας τες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, να γνωρίσουν από κοντά τις θέσεις του Κόμματος, να πλαισιώσουν και να συσπειρωθούν στο αγωνιστικό γυναικείο κίνημα, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, δυναμώνοντας τους αγώνες του.

Η συγκέντρωση -- στην οποία κεντρική ομιλήτρια θα είναι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα -- έρχεται να επιστεγάσει μια πλούσια δράση που ανέπτυξε όλο το προηγούμενο διάστημα η ΚΟΑ του ΚΚΕ σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα πάλης και να δώσει το έναυσμα για νέους πιο μαχητικούς αγώνες ενόψει και των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Επιδιώκει να αναθερμάνει τη συζήτηση με όλες εκείνες τις γυναίκες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, με τις γυναίκες που βιώνουν διπλά την καταπίεση, την υπερεκμετάλλευση, και που διπλά θίγονται από την ασκούμενη αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική και τα μέτρα που απεργάζεται η κυβέρνηση για ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία κ.ο.κ. Αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία ενδυνάμωσης των αγωνιστικών τους διαθέσεων και ένα κάλεσμα έντασης της δράσης τους. Η συγκέντρωση συνιστά, τέλος, ένα ακόμη βήμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ προς τον στόχο να έρθουν οι γυναίκες της Αθήνας κοντύτερα στο Κόμμα, να γνωρίσουν τις θέσεις του, να οργανωθούν στις γραμμές του.

Εξάλλου, όπως μας δήλωσε η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, η Οργάνωση της Αθήνας, όπως και όλο το Κόμμα, έχει και συνεχώς διευρύνει τους πολύπλευρους δεσμούς της με τους εργαζόμενους και το σύνολο των καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων. «Σ' αυτά τα πλαίσια -- σημείωσε -- οργανώνει αυτή τη συγκέντρωση και απευθύνει κάλεσμα διαλόγου στις γυναίκες, κάλεσμα αγώνα, ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση. Απευθύνει αυτό το κάλεσμα όχι στις γυναίκες γενικά και αόριστα, αλλά στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, σ' όλες εκείνες που νιώθουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της ταξικής πολιτικής που ασκείται. Απευθύνεται στις γυναίκες που δέχονται διπλή και τριπλή την καταπίεση και την εκμετάλλευση.

Θέλουμε με αυτή τη συγκέντρωση να γνωρίσουν τις θέσεις του Κόμματός μας από κοντά, την πολιτική μας πρόταση για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου πάλης και, βεβαίως, να καταθέσουν τον προβληματισμό και τη γνώμη τους».

Αλλωστε, οι γυναίκες έχουν κάθε λόγο να αγωνιστούν για τη δημιουργία των προϋποθέσεων με σκοπό τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, μια και τότε «θα ανοίξει ο δρόμος για να διεκδικηθεί η πραγματική ισοτιμία των γυναικών σε όλους τους τομείς, στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία, και η κατάργηση της εκμετάλλευσης και των δύο φύλων, του συνόλου δηλαδή της εργατικής τάξης».

Εως τότε, όμως, αλλά και για να φτάσουμε έως εκεί, όπως υπογραμμίζεται και στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα της ΚΟΑ, «πιστεύουμε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό και το αγωνιστικό γυναικείο και λαϊκό κίνημα μέσα από τους αγώνες τους μπορούν να αποσπάσουν ορισμένες κατακτήσεις σήμερα, που θα γίνουν το σημείο εκκίνησης για βαθιές αλλαγές στην πορεία και στο επίπεδο της εξουσίας».


«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Η σκυτάλη στην Αθήνα
  • Πραγματοποιείται σύσκεψη την Πέμπτη, 16 του Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
  • Στη σύσκεψη καλούν η ΕΕΔΥΕ, το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας, η ΟΒΣΑ και η ΝΔΕ

Σε σύσκεψη, την Πέμπτη 16 του Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για τη δημιουργία ανάλογης κίνησης με της Θεσσαλονίκης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», καλούν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Συντονιστικό Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Στόχος της κίνησης που πρόκειται να αναπτυχθεί και στην Αθήνα, είναι η ανάπτυξη πολύμορφης δράσης που θα βρεθεί στην κορύφωσή της τον Ιούνη του 2003, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 του Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη. Οπως σημειώνουν στην πρόσκληση οι διοργανωτές της σύσκεψης, στη Σύνοδο Κορυφής «οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των ΕΒΕ, της νεολαίας, των μεταναστών και των λαών της περιοχής». Τονίζουν δε, με έμφαση, πως «μπροστά σ' αυτή την κατάσταση κανένας δεν μπορεί να σιωπά» και σημειώνουν πως αποσκοπούν στην παραπέρα ανάπτυξη ενός πολύμορφου Φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα κορυφωθεί με πανελλαδική κινητοποίηση τις μέρες της Συνόδου Κορυφής.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κίνηση που πρωτοδημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, πόλη με μακραίωνη αγωνιστική παράδοση, έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τη διακήρυξή της στην οποία, ανάμεσα στ' άλλα, τονίζει πως στόχος της είναι η ανάπτυξη πολύμορφου κινήματος που θα ριζώνει και θ' αναπτύσσεται στους χώρους δουλιάς, στους τόπους κατοικίας, στα χωριά και θ' αγκαλιάζει τους μαζικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας. Επιπρόσθετη επιδίωξή της, σημειώνει ότι θα είναι να συντονιστούν όλα τα κινήματα που αμφισβητούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της «νέας τάξης». Να σταλεί μήνυμα αντίστασης, αντεπίθεσης, ρήξης με τη «νέα τάξη». Ν' αποτελέσει η Θεσσαλονίκη, τον Ιούνη του 2003, αντάξιο σταθμό με αυτούς του Σιάτλ, της Πράγας, του Γκέτεμποργκ, της Γένοβας, της Βαρκελώνης.

Ν' αναφέρουμε ότι η κίνηση συσπειρώνει κόμματα, κινήσεις, κινήματα, σωματεία εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων, γυναικών, νεολαίας, συνταξιούχων, μετανάστες, ανθρώπους της Τέχνης, των Γραμμάτων.

Αυτές τις μέρες η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που γίνεται στη Βιέννη, ενώ τέλος του Μάη, προγραμματίζει πανελλαδική σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ