ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ στα πανεπιστήμια και στην έρευνα

Πλήθος κόσμου στη χτεσινή εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

«Ευρωπαϊκή Ενωση - Πανεπιστήμιο - Ερευνα: Αλήθειες και Μύθοι», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ, μιλώντας στην εκδήλωση, έδωσε στοιχεία για την ανεργία των αποφοίτων, τις ιδιωτικές δαπάνες για την Παιδεία κ.ά., δείχνοντας ότι όσα ζούμε στη χώρα μας συναντιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Μίλησε για τη στρατηγική της ΕΕ για τα πανεπιστήμια και το πού κατευθύνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ανώτατη Εκπαίδευση και απηύθυνε κάλεσμα ενίσχυσης του Κόμματος μπροστά στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ «ακριβώς επειδή διαφωνεί και εναντιώνεται στην ΕΕ, μπορεί να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι η μοναδικά εγγυημένη φιλολαϊκή ψήφος, γιατί ακριβώς δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στα λόμπι και στους διάφορους μηχανισμούς. Για να ακουστεί δυνατά και καθαρά το μήνυμα της λαϊκής αντεπίθεσης και στην ΕΕ, το ΚΚΕ είναι η μόνη αξιόπιστη επιλογή, η μόνη πραγματικά ενωτική προοπτική στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Κι είναι πολλοί και σε πολλά μέτωπα».

Στη συνέχεια η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και πανεπιστημιακός, αναφέρθηκε αναλυτικότερα στις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ στα πανεπιστήμια και στην έρευνα, στη στρατηγική του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης της ΕΕ και το πώς εντάσσονται τα πανεπιστήμια μέσα σε αυτή, αναφέροντας παραδείγματα νόμων που έχουν περάσει στη χώρα μας και την επίδρασή τους, με πλέον χαρακτηριστικό τον πρόσφατο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι καμιά κυβέρνηση δεν ξήλωσε εμβληματικές διατάξεις της προηγούμενης, αλλά μόνο το κίνημα κατάφερε να καθυστερήσει και να αναστείλει εξελίξεις.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, από καθηγητές και ερευνητές.

Η Εύη Χρονοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, μίλησε για τα επιτεύγματα που μπορούν να προσφέρουν η ανάπτυξη της επιστήμης και η συνεργασία διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «εμείς οι νέοι ερευνητές βιώνουμε μέσα στα εργαστήριά μας τους κοινωνικο-οικονομικούς φραγμούς που θέτει το πολιτικό σύστημα». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να βοηθούμε τους φοιτητές μας και τις φοιτήτριές μας να συνδέουν τον μικρόκοσμο του εργαστηρίου με τον μακρόκοσμο και να συνειδητοποιούν τον κοινωνικό τους ρόλο. Κρατώντας λοιπόν αυτό το τελευταίο δεν θα πρέπει οι φοιτητές να βομβαρδίζονται με έννοιες όπως... "η εμπορική εκμετάλλευση των ιδεών και των εφευρέσεών τους, καινοτομία και αριστεία", όπως αυτές υποτάσσονται στις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον οποίο καινοτομία είναι ό,τι μετατρέπεται σε ένα νέο εμπορεύσιμο προϊόν ή υπηρεσία».

Ο Δημήτρης Καλλέργης, λέκτορας Εφαρμογών στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε στο θέμα των κυβερνοεγκλημάτων και της κυβερνοασφάλειας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «8 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν το 2023 παγκοσμίως για την προστασία, λένε, των υποδομών, των συστημάτων και των δικτύων. Αυτό που δεν παραδέχονται οι αστικές κυβερνήσεις, όμως, είναι ότι πρόκειται για έναν μύλο δικό τους, στον οποίο η αστική τάξη ρίχνει νερό για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της. Για να υποστηρίξει τους μονοπωλιακούς ομίλους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους. Ανταγωνισμός που δεν εξαιρεί τις επιθέσεις για καταστροφή υποδομών, τη βιομηχανική κατασκοπεία, αλλά και την εμπλοκή σε περιφερειακούς πολέμους».

Στον «Γολγοθά» των συνθηκών εργασίας των ερευνητών αναφέρθηκε αναλυτικά στην παρέμβασή της η Ειρήνη Παπαγιαννοπούλου, χημικός, συμβασιούχος ερευνήτρια στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι «για την ΕΕ και τα αστικά κόμματα όλοι εμείς δεν συγκαταλεγόμαστε στους εργαζόμενους. Ακούμε συχνά ότι θεωρούμαστε φοιτητές, άλλες φορές συνεργάτες, συχνά - όταν πάρουμε το διδακτορικό μας - καλούμαστε να γίνουμε μάνατζερ, να κάνουμε άλλου είδους δουλειές για να μπορέσει να βγει η δουλειά, το πρότζεκτ. Στην πραγματικότητα είμαστε χιλιάδες μισθωτοί, εργαζόμενοι μεγάλης εξειδίκευσης και υψηλού επιστημονικού επιπέδου, που πάνω μας εφαρμόζονται οι πιο καινοτόμες μέθοδοι εκμετάλλευσης (...) χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, χωρίς άδειες, χωρίς αποζημιώσεις σε περίπτωση εργατικού "ατυχήματος", με 12 και όχι 14 μισθούς, που είναι καθηλωμένοι στα ίδια επίπεδα παρά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό».

  • Αναλυτικότερα αποσπάσματα από τις ομιλίες του Κυρ. Ιωαννίδη και της Α. Κτενά θα δημοσιευθούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
Τα... γονίδια φταίνε για τη βία!

Απαράδεκτες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας | Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Αν εννοείτε ότι αλλάζει η φύση του ανθρώπου διαχρονικώς και ένα παιδί το οποίο δεν είναι γεννημένο επιθετικό θα γίνει επιθετικό και θα πάρει το μαχαίρι, κάνετε μεγάλο λάθος» και «οι επιθετικοί γονείς γεννούν επιθετικά παιδιά».

Τις παραπάνω σκοταδιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις ξεστόμισε ο υφυπουργός Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλος, υπεύθυνος για την Ψυχική Υγεία στη χώρα, ο οποίος μιλώντας σε τ/σ για τον σχολικό εκφοβισμό και τη νεανική παραβατικότητα, με στόχο να αθωώσει το σύστημα που γεννά και θρέφει τη βία και την πολιτική της κυβέρνησής του, απέδωσε τη βία σε ζητήματα ...DNA.

Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί και γονείς, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, επισημαίνουν και διεκδικούν μέτρα πρόληψης του φαινομένου του εκφοβισμού, απαιτώντας, μεταξύ άλλων: Σχολεία με όλους τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ψυχολόγους με μόνιμη σχέση σε κάθε σχολείο, Παράλληλη Στήριξη σε κάθε παιδί που την έχει ανάγκη, σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, αθλητικές δραστηριότητες δωρεάν και πολλά άλλα.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλήνιας έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία και αφορούν το 2022: Σχεδόν ένας στους 3 (30,7%) εφήβους στην Ελλάδα έχει πρόσφατα εμπλακεί σε βίαιο καβγά - το 8,4% το έχει επαναλάβει τουλάχιστον 3 φορές. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, οι 15χρονοι έφηβοι που έχουν πρόσφατα εμπλακεί σε βίαιο καβγά στην Ελλάδα είναι πιθανότερο να είναι αγόρια, να ανήκουν σε αναδομημένες οικογένειες, να ασκούνται συχνά σωματικά, να καταναλώνουν συχνά ενεργειακά ποτά, να κοιμούνται λιγότερο (κορίτσια), να καπνίζουν / ατμίζουν, να έχουν κάνει χρήση κάνναβης, να «το έχουν σκάσει» από το σπίτι και να έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Αγνοώντας τα παραπάνω ευρήματα, η κυβέρνηση μετατοπίζει τις αιτίες στα γονίδια, ενοχοποιεί τις αβοήθητες οικογένειες και το ...DNA τους.

Τοποθέτηση που φλερτάρει επικίνδυνα με σκοταδιστικές αντιλήψεις

Σε σχόλιό του για τις κατάπτυστες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η χτεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι "ένα παιδί που δεν είναι γεννημένο επιθετικό δεν θα γίνει επιθετικό και θα πάρει το μαχαίρι" και ότι "...οι επιθετικοί γονείς γεννούν επιθετικά παιδιά", είναι απαράδεκτη, αντιεπιστημονική και φλερτάρει επικίνδυνα με σκοταδιστικές αντιλήψεις τις οποίες έχει απορρίψει η επιστημονική κοινότητα.

Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να σταματήσει να μετατοπίζει τις ευθύνες στα γονίδια και τις αβοήθητες οικογένειες για να βγάλει λάδι το σύστημα που έχει στο DNA του τη βία και την περιθωριοποίηση των νέων και την πολιτική της, που γεννά σύγχρονους "Καιάδες". Κι ας υλοποιήσει τα μέτρα που προτείνει η εκπαιδευτική κοινότητα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Τι μάθαμε έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη;

Νέο θεματικό βίντεο της ΚΝΕ

«Τι μάθαμε έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη;» τιτλοφορείται το νέο θεματικό βίντεο - video essay της ΚΝΕ, που είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση https://youtu.be/PyZRonXguV8.

Εισάγοντας στο περιεχόμενό του η ΚΝΕ τονίζει: «Πέρασε ένας χρόνος από εκείνο το βράδυ που μας συγκλόνισε όλους. Ενας χρόνος μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη (...) και ακόμα προσπαθούν να μας πείσουν ότι έφταιγε ο σταθμάρχης (...) και ακόμα οι υπεύθυνοι κρύβονται (...) και ακόμα δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο ασφάλειας. Ενας χρόνος, όμως, γεμάτος και με τις μαζικές κινητοποιήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, με την αστείρευτη δύναμη των οικογενειών των θυμάτων, ώστε το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί. Η μάχη για να νικήσει η αλήθεια το ψέμα, τον κυνισμό και την υποκρισία όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, δίνεται κάθε μέρα και αυτό το video essay είναι άλλο ένα όπλο για να αποδοθούν ευθύνες.

Μέσα από αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε όλα αυτά που αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή που πρότεινε το ΚΚΕ για το έγκλημα των Τεμπών. Που έγινε προσπάθεια όμως να συγκαλυφθούν, μέσα από μια ατέρμονη κοκορομαχία μεταξύ των υπευθύνων. Γιατί συγκάλυψη είναι και ο αποπροσανατολισμός... Κάνουμε άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια να εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε. Μία υπόσχεση που την οφείλαμε στους νεκρούς, που την οφείλαμε στους εαυτούς μας και σε κάθε νέο άνθρωπο που συγκλονίστηκε από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή! Αυτό το σύνθημα μοιάζει να ακούγεται πιο δυνατά από τα υπόλοιπα, μοιάζει σαν να φωνάζουν μαζί μας και αυτοί που δεν μπορούν πια να ακουστούν. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να βρουν δικαίωση, δεν θα πάψουμε στιγμή να πολεμάμε την πολιτική που ματώνει τη ζωή μας, την πολιτική που καθημερινά γεννά νέα "Τέμπη"».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2ο Φεστιβάλ Σπουδαστικών Συλλόγων

Το 2ο Φεστιβάλ Σπουδαστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, με σύνθημα «Στην οργάνωση βρίσκεται η δύναμη, στον αγώνα βρίσκεται η λύση», πραγματοποιείται αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμμετέχουν μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα από τα ΙΕΚ της πόλης. Ξεχωριστή γωνιά στον χώρο θα έχουν και τα σωματεία της πόλης, που βρίσκονται με τον αγώνα τους καθημερινά στο πλάι των σπουδαστών, κόντρα στην απλήρωτη πρακτική άσκηση, στην υποβάθμιση των ΙΕΚ μέσα και από τον τελευταίο νόμο, στην πληρωμή των αναλώσιμων από τους σπουδαστές, στα απαρχαιωμένα εργαστήρια κ.ο.κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ